Помічники Байдена та Путіна провели секретні переговори: що пише світова преса

Помічники Байдена та Путіна провели секретні переговори: що пише світова преса

Перші шпальти світових змі про війну росії в Україні.

  • <

    Відео дня
    /li>

Уряд Великої Британії готовий витратити майже половину свого бюджету на допомогу іноземним державам, оскільки міністри борються з мігрантами, які перетинають Ла-Манш на невеликих човнах, і з війною в Україні. У ньому наголошується, що, згідно з правилами Міністерства фінансів, до 3,5 млрд фунтів стерлінгів для біженців та мігрантів у Великій Британії вважатимуться частиною вкладу країни у міжнародний розвиток. Як голова Наукової ради Міжнародного кримінального суду, цей португальський судовий експерт брав участь у тисячі ганебних справ, намагаючись змусити вбитих «заговорити», щоб убивці постали перед судом.

Як повідомляє Washington Post, президент США Джо Байден під час приватних переговорів закликав Україну показати, що вона готова вести переговори з Росією. Поки Україна лише хотіла сісти за стіл із наступником Володимира Путіна. Байден стверджує, що з його нинішньою позицією Україна може втратити підтримку західних країн, і він, здається, має рацію.

Про що Байден не говорить, але знає: після проміжних виборів у США у вівторок Україні буде набагато складніше продовжувати отримувати таку важливу фінансову та військову допомогу від США. 

Партія Дональда Трампа контролюватиме принаймні одну з двох палат, можливо, обидві. Будучи президентом, Трамп висловив свою довіру до Путіна перед світовою пресою, а разом з цим і свою недовіру до всіх його спецслужб. 

Впливові республіканці вже заявили про скорочення допомоги Україні. Якими б зрозумілими не були аргументи України про те, що Путін не є серйозним партнером для мирних переговорів, Байден, зрештою, лише висловлює нову гірку реальність.

«Байден тисне на Україну»

Президент США Джо Байден у приватній бесіді закликав свого українського колегу Володимира Зеленського виявити готовність до переговорів із Росією, повідомляє Washington Post з посиланням на джерела, знайомі з перебігом переговорів. Мета — заручитись підтримкою Києва країн, громадяни яких багато років боялися війни. "Втома від України для деяких наших партнерів - це реальна проблема", - цитує газета слова чиновника.

Росія допомагає зміцнити супротивника США

Іран готовий вийти з російсько-української війни як набагато небезпечніший супротивник, попереджають аналітики та інсайдери з питань національної безпеки, оскільки його військова програма безпілотників перетворюється на смертоносну «зброю терору», яка врешті решт може кинути виклик деяким із найпередовіших у світі оборонним системам.

Для режиму в Тегерані все більша залежність Росії від безпілотників іранського виробництва для її повітряної кампанії в Україні має безліч переваг, включаючи поглиблення дипломатичних і військових зв’язків між двома країнами, в той час як Іран стає все більш ізольованим від Заходу.

Проте експерти вказують на більш тривожну мотивацію, яка може мати наслідки для національної безпеки США та їхніх союзників, включаючи Ізраїль. Використання Росією на полі бою безпілотних літальних апаратів іранського виробництва Shahed-136 та інших апаратів дає Тегерану інформацію в режимі реального часу про те, як його безпілотні системи працюють у зоні бойових дій, які оборонні системи вони здатні перемогти та які їхні найбільші слабкі сторони. Ці знання керуватимуть зусиллями Ірану вдосконалити свої безпілотники, щоб зробити їх ще більш ефективними та смертоносними.

«У той час як США та НАТО скористаються досвідом українських військових, Іран теж. 

Керуючи безпілотниками з Криму, іранці займають місця в першому ряду і можуть повідомляти, які атаки безпілотників були успішними та де можуть бути прогалини в будь-яких системах захисту», — написала Кетрін Ціммерман, постійний співробітник American Enterprise Institute, у нещодавній статті для Пагорб. «Наступне покоління безпілотників Ірану буде набагато складніше зупинити».

Війни є ідеальними лабораторіями для вдосконалення  можливостей військових та зброї, які беруть в ній участь. Нацистська Німеччина винесла уроки, допомагаючи силам Франциско Франко в Громадянській війні в Іспанії в 1930-х роках, а російські сили отримали досвід і ноу-хау в боях за підтримку режиму Башара Асада в Сирії протягом останнього десятиліття.

Пані Циммерман та інші вчені б’ють на сполох щодо довгострокових наслідків зв’язку ірансько-російських безпілотників в Україні та за її межами.

«Різноманітність способів, якими українські військові перешкоджають атакам російських безпілотників, є свідченням того, які засоби захисту вони мають у своєму розпорядженні», — сказала вона. - Але це також говорить про спеціальну природу відповіді, виявляючи вразливі місця для все більш складних  і випробуваних на практиці  іранських технологій. І це виявляє асиметрію в захисті від загрози».

Головний радник президента Байдена з національної безпеки в останні місяці провів конфіденційні бесіди з високопоставленими помічниками президента Росії Володимира Путіна, намагаючись знизити ризик ширшого конфлікту навколо України та застерегти Москву від застосування ядерної чи іншої зброї масового знищення, заявили представники США та їх союзників.

Офіційні особи заявили, що радник із національної безпеки США Джейк Салліван зв'язувався телефоном з Юрієм Ушаковим, радником Путіна із зовнішньої політики. Пан Салліван також розмовляв зі своїм прямим колегою в російському уряді Миколою Патрушевим, додали чиновники. За словами офіційних осіб, мета полягала в тому, щоб захиститися від ризику ескалації та тримати канали зв'язку відкритими, а не обговорювати врегулювання війни в Україні.

На запитання, чи брав участь Салліван у таємних бесідах з панами Ушаковим чи Патрушевим, прессекретарка Ради національної безпеки Едрієнн Вотсон відповіла: «Люди заявляють багато про що».

Автор Сергій Чернявський

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up