У голові була думка «Що робити?»: як у медуніверситеті почали безкоштовно лікувати зуби захисникам і переселенцям

У голові була думка «Що робити?»: як у медуніверситеті почали безкоштовно лікувати зуби захисникам і переселенцям

Фахівці роблять повний огляд та за потреби лікують зуби й обов’язково здійснюють професійну гігієну ротової порожнини.

Безкоштовні стоматологічні послуги переселенцям та захисникам надають у тернопільському медуніверситеті. Історію однієї з організаторок медичної клініки Світлани Бойцанюк розповіли на сторінці навчального закладу. 

Світлана Бойцанюк до останнього не вірила у можливість війни.

«До 24 лютого я категорично заперечувала можливість розв’язання повномасштабної війни. Пам’ятаю, що всім, хто про це казав, відповідала: «Бути цього не може. Ми живемо у ХХІ столітті». А ось 24 лютого ніколи не забуду. У моєї мами були проблеми зі здоров’ям. Я була поруч з нею. У неї нема Інтернету, тому останніх ранкових новин я не читала і не володіла інформацією», — каже стоматологиня.

Відео дня

Коли подруга подзвонила та розповіла пані Світлані, що почалася повномасштабна війна, вона не могла повірити, думала, що це жарт.

Деканеса стоматологічного факультету розповіла, що у стресових ситуаціях мобілізується, але в той момент в голові була думка: «Що робити?». Вона до останнього вірила у мирне вирішення.

Світлана каже, що не була готова їхати кудись і зараз не збираюся виїжджати з Тернополя.

«Я — людина військово зобов’язана і готова до різних сценаріїв. Поки що реалізовую себе за своїм професійним покликанням, але у випадку потреби готова йти служити рідній країні», — зазначила Світлана Бойцанюк.

Волонтерську службу почали вже з понеділка

Стоматологиня точно пам'ятає, що волонтерську службу розпочали в понеділок. Світлана Іванівна разом з іншими викладачами принесли чергову допомогу в адмінкорпус для військових. Потім зайшли до проректора з науково-педагогічної та лікувального роботи Степана Запорожана з ідеєю організувати на базі стоматологічного відділення безкоштовне надання стоматологічної допомоги нашим захисникам і тимчасово переміщеним особам.

«Відразу після цього я і Наталія Чорній, доцент кафедри терапевтичної стоматології, разом з проректором пішли до ректора для погодження. І розпочалася робота. Дали оголошення на наших медіа ресурсах – і відразу пішли пацієнти. Не шкодуємо ні хвилини про це і готові далі так само працювати. Приємно, що до нас приєдналося багато студентів 4-5 курсів, випускників. Вони дуже нам допомагали, але лікування зубів було не єдиною їхньою волонтерською роботою. Вони волонтерили, де тільки могли. Для них це була школа стоматологічної майстерності, школа життя, школа людяності», — розповідає Світлана Бойцанюк.

Спершу почали приймати людей на кафедрі терапевтичної стоматології і використовували два стоматологічних крісла. Потім розширили волонтерську клініку на три крісла, а ще пізніше — на 4 крісла.

Приймають стільки людей, скільки приходить щодня

Пріоритет — це наші захисники. На початках всі бажаючі з числа територіальної оборони отримали стоматологічні послуги безкоштовно.

«Зараз також більше уваги ми приділяємо військовослужбовцям, бійцям національній гвардії. Ми допомагаємо тимчасово переміщеним особам, не відмовляємо нікому, у кого є гострий зубний біль. Наше завдання полягає в тому, щоб тим, хто воює з російським агресором, отримав повний спектр стоматологічної допомоги. Робимо повний огляд, лікуємо за потреби зуби і обов’язково здійснюємо професійну гігієну ротової порожнини. На фронті у них не буде часу на це все. Ми будемо це робити і після перемоги, щоб всі хто захищав країну, мав нашу максимальну підтримку», — стверджує Світлана Іванівна.

І ці слова мають своє підтвердження, бо упродовж багатьох років при стоматологічному факультеті діє традиція надання безкоштовних стоматологічних послуг людям з соціально незахищених верств населення. Представники стоматологічного факультету навіть у вихідні обслуговують військовослужбовців, коли останнім потрібно наступного дня вирушати захищати країну.

За цей час трапилось багато душевних історій

У перші дні війни повернувся випускник Тернопільського медуніверситету з Волновахи – Денис Бірюков. Він у 2014 році з батьками приїхав до Тернополя, щоб поновитися на навчання. Хлопець тоді не мав з собою документів, бо вони залишилися в окупованому Донецьку. Його тоді успішно поновили на навчання. Він закінчив університет в 2017 році, пройшов інтернатуру і працював лікарем-стоматологом в поліклініці міста Волноваха.

«Під час однієї з повітряних тривог я йшла в укриття. І в цей момент вдалині коридору я побачила силуети двох чоловіків. Я вдивилася і один з них був Денис. У перші секунди виникло відчуття дежавю, але він підійшов і розповів свою історію: по Волновасі було багато ракетних ударів, а він мав досвід втечі від військових дій, відразу зібрав речі і виїхав. Це був перший і останній евакуаційний поїзд. В нього був вибір куди їхати, але в період навчання Тернопіль став рідним містом, тому він приїхав сюди. На волонтерських засадах він долучився до нашої служби і є членом нашої команди», — з гордістю додає Світлана Бойцанюк.

Добра слава про стоматологів Тернопільського медичного університету поширюється серед наших захисників.

«Пригадується зворушлива історія першого знайомства із бійцями, нашими захисниками-земляками, які перебували на ротації після визволення Бучі. Зі сльозами на очах і болем у серці, ми надавали їм допомогу. Спілкуючись, ми переконалися, що український народ непереможний, бо в нас незламна сила духа», — пригадує пані Світлана.

Нагадаємо, що фактично щодня в біологічному корпусі Медичного університету кипить робота з виготовлення окопних свічок.

 Читайте також:

Як невтомні мурашки: у Тернополі волонтери щодня роблять окопні свічки для наших захисників

Воїнам на передову терміново потрібні маскувальні сітки. Потрібні робочі руки, долучайтесь!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Руслан Украинец

    Безкоштовний сир в мишоловці😂а там на вас просто вчаться

keyboard_arrow_up