Київ робить перший крок до повернення Херсона: про що пише світова преса

Київ робить перший крок до повернення Херсона: про що пише світова преса

Перші шпальти світових змі про війну росії в Україні.

«The Daily Telegraph» -  «Київ робить перший крок до повернення Херсона»

Київ стверджує, що «першу лінію російської оборони прорвано» у стратегічно важливому місті на півдні

Вчора Україна розпочала контрнаступ з метою захоплення Херсона, що стало важливим кроком вперед у її кампанії щодо повернення території, що утримується Росією. «Першу лінію російської оборони на Херсонському фронті прорвано», — сказав Сергій Хлан, помічник поваленого українського глави південної області. У Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки України додали: «Україна має реальний шанс повернути свої окуповані території».

Відео дня

Довгоочікуваний український контрнаступ з метою захоплення Херсона офіційно розпочався вчора, що стало важливим кроком уперед у кампанії Києва щодо повернення ключових територій на півдні, які утримує Росія.

Коли в небі пролунали звуки сирен повітряної тривоги та вибухів, високопосадовці підтвердили початок операції із захоплення стратегічно важливого міста Херсона. «Першу лінію російської оборони на Херсонському фронті прорвано», — повідомив у месенджері Telegram помічник поваленого українського глави південної області Сергій Хлан.

«Сьогодні було завдано потужного артилерійського удару по позиціях противника на... всій території окупованої Херсонської області.

«Це оголошення того, на що ми чекали з весни — це початок деокупації Херсонщини».

Протягом останніх двох місяців Київ готувався до великої контратаки, щоб звернути назад територіальні завоювання Росії у перші тижні війни.

Херсон, головна мета операції, був першим великим містом, яке впало, коли російські війська висунулися на північ із Криму на початку вторгнення. З того часу Москва використовувала його як стратегічний вузол та плацдарм для своїх наступальних операцій на півдні України.

В останні тижні українські збройні сили використали надане Заходом озброєння, таке як американські ракетні установки «Хімарс», щоб пом'якшити своїх російських ворогів, завдаючи ударів по лініях постачання та логістичним вузлам за лінією фронту.

Український Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки заявив, що його збройні сили "прорвали першу лінію оборони окупантів під Херсоном".

«Україна має реальний шанс повернути свої окуповані території, особливо з огляду на дуже успішне використання західного озброєння української армії», - йдеться у повідомленні.

Контрнаступ, схоже, почався вчора рано-вранці, з ударів по російських командних центрах і мостах, що призвело до припинення постачання зброї та підкріплень російським військам у Херсоні з окупованого Криму.

За непідтвердженими даними, збройні сили України здійснили початкові атаки із застосуванням танків, артилерії та гелікоптерів, щоб прорвати першу лінію оборони під Херсоном.

У повідомленні у додатку для обміну повідомленнями Telegram Андрій Єрмак, голова Адміністрації президента України, сказав, що київські збройні сили «подрібнюють ворога», оскільки «Херсон попереду».

У напрямку Нової Каховки, міста на схід від Херсона, призначені Кремлем чиновники вчора попередили мешканців із російськими SIM-картками про евакуацію із цього району.

«Сьогодні вдень оголошено евакуацію, більшу частину дня звучить сирена. Люди пішли з роботи, вони в бомбосховищах», — сказав маріонетковий губернатор Володимир Леонтьєв, коли по всьому місту пролунали сирени повітряної тривоги та вибухи.

Україна регулярно завдавала ударів мостом у Новій Каховці, другому за величиною місту Херсонської області, життєво важливому для доставки вантажів російським військам.

Каховське угрупування українських військових заявило, що витіснило з оборонних позицій 109-й полк так званої народної міліції самопроголошеної Донецької Народної Республіки.

На опублікованих у мережі кадрах видно склади боєприпасів на занедбаній російській позиції у Херсонській області.

За ранніми повідомленнями одеської газети «Думська», українські збройні сили звільнили низку населених пунктів, розпочавши контрнаступ із правого берега Дніпра.

У відповідь на контрнаступ із Москви українські офіційні особи повідомили про обстріл цивільних будівель у Миколаєві. В Інтернеті було опубліковано кадри очевидного артилерійського обстрілу російськими військами міського мосту через Інгул.

Прокремлівські чиновники відмовилися визнати, що наступ, що добре зарекомендував себе, почався. "Це черговий український пропагандистський фейк", - заявив проросійський голова Криму Сергій Аксьонов.

Українські офіційні особи вчора спробували закликати до обережності щодо настання через значні зусилля Росії щодо посилення своїх сил у цьому районі.

Вбивство колишнього українського політика в окупованому Херсоні виявилося пов'язаним із початком контрнаступу. Повідомляється, що мати Олексія Ковальова була знайдена мертвою у його будинку неподалік міста. Згідно з повідомленнями, його було вбито пострілом у голову, а його дружина зарізана.

Стаття: "Надя, нарешті, знову посміхається, але вона не знає, що її батько помер"

Фотографія травмованої Наді Коняхіної (ліворуч), опублікована в The Telegraph у березні. Восьмирічна дівчинка зараз біженка в Іспанії, але її бабуся Галина (крайня справа на фото) ще не сказала їй, що її батько Олександр (праворуч унизу фото) загинув у бою.

«Вона виглядала дуже зляканою після двох тижнів, коли ховалася від бомб... Її волосся було заплетене в коси, тому що в нас не було ні води, ні місця, щоб помитися». Зараз трохи засмагла дівчинка, що посміхається на руках у бабусі, — це світ далеко від тієї блідості, і травмованої фігури, що втекла цієї весни з Маріуполя, що зледеніла.

На вражаючій фотографії, опублікованій на першій смузі Daily Telegraph 18 березня, вона знята, коли виїхала з міста на півдні України, обложеного російськими військами, що вторглися: стривожена дитина з проникливими сірими очима дивиться прямо в камеру, її блідий обличчя, обрамлене косами волосся, вибивається з -під брудного діснеєвського худі.

The Telegraph написав про неї восьмирічну Надю Коняхіну. І вона зараз живе як біженець з матір'ю та бабусею в Іспанії, де над сім'єю нависла темна таємниця (бо Наді не кажуть, що її тато загинув).

Справи йдуть «так собі», сказала Галина Коняхіна, розмовляючи через перекладача скайпом, коли її онука звивалась у неї на руках у їхній квартирі неподалік пляжу в Альмерії, Андалусія, в неділю.

Але коли Надя опиняється поза межами чутності, Галина повідомляє, що у сім'ї сталася трагедія. Батько Наді Олександр Коняхін, старший син Галини, загинув у боях на Донбасі, його тіло не знайдено.

Сім'я може змусити собі повідомити Наді про смерть батька. Галина хотіла поділитися історією свого сина, щоб вшанувати його пам'ять, але щосили намагалася розповісти про нього докладно що б Надя не почула, що її батько пішов назавжди.

Це останній удар з того часу, як їх відвезли з Маріуполя, де вони два тижні ховалися в підвалі, слухаючи, як війна руйнує їхнє рідне місто.

Фотограф газети Саймон Таунслі сфотографував Надю та її матір Крістіну, коли їхня евакуаційна колона прибула до Запоріжжя 17 березня.

Подорож із зруйнованого міста через російські блокпости зайняла 26 годин, і сім'я прибула змученою. Поки Надя мовчки пила яблучний сік, Христина, що плакала, змогла зателефонувати по відеозв'язку Олександру, який тоді бився на передовій, і повідомити йому, що вони успішно вийшли з блокади.

Надя, Христина та Галина незабаром поїхали з країни, але чоловіки в сім'ї залишилися, і обидва Олександр та Роман воюють в українській армії.

"У нас не було вибору", - сказала Галина про своє рішення втекти до Іспанії. «Наш молодший син [Роман] сказав нам їхати з України, бо ми не знали, що станеться».

Після того, як вони прибули до Іспанії наприкінці березня, друг, який побачив фотографію Наді в Інтернеті, поділився нею із сім'єю, а потім зв'язався з The Telegraph.

Перебудуватись на мирне життя в чужій країні було складно. «Спочатку це було просто неможливо, – каже Галина. «Нам снилися кошмари про Маріуполь, бомби та літаки».

Але Надя – життєрадісна дитина, яка прийшла в норму, хоча про Маріуполь мало говорять. "Вона познайомилася з новими людьми, і їй це дуже легко", - сказала Галина.

Однак її голос переривається риданнями, коли вона повертається до теми смерті сина: «Зараз головне, що хочу зробити, це знайти останки мого сина».

Вдова Олександра Христина була надто засмучена, щоб нормально працювати та спілкуватися, а Галина продовжує працювати самостійно, бо її молодший син Роман все ще воює в українському спецназі.

За словами Галини, Олександр бив дуже люблячим батьком, але довго відсутнім на передовій. Після того, як українські війська завдали поразки проросійським сепаратистам у Маріуполі у 2014 році, у місті було встановлено рекламний щит, щоб відсвяткувати їхню перемогу. На ньому зображений Олександр у синій смугастій тільнику верхи на бронетранспортері між двома озброєними товаришами. У нього на руці маленька Надя у береті.

За словами Галини, востаннє Надя бачила батька 21 вересня минулого року. Він мав повернутися додому у відпустку у лютому, але тут почалася війна. «Він завжди тримав її за руку, – згадувала Галина. Його часто не було вдома, але коли він приходив додому, він завжди був з дочкою.

За рік, що минув відколи вона востаннє бачила батька, Надя швидко виросла. Галина каже, що її стійкість допомогла родині пережити тяжкий період. "Вона кролик-енерджайзер".

Наступного місяця Надя піде до школи і вже вивчила деякі слова іспанської. Але Галина мріє повернутися у вільний Маріуполь, де у неї був будинок з басейном, у якому любила купатися Надя, і сад, який посадив Олександр.

«Тому я хочу повернутися в Маріуполь, тому що сад – це пам’ять про мого сина», – сказала вона.

Колонка: Київ звинувачують у бомбардуванні АЕС напередодні візиту команди ООН

США закликають створити демілітаризовану зону навколо Запоріжжя, оскільки Росія стверджує, що українська атака пошкодила склад пального.

«De Standaard» - «Українці контратакують»

У понеділок українська армія завдала потужних ударів по російським фронтам поблизу Херсона. Чи буде це «довгоочікуваний контрнаступ», ще невідомо. Очікування вже великі.

«Сьогодні ми розпочали наступальні дії на різних напрямках, у тому числі й у Херсонській області», — повідомила в понеділок удень речник Південноукраїнської армії Наталія Гуменюк. Це стало першим офіційним підтвердженням виру чуток, які циркулювали весь ранок про жорстокі українські атаки на півдні Херсонської області.

Українські військові ледве розкривають свої карти, тому незрозуміло, наскільки масштабним є наступ і наскільки амбітною є його кінцева мета. Що примітно, більше інформації надійшло з російської сторони. У Москві підтвердили в міністерстві

Оборони Азовського моря звістка про наступ. Лише Україна зазнала «важких втрат», а наступ «з тріском» провалився, стверджує міністерство, яке не має точної інформації.

Міністерству заперечили навіть російські військові блогери. «Були успішні атаки ворога по трьох напрямках», — написав російський найманець під псевдонімом «Сіра зона» в російському додатку Telegram. На одній «українська армія просунулася майже на 6 кілометрів», зазначив блогер, а в інших місцях атаки вдалося «з хорошим боєм відбити». Однак, за словами російського блогера, українці здійснюють свої атаки «з повною впевненістю» і «чекають ночі, перш ніж вони з великим

маневри для розміщення своїх військ».

Починаючи з червня, з’являлися припущення про великий український контрнаступ з метою повернення міста Херсон. Як порт і столиця провінції, це найбільший «приз», який Росія отримала з моменту її вторгнення в Україну наприкінці лютого. Через те, що російський наступ зупинився далі на південь України – ціль Одеса на Чорному морі так і не була досягнута – російська армія опинилася в ненадійному становищі.

Херсон знаходиться на західній стороні Дніпра, і на всю губернію через широку річку є тільки два мости, плюс два залізничні мости. У середині червня українські військові отримали від США дуже точні ракетні комплекси "Гімарс". Відтоді Україна підірвала десятки російських складів боєприпасів і командних пунктів на відстані до 80 кілометрів за лінією фронту. Кілька мостів через Дніпро, через які росіянам довелося б відступити в разі потреби, також регулярно потрапляли під удар ракет «Хімарс».

Відомий російський ультранаціоналіст Ігор Гіркін, якого Нідерланди звинувачують у збитті пасажирського рейсу MH17 у 2014 році, повідомив у понеділок, що "всі мости через Дніпро зараз не використовуються". «Техніка може перетинати річку лише через пороми та понтонні мости», — написав Гіркін у Telegram, але «їх теж зараз атакують».

Останніми тижнями російська армія наказала тисячам додаткових військ взяти під контроль Херсонську область. Чи буде ця азартна гра успішною, можна буде побачити найближчими днями. Водночас залишається відкритим питання, чи має Україна достатній військовий потенціал, щоб ризикнути провести справді великий контрнаступ. І Генштаб України, і українська блогерська спільнота вчора залишалися обережними.

«Давайте залишатися обережними щодо повідомлень про український прорив», — написав київський оборонний експерт Ілля Пономаренко.

Ігор Гіркін, понеділок вдень у Twitter. «Дійсно йдуть важкі бої і всю ніч працює українська артилерія. Але давайте почекаємо і подивимося, перш ніж вирішимо, що це щось велике. З іншого боку, американський канал новин CNN процитував «двох високопоставлених чиновників США», які сказали, що Україна все ще «тримає» наступ.

В Україні, в будь-якому разі, очікування великі. Спочатку українці змогли перешкодити Росії реалізувати її головні плани вторгнення – передбачивши захоплення столиці Києва, а потім великого портового міста Одеси. Україна продовжувала оборонятися в східній Донецькій області, хоча російська армія ледве просувалася туди останніми тижнями. 

Відвоювання Херсона було б величезним поштовхом для українців і серйозним ударом для президента Росії Володимира Путіна.

«La Stampa» - "Газ до зірок, Європа рухається".

«Frankfurter Allgemeine Zeitung» - «Україна оголосила про початок наступу на півдні»

За власними заявами, українські Збройні сили розпочали анонсований раніше контрнаступ на півдні країни. Мета – повернути місто Херсон, яке було окуповане Росією протягом місяців. Цивільне населення попросили залишити спірні райони. Два місяці очікується, що Україна атакує окуповані Росією території на півдні. За допомогою сучасних систем зброї із Заходу Україні вдалося знищити російські маршрути постачання за останні тижні.

Стаття: Шольц виступає за реформування Європейського Союзу

Канцлер Олаф Шольц представив свої ідеї щодо реформи Європейського Союзу в понеділок у світлі поворотного моменту, який він оголосив. «Якщо не зараз, то коли ми збираємося створити суверенну Європу, яка зможе утриматися в багатополярному світі?» — сказав він у програмній промові в Празькому Карловому університеті. 

Він виступав за «геополітичну Європу, здатну до глобальної політики», підтримував розширення союзу, але поєднував це з необхідними інституційними реформами. його пропозиції щодо зміцнення європейської оборонної політики пішли далі.

Тому Шольц запропонував побудувати загальноєвропейську систему ППО. можливими партнерами він назвав Польщу, країни Балтії, Нідерланди, Чехію, Словакию та скандинавські країни. Така система була б дешевшою та ефективнішою, ніж якби кожна країна докладала національних зусиль, стверджував він. Шольц також продемонстрував готовність послабити суворі обмеження на експорт німецької зброї та взяти на себе відповідальність за розвиток української артилерії та ППО.

Канцлер виступила за «поступовий» перехід до рішень більшості у зовнішній та податковій політиці, починаючи з постанов про санкції. Він запропонував новий розподіл праці в комісії ЄС і «новий баланс» у складі парламенту ЄС. Крім того, має бути скасована можливість блокування статті 7 процедури перевірки верховенства права. деякі з цих пропозицій вимагають змін у договорі. Шольц залишив цей варіант відкритим, не згадуючи конвенції.

Шольц закликав до обов'язкової стратегії для зниження високого рівня боргу в країнах ЄС. Водночас, однак, це має сприяти зростанню та бути «політично комунікабельним». Він також запропонував «стратегію «Зроблено в Європі 2030». Порівняно з Кремнієвою долиною або китайськими та японськими постачальниками, Європі доводиться «відбиватися на вершині», сказав він.

На наступній зустрічі з чеським прем'єр-міністром Петром Фіалою обидва домовилися про запланований обмін озброєннями. До кінця року Чехія має отримати 14 німецьких танків Leopard 2 і один евакуаційний танк типу Buffalo. Прага, у свою чергу, постачала Україні радянські танки Т-72. Фіала говорив про «великий крок» у співпраці в оборонному секторі.

Колонка: Європі потрібна енергія

Парижу довелося довго чекати, поки Берлін знову стане рушієм дискусії про майбутнє Євросоюзу. В понеділок вузол лопнув.

У Празі канцлер Шольц представив цілий пакет реформаторських пропозицій, спрямованих на зміцнення ЄС. Це потрібно терміново.

Великоросійський імперіалізм Путіна став гострою загрозою європейській безпеці та процвітанню. Економічно Європа опинилася в ще більшій залежності від Китаю, ніж від Росії. 

При наступному президенті Америка може знову переграти своїх союзників. Якщо європейці хочуть продовжувати жити відповідно до власних уявлень про демократію, права людини та ринкову економіку, тоді вони повинні активізувати свою співпрацю в усіх важливих політичних сферах та організовувати її більш ефективно. Шольцу також довелося довго виступати в Карловому університеті, щоб мати змогу розібратися з усіма моментами, які вже давно мучать дебати про європейські реформи.

 Ці пропозиції не були абсолютно новими, ані щодо створення свого роду попереднього ЄС, як пропонував Макрон, ані щодо прийняття рішень більшістю, які вже просував Шольц. 

Поки що він не мав якогось гучного успіху. Навіть у Німеччині, яка вважає себе європейським зразком для наслідування, багатьом спочатку доведеться звикнути до думки, що їх переголосують, коли мова йде про рішення щодо міграційної політики, накопичення боргів або військових операцій.

Проте нації вільної Європи повинні вже усвідомлювати, що разом вони можуть захистити свою свободу та процвітання краще й довготриваліше, ніж окремо. Ваші уряди мають виступати за об’єднання, а не за національний егоїзм і розкол. Шольц навів приклад цього в Кароліні, як і Макрон у Сорбонні. Проте великим європейцем не стають великими тезами, а лише великими справами.

 «Passauer Neue Presse» - Місія експертів на електростанцію, що перебуває під загрозою зникнення

Відень. Після тривалого перетягування канату експертам Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) дозволено на місці перевірити безпеку окупованої Росією Запорізької атомної електростанції в Україні. «Я пишаюся тим, що очолюю цю місію, яка відбудеться на атомній електростанції наприкінці цього тижня», — написав учора в Твіттері голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі, опублікувавши фотографію команди із 14 осіб. Настав день, місія підтримки та допомоги у Запоріжжі вже в дорозі. "Ми повинні забезпечити безпеку найбільшого ядерного об'єкта в Україні та Європі", - заявила Росія. Москва зацікавлена ​​у місії, заявили у Кремлі.

Генеральний директор Рафаель Гроссі (на передньому плані) очолює групу експертів Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), яка розслідує пошкодження та системи безпеки на Запорізькій атомній електростанції, яка кілька разів зазнала обстрілів.

Франція «Le Figaro»  - «Експерти МАГАТЕ прямують до Запоріжжя»

Безпрецедентна інспекційна місія має розпочатися найближчими днями.

Експерти МАГАТЕ, призначені для інспектування Запорізької АЕС, вирушили в понеділок із Відня в Україну.

«День настав, місія МАГАТЕ в Запоріжжі вже в дорозі. Ми повинні захистити безпеку України та найбільшої електростанції Європи. Так Рафаель Маріано Гроссі оголосив у понеділок вранці про очікуваний від’їзд групи експертів на українську атомну електростанцію в Запоріжжі, шести реакторам якої загрожують бойові дії між російськими окупаційними силами та українськими військами.

Після терплячих переговорів ця небезпечна експедиція переносить атомне агентство, штаб-квартира якого знаходиться у Відні, Австрія, на невідому територію. «Ця місія буде найважчою в історії МАГАТЕ через бойові дії, які веде Росія на землі», — заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в понеділок, їдучи до Стокгольма. Незважаючи на те, що Росія погодилася з неминучим прибуттям місії та вітає цей візит, неможливо домовитися про припинення вогню, щоб полегшити проїзд транспортних засобів із гербом МАГАТЕ.

Бажаючи подати приклад, аргентинець Рафаель Маріано Гроссі вирішив очолити місію, йому допомагала француженка Ліді Еврард, колишній комісар Управління ядерної безпеки (ASN), призначений директором минулого року Заступник генерального директора МАГАТЕ з питань ядерної безпеки. Таке лідерство, безпрецедентне в туманності міжнародних організацій і особливо ризиковане, відображає грандіозність проблем. У суботу український оператор "Енергоатом" заявив, що "пошкоджена інфраструктура станції та існують ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин". У понеділок супутникові знімки фірми Maxar показали точки попадання трьох мінометних снарядів на даху прибудови, що за 120 метрів від реактора номер два. За даними НАЕК "Енергоатом", десять жителів отримали поранення під час обстрілів на вихідних у сусідньому місті енергодар. Повідомляється, що четверо постраждалих були працівниками заводу. Мерія Запоріжжя з 23 серпня роздає таблетки йоду мешканцям, які проживають у радіусі 50 км від АЕС, при цьому наголошуючи, що йод можна приймати лише у разі радіаційної небезпеки.

Київ і Москва звинувачують один одного у артилерійському обстрілі поблизу комплексу, на березі Дніпра. У ніч з 25 на 26 серпня шість водопровідних реакторів ВВЕР-1000 номінальною потужністю 1000 мегават були "повністю відключені" від мережі через пошкодження ліній електропередач, а потім знову підключені та перезапущені. Перша в історії найбільша атомна електростанція в Європі, урочисто відкрита в 1985 році, коли Україна ще офіційно була радянською соціалістичною республікою.

Протягом кількох місяців Рафаель Маріано Гроссі, який 25 серпня приїхав до Парижа, щоб зустрітися з президентом Еммануелем Макроном, попереджав про «реальний ризик ядерної катастрофи». Тепер він сподівається, що місія прибуде туди «пізніше цього тижня». Тринадцять інших членів походять з нейтральних країн або країн, які Кремль вважає «прийнятними» (Албанія, Китай, Франція, Італія, Йорданія, Литва, Північна Македонія, Мексика, Польща, Сербія).

За словами Гроссі, їхня мета полягає в тому, щоб провести інвентаризацію ситуації перед тим, як ремонтувати основні елементи, перезапускати пошкоджені системи передачі, перевіряти басейни для зберігання відпрацьованого ядерного палива та вирішувати делікатне питання постачання електроенергії, яке є важливим для охолодження. реактори.

У понеділок сім найбільш індустріалізованих держав планети (G7) вказали пальцем на Росію за її відмову демілітаризувати периметр електростанції, перетворений на закріплений військовий табір. Заявляючи, що вони «глибоко стурбовані» ризиками ядерної аварії, вони просять гарантувати «необмежений» доступ спеціалістів МАГАТЕ до інфраструктури та попереджають, що «будь-яка спроба Росії відключити станцію від української електроенергетики буде неприйнятно".

«Енергоатом», зі свого боку, вже засуджує тиск російських окупантів на персонал станції з метою відмови від виявлення будь-яких доказів злочинів, недбалості та різного роду залякувань, вчинених російськими військами на території станції.

Канада «The Globe and Mail» - «Наростає тиск з метою скасування заборони на виїзд чоловіків з України»

Заборона України на виїзд дорослих чоловіків із країни для проходження військової служби викликає зростаючу критику та юридичні проблеми, оскільки війна затягується, а економіка країни дає збої.

Було подано кілька петицій із закликом до уряду скасувати цей захід, а група юристів подала позови, стверджуючи, що вона порушує конституцію.

Один юрист також звернувся до Верховного комісара ООН з прав людини Мішель Бачелет із проханням підштовхнути Київ до скасування цього правила.

«Жодна інша країна так не робить», — сказав Олександр Гумиров, який надіслав листа пані Бачелет із проханням втрутитися. «Навіть Росії, яка нас вбиває. Тепер ми опинилися в ситуації, що ми боремося в країні за свободу і ми менш ліберальні, ніж країна, яка нападає на нас».

Комісія ООН ще не відповіла на листа, але закликала Україну виявити співчуття до тих, хто намагається втекти.

Президент Володимир Зеленський оголосив про заборону, яка поширюється на чоловіків віком від 18 до 60 років, коли він запровадив військовий стан 24 лютого.

Тоді він заявив, що цей крок необхідний «для забезпечення оборони держави, підтримки бойової та мобілізаційної готовності». Вона залишається в силі, хоча є кілька винятків, у тому числі для чоловіків із захворюваннями, іноземних студентів, батьків-одинаків і тих, хто доглядає трьох і більше дітей.

Більшість спостерігачів визнають, що Україна має право мобілізувати якнайбільше людей для захисту від росіян, у тому числі шляхом призову на військову службу. Але в міру того, як війна йде вже сьомий місяць, а робочих місць стає все менше, примус багатьох чоловіків залишатися в країні стає все важче виправдати.

Критики кажуть, що армії не потрібні люди, які не годяться чи не хочуть воювати. Тому, додають вони, не має великого сенсу забороняти мільйонам безробітних чоловіків виїжджати за кордон у пошуках роботи, яка підтримуватиме їхні сім'ї та вноситиме фінансовий внесок у країну.

Є також побоювання, що змушуючи чоловіків залишитися, Київ просто створює мішені для російських солдатів на окупованих територіях.

Дослідження політолога Адама Джонса показало, що сили завойовників зазвичай розглядають цивільних чоловіків віком від 15 до 55 років як небезпеку. Із 458 осіб, убитих під час російської окупації київського передмістя Бучі у березні минулого року, 366 були чоловіками. Також надходили повідомлення, що російські солдати змушували українських чоловіків воювати на передовій.

Заборона «суперечить конституції та всім міжнародним законам, які Україна ухвалила та ратифікувала», — заявив київський юрист Дмитро Бусанов, який входить до групи, яка займається судовим оскарженням.

Він зазначив статтю 33 Конституції, яка дає людям «право безперешкодно залишати територію України, за винятком обмежень, встановлених законом».

Бусанов сказав, що парламент не закріпив цю вимогу в законі, а представив її у вигляді постанови кабінету міністрів. «Проблема в тому, що якщо є обмеження конституції, воно має бути обмежене законом, і немає закону, який казав би, що чоловікам за таких умов забороняється залишати країну».

Хоча пан Бусанов зазвичай займається правом у сфері нерухомості, пан Бусанов був настільки обурений забороною, що взяв дві справи на безоплатній основі, щоб оскаржити його. Його клієнти — пара чоловіків за 40, які переїхали до центральної України з Донецька та Маріуполя через бойові дії. Тепер вони не можуть знайти роботу, і в обох є дружини та двоє дітей, яких потрібно утримувати.

"Нам в Україні потрібен суддя, який винесе справедливе рішення", - сказав пан Бусанов. А поки що він розглядає можливість подання скарги до Європейського суду з прав людини.

Він та інші кажуть, що через погіршення стану економіки країни багато чоловіків все більше відчайдушно намагаються виїхати. Дедалі більше людей дають хабарі або звертаються до десятків онлайн-сервісів, які обіцяють переправити чоловіків через кордон приблизно за 1500 доларів США.

Чоловік Оксани Дручініної Денис пішов ще ризикованішим шляхом.

Раніше вони мешкали у Молочанську під Запоріжжям і обидва працювали у Меннонітському центрі, який підтримує канадська благодійна організація. Коли наприкінці лютого місто зайняли російські війська, родина вирушила до Києва. Пані Дручініна та троє їхніх дітей поїхали в Абботсфорд, Британська Колумбія, а 27-річна Дручініна переїхала до західної України.

Він спробував вийти, подавши заяву на визволення. Коли це вдалося, він вирішив спробувати щастя з росіянами.

Він поїхав на південь України, пробрався через російські блокпости та потрапив до Криму. Звідти він чотири дні їхав автобусом через Росію до кордону з Латвією, потім майже два дні чекав переходу. Зрештою він дістався Польщі, де чекає на канадську візу. Він розповів дружині, що три чверті людей в автобусі були чоловіками з України.

«Я розумію, що вони не хочуть, щоб усі чоловіки залишали країну», – сказала пані Дручиніна. «Але з іншого боку, їм не потрібні люди для боротьби, які не хочуть битися».

Пан Зеленський захистив заборону та відкинув критику. У відповідь на петицію, яка набрала 27 тисяч підписів, він сказав: «Чи можемо ми показати цю петицію батькам, які втратили своїх синів, захищаючи країну?»

Він також вказав на розділ конституції, який говорить, що свобода пересування може бути обмежена в умовах воєнного стану.

Уряд розширив деякі винятки. З травня чоловіки можуть виїхати за кордон на 30 днів, якщо вони будуть водіями-волонтерами з гуманітарної допомоги. 1 вересня підприємці зможуть вийти на тиждень, але повинні внести заставу близько 7 тисяч доларів. А минулої суботи прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що моряки торгового флоту можуть перетинати кордон, якщо отримають дозвіл місцевого військового адміністративного органу.

Деякі парламентарі хочуть, щоб уряд пішов далі. Георгій Мазурашу, який належить до партії пана Зеленського «Слуга народу», запропонував кілька законопроектів щодо пом’якшення обмежень, але не знайшов підтримки серед своїх колег, оскільки питання надто чутливе.

«Головне, що якби ми нарешті відійшли від емоційних рішень… це було б на благо простих громадян, економіки, а отже, обороноздатності і країни в цілому», — сказав він.

Cтаття: Київ починає контратаку, щоб відбити територію, яку контролює Росія

У понеділок українські війська розпочали наземні наступи на кількох ділянках фронту в Херсонській області на півдні України, очевидно, посилюючи контрнаступ, спрямований на повернення території, захопленої Росією.

Загострення бойових дій збіглося з оголошенням керівника Міжнародного агентства з атомної енергії про те, що група ядерних експертів відвідає окуповану Росією Запорізьку атомну електростанцію на іншій ділянці фронту приблизно за 160 кілометрів на північний схід, де часто обстріл підвищив загрозу катастрофічного викиду радіації. Українці кажуть, що персонал заводу – перевантажений роботою та погано поводився з боку російських військ – намагався підтримувати його безпечну роботу, мотивуючи це поєднанням обов’язків і тиску. МАГАТЕ хоче оцінити безпеку станції та стан працівників і встановити там постійну присутність для моніторингу радіації.

Протягом кількох місяців українські чиновники обіцяли широкий контрнаступ у Херсонській області, щоб відкинути російські війська від західного берега річки Дніпро, природного бар’єру. Залишається незрозумілим, чи були бої в понеділок початком цих масштабних зусиль.

Уряд президента Володимира Зеленського перебував під тиском, щоб розпочати значну операцію до того, як осінні дощі не зроблять сільську місцевість брудною та непрохідною, до того, як енергетична криза, яку побоюються, підірве підтримку Європи, і до того, як російські сили зможуть додатково зміцнити та поповнити свої позиції.

Під час бойових дій у понеділок Україна прискорила те, що було млявим рухом у наземних операціях, навіть коли їхні дальні удари по контрольованій Росією території посилилися влітку.

Але існує багато ризиків, оскільки українські війська просуваються через сільськогосподарські поля та зрошувальні канали вздовж північного краю Херсонської області.

Автор Сергій Чернявський

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up