Вирощування редьки в різних умовах: від городу до гідропоніки (на правах реклами)
- 24 січня 2025 р.

Редька – холодостійкий коренеплід, який може успішно вирощуватися у відкритому грунті та теплицях. Вибір того чи іншого методу залежить від великої кількості факторів, в тому числі наявного обладнання та бажаних строків збору врожаю.
Але перш за все необхідно купити насіння редьки. Знайти якісне та різноманітне можна в цьому інтернет-магазині: https://vesnodar.com.ua/ua/semena-redki.
Вирощування редьки у відкритому грунті
Частіше за все вирощують такий овоч саме у відкритому грунті. Так можна отримати хороші врожаї, звісно, за умови дотримання агротехнології. Ключові моменти:
- підготовка грунту. Редька полюбляє легкі, пухкі грунти, багаті органічними речовинами. Ділянку необхідно перекопати та удобрити;
- посів насіння. Робити це потрібно в борозенки, глибина закладання – 1-2 см, відстань між рядками – 15-20 см. Орієнтуйтеся на ширину вашого знаряддя для обробки грунту;
- догляд. Редька потребує помірного зволоження. Не варто допускати застій води. Натомість приділіть увагу розпушуванню грунту після кожного полива, адже для цього овоча важлива якісна аерація коренів.
При всій простоті вирощування у відкритому грунті, редька страждає від хвороб та шкідників. Найбільше шкоди від хрестоцвітих блішок. Один зі способів боротьби з ними – посипання молодих сіянців попелом та сухою гірчицею. Крім того, можна використовувати інсектициди, та враховуйте строки очікування після обробки: інколи вони занадто довгі для такої культури.
Вирощування редьки в теплиці та на гідропоніці
Цей овоч полюбляють використовувати у вітамінних салатах та для лікувальних цілей. Враховуючи можливості вирощування не лише у відкритому грунті, варто розглянути, які ж ще існують способи.
При культивації в теплиці можна отримати більш ранній урожай, практично незалежно від погодних умов. Однак це вимагатиме підтримки оптимальної температури, вологості та додаткового освітлення. Також необхідна підготовка грунту. Можна використовувати спеціальні суміші для розсади або ж приготувати їх самостійно, використовуючи торф, перегній та пісок.
Спосіб вирощування на гідропоніці саме для редьки використовується доволі рідко, але він також є одним з варіантів отримання врожаю цілий рік. В цьому випадку не потрібен грунт, замість нього використовується поживний розчин. Серед переваг, крім цілорічного вирощування, ще і висока врожайність та відсутність більшості хвороб та шкідників. Для реалізації методики знадобляться: спеціальне обладнання, поживний розчин, контейнери для рослин.
Популярні різновиди редьки та її характеристики
Редька – не дуже популярний овоч, хоча у нього є свої прихильники. Основна причина – це специфічний смак з гірчинкою. Редька буває різна за кольором, формою, періодом дозрівання. Поговоримо про найпоширеніші в Україні.
Чорна редька – це найпопулярніший сорт, який обирають українські городники. Вона має такі особливості:
- висока стресостійкість – вона практично не страждає від зниження температури;
- округла форма з щільною білою м'якоттю та чорною шкіркою;
- використовується в сирому вигляді та для салатів.
Якщо створити для чорної редьки оптимальні умови зберігання, то вона пролежить доволі довго.
Дайкон – різновид редьки родом зі Східної Азії, а саме з Японії. Тривалий час цей овоч був дуже екзотичним для України, однак сьогодні його можна зустріти на городах. Плоди циліндричної або подовженої конусоподібної форми, переважно білого кольору. Рідше зустрічаються кулясті, червоні або бордові. Серед причин, чому дайкон набув популярності в Україні, – відсутність гіркоти. М’якоть ніжна, соковита з приємним смаком. Їсти можна в сирому вигляді та використовувати для овочевих рагу.
Кавунова редька є різновидом дайкону. Колір м'якоті може варіюватися від світло-рожевого до червоного. Шкірка біла або зелена.
Який би сорт редьки не вибрали, її вирощування – цікавий та нескладний процес. В результаті матимете свіжі овочі для добавки в салати або навіть тушкування, які не вимагатимуть складних умов зберігання та при цьому міститимуть чималу групу вітамінів. Вирощуйте та споживайте редьку з задоволенням.