Кремль планує новий штурм Києва: що пише світова преса

Кремль планує новий штурм Києва: що пише світова преса

Перші шпальти світових змі про війну росії в Україні.

Яке значення у війні можуть мати передові ракети «Патріот» і як Москва відреагує на постачання цієї американської зенітної системи?

Ні, розраховувати на різдвяне перемир'я українцям не варто. Представник Кремля радикально відкинув цю можливість у середу. «Перемир'я не стоїть на порядку денному», — сказав Дмитро Пєсков.

Відео дня

Це видно з повідомлень з фронту. Взаємні обстріли, здається, посилюються. Українська армія інтенсивно обстрілює Донецьк, найбільше місто Донбасу, а росіяни продовжують обстрілювати Херсон.

Головнокомандувач української армії Валерій Залужний навіть очікує, що росіяни знову спробують атакувати Київ. «У гіршому випадку ця атака може статися вже наприкінці січня», — сказав генерал The Economist. Залужний припускає, що Росія готує нових солдатів та нову зброю для великого наступу. А поки що вони зроблять усе можливе, щоб максимально ускладнити життя українцям. Саме тому вони продовжують обстрілювати енергетичну інфраструктуру. Звільнений Херсон у четвер знову залишився без електрики.

Це робить потреби України у більшій кількості та досконаліших системах протиповітряної оборони дедалі насущнішою. Але тепер майже напевно Вашингтон дасть добро на постачання своїх зенітних комплексів Patriot. Американці довго не наважувалися надати ці передові системи. Вони побоювалися, що росіяни розцінять доставку як участь США у війні.

У Москві системи Patriot у будь-якому разі бачать «законну мету та нову провокацію США». «Вони можуть призвести до непередбачуваної реакції», — заявив посол Росії у Вашингтоні. Але ці погрози справляють дедалі менше враження. Ракетні комплекси Хімарс, за допомогою яких українська армія може з високою точністю вражати російські цілі на відстані до 80 кілометрів, Москва також розцінила як провокацію. Однак вони не призвели до розширення війни на території НАТО. Постачання зброї дійсно схилило війну на користь України, але також спонукало росіян завдати великомасштабних ракетних ударів по цивільній інфраструктурі.

Іранські ракети

Ракети Patriot повинні відповідати питанням захисту від них. Система була розроблена у 1980-х роках і чудово підходить для захисту повітряного простору на висоті до 20 кілометрів та на відстані до 60 кілометрів. Ракети дуже точні. Тому зенітна система вважається однією з найнадійніших у світі. Зокрема вони можуть допомогти українцям у боротьбі з іранськими ракетами, які Москва все частіше розгортає. Цей аргумент допоміг би перемогти Вашингтон. Зенітні комплекси, які є зараз в українській армії, особливо добре збивають російські ракети. Але у Москви поступово закінчуються запаси і вона все більше покладається на іранські ракети.

США можуть переправити «Патріоти» в Україну в короткі терміни, але й українці повинні вміти з ними працювати. Для керування батареєю "Патріот" потрібно близько сотні солдатів. Зазвичай навчання займає не менше ніж півроку, але українські солдати, ймовірно, можуть пройти вкорочене навчання. Для роботи «Хімарс» було досить більш короткого навчання. Питання в тому, чи вже українці навчені працювати з системами Patriot, бо малоймовірно, що Вашингтон відправить із собою американських солдатів.

У будь-якому разі, Пентагон хоче навчати більше українських солдатів. Із січня щомісяця навчатимуть від шестисот до восьмисот українців. Це вдвічі більше, ніж система навчання. Ці тренінги відбуваються у Німеччині.

Британці вже навчили майже 10 тисяч українських вояків.

Український генерал каже, що напад на столицю неминучий після того, як Кремль мобілізує зусилля, що збільшують кількість військ

Росія готує масштабний наступ у новому році і нарощує сили для просування  вглиб України аж до Києва, попередив вищий командувач. Головнокомандувач Збройних сил України генерал Валерій Залужний заявив, що напад може статися "в кращому випадку в лютому, в березні, а в гіршому - в кінці січня". Він попередив, що мобілізація Москви «спрацювала» і Росія збирає війська, щоб запобігти поразкам влітку.

Він попередив, що мобілізаційна ініціатива Москви «спрацювала» і Росія збирає війська, щоб запобігти ганебній поразці влітку та отримати більше території. «Вони готуються на 100 відсотків... Я не сумніваюся, що вони ще раз підуть на Київ», — сказав він The Economist.

Це сталося, коли вчора Україна намагалася взяти ініціативу навколо Донецька, розпочавши найбільшу хвилю ударів по окупованому Росією місту з 2014 року після повідомлень про те, що Кремль готується просуватися на захід від міста, щоб захопити більше української території.

Олексій Кулемзін, самопроголошений мер Донецька, звинуватив українські сили у враженні центру міста ракетами «Град» у «наймасштабнішому ударі» з тих пір, як підтримувані Росією сили окупували східну Україну в 2014 році. Місто Донецьк, колись комерційне місто України, розташоване менш ніж за 15 кілометрів від лінії фронту, але воно було врятоване від нападів на йогої передмістя, яких зазнали обидві сторони лінії фронту в останні місяці.

На кадрах, знятих у центральному Ворошиловському районі міста, виявлено значні пошкодження, в тому числі житлових будинків. Схоже, один снаряд влучив у собор, пробив його купол і приземлився перед вівтарем. В результаті нападу постраждали щонайменше дев'ять осіб, у тому числі 10-річна дитина.

Інститут вивчення війни вчора спрогнозував російський наступ за межами міста як одну з двох головних осей наступу в найближчі місяці. Аналітичний центр заявив, що очікує, що «російські сили прагнуть завершити захоплення» всього регіону та західних околиць Донецька, звідки Україна, ймовірно, запускає ракети.

Українська влада повідомила, що села на захід від Донецька обстрілювала Росія, коли вона розпочала великий удар по місту Херсон, з якого Росія відступила місяць тому.

У сусідній Луганській області українська влада заявила про знищення російської військової бази в Кадіївці. Коротке відео того, що схоже на вибух, було опубліковано в урядовому акаунті Telegram.

Луганські сепаратисти також повідомили про обстріл міста вночі, але не стали коментувати повідомлення про нанесення удару по базі.

Попри останні успіхи України на полі бою, генерал Залужний у своєму інтерв’ю попереджав: «Не варто скидати з рахунків ворога. Вони не слабкі… і мають дуже великий потенціал з точки зору людської сили».

Майкл Кофман, військовий аналітик, сказав, що Росія, можливо, не матиме достатньої вогневої потужності, щоб здійснити широкомасштабний наступ: «Важко виправдати очікування (які маються на увазі в цьому інтерв’ю), що Росія зможе відновити наступальний потенціал у великому масштабі, оскільки, за оцінками Заходу, в неї все менші запаси артилерійських боєприпасів і високоточних ракет.

В інших місцях на полі бою відбувалися важкі зіткнення на лінії фронту та за її межами.

Послання Папи Франциска з нагоди Всесвітнього дня миру LVI, що відзначається 1 січня 2023 р.

Є вірус, який перемогти важче, ніж ті, що вражають людський організм: це вірус війни, який виходить із серця, зіпсованого гріхом. В черговий раз трагедія України та всіх народів, змучених насильством, знаходиться в центрі думок Папи Франциска, який також у своєму щорічному посланні до Всесвітнього дня миру у січні наступного року не забуває про безневинні жертви, спричинені конфліктами щороку. Представлений сьогодні вранці у пресслужбі Святого Престолу документ має тему «Ніхто не може врятувати себе поодинці».

«Блекаут по всій Україні після нової хвилі ударів російських ракет по українських електростанціях»

Сьогодні в Україні зафіксовано серйозні перебої з енергопостачанням після того, як російські ракети вразили 9 електростанцій.

Причина вторгнення «Зрада». Володимир Путін повторює свою мантру про те, що вторгнення Росії в Україну сталося через зраду інших країн і невиконання обіцянок Мінських угод. Тепер нова заява колишнього канцлера Німеччини Ангели Меркель набула широкого поширення в Росії та посилила обурення.

Порушена обіцянка стала початком війни в Україні, за словами Володимира Путіна.

І крок Ангели Меркель переконав його в тому, що він вчинив правильно.

– Нас обдурили, – каже президент Росії.

На світанку 24 лютого російські війська перейшли кордон України і почали бомбардувати кілька міст країни.

Через десять місяців понад 100 000 українських солдатів і стільки ж росіян було вбито або поранено в ході самої кровопролитної війни в Європі з 1945 року.

Наразі прессекретар Путіна Дмитро Пєсков пояснює чому.

В інтерв'ю державному інформаційному агентству ТАРС він стверджує, що Україна порушила Мінські угоди, проігнорувавши побоювання Росії щодо нарощування військової могутності та зближення з НАТО.

– Все було проігноровано іншими учасниками переговорного процесу. За його словами, це було якраз перед початком спецоперації.

Коли угоду було підписано у 2014 році, сторони домовилися про припинення вогню для забезпечення спокою на Донбасі, на сході України, але, за словами Пєскова, росіяни відчули себе «обдуреними» угодою, стверджуючи, що вона вигідна Україні.

- Згодом, звичайно, це стало очевидним. І знову ж таки президент Путін та інші наші представники весь цей час говорили про це, — сказав він ТАРС, повідомляє Reuters.

Крім Росії та України, у мирній угоді брали участь також Франція та Німеччина. Минулого тижня колишня канцлерка Німеччини Ангела Меркель заявила, що Мінські угоди були спробою «дати Україні час» для зміцнення своєї оборони.

Заява була поширена в російських ЗМІ, і Володимир Путін бурхливо відреагував.

- Для мене це було зовсім несподівано. Це розчаровує. Не очікував почути таке від ексканцлера. «Я завжди сподівався, що німецьке керівництво було щирим» — сказав він, повідомляє «Українська правда».

Путін вважає, що слова Меркель означали, що він зробив усе правильно, що розв'язав війну.

- Мені здається, ніхто не збирався виконувати Мінські угоди. Нам брехали і єдиною причиною цього було закачування зброї в Україну та приведення її до бойової готовності. Може, ми надто пізно це зрозуміли, може, треба було розпочати раніше.

Володимир Путін не вперше посилається на невиконану обіцянку захищати агресивну поведінку Росії.

У зв'язку з незаконною анексією Криму в 2014 році він заявив, що НАТО порушило свою обіцянку не «розширюватись ні на дюйм на схід».

— Нам багато разів брехали, приймали рішення за нашою спиною, ставили нас перед фактом, що відбувся, — сказав тоді Путін.

Порушена обіцянка — легенда для путінського кинджального удару. Брехня, спрямована на те, щоб уявити Росію жертвою обману західних держав.

А почалося все із зустрічі 9 лютого 1990 року, коли у Москві держсекретар США Джеймс Бейкер зустрівся з лідером Радянського Союзу Михайлом Горбачовим.

Берлінський мур упав у листопаді 1989 року, і дискусія йшла про те, як може статися возз'єднання Німеччини.

Після зустрічі Бейкер залишив секретний лист канцлеру Західної Німеччини Гельмуту Колю, який прямував на зустріч із самим Горбачовим.

У листі він писав, що ставить питання про вибори Горбачову:

«Ви б воліли бачити об'єднану Німеччину поза НАТО, незалежну і без американських сил, чи ви віддали б перевагу об'єднаній Німеччині, пов'язаній з НАТО, з гарантією того, що юрисдикція НАТО не зрушить ні на дюйм на схід від її нинішнього становища?»

Здавалося б, зрозуміла обіцянка, на яку посилається Путін, насправді є порожньою дискусією на самому початку процесу. Раніше секретні записки із зустрічі також дають зрозуміти, що йшлося лише про Східну Німеччину.

Американська Національна рада з етики (NSC) швидко почула, що сказав Бейкер, і відразу зрозуміла, що на практиці це ніколи не спрацює.

Потім Бейкер сказав в інтерв'ю в 2014 році, що він, можливо, зайшов надто далеко в першій дискусії з Горбачовим, але потім він відступив і всі знали, що він відступив, не в останню чергу Горбачов.

У наступні місяці він жодного разу більше не порушував питання про те, чи слід НАТО розширювати свою юрисдикцію на схід. Потім він підписав документи, в яких НАТО фактично розширила свою юрисдикцію, сказав Бейкер у 2014 році.

Горбачову так і не вдалося досягти обіцянки заморозити кордони НАТО. Він отримав гроші, кредити та обіцянку, що іноземні війська та зброя масового знищення не будуть розміщені у Східній Німеччині, але більше нічого.

Перше, що було визнано у роки. Говорю це з повною відповідальністю. Жодна східноєвропейська країна не порушила це питання, навіть після того, як 1991 року розпався Варшавський договір.

Західні лідери також не поверталися до цього, сказав Горбачов в інтерв’ю «Российской газете» в 2014 році.

Ізраїль останніми тижнями посилив свою розвідувальну допомогу Україні через НАТО, повідомили Haaretz джерела в Брюсселі, при цьому Єрусалим, як і раніше, прагне залишати свою допомогу країні, яка перебуває в бойових діях, непрямою.

Це було б останнім проявом гнучкості Ізраїлю щодо Києва, коли політичні та військові лідери трохи пом’якшили політику усамітнення, яку вони застосовували після вторгнення Росії в Україну 24 лютого. Каталізатором є військова допомога, яку зараз надає Іран Москві, включно з підготовкою російських військ у Росії.

«Рішення Ірану постачати безпілотники та розширити військову співпрацю з Росією є стратегічною помилкою Тегерана і найкращим, що могло трапитися у відносинах Ізраїлю та НАТО», — заявило Haaretz джерело в ізраїльській обороні.

Лише півтора місяці тому міністр оборони Бенні Ганц і начальник штабу Армії оборони Ізраїлю Авів Кочаві відхилили пропозицію міністра оборони України поділитися інформацією про збиті над ним іранські безпілотники. Ці подробиці надійшли б в обмін на передачу ізраїльської розвідки.

До втручання Ірану у війну – вперше він надає військову допомогу європейській країні – уряд Беннетта-Лапіда продовжував відмовлятися надати Києву будь-що, що могло б допомогти Україні у військовому плані.

Підпис під фото: Після теракту в Херсоні жахи війни в Україні набувають глибшого сенсу, якщо дивитися на них великим планом.

«The Washington Times» — «Росія попереджає про «непередбачувані наслідки» ракет США в Україні»

Міністерство закордонних справ Росії попередило у четвер, що, якщо США поставлять Україні складні системи ППО, ці системи та будь-які екіпажі, які їх супроводжують, стануть «законною мішенню» для російських військових.

Обмін заявами відбив різке загострення відносин між Росією та США та напруженості на тлі бойових дій в Україні, які йдуть уже 10-й місяць.

Прес-секретар МЗС Росії Марія Захарова заявила, що США «фактично стали стороною» війни, надавши Україні зброю та навчивши її війська. Вона додала, що якщо повідомлення про наміри США надати Києву зенітно-ракетний комплекс Patriot підтвердяться, це стане ще одним провокаційним ходом з боку США. та розширити свою участь у бойових діях, «з можливими наслідками». 

«Будь-які системи озброєння, що поставляються Україні, у тому числі «Патріот», разом з персоналом, що їх обслуговує, були і залишаться законними пріоритетними цілями для збройних сил Росії», — заявила Захарова.

Автор Сергій Чернявський

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up