“Завжди мріяв стати рок-музикантом і збирати стадіони”: Олександр Божик про скрипку і рекорди

“Завжди мріяв стати рок-музикантом і збирати стадіони”: Олександр Божик про скрипку і рекорди

Концерт Олександра Божика відбудеться 11 січня у драмтеатрі. Квитки вже у продажу. Ціна - від 120 до 350 грн.

Скрипаль-віртуоз Олександр Божик відомий своєю грою на чотирьох скрипках одночасно. Він розповів “20 хвилин” про свої мрії і чим буде дивувати тернополян на першому своєму сольному концерті.

Музикант зазначив, що вже не вперше у нашому місті  і посилено готується до концерту саме у нас.

- Тут відбудеться мій перший сольний концерт. До того це були виступи у вашому місті на закритих вечірках, фестивалях. А зі своїм бендом я ще ніколи тут не виступав. Тому недарма це місто стало першим мого міні-туру по Західній Україні. Паралельно відбудеться презентація мого першого диску, над яким працював вісім років. Можна буде не лише його придбати, а й наживо почути зі сцени.

Відео дня

- Як обрали саме цей інструмент? 

- Не я вибрав цей інструмент, а батьки. Хоча вони не були музикантами, але хотіли щоб я ним став. Так почалося моє знайомство зі скрипкою. Я навчався у львівській середній спеціалізованій музичній школі-інтернаті імені Соломії Крушельницької. Спочатку батьки обрали кларнет, але директор школи переконав їх віддати мене на скрипку. Він побачив мої руки і сказав, що у мене пальці скрипаля. Зараз мені навіть не віриться, як впродовж двох хвилин можна абсолютно все перевернути з ніг на голову. З легкої руки директора я так і став скрипалем, а міг просто грати на кларнеті.

- Як з’явилася ідея поєднати свого роду непоєднувані речі: скрипку і рок?

- Мені подобається поєднувати непоєднувані речі. Це як зараз модно серед кулінарів робити нестандартні салати з таких інгрідієнтів, які на перший погляд неможливо поєднати. Так само і я. Дуже люблю поєднувати музику Чайковського і AC/DC, скрипковий концерт Сібеліуса і “Богемську рапсодію Фредді Мерк'юрі. Це реально і це дуже круто. Такий жанр має назву музичний кросовер. У ньому я працюю вже понад вісім років. Це коли береться будь-який музичний твір і грають його по-новому, в сучасному звучанні. Не важливо чи це рок, чи фольк, чи поп. Воно звучить свіжо і мені це подобається.

- Чи складно грати рок на скрипці?

- Дуже цікаво і зовсім нескладно. Звісно, що це зовсім інше видобуття звуку, ніж просто в класичній музиці. Але я в душі справжній рокер і крім класики слухаю іноземні гурти. Завжди мріяв стати рок-музикантом, збирати стадіони, шаленіти від дикої енергії. Я це починаю робити, але зі скрипкою. Декому це подобається, декому ні, але головне що це дає свої плоди. Більшості людей подобається, що я роблю зі скрипкою, називаю це своєрідним “скрипковим шоу”. Адже окрім того, що я скрипаль, я ще й шоумен. Мені до вподоби сміливі експерименти: гра на кількох скрипках, або гра у різних положеннях.

- З вами гратиме оркестр. Як його обирали?

- Завжди шукаю оркестр конкретно під якийсь концерт.  Мій бенд стабільний. Це такі перевірені рокери, з яким граю вже практично вісім років. А щодо оркестру, я буквально висмикую людей з різних колективів.  Чи з театру, чи з кавер гурту. Обираю завжди найкращих, бо ми не граємо під фонограму, ми експериментуємо прямо на сцені. Нічого не прописуємо, ніяких плейбеків, повністю живе звучання. Вік учасників оркестру від 18 до 70 років. Наприклад є у нас такий Ярослав - найкращий віолончеліст Львова, то йому вже більше 60-ти років. Тобто вік, стать значення не мають. Для мене головне професіоналізм, талант, харизм.

- Ви брали участь у різноманітних шоу талантів за кордоном. Як реагували іноземні слухачі на вашу музику?

- Переважно мене сприймають дуже добре. Скрипка - це такий інтернаціональний інструмент, це не пісня, де треба співати зрозумілою мовою. Скрипку розуміють всі абсолютно, в які б країні я не виступав. Брав участь у п’ятьох талант-шоу у різних країнах, де доходив до півфіналу або навіть фіналу. Тільки в Італії журі мене напевно не зовсім зрозуміли. В Україні також майже переміг, бо скрипка - це актуально, сучасно, молодіжно і дуже цікаво.

- Ваше музичне шоу потрапило в Книгу рекордів України. Розкажіть про це.

- У звичайній грі на скрипці немає нічого особливого. Потрібно щось придумувати і дивувати. Тому я експериментував на “Україна має талант” і кількість скрипок постійно росла. У Львові на концерті “4 стихії” зіграв у чотири скрипки. За два місяці до концерту я оголосив, про рекорд, поняття не маючи як зіграти на чотирьох скрипках. Ми запросили для фіксації представників книги рекордів України. Я місяць думав, місяць тренувався. Це було дуже страшно, бо я боявся чи все вийде перед великою аудиторією. Впродовж цього часу і вчився і вправлявся. Та на щастя, все вдалося. За три дні до концерту розкупили усі квитки. Я зрозумів, що такі “фішки” подобається людям. Але поряд з ними, я показую, що скрипка гарний сучасний інструмент. Зараз бити свій рекорд не планую. Хіба знайдеться якийсь скрипаль, який захоче мене переплюнути. Тоді це буде для мене виклик.

- Чи легко грати на чотирьох скрипках одночасно?

- Чесно, я колись думав, що й дві це нереально. Потім якось дійшло до чотирьох. Але збільшувати цю цифру зараз я не планую. Я усі інструменти налаштовую на такі акорди, що коли ними одночасно грати, вони звучать як міні-оркестр.

- Які композиції готуєте на концерт?

- Це буде багато світових хітів. Інколи я сиджу, слухаю радіо і розумію, що це буде круто звучати на скрипці. Наприклад Imagine Dragons,  Adel, Nirvana, Майкл Джексон. Та паралельно з цим буде і авторська музика, яку у Тернополі почують вперше. Звісно, будуть і шоу номери. Дійство буде підсилене потужним окрестром. Концерт відрізнятиметься від інших в цьому періоді, бо це час новорічно-різдвяних свят. Оскільки тематичних концертів буде вдосталь, мій не буде прив’язаний до святкових мотивів. Це буде позитивний, яскравий концерт, з деякими нотками Різдва.

- Чи плануєте з такою програмою виступи за кордоном?

- Тури будуть, обов’язково. Я завжди рухаюся двома стежками, класичного виконавця і шоумена. Три місця тому я звільнився з роботи у філармонії, де відпрацював майже 15 років першою скрипкою. Мені було важко поєднувати сольні кар’єру і роботу в оркестрі. Тому  в мене зараз з’явилося багато часу для себе. Буду влаштовувати концерти і це лише початок. Найближчі концерти у Львові, Тернополі, Івано-Франківську. Згодом заявимо про себе і в інших містах.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up