Аспарагус: вирощування спаржі та заробіток (на правах реклами)

Аспарагус: вирощування спаржі та заробіток (на правах реклами)

Багаторічна рослина дає смачні пагони з ніжним смаком, які використовують у кулінарії. Для вирощування підходять лише деякі сорти: біла, зелена та фіолетова. Спаржу цінують за насиченість антиоксидантами, клітковиною, вітамінами та мінералами.

Нюанси бізнесу на спаржі

У їжу йдуть лише молоді пагони товщиною до 2 см завдовжки 15–20 см. Нині найбільшим постачальником залишається Китай, проте в Україні швидко нарощують об’єми. Багато людей звертають увагу на вирощування спаржі: бізнес вигідний з таких причин:

  • постійний попит на корисний продукт;
  • висока вартість на ринку;
  • декілька способів вирощування;
  • невибагливість до умов зростання;
  • морозостійкість до -30°С;
  • отримання врожаю до 12 років;
  • дозрівання в середині весни;
  • низька конкуренція в Україні.

Продукт можна їсти в сирому вигляді, а також готувати десятками способів. Попит на нього лише зростає, а з 1 гектара можна щорічно отримувати до 12 тонн врожаю.

Проте перші доходи з’являться лише через чотири роки після початку робіт, адже ґрунт потрібно готувати за рік до висадки, а потім чекати зміцнення рослини. За вирощування на відкритому повітрі збір урожаю триває із середини квітня по середину червня, хоча в теплицях можна знімати і в інший час.

Пагони необхідно збирати лише вручну та відразу заморожувати на власному обладнанні, щоб зберегти свіжість та корисні речовини.

Як вирощують спаржу

Для комерційних цілей підходить вирощування на відкритому ґрунті, у теплиці та методом гідропоніки. На відкритій місцевості вирощування можливе з насіння, через розсаду або кореневі відростки. Відстані між рослинами та рядами залежать від вибраного сорту. У теплицях можна використовувати коріння дорослих рослин, яке викопали заздалегідь. Їх висаджують у малі контейнери, засипають перегноєм і прикривають плівкою для створення оптимальних умов. Гідропоніка не передбачає використання ґрунту. Потрібні дворічні кореневища, вирощені на відкритому повітрі.

Варто розділити вкладення на декілька методів, щоб забезпечити цілорічний врожай. Переважно починають зі способу з мінімальними вкладеннями, враховуючи наявні ресурси.

Можна висаджувати підрощені за рік-два саджанці або молоду розсаду віком біля трьох місяців. Найкраще підійде початок квітня, адже рослина потребує багато сонячного світла та вологи. Слід вибирати ділянки з помірною вологістю, де розпушений та добре насичений повітрям ґрунт. Бажано, щоб підземні води не підходили до поверхні ближче 1,5 м.

Підготовку починають з аналізу ґрунту, потім його орють, дискують та вносять відповідні добрива. Добавкою азотних, калійних та фосфорних речовин потрібно досягти кислотності 6–6,5 рН. Ідеально підійде сівозміна після зернових, а поряд не можна садити багаторічні культури, щоб запобігти зараженню шкідниками.

Джерело: AgroApp Blog

 

keyboard_arrow_up