Як підготуватись до змагань «Звитяга Нескорених»? Поради та особистий досвід ветерана (новини компаній)

Як підготуватись до змагань «Звитяга Нескорених»? Поради та особистий досвід ветерана (новини компаній)

16 червня у Тернополі відбудеться спортивний захід «Звитяга Нескорених». Змагання проводить компанія МХП спільно з громадською організацією «Федерація стронгмену України».

Досвідчені ветерани-спортсмени вже готуються і діляться порадами, які допомогли їм відновитися.

«Звитяга Нескорених» — не про виконані нормативи, медалі та нагородження, а про підтримку, пошук однодумців, командний дух. Організатори наголошують, спорт допомагає швидше повернутися до цивільного життя з новими навичками та досвідом, мотивує на нові звершення.

– Компанія МХП надає послідовну підтримку військовим, ветеранам та їхнім родинам. Цю допомогу ми здійснюємо через програму «МХП Поруч». Західний Хаб МХП з готовністю долучився до організації змагань «Звитяга Нескорених» у Тернополі, де знаходиться наш офіс. Вважаю, що ці змагання мають величезне значення для ветеранів, оскільки вони сприяють не тільки фізичній реабілітації, але й надають ментальну підтримку, створюючи можливості для спілкування, об'єднання, встановлення нових цілей і їх досягнення. Ми будемо продовжувати підтримувати такі ініціативи в майбутньому, – підкреслює Віктор Корягін, директор Західного Хабу МХП.

Долучайтеся, а ми про все подбаємо

Організатори частково змінили програму заходу, враховуючи особливості фізичного здоров’я ветеранів та отримані травми під час виконання завдань на лінії фронту. Президент ГО «Федерація стронгмену України» Сергій Конюшок наголосив, наразі спортивні заходи для ветеранів — це про підтримку, український дух та силу.

— Вже два роки поспіль ми проводимо комплексні заходи для ветеранів і бачимо, як люди змінюються. Спочатку хлопці та дівчата соромляться, а після участі у змаганнях надихаються і залучають до спорту своїх побратимів з інших громад та областей України. Наша мета – об’єднати якомога більшу кількість людей задля ідеї здорового способу життя та регулярних тренувань. У кожній ОТГ є чимало ветеранів, тож такі заходи потрібно проводити частіше. І пам’ятайте, що головне – участь, а не перемога, — каже Сергій Конюшок.

Щодо підготовки, то все залежить від фізичної форми людини, наявності хронічних хвороб та отриманих травм.

— Якщо ви остаточно вирішили долучитися до «Звитяги Нескорених» 16 червня у Тернополі, то напередодні можна тренуватися один-два рази на тиждень. У спорті важлива системність та регулярність. Не варто з перших днів братися за великі навантаження, працювати у спортзалі з останніх сил. Ми спеціально розробили демократичну та нескладну програму змагань. Тому кожен, незважаючи на рівень підготовки, може взяти участь. Також подбайте про зручний одяг. Це можуть бути спортивні костюми, шорти та футболки, кросівки, — додає пан Сергій.

Турбуйся не про перемогу, а – здоров’я

Щоразу до спортивних заходів, які організовує компанія МХП спільно з Благодійним фондом «МХП-Громаді» долучаються сотні людей з різних регіонів України. Професійні спортсмени, аматори, ветерани збираються на одному майданчику, аби продемонструвати єдність та нескореність українського народу.

Серед постійних учасників і Олексій Демків. Він пройшов більшість гарячих точок повномасштабної війни – Київщина, Харківщина, Бахмут, Лиман. Після демобілізації військовий відновився і вже працює начальником відділу земельних та майнових відносин філії «Рідний край» Західного Хабу МХП.

Попри отримані травми, контузії, чоловік поступово повернувся до тренувань та спортивних змагань. Наразі активно готується до участі у «Звитязі Нескорених».

— Братиму участь у жимі лежачи на час. Наразі маю п’ять тренувань на тиждень – три силових та два кардіо. Роблю акцент на пауерліфтинг, греблі, біг, велосипед. Інші два дні витрачаю на відновлення. Дуже зручно, що на підприємстві облаштували сучасний спортивний зал. Це дозволяє займатися спортом на робочому місці. Загалом є програма «МХП Поруч», у рамках якої системно підтримують військових, ветеранів та їхні родини, — розповідає Олексій Демків.

На власному досвіді пан Олексій знає, що після бойових дій повертатися у спорт необхідно поступово. І бажано до процесу залучати спеціалістів – медиків, реабілітологів, професійних тренерів.

— Систематично тренувався з 2015 року та мав перерву на час військової служби. Варто пам’ятати не лише про спортивний досвід, а й травми, які отримали під час бойових дій. Я мав проблеми зі спиною, тож перші мої заняття проходили в легкій формі під наглядом реабілітологів. І тільки потім почав займатися з тренером. Важливо консультуватися зі спеціалістами, аби не було зайвих навантажень, не пошкодити м’язи. Не вимагайте від свого тіла миттєвих результатів. Все поступово, — наголошує він.

Олексій Демків закликає ветеранів долучатися до комплексного спортивного заходу «Звитяга Нескорених». Він наголошує, спорт допоміг йому відновитися після бойових дій, знайти однодумців, розширити коло спілкування. Це дійсно те, що лікує і мотивує.

— Мені було психологічно важко, коли повернувся з фронту. Бо у тебе загострене відчуття справедливості. Ти розумієш, що життя та фронті і тут – різні реальності. Спорт допомагає адаптуватися, позбавитися зайвих негативних думок, подивитися на якісь проблеми під іншим кутом. На «Звитязі Нескорених» будемо знайомитися, мотивувати один одного, розширювати коло спілкування. Це важливо для кожного з нас, — закликав пан Олексій.

Випробуй власні сили

Нагадаємо, учасникам пропонують одразу кілька видів змагань: жим на рази, веслування на тренажері, ейрбайк та ривок гирі. Для жінок та чоловіків різні нормативи. Детальніше розповідаємо про кожне змагання. Учасники жиму лежачи на рази матимуть одну хвилину та штангу вагою 30 кілограмів для жінок та 60 кілограмів для чоловіків.

Веслування на тренажері «Concept 2» дозволяють як одиночне, так і командне (двоє чоловіків та двоє жінок). Для всіх однакова дистанція – 100 с. Але оцінюватимуть по-різному: в одиночному – за найбільшою кількістю метрів, а командному – найбільша кількість метрів, але сума на команду.

Змагання з аеробайку на швидкість. Перемогу отримає атлет, який швидше «зробить» 30 ккал.

А ось змагання з ривка гирі розділяють на чотири етапи, зокрема:

ривок гирі 16/24 кг однією рукою на кількість разів для категорій атлети та мілітарі, таймліміт 5 хвилин;

  • жим двох гир 16 кг стоячи на кількість разів для категорій N1;
  • жим двох гир 16 кг сидячі на кількість разів для категорій N2,W1;
  • жим гирі 16 кг стоячи на кількість разів для категорій R1.

Вказані вище категорії — групи обмежень. Кожен учасник самостійно визначає, до якої саме він підходить, і братиме участь.

  • R1 – ампутація або сильна травма однієї руки (легкі травми обох рук);
  • R2 – ампутація або сильна травма двох рук;
  • N0 – легка травма однієї ноги (легкі травми обох ніг) – без обмеження пересування;
  • N1 – ампутація (нижче коліна) або сильна травма однієї ноги (обмеження пересування на ногах);
  • N1.1 – ампутація (вище коліна) однієї ноги;
  • N2 – ампутація або сильна травма двох ніг (обмеження пересування на ногах);
  • W0 – травми хребта, які впливають на ходу;
  • W1 – атлет на візку або травма хребта, пов’язана з пересуванням;
  • H1 – практично здорові атлети із незначними травмами та пораненнями;
  • H2 – атлети без ампутацій та сильних травм, але із значними ушкодженнями внутрішніх органів.

Долучайся до нескорених

«Звитягу Нескорених» у Тернополі організовує Федерація стронгмену України спільно компанією МХП у межах програми реінтеграції ветеранів «МХП Поруч». Реєстрація учасників триває до 10 червня поточного року. Якщо бажаєте долучитися і випробувати власні сили — заповнюйте анкету.

Групові заявки на участь надсилайте на електронну адресу: [email protected]

Телефони для довідок: 093 294 25 84 (Юлія Михайлів).

Партнери:

  • Сухопутні війська ЗС України
  • МВС України
  • Trenvet UA
  • «Укрнафта»
  • ALPS South Europe
  • Power Pro
  • «Вершина»
  • «Аврора Мультимаркет»
  • «20 хвилин» міста Тернополя

Комплексний спортивно-масовий захід «Звитяга нескорених» проведуть за підтримки Тернопільської міської ради та міського голови Сергія Надала.

Коментарі

keyboard_arrow_up