Знає секрети театральних ляльок

Знає секрети театральних ляльок

Вже кілька десятиліть головний художник Тернопільського академічного обласного театру актора і ляльки створює персонажів казок. У серпні цього року Володимир Якубовський став заслуженим художником України.

На виставах, творчі постановки яких здійснив Володимир Якубовський, виросло не одне покоління юних глядачів. Ще б пак! Адже у Тернопільському академічному обласному театрі актора і ляльки він працює вже понад 30 років. За цей час здійснив більше 40 постановок.

Окрім того працював сценографом з такими режисерами як Микола Волошин, Ярослав Геляс, Павло Загребельний, Іван Ляховський, Вадим Сікорський, В’ячеслав Жила та багатьма іншими. Також пан Володимир оформив ряд вистав Тернопільського академічного обласного драматичного театру імені Т.  Шевченка як художник-постановник. Серед них – «Курочка Ряба», «Принцеса на горошині», «Дім божевільних», «Патетична соната», «За двома зайцями» тощо. Декілька постановок Володимира Якубовського були високо відзначенні в номінації краща сценографія на всеукраїнських і міжнародних фестивалях театрів ляльок.

Відео дня

Отримав одразу дві нагороди

Тож і не дивно, що в серпні цього року головний художник Тернопільського академічного обласного театру актора і ляльки отримав одразу дві нагороди. За значний особистий внесок у розвиток національної культури і мистецтва, вагомі творчі здобутки та високу професійну майстерність з нагоди Дня Незалежності України Указом президента йому присвоєно почесне звання «Заслужений художник України». Також митець став лауреатом обласної премії в галузі культури та здобув відзнаку у номінації «Образотворче мистецтво» ім. Михайла Бойчука за серію робіт «Моя Україна». Для пана Володимира ці дві події стали приємною несподіванкою. Каже, що аж ніяк не думав, що премію присудять саме йому, до того ж на державні звання більшість чекає роками, а тут раптом все і одразу.

Примітно, що Володимир Якубовський захоплюється різними видами художнього мистецтва в тому числі й живописом і різьбою по дереву. Він є постійним учасником художніх виставок та вернісажів. Мав ряд персональних виставок живопису  в Києві, Львові,Чернівцях, Луцьку, Вінниці, Хмельницькому та багатьох інших містах України. Часто бере участь у групових виставках за кордоном. Крім того митець займається ще й книжковою графікою. Проілюстрував більше ніж півсотні книжок для дітей.

Створив сотні казкових персонажів

Починаючи з 2002 року, пан Володимир працює на посаді головного художника Тернопільського академічного обласного театру актора і ляльки. Створив сотні казкових персонажів і не перестає дивувати юних глядачів своїми новими ляльками.

Зізнається, що в сучасних реаліях художнику, режисеру і актору стало дуже складно працювати через засилля новітніх технологій, проте робота стала цікавішою. Пан Володимир каже, що початку 90-х років було складно створити якогось персонажа, бо на складі у театрі була хіба-що мішковина. Тепер же творці ляльок можуть брати різні фактури, добавити в ляльку механіки тощо.

–             Колись я дивувався американському шоу, де працюють джойстиками, очі ляльок закриваються і відкриваються, тіло рухається, тому актор мало що добавляє, – розповідає Володимир Якубовський. – Але вони працюють одноразово – грають виставу і записують її. А в нас кожна вистава залежить не тільки від того, як створена та чи інша лялька,  а й від стану актора, який керує нею.

На думку головного художника театру актора і ляльки, саме в цьому й полягає перевага, адже одна й та ж вистава завдяки акторській грі виходить щоразу іншою.

–  Українські казки дуже цікаві, особливо, коли поєднати їх із сучасними технологіями, – каже співрозмовник. – Це додає особливого шарму. Зокрема ми можемо робити так, щоб Баба Яга пролітала над сценою, можемо створювати голограми, приміром, голографічну веселку, на якій сидять ляльки. Дітям до вподоби такі фокуси.

Лялькарі готують сюрпризи

На початку вересня творчий колектив театру актора і ляльки брав участь у двох престижних фестивалях. Виставу за мотивами української народної казки «Василина» (режисер-постановник О. Дмитрієва) 8 вересня показали в рамках ІІ Київського фестивалю театрів ляльок «pUp.pet». У Чорногорії на міжнародному фестивалі театрів ляльок тернопільські лялькарі представили яскраву казку-комедію «Небилиці про Курочку Рябу» А. Макєєва (режисер-постановник заслужений артист України В. Лісовий).  До речі, минулого року саме на цьому фестивалі Володимиру Якубовському дали Гран-прі за кращу сценографію вистави «Кривенька качечка».

У новому 39-му театральному сезоні на дітей чекає чимало цікавого. Так упродовж вересня та жовтня учням шкіл Тернополя та області показуватимуть вистави, які навчатимуть правил дорожнього руху. У легкій казковій формі юним глядачам розкажуть про правила поведінки пішоходів на вулиці, яку роль відіграє світлофор та навчать розрізняти дорожні знаки.

До кінця року малих театралів запросять на прем’єру вистави «Ксеня і дванадцять місяців» Володимира Лісового та Богдана Мельничука за мотивами однойменної казки Богдана Лепкого. Незважаючи на те, що осінь тільки почалась, в театрі не забувають готуватися і до улюблених дитячих свят – дня Святого Миколая та Нового року.

Довідка

Володимир Якубовський народився 23 жовтня 1960 р. в м. Копейськ Челябінської області (Росія). В 1965 р. родина повернулась із заслання в рідне с. Сороки Бучацького району Тернопільської області. У 1976-1980 рр.. навчався в Ужгородському училищі прикладного мистецтва. Працював художником-постановником в Ужгородському театрі ляльок. Головний художник Тернопільського академічного обласного театру актора і ляльки (2002). Член НСХУ (1995). Лауреат премії ім. І. Блажкевич (1995), премії фестивалю «Тернопільські театральні вечори. Дебют» за кращу сценографію (2004). Лауреат премії ім. М. Бойчука, заслужений художник України (2018).

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up