Три важливих питання, що допоможуть вибрати мисливський ніж (на правах реклами)

Три важливих питання, що допоможуть вибрати мисливський ніж (на правах реклами)

Різні мисливські ножі здатні або бути надійним універсальним інструментом та виконувати різноманітні завдання або бути вузько спеціалізованим та ідеально робити одну справу

Вибір мисливського ножа – доволі серйозна справа. Потрібно добре уявляти свої потреби та свідомо розглянути запропоновані варіанти, щоб обрати найбільш вартий вашої уваги варіант. 

Різні мисливські ножі здатні або бути надійним універсальним інструментом та виконувати різноманітні завдання (від зняття шкіри з дичини до приготування їжі в польових умовах) або бути вузько спеціалізованим та ідеально робити одну справу (наприклад, “добирати” пораненого звіра). Тому важливо заздалегідь зрозуміти, для чого саме ви будете використовувати ніж і яка дичина стане вашим об'єктом полювання.

Як було сказано вище, різні завдання (і навіть різні типи полювання) потребують різних типів ножів. Наприклад, для полювання на велику дичину варто обрати ніж іншої конфігурації, ніж для полювання на птаха. 

Великі та міцні ножі не завжди є кращими, як багато хто може подумати. Навпаки, вони можуть ускладнити роботу з дрібною дичиною, збільшити ризик травмування та ускладнити переміщення по складній місцевості, у човні чи у засідці.

Як часто і у яких умовах ви будете використовувати свій мисливський ніж?

NfCA9P1FSF8A6ZY26I6uYlByaunnpOyy8nwnpNsPppN-P7JRoobttV2SxuX2pW7cHPTZHKatBP3EfY3fzRbAxlKm7vNHMaVqByv3qlne5_2oz1XmMDkg8nsVN4CQTv9a1Ea45Egq1AonrkiV4MVqmDg

Як часто ви плануєте користуватися своїм мисливським ножем? Це ключове питання для визначення оптимального типу, моделі та розміру ножа. 

Якщо для вас полювання – це лише хобі, щось на кшталт виїзду на свіже повітря для релаксу, зміни середовища та приємного спілкування з близькими по духу людьми, навряд чи вам знадобиться ніж здатний працювати в критичних умовах. Навпаки, вам може підійти щось більш стильне та сучасне, чим можна не тільки працювати під час оброблення здобутку, але й похизуватися перед друзями. Розміри та вага ножа, його ремонтопридатність у польових умовах при цьому навряд чи будуть грати головну роль. Особливо, якщо до найближчого населеного пункту ви зможете легко доїхати на власному авто менше чим за кілька годин.  

Але якщо ви плануєте використовувати ніж виключно для полювання, то практичний фіксований, зроблений з застосуванням останніх інженерних рішень та сучасних матеріалів, буде кращим (але часто теж не самим дешевим) вибором. Він забезпечить більшу стійкість та надійність в будь-яких умовах і зможе витримати більше навантаження.

У першому варіанті ви витрачаєте гроші за зручність, сучасний актуальний вигляд, а практичні здібності отримуєте на додаток, як свідоцтво якості. І це зовсім не погано. Якби не було б цього суто соціального плану існування мисливських ножів, світ не побачив би багатьох дійсно чудових витворів ножового мистецтва!

Інше діло – суто утилітарні риси та якості ножа для дальніх походів та екстремального полювання. Тут на перше місце виходять суто технічні характеристики та здібності до використання у певних очікуваних умовах разом із іншим спорядженням. 

Парадоксальним чином, такі характеристики, як корозійна стійкість і здатність до ремонту та заточування у польових умовах, іноді можуть стати більш важливими, чим престижність марки сталі чи ім`я дизайнера.

Який ніж вам потрібен – фіксований чи складаний?

Фіксований чи складаний ніж? Це одне з перших запитань, на яке вам потрібно відповісти. Якщо ви збираєтесь носити ніж у піхвах чи на поясі, варто звернути увагу на фіксований варіант. 

З іншого боку, складаний ніж, хоч і менший за розміром, може бути більш зручним для носіння у повсякденному лагерному житті, ловлі та полюванні з човна та довгих піших переходах. Великий фіксований ніж може бути важким, може чіплятися за гілки та кущі, може заважати сідати, вставати, лягати (особливо, якщо це треба робити швидко та тихо). І це теж варто враховувати. Можливо вам знадобиться складаний ніж або, як своєрідний компроміс, невеликий фіксований ніж зі здатністю повісити його на шию чи наплічний ремінь рюкзака? 

Але, звісно, складаний ніж може бути менш надійним у важких умовах та більш чутливим до забруднення. Його порожнисте руків`я та механізми складання та фіксації мають бути зроблені надійно та бути придатними до чищення та обслуговування “в полі”. Легкий “офісний” фліпер на керамічних підшипниках, яким би зручним він не був і як би ви його не любили, може не пережити декількох попадань під гарний дощ, форсування броду чи падіння на вогкий пісок.

Варто пам’ятати, що вартість ножа часто значною мірою складається з вартості сталі. з якої його зробили. І не завжди сама дорога сталь буде кращою для вас. Так, наприклад, дамаська сталь дозволяє робити дуже гострі ножі, з чудовим різом та довгим збереженням гостроти ріжучої кромки. Але якщо загадати, що дамаська сталь дуже схильна до корозії, та доволі важко заточується, якщо не мати навичок та спеціального обладнання, як рішення взяти такий ніж у дальній похід одразу опиняється під великим питанням.

Варто зазначити, що будь-який обраний вами ніж зможе виконати більшість стандартних завдань. Проте, якщо ви регулярно займаєтеся обробкою великої здобичі, вам може знадобитися спеціальний ніж для цієї роботи (так званий скінер). У інших випадках, ваш основний універсальний ніж забезпечить вам достатній рівень функціональності.

Може вам потрібен ніж з більш чим одним клинком?

cn0IMt1K6D4WJT4lmZvT3BhRECVbF6x5Lfk7LkI6lMDnLYUYh8DezIfupp-rkfT3VmGnqYUIz0SQLrReIAwsaK0taAyN6MqBJG_6FDIDZyA6TKUPON0IzoPFXYuJZ-ox4nsxsF1d9eF2QnTrCwEpNo0

Ще одна велика перевага складаного ножа полягає у можливості вибору потрібного інструменту чи леза. Не всі складані ножі мають декілька клинків, проте багатофункціональні моделі, відомі як "швейцарські ножі", забезпечують таку можливість. Для багатьох це є великою перевагою.Однак, якщо ви правильно оберете мисливський ніж, вам може вистачити одного лише клинка.

Навіть якщо ви вирішите скористатися мисливським ножем із фіксованим лезом, ви можете носити багатофункціональний ніж, як додатковий інструмент. Це дозволить зберегти основний ніж для завдань, на які він призначений. Наприклад, відкривати консерви великим фіксованим ножем бути не дуже зручно, да і лезо його краще приберегти для іншої роботи. Багатофункціональні ножі часто є компактними і легкими, що робить їх зручними для носіння.

Дехто ставить у провину класичним ножам від Victorinox те, що саме ножове лезо в них не достатньо велике. Або те що в цих ножів немає кліпси, яка допомагає закріпити ніж на кишені чи споряджені. У відповідь можемо сказати, що це зовсім не проблема. І в сучасних виробників на кшталт Ruike ці проблеми давно вирішено. Ну а на боці  Victorinox залишаються все ті ж неперевершені якість та надійність.

Загалом, для активного мисливця, який регулярно вирушає на полювання на велику здобич, незамінний буде спеціальний мисливський ніж із фіксованим лезом та більш легкий складаний багатофункціональний ніж, як важливий утилітарний додаток. Однак для тих, хто полює лише винятково на мілку дичину, складаний ніж може бути цілком достатнім. Особливо враховуючи, що на ринку представлено багато надійних моделей складаних ножів з великими клинками. Зустрічаються навіть моделі зі складними гачками для потрошіння птаха.

keyboard_arrow_up