Росія завдала ударів по енергетичних об'єктах України: що пише світова преса

Росія завдала ударів по енергетичних об'єктах України: що пише світова преса

Перші шпальти світових змі про війну росії в Україні

  • <

    Відео дня
    /li>

Російські військові злочинці можуть бути притягнуті до відповідальності, пише коментар Con Coughlin.
 

У відвойованому українському місті Херсон жителі нині змушені обходитися без електрики та води через сильні руйнування.

У наметах вони можуть насолодитися хоч якоюсь нормою принаймні на короткий час.

Там вони знайдуть працююче опалення, електрику, у тому числі зарядні станції для мобільних телефонів, їжу та доступ до Інтернету. Тим часом Росія продовжує завдавати авіаударів, внаслідок яких у Києві загинули щонайменше троє людей.

Після потужного російського ракетного обстрілу енергетичної інфраструктури більшість українців у середу залишилися без світла. Про це повідомляє Міненерго в Києві. Усі атомні електростанції, а також більшість вугільних, газових і гідроелектростанцій більше не працюють. За даними українських джерел, у середу Київська область тимчасово залишилася без електроенергії та води. Як повідомив міський голова Віталій Кличко в службі новин Telegram, пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури.

За даними військового управління, в українській столиці загинули троє людей, ще шестеро отримали поранення. По всій країні оголосили повітряну тривогу. Про вибухи, деякі з яких були спричинені засобами протиповітряної оборони, також повідомляють з Одеської, Миколаївської, Полтавської областей та у місті Дніпро. За словами мера Андрія Садового, західноукраїнське місто Львів після терактів було знеструмлено.

Сусідна країна на південному заході, Республіка Молдова, також повідомляє про масштабні відключення електроенергії. «Після бомбардувань енергосистеми України Росією за останню годину у нас масові відключення електроенергії по всій країні», — написав у середу віце-прем’єр-міністр Молдови Андрій Спіну в службі новин Telegram.

Губернатор Хмельницької області заявив, що Хмельніцьку АЕС  відключили від енергомережі після останніх атак. Також ЗМІ повідомляли про аварійні відключення ще двох АЄС. За українською інформацією, під час російських ракетних обстрілів у Вільнянську Запорізької області вночі вже постраждало пологове відділення лікарні. «Біль заповнює наші серця – загинула дитина, яка щойно народилася», – написав у Telegram запорізький військовий губернатор Олександр Старух.

Напади на критичну інфраструктуру України є частиною тактики війни Росії. В інтерв'ю газеті "Bild" у середу мер Кличко заявив, що очікує для Києва "найгіршу зиму з часів Другої світової війни".

Європейський парламент у середу засудив Росію як державу-спонсора тероризму. Крім того, на думку парламенту, Євросоюз повинен створити список терористів для таких держав, як Росія, щоб суворіше їх карати. Після голосування в Росії парламент став об'єктом хакерської атаки. 

Президент України Володимир Зеленський привітав це рішення. Однак резолюція Європарламенту не має юридичної сили. Країни ЄС повинні прийняти рішення про санкції одноголосно.

У Бундестазі лідер опозиції Фрідріх Мерц звинуватив канцлера Олафа Шольца в порушенні свого слова про зміцнення Бундесверу та упущеннях, які погіршили становище мільйонів німецьких домогосподарств. 

Шольц назвав це спотвореним уявленням і згадав про мільярди в програмах допомоги. Заяви колишнього прем'єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона про те, що Німеччина хотіла капітуляції України, також викликали обурення у федеральному уряді. Американська телекомпанія CNN процитувала слова Джонсона: «У певний момент німецька точка зору полягала в тому, що було б краще — якби це (російська атака) відбулося, що було б катастрофою — якби вся справа закінчилася швидко і Україна здалася б».

Речник уряду Штеффен Хебестрайт відкинув ці звинувачення. «У Джонсона завжди було власне ставлення до правди, тут це не інакше», — сказав Гебестрайт у Берліні в середу.

«F.A.Z.» — «Кібератака після резолюції проти Росії»

Європейський парламент значною більшістю голосів класифікував Росію як «державу, яка сприяє тероризму» та «використовує засоби тероризму». незабаром після цього веб-сайт парламенту припинив роботу в більшості держав-членів. речник парламенту пояснив це ddos-атакою, під час якої хакери навмисно паралізували сервери, засипавши їх запитами. Проросійське угруповання killnet взяло на себе відповідальність за атаку в Twitter. Парламент спочатку не хотів це підтверджувати.

За даними української армії, було випущено близько 70 крилатих ракет.

Росія вчора випустила «близько 70 крилатих ракет» по цілях України, що внаслідок останнього повітряного обстрілу енергетичних об’єктів спричинило перебої з електро- та водопостачанням по всій країні, повідомили в українській армії.

«Загалом було запущено близько 70 крилатих ракет», — повідомили в українській армії у соцмережах, додавши, що 51 з них було збито засобами ППО.

Ракети вразили принаймні одну критично важливу інфраструктурну ціль у Києві, коли вибухи відлунювали околицями столиці.

По всій Україні оголошено повітряну тривогу, а українські ЗМІ повідомляли про дію систем ППО в кількох частинах країни. Повідомлень про постраждалих не надходило.

Кореспонденти Reuters у Києві та його околицях повідомили, що чули кілька гучних вибухів і що над головою літали ракети ППО. У Києві почалися аварійні відключення електроенергії, повідомила місцева енергокомпанія.

«(Ракети) влучили в один із об’єктів інфраструктури столиці. Залишайтеся в притулках! Повітряна тривога триває», – написав мер Києва Віталій Кличко в месенджері Telegram.

Він не повідомив подробиць, яка інфраструктура була вражена. Але останніми тижнями російські війська дедалі частіше атакували критично важливу інфраструктуру України, оскільки вони зіткнулися з невдачами на полі бою після військових операцій 24 лютого.

ВІЙСЬКОВА ДОПОМОГА США

Сполучені Штати вчора оголосили про нову допомогу Україні в розмірі 400 мільйонів доларів, щоб допомогти їй протистояти російському вторгненню.

Пакет включає зброю, боєприпаси та засоби протиповітряної оборони зі запасів США, і одна з цілей полягає в тому, щоб допомогти Україні захиститися від атак на енергетичну інфраструктуру, повідомили в Держдепартаменті.

Президент України Володимир Зеленський закликав Раду Безпеки ООН вжити заходів, оскільки Росія обстріляла Україну ракетами, що призвело до відключення електроенергії та водопостачання.

Електрика, опалення та водопостачання були відключені по всій Україні в середу, коли Росія зробила черговий шквал атак на громадянську інфраструктуру країни, намагаючись перетворити зиму на зброю цієї дев'ятимісячної війни.

У Київській області, де проживає майже п'ять мільйонів людей, електрика та водопровід з'являлися лише зрідка, коли наставала ніч, а температура у засніженому місті опускалася нижче за нуль. Раніше в столиці пролунали сирени повітряної тривоги, після чого була серія вибухів.

«Через обстріли по всьому Києву припинено подачу води», — написав мер Віталій Кличко у Твіттері, поки місто занурилося у темряву, яку переривали лише кілька будинків із власними дизель-генераторами. «Фахівці працюють над тим, щоб відновити його якнайшвидше. Будь ласка, про всяк випадок запасіться водою. ... Енергетики також працюють над відновленням енергопостачання столиці».

Майже всі великі центри – від Харкова на сході до Одеси на півдні та Львова на заході – повідомляли про відключення електроенергії та водопостачання. Росія завдавала ударів по українським інфраструктурним системам від початку війни і з початку жовтня посилила цю кампанію щотижневими залпами ракет та безпілотників із вибухівкою.

Повідомлялося про трьох убитих та 11 поранених внаслідок обстрілів Києва. Олексій Кулеба, військовий губернатор Київської області, заявив, що постраждали кілька важливих об'єктів інфраструктури.

У Вишгороді, місті з населенням 20 000 осіб на північ від Києва, п'ятеро людей загинули та 21 отримали поранення, коли ракета потрапила до п'ятиповерхового житлового будинку. Алла, 41-річна мешканка сусіднього будинку, розповіла, що ходила по продукти з одним зі своїх дітей, коли пролунала сирена повітряної тривоги.

«Нас почали вести на стоянку, де знаходиться бомбосховище, але воно було закрите. ...Збирався натовп, 10 людей чекали, але притулок був замкнений», — сказала вона, спостерігаючи, як медики надають допомогу її матері, яка під час вибуху знаходилася вдома і була поранена осколками скла.

Автор Сергій Чернявський

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Читач75

    Один из моих подписчиков, очень внимательный и нашел на Венгерском сайте, поставки электроэнергии в Венгрию из Украины . 25.11.2022 мы успешно поставили дохрена электроэнергии .

    Экономим дальше 😉



    Ссылка https://m-transparency.entsoe.eu/transmission-domain/physicalFlow/show?name=&defaultValue=false&viewType=TABLE&areaType=BORDER_CTY&atch=false&dateTime.dateTime=25.11.2022+00:00
    CET
    DAY&dateTime.timezone=CET_CEST&dateTime.timezone_input=CET+(UTC+1)+/+CEST+(UTC+2)&border.values=CTY
    10Y1001C--00003F!CTY_CTY
    10Y1001C--00003F_CTY_CTY
    10YHU-MAVIR----U

    Alex Kalkin reply Читач75

    О долбойоби росняві вже і сюди добрались. Іване, читай що там написано: країни через які відбуваються транспортування, а не країни які постачають;) Там якщо подивитись, наприклад на Румунією і Молдову, то виходить що вони нам електроенергію постачають;) Але це не так, просто лінії постачання ідуть через Україну. Так шо ти ідеш нахуй ботяра

keyboard_arrow_up