Ядерний кошмар повернувся: про що пише світова преса

Ядерний кошмар повернувся: про що пише світова преса

Перші шпальти світових ЗМІ про війну росії в Україні.

«Російський наступ буксує, обидві сторони у безвихідному становищі»

Підпис під фото: Російський солдат охороняє Запорізьку АЕС, яка поступово стає лінією фронту.Заголовок

«Corriere della Sera» — "Україна. Бій навколо електростанції, реактор зупинено". Ядерний кошмар повернувся.

Відео дня

Ядерний ризик повернувся до України. Москва та Київ звинувачують один одного. У центрі залишається Запорізька АЕС, де продовжується перехресний вогонь військових.

На українській шахівниці маячить ядерний ризик. Ризик того, що Москва та Київ звинувачуватимуть один одного, змішуючи військову пропаганду та реальну тривогу у вкрай нестійку суміш, яка знову і знову викликає занепокоєння вищих міжнародних організацій.

Росіяни та українці звинувачують один одного у використанні ядерних об'єктів як щит для прикриття своїх військових операцій. Сам Рафаель Ґроссі, генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (AIEA), вже три дні вимагає, щоб група його експертів виїхала на місце для перевірки ситуації.

У центрі проблеми залишається атомна електростанція «Енергодар» у центрально-південному районі Запоріжжя: величезний цивільний комплекс із виробництва енергії, який із шістьма реакторами є найпотужнішим у Європі. Коли його на початку березня окупували російські війська, побоювалися неминучої катастрофи. У Києві божевілля російських бомб, випущених прямо по реакторах і полях з радіоактивними відходами, вивільнило примару катастрофи «в сто разів серйознішу», ніж чорнобильська ядерна катастрофа 1986 року.

Вже тоді Гроссі просив дозволу приїхати туди особисто. Але війна довкола і серйозність російської агресії унеможливили. Потім AIEA підтвердив, що радіоактивного витоку не було. Однак Київ зажадав, щоб візит відбувався у супроводі його солдатів, щоб не гарантувати легітимність цілей Путіна.

«У бетонних щитах і навколо реакторів, ймовірно, не менше 250 російських бомб, що не розірвалися. Російська політика в Енергодарі просто злочинна», — заявив наприкінці квітня Corriere della Sera Петро Котін, який багато років керував заводом, який нині очолює українське атомне агентство «Енергоатом».

Сьогодні AIEA, як і раніше, повторює, що не реєструє радіоактивних витоків. Проте військовий конфлікт знову розгоряється довкола. Українці, які готуються повернути собі Херсонську область, південь Запоріжжя та ворота до Криму, змушують росіян відреагувати, розширивши бойові дії на північ, навіть націлившись на Кривий Ріг, навіть із наміром розсіяти протиборчі сили. Тому вже близько тижня представники Києва звинувачують ворогів у тому, що вони розмістили артилерійські та ракетні установки на периметрі заводу. З розрахунком на те, що українці не змогли б атакувати без ризику заподіяння ядерної аварії. Можливо, деякі бомби зруйнували лінії електропередач навколо реакторів, що призвело б до пошкодження. Москва звинувачує українців, які відповідають, що стріляли самі росіяни. 

Схоже, що один із реакторів перестав функціонувати. Сотні українських техніків досі залишаються, щоб підтримувати роботу (до 24 лютого їх було близько 1500), багато з яких були змушені залишитися окупантами. Деякі з них стверджують, що у підвалі заводу ховаються російські солдати.

Президент Зеленський вкотре говорить про «російський ядерний тероризм». Європейська дипломатія та американський уряд також вказують пальцем на Путіна. «Правила ядерної безпеки безвідповідально порушуються. Ще один приклад того, як Росія не дотримується міжнародних угод», — вважає голова зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель.

Португалія «I - informação» — Україна просить Німеччину не закривати АЕС

Україна закликає Німеччину відтермінувати припинення атомної енергетики

Радник Володимира Зеленського попереджає уряд Німеччини, що нерозумно закривати АЕС наприкінці року, враховуючи залежність від російського газу.

Радник президента України Володимира Зеленського Михайло Подоляк у неділю закликав Німеччину продовжити використання атомної енергії, щоб отримати більшу незалежність від Росії та постачання російського газу.

"Ця зима є ключовою зимою", - сказав Подоляк в інтерв'ю німецькій щоденній газеті Der Tagesspiegel, підкресливши, що нерозумно закривати три атомні станції, які все ще працюють у Німеччині, наприкінці року, оскільки планується.

Подоляк також заявив, що без "нової енергетичної карти" в Європі багато західних країн, включаючи Німеччину, продовжуватимуть оплачувати війну проти Росії закупівлями газу.

"Ми платимо велику ціну. Люди гинуть. Сподіваємося, що наші партнери розуміють і роблять все можливе", - сказав він. Подоляк додав, що йдеться про гарантії незалежності від Росії та збереження безпеки енергопостачання цієї зими. Україна побоюється, що будь-які проблеми з енергопостачанням цієї зими призведуть до зниження солідарності.

Через війну в Україні в Німеччині пожвавилася дискусія навколо атомної енергетики.

Німецький план передбачає повну відмову від використання цієї енергії наприкінці року, але головна опозиційна парламентська група, сформована ХДС і ХСС, просить відкласти зупинку трьох заводів, які все ще працюють. Канцлер Олаф Шольц поки що дотримується неоднозначної позиції з цього приводу.

Недоброзичливці атомної енергії наголошують, що наразі вона становить лише 6% енергетичної матриці Німеччини і що збереження трьох станцій у роботі збільшить кількість атомних відходів.

Грузія «The Messenger»  «Міністерство закордонних справ України оприлюднило заяву на підтримку територіальної цілісності Грузії до 14-ї річниці російського вторгнення до Грузії»

Міністерство закордонних справ України виступило із заявою на підтримку Грузії до 14-ї річниці російсько-грузинської війни 2008 року.

Україна підтримує суверенітет і територіальну цілісність Грузії та заявляє, що відсутність належної реакції світової спільноти на війну 2008 року призвела до російського вторгнення в Україну у 2014 та 2022 роках.

На думку Міністерства закордонних справ України, території Грузії та України мають бути деокуповані, а російські військові злочинці мають бути притягнуті до відповідальності. МЗС України також пише, що Росію-агресора можуть зупинити єдність міжнародного співтовариства, санкції проти Росії та допомога постраждалим від російської агресії країнам.

«7 серпня 2022 року виповнюється чотирнадцять років з початку збройної агресії Російської Федерації проти Грузії. Досі Росія продовжує свою агресивну політику проти Грузії, тримає під окупацією Абхазію та Цхінвальський регіон / Південна Осетія грубо порушує права людини на цих грузинських територіях.

Україна твердо підтримує суверенітет і територіальну цілісність Грузії в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Не отримавши належної відповіді міжнародної спільноти на свою агресію проти Грузії у 2008 році, Росія продовжила агресію проти України у 2014 році. Вона окупувала Крим, а також частину Донецької та Луганської областей. З 24 лютого 2022 року Кремль веде повномасштабну війну проти України.

Ми переконані, що спільними зусиллями міжнародної спільноти можливо зупинити агресивну політику Російської Федерації,

повне дотримання санкцій проти Росії та всебічна підтримка з боку країн, які потерпають від російської агресії.

Росія повинна деокупувати грузинські та українські території. Російські військові злочинці мають бути притягнуті до відповідальності». Про це йдеться у заяві МЗС України.

7 серпня 2008 року давній російсько-грузинський конфлікт переріс у відкриту військову агресію з боку Росії, яка призвела до сотень смертей, етнічних чисток і окупації Росією двох регіонів Грузії.

Внаслідок інтервенції російських окупаційних військ загинуло 228 мирних жителів Грузії, 170 військових і 14 поліцейських. 150 000 людей покинули свої домівки, і більшість із них досі переміщені.

«Neue Westfälische» —  «Обстріли АЕС в Україні тривожать ядерне відомство»

Новина: Побоюються зниження врожаю пшениці.

Український уряд побоюється, що врожай пшениці) у 2022 році впаде на 20 мільйонів тонн, тобто на третину від рівня 2021 року. Доходи від експорту, ймовірно, впадуть приблизно на 20 відсотків.

Кувейт «Kiewit Times»  «Новий удар по українському ядерному об'єкту»

«Щойно вирушила друга колона з українськими вантажами... три з Чорноморська і одна з Одеси», — написали в Telegram Мінінфраструктури Києва.

У ньому сказано, що Mustafa Necati, Star Helena, Glory і Riva Wind перевозили «близько 170 000 тонн сільськогосподарських товарів». 

Тим часом Москва і Київ обмінювалися звинуваченнями щодо того, хто розбомбив Запорізьку атомну станцію на півдні України, найбільший атомний енергетичний комплекс Європи, який перебуває під контролем Росії з перших днів вторгнення 24 лютого. Нещодавні бої на станції спонукали Міжнародне агентство з атомної енергії (Міжнародне агентство з атомної енергії) з ядерного контролю ООН попередити про «дуже реальний ризик ядерної катастрофи».

Канада «National Post»  «З УКРАЇНИ ВІДПЛИВАЮТЬ ЩЕ ЧОТИРИ ЗЕРНОВОЗИ»

«The Global an Mail»  «Зеленський засуджує "російський ядерний терор" після обстрілу станції»

«WFP» —  «Автомобільні благословення радісні для українських сімей»

Це не «чари» і не захистить від штрафу за перевищення швидкості, але освячена машина може додати впевненості на дорозі, каже отець Ігор Швед.

Похмурим неділею Швед окропив святою водою близько 50 автомобілів на стоянці біля церкви св. Собор Володимира та Ольги у Вільямі Уайте, на якому були присутні понад 100 осіб. Це ритуал, якого він дотримується приблизно раз на рік, шанс нагадати людям про необхідність вести машину з обережністю, ставитись до інших водіїв з повагою та дотримуватись правил дорожнього руху.

Декілька автомобілів належали українським сім'ям, що рятуються від війни на батьківщині.

Тарас та Христина Півняк приїхали до Вінніпега лише минулого місяця. Їх новий автомобіль, білий мінівен Chrysler, був куплений три дні тому. Це було конче необхідно; у них п'ятеро дітей. "Це дуже цікаво", - сказала Крістіна. І час благословення якнайкраще. — Вчасно, — сказала вона.

Сім'я Пивняк до втечі з війни жила у Києві. Вони були в Австрії чотири місяці, але дуже хотіли потрапити до Вінніпега, де вже мають друзів.

Хоча вони раді бути в Канаді і тепер добре облаштовуються у тимчасовій квартирі, вони постійно думають про друзів та сім'ю, які все ще перебувають в Україні.

«Добре, що ми можемо розпочати життя тут, але наші серця та душі в Україні», — каже Крістіна. "Дуже важко розслабитися через війну".

Їхні діти раді завести нових друзів у Вінніпезі, щасливі, що є інші україномовні, з якими можна погратись. Вони стали такими хорошими друзями, що один неспоріднений юнак прослизнув на сімейну фотографію, зроблену фотографом Free Press, і чудово вписався. Їхня сім'я не хотіла виключати його, вони сміялися.

Інша новоприбула сім'я також принесла на благословення свій нещодавно куплений автомобіль.

Анатолій Бабенко гордо стояв поряд до п'ятиденного автомобіля своєї сім'ї, високо тримаючи свого дев'ятимісячного сина Сратослава, поки Швед благословляв фургон. Його дружина Маріана сказала, що Анатолій буде основним водієм, оскільки вони звикнуть до водіння у Вінніпезі. Сім'я родом із Тернополя, міста із населенням близько 200 000 осіб на заході України. Бабенко, який вивчає англійську мову, сказав, що він дуже щасливий благословити автомобіль.

Швед сказав, що церква підтримує понад 100 новоприбулих. За його словами, вони отримали такі необхідні пожертвування від населення, але їм завжди потрібні кухонні та постільні речі.

Підпис під фото: «Отець Ігор Швед зі свв. Собор Володимира і Ольги освячує родини та їхні транспортні засоби на церковній стоянці в неділю»Заголовок

Автор Сергій Чернявський 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up