6 місяців війни в Україні — стає небезпечніше: що пише світова преса

6 місяців війни в Україні — стає небезпечніше: що пише світова преса

Перші шпальти світових змі про війну росії в Україні.

Велика Британія «The Independent» - Українську АЕС відключили від мережі

Об'єкт Запоріжжя, що утримується Росією, вчора був відключений від національної електромережі в двох точках

Відео дня

«The Daily Telegraph» -  «Пожежа біля АЕС знеструмила Україну»

Південні регіони постраждали після того, як підконтрольний Росії об’єкт був відключений після пожежі, «спричиненої обстрілом»

Частина південної України знеструмлена після того, як пожежа поблизу найбільшої в Європі атомної електростанції призвела до вимкнення її реакторів, що викликало побоювання, що Росія відключить електроенергію в Україну. Контрольована Росією Запорізька електростанція була відключена від української електромережі, коли пожежі в зольниках сусідньої вугільної електростанції двічі обірвали лінії електропередачі, повідомив учора її оператор. Пожежу спричинив обстріл, повідомили джерела в галузі.

Пожежу спричинив обстріл, повідомили джерела в галузі. Україна звинуватила  «дії окупантів».

Цього тижня інженер станції заявив, що, на його думку, Росія хоче відключити станцію від української енергосистеми.

Українська компанія-оператор АЕС "Енергоатом" повідомила, що вчорашня пожежа поблизу АЕС змусила відключити від мережі два працюючих реактора.

Таким чином, дії окупантів спричинили повне відключення [Запорізької АЕС] від енергомережі – перше в історії станції”, – йдеться у повідомленні.

У компанії заявили, що реактори не пошкоджені, а власні потреби атомної станції в електроенергії забезпечуються сусідньою теплоелектростанцією.

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ), спостережний орган Організації Об’єднаних Націй за ядерною енергією, повідомило, що лінію було відремонтовано, і до вечора принаймні один із двох реакторів станції, що залишилися, повернувся до мережі.

Вчора ввечері Білий дім заявив, що Росія повинна погодитися на створення демілітаризованої зони навколо АЕС, яка з березня перебуває в руках Росії.

Організація Об’єднаних Націй прагне отримати доступ до заводу, а також закликає демілітаризувати територію.

Представники МАГАТЕ «дуже, дуже близькі» до можливості відвідати Запоріжжя, заявив учора генеральний директор агентства Рафаель Гроссі.

Раніше в той же день повідомлялося про відключення світла в контрольованих Росією частинах півдня України, зокрема в Херсоні, Мелітополі та Новій Хакові.

Мер Енергодара, окупованого Росією міста, в якому знаходиться Запорізький завод, заявив, що завод втратив електроенергію та воду та перебуває «на межі гуманітарної катастрофи».

Ні в "Енергоатомі", ні в МАГАТЕ не говорять про причини пожежі.

Однак джерела повідомили, що пожежі виникли внаслідок падіння снаряда неподалік.

Потім спрацювали автоматичні процедури безпеки, щоб запобігти передачі електроенергії по несправних лініях, повідомили джерела.

Претензію не вдалося підтвердити одразу. Такий інцидент ще більше посилить міжнародні побоювання щодо ядерної аварії в зоні бойових дій.

Російські війська захопили Запорізьку електростанцію після бою з українськими силами в березні, що спонукало сусідні міста роздавати таблетки йодиду калію на випадок витоку радіації.

Обидві сторони звинувачують одна одну в обстрілах поблизу АЕС протягом останніх тижнів, що викликало побоювання щодо пошкодження реакторів і установок з відпрацьованим паливом.

МАГАТЕ шукає доступу для інспекційної місії та закликає до демілітаризації території.

Цього тижня тамтешній інженер заявив, що новопризначені російські менеджери скоротили кількість персоналу до небезпечно низького рівня та ввели обмеження на пересування, що ускладнило належний контроль за роботою реакторів.

Він попередив, що українському персоналу буде заборонено висловлювати інспекторам занепокоєння щодо безпеки під час майбутньої місії, і що деяких піддавали тортурам, щоб переконати їх говорити лише те, що їм говорять.

Вчора Міністерство оборони оприлюднило супутниковий знімок російської військової техніки, розташованої біля п’ятого реактора електростанції, датований 21 серпня.

Міністерство оборони ідентифікувало три бронетранспортери та дві вантажівки. Зазначається, що це свідчить про те, що росіяни зберігають «посилену військову присутність» на місці та, можливо, намагаються приховати транспортні засоби, паркуючи їх під трубами та мостами.

Шість реакторних блоків Запоріжжя захищені залізобетонними куполами, які витримують вибухи, що робить витік радіації малоймовірним, навіть якщо вони були обстріляні.

 «Vorarlberger Nachrichten» -  Найбільша атомна електростанція Європи повністю відключена від енергомережі

Окуповану Росією українську Запорізьку АЕС вперше в історії повністю відключили від енергомережі. Про це в четвер повідомляє експлуатуюча компанія "Енергоатом".

Останні два реактори, які ще працювали, були виведені з мережі. Причиною стало пошкодження вогнем ліній електропередач. Система безпеки працює. Найбільша атомна електростанція Європи кілька разів зазнавала обстрілів за останні тижні

Німеччина «Badisches Tagblatt» - «Ми продовжимо поставляти зброю» Шольц підтверджує підтримку України / Путін наказує розширити армію»

Олаф Шольц підтвердив свою рішучість надати військову підтримку Україні проти нападу Росії. Він захоплювався мужністю солдатів, сказав Шольц у четвер на військовому полігоні Путлос на Балтійському морі. Там українці навчаються на зенітному танку Гепард. Також канцлер заліз у військову техніку та оглянув її зсередини.

«Чоловіки, які тут, будуть захищати свою країну. Вони захищатимуть її від страшної загрози, яку становила для України жорстока загарбницька війна Росії», – сказав Шольц, для якого це був перший візит на навчальну програму. «І ми будемо продовжувати підтримувати їх нашими фінансовими засобами, а також зброєю, яку ми можемо надати з Німеччини», – сказав він.

Через півроку після вторгнення в Україну глава Кремля Володимир Путін наказав збільшити російську армію. Згідно з оприлюдненим у четвер указом, очікується, що до 2023 року армія матиме понад два мільйони осіб. Зокрема, чисельність збройних сил – як контрактників, так і військовозобов’язаних – має бути збільшена на 137 тис. осіб до приблизно 1,15 млн осіб. Решта військовослужбовців є так званим цивільним персоналом, наприклад, адміністративними службовцями.

Росія напала на сусідню Україну 24 лютого. За словами Кремля, у війні все йде «за планом». Однак міжнародні військові експерти підтверджують, що Росія просувається повільно і припускають, що російські війська зазнають великих втрат. Сама Москва вже давно не надає жодної інформації про загиблих і поранених у власних лавах.

Україна відзначила 31-у річницю своєї незалежності від Радянського Союзу в середу – рівно через шість місяців після російської атаки 24 лютого. Раніше Київ попереджав про додаткові атаки Росії на річницю. Насправді ввечері, серед іншого, повідомлялося про ракетне попадання залізничних об'єктів у місті Чаплине на Дніпропетровщині.

«Чаплине – наш біль сьогодні», – сказав президент Володимир Зеленський у своєму звичайному відеозверненні. За даними українських джерел, станом на четвер кількість загиблих зросла до щонайменше 25 осіб, у тому числі двоє дітей. Крім того, 31 людина отримала поранення. Міноборони Росії оприлюднило іншу версію: загинули понад 200 українських військових, які прямували на Донбас.

Підпис під фото: Символічне зображення: канцлер Олаф Шольц (ліворуч) на танку гепарда.

Ізраїль. «The Jerusalem Post» - «6 місяців війни в Україні – стає небезпечніше»

Російське вторгнення в Україну не зайшло в глухий кут, а через шість місяців переросло у дедалі небезпечніший конфлікт із бійками навколо найбільшої в Європі атомної станції, резонансним вбивством у Москві, ескалація загроз і зухвалі українські атаки на контрольовані Росією території.

«Динаміка поля бою» змінюється, сказав генерал-лейтенант у відставці. Марк Гертлінг, колишній командувач армією США в Європі. озброївшись дедалі більш смертоносною зброєю США та інших союзників, україні іноді вдавалося перехопити ініціативу та здивувати російські сили.

Незрозуміло, однак, як довго це може тривати і чи зможе Україна спиратися на ці невеликі перемоги настільки, щоб диктувати хід війни.

«Війна далека від завершення», — сказав Деніел Сервер, старший науковий співробітник вашингтонського Інституту зовнішньої політики, який спеціалізується на вивченні війни. «Українцям не вистачає живої сили для звичайних наступальних дій, але вони використовують свої поставки артилерії НАТО, безпілотників, протитанкових ракет та іншої зброї, щоб завдати шкоди росіянам та їх лініям постачання».

Шість місяців війни, внаслідок якої загинули тисячі людей і мільйони були вигнані з їхніх домівок, збіглися із зазвичай радісним національним святом. У середу виповнюється 31 рік з моменту виходу країни з розпаду Радянського Союзу.

День незалежності був зустрінутий українцями з сумішшю непокори та страху, оскільки Державний департамент США заявив, що має «інформацію про те, що Росія активізує зусилля для нанесення ударів по цивільній інфраструктурі та урядовим об’єктам України найближчими днями і що громадяни США залишають країну». 

Ці попередження спонукали владу заборонити масові зібрання в Києві та другому місті країни, Харкові, і наказати жителям ховатися вдома.

Напруга була особливо високою через заяву Росії про те, що Україна здійснила вбивство минулої суботи Дар’ї Дугіної, доньки видатного ультраправого російського політичного теоретика та сама гучної прихильниці війни.

Уряд президента України Володимира Зеленського заперечує будь-яку причетність до вибуху автомобіля у вихідні – драматичного удару на околиці загалом безпечної російської столиці, який торкнувся внутрішнього кола довірених осіб президента Володимира Путіна.

На меморіальній службі у вівторок представники націоналізму, який живить Путін, зокрема засновник сумнозвісної групи найманців, яка воює в Україні та частинах Африки, оплакували втрату та вимагали суворого покарання України. Її смерть, сказав її заплаканий батько Олександр Дугін, «можна виправдати лише перемогою».

Цього тижня кияни зібралися на виставку виведених з ладу російських танків і бронетехніки, які були доставлені в центр столиці на бортових вантажівках, щоб відзначити несподівано стійку боротьбу українських захисників у перші дні війни. Настрій був веселим, коли діти піднімалися на величезні транспортні засоби, а батьки, бабусі та дідусі дивилися на них.

Але минулої суботи ввечері Зеленський похмуро повідомив співвітчизникам, що Росія може бомбардувати цивільні райони столиці та інших міст під час річниці незалежності.

«Ми всі повинні усвідомлювати, що цього тижня Росія може спробувати зробити щось особливо потворне, щось особливо злісне», – сказав президент у відеозверненні. Тим не менш, у вівторок він з'явився на публіці на церемонії з нагоди Дня прапора, керуючи підняттям гігантського прапора.

«Синьо-жовтий прапор України знову замайорить там, де йому належить бути, у всіх тимчасово окупованих містах і селах України», – заявив пізніше Зеленський.

Прогнози нападу виправдалися. Російська ракетна атака вбила 22 мирних жителів і підпалила пасажирський потяг на сході України, заявили в четвер офіційні особи в Києві, ракетні удари були завдані на північ від столиці, коли Україна відзначала свій День Незалежності під сильним обстрілом.

НАТО пообіцяла свою постійну підтримку в конфлікті, а генеральний секретар Єнс Столтенберг у вівторок назвав конфлікт «битвою воль».

«Ми повинні підтримувати Україну», — сказав він на віртуальній конференції, присвяченій ситуації в Криму, стратегічно важливому півострові, незаконно захопленому Москвою в 2014 році, який став передвісником повномасштабного вторгнення, яке почалося 24 лютого. Зеленський пообіцяв повернути собі півострів.

Останніми тижнями вибухи поблизу паливних складів та інших стратегічних об’єктів у Криму налякали російських окупантів і дали вихід для припущень, що Україна дає перші залпи в контрнаступі.

Окрім окупації Криму на півдні, Росія здобула успіхи в інших прибережних районах Чорного моря, блокуючи важливі поставки зерна у світ протягом кількох тижнів, а також у східному Донбасі, де проросійські сепаратисти також діють протягом кількох днів. років.

Давній план Путіна полягав у тому, щоб розширити імперську славу Росії, повернувши собі Україну, її родючі поля та численні шахти, землю, яку він вважає не заслуговує на те, щоб бути незалежною державою.

Одним із потенційно найстрашніших фронтів у війні є бойові дії, які точаться на півдні України навколо Запорізької атомної електростанції, яку російські війська захопили на початку вторгнення. Спостерігачі ООН за ядерною енергетикою стурбовані тим, що російські удари чи український вогонь у відповідь можуть викликати радіацію, яка може вбити десятки тисяч людей.

"Поки ми говоримо, Україна, сусідні держави, все міжнародне співтовариство живе під загрозою ядерної катастрофи", - заявив заступник посла США в ООН Річард Міллз на спеціальному засіданні Ради безпеки у вівторок. «І люди, зрозуміло, налякані».

Минулого тижня переговори з Росією та Україною про демілітаризацію території та надання ООН доступу зазнали краху, а США офіційно викликали й покарали російського посла у Вашингтоні за «безрозсудне ігнорування ядерної безпеки» його країни.

Уряд США тим часом продовжив озброювати колишню радянську республіку, що перебуває в облозі, оголосивши наприкінці минулого тижня про новий пакет на майже 800 мільйонів доларів у вигляді безпілотних літальних апаратів для збору розвідувальної інформації, легких і високомобільних гаубиць і протимінно-бомбостійких броньованих машин. Також включено першу партію складних протитанкових ракетних систем TOW.

У Пентагоні заявили, що військові постачання будуть особливо корисні на південних і східних територіях України, які Росія засіяла мінами, і де уряд Зеленського хоче здійснити серію контратак, щоб повернути міста та селища. Такі військові дії, ймовірно, вимагатимуть бою на ближчій дистанції, ніж це зазвичай відбувалося досі, а також значного підриву мін.

Гертлінг, генерал у відставці, який є постійним аналітиком CNN, сказав, що великий контрнаступ України малоймовірний з огляду на тривалі обмеження та більшу, хоча й дещо невмілу, територію російських сил і особливо повітряних сил. Але це не означає, що Україна не просунулася вперед, сказав він.

«Росія зараз усвідомлює, що їм доводиться захищатися в більшій кількості місць, що ще більше виснажує їхні сили від бойових дій як на сході, так і в частині півдня», — сказав він. «Такі дії ставлять ворога на задню ногу».

Громадська думка США, а також реакція в Конгресі були загалом позитивними щодо вирішення конфлікту в Україні президентом Джо Байденом, санкцій його адміністрації щодо Росії та її здатності активізувати велику, хоча й неповну, коаліцію міжнародної підтримки.

Здатність України воювати значною мірою залежить від рішучості її європейських союзників – і ця рішучість, ймовірно, буде піддана серйозному випробуванню, коли настане зима, і їм дуже знадобиться російська нафта, щоб зігрітися.

Західні санкції перешкодили деякому російському експорту, а ціни на нафту та бензин у всьому світі різко зросли, перш ніж нарешті почали стабілізуватися. Аналітики попереджають, що зимовий попит може призвести до зростання цін знову.

Індія. «The Times of India» - «Індія вперше голосує проти Росії в РБ ООН щодо України»

Індія була серед 13 членів Ради Безпеки ООН, які проголосували в середу проти пропозиції Росії не дозволити президенту України Володимиру Зеленському дистанційно виступати на РБ ООН. Хоча це було лише процедурне голосування, це був перший випадок, коли Індія проголосувала проти Росії з питання, пов’язаного з Україною, після початку військової операції Індії в лютому.

Росія була єдиною країною, яка підтримала її пропозицію, оскільки Китай утримався, а інші підтримали віртуальне звернення Зеленського. Індія пояснила свою позицію, заявивши, що це не голосування проти Росії, оскільки раніше Зеленський двічі виступав у раді через відеозв’язок. Заперечення Росії також обмежувалися розмовою Зеленського через відеокамеру, оскільки вона «в принципі» не проти його особистої участі.

Південна Корея «The Chosun Ilbo» - «День Незалежності України, Росія бомбить ракетами»

Міноборони України: Пошкоджені потяги та транспортні засоби 25 людей загинули та 50 отримали поранення під час атаки цього дня, річниці російського вторгнення та шостого місяця вторгнення до Росії України після ракетного обстрілу російських військ 24 числа (за місцевим часом)

Автор Сергій Чернявський

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Yuriy Kupeev

    Ви почитайте коменти ждунів під статтею про знищену ворожу техніку, яку привезли в Тернопіль. От там

keyboard_arrow_up