Російська мова може повернутися на українське телебачення та у медіа: в раді зареєстрували законопроєкт

Російська мова може повернутися на українське телебачення та у медіа: в раді зареєстрували законопроєкт

Мовний омбудсмен вже відреагував на документ і просить депутатів доопрацювати його. 

До Верховної Ради внесли законопроєкт, який повинен захистити мову нацменшин і прискорити шлях до євроінтеграції нашої держави. За словами мовного омбудсмена Тараса Кременя, окремі положення документа можуть значно погіршити функціонування української мови в деяких сферах.

Кремінь наголосив, що якщо такий закон приймуть, він повністю нівелює норми щодо обов’язкової частки книг державною мовою для видавців і книгорозповсюджувачів. Кірм того, знизиться присутність державної мови на телебаченні й радіо.

— Запропоноване відтермінування дії згаданих положень для російської мови на 5 років після скасування воєнного стану не є адекватним запобіжником від зросійщення, — пояснив Тарас Кремінь.

Відео дня

Він сказав, що у цьому законопроєкті суттєво послаблено гарантії прав представників національних меншин на навчання державною мовою в закладах освіти.

— Окремо треба вказати на недоцільність змін до законодавства про медіа, оскільки Україна в координації з ЄС ухвалила прогресивний закон, який підтвердив виконання одного з головних критеріїв на шляху до членства в європейській родині. Закликаю Верховну Раду України доопрацювати внесений законопроєкт ще до розгляду в першому читанні, врахувати рішення Конституційного Суду України, позицію уповноваженого із захисту державної мови, а також позитивний європейський досвід, зокрема балтійських країн, —  зазначив мовний омбудсмен.

Нагадаємо, в Україні планують ввести англійську мову у дитсадки.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Тернопіль Робота

    Новий телеграм канал для тих хто в пошуках роботи
    https://t.me/RobotaFaineMistoTernopil

  • Галина Кіт Урбан

    Хто хоче чути російську - нехай їде в росію. Наші воїни віддають своє життя не за російську. Тих хто дуже виступає за російську пора брати в СБУ  на повну перевірку.
  • Анатолій Пасічник

    ось і причина звільнення та цькування Фаріон, розіграли стару мовну карту, курва, на 10-му році війни та 33-му році Незалежності, рашистська мова збереже свій привілей, і знову казатимуть - какая разніца
  • Васілій Трач

    Назад в прошле.

keyboard_arrow_up