Відійшов у вічність син командувача ОУН-УПА та Герой України Юрій Шухевич

Відійшов у вічність син командувача ОУН-УПА та Герой України Юрій Шухевич

Останні дні життя Юрій Шухевич лікувався у Німеччині.

Сьогодні, 22 листопада, на 90-му році життя помер Юрій Шухевич – Герой України, син командувача ОУН-УПА Романа Шухевича, громадський діяч, народний депутат України VIII скликання.

Про це повідомив мер Тернополя Сергій Надал.

Останнім часом Юрій Шухевич мешкав у Мюнхені (Німеччина). Там він лікувався. У Юрія Шухевича залишилася дружина.

Відео дня

Юрій-Богдан Шухевич народився у селі Оглядів, що на Львівщині. Шухевич — український політичний діяч, народний депутат VIII скликання, член Української Гельсінської Групи, дисидент та політичний в'язень. Провів у таборах та в'язницях СРСР 28 років. У 2006 році нагороджений званням Герой України.

Історія життя

Юрій Шухевич прожив надзвичайно важке життя, розповідає Марина Ткачук. Фактично змалку ріс без батька (бо той воював і лише зрідка навідувався до сім'ї). Ще геть малим хлопцем, разом із молодшою сестричкою Марією та мамою опинився у лапах радянських катів (і це теж окрема тема для усвідомлення: генерал УПА не ховав свою сім'ю за кордоном, хоча міг би. Бо вважав, що його власні діти мусять розділити долю нащадків рядових бійців. 

Юрія та Марію розлучать із мамою (дружину Шухевича зашлють на Сибір), будуть кидати із одного дитбудинку в інший. А він утікатиме щоразу із наміром знайти батька і приєднатися до УПА. 14-річному хлопцю таки це вдається, він нарешті знаходить тата, має з ним довгу розмову! І чує відмову. Роман Шухевич каже слова, які стають заповітом для юного Юрія: «Усі ми загинемо, але ваше покоління, сину, мусить нести далі наш прапор і воювати за незалежність України».

Виконав батьків заповіт

І він воював, хоча й сили були нерівні! Юрій Шухевич відсидів у радянських таборах 31 рік, ще п'ять років відбув на засланні. Тільки тому, що не зрікся батька та його ідеалів. Там, у тюрмі, пан Юрій осліп і втратив здоров'я. Він не зміг отримати гідної освіти, але мав феноменальну пам’ять, міг годинами декламувати вірші французькою мовою. Його заповітною метою було повернутися у рідний Львів. І ця мрія здійсниться лише на початку 90х.

Тоді ж він познайомився зі своєю майбутньою дружиною — пані Лесею. Молодша на 27 років красуня, українка, народжена в Мюнхені, вихована у патріотичній атмосфері та родині, стає надійною опорою та розрадою для колишнього політв'язня. Пані Леся усі ці роки поруч, до останнього подиху пана Юрія… Пройшла з ним і провокації КДБ, і злидні 90-х, і важку хворобу пана Юрія.

Юрій Шухевич таки виконав заповіт свого батька. Він гідно ніс вручений прапор боротьби. Став символом нескореності, шляхетності, гідності. Став прикладом для тих, хто й зараз продовжує цю боротьбу за Україну!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up