Документи у смартфоні: де можна використовувати та чи безпечно. Як працює «Дія» у Тернополі

Документи у смартфоні: де можна використовувати та чи безпечно. Як працює «Дія» у Тернополі
  • У смартфоні кожної людини є маса інформації, у тому числі і персональної. Фото, повідомлення, контакти, історія пересувань, банківські картки тощо. Тепер у вашому телефоні може бути ціла держава. Минулого тижня на всеукраїнському рівні презентували програму «Дія», яка повинна стати зручним та надійним сервісом, який допоможе отримувати різні послуги.
  • Та чи так це насправді, що думають тернополяни, розбиралися журналісти "20 хвилин". 

Бренд і концепцію додатку представили ще наприкінці вересня 2019 року в Києві. Саме тоді його анонсували як додаток і портал, який об'єднає в єдиному електронному вікні усі послуги, які надаються державою громадянам і бізнесу.

В інтернеті є безліч інформації про додаток. Ми систематизуємо лише найголовніше. До того ж, ми дізналися, чи є проблеми з авторизацією серед тернополян та чи готовий Тернопіль працювати з «державою у смартфоні».

Відео дня

У грудні тестовий доступ до додатку відкрили для 5 тисяч українців, які подали заявки. 6 лютого «Дію» офіційно презентували, і вже цього ж дня понад 300 тисяч людей успішно авторизувалися в програмі. Про це на своїй сторінці у Фейсбук написав міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Як зареєструватися та чи працює додаток

Як власне працює цей додаток, якими його послугами уже можна скористатися сьогодні, що у ньому з'явиться в майбутньому і як будуть захищені особисті дані користувачів?

Застосунок "Держава і я", який має на меті оцифрувати державні послуги та документи для українців.

Наразі у додатку можна "розмістити" водійські посвідчення і техпаспорт на автомобіль (лише у тому разі, якщо він зареєстрований саме на користувача застосунку). Однак автоматично підтягуються лише документи нових зразків після 2013 року. Якщо ж ваших документів немає у "Дії", застосунок запропонує вам верифікувати їх в електронному кабінеті водія.

Ці цифрові документи мають таку ж юридичну силу, як і фізичне посвідчення, запевняють у МВС.

Цифрове посвідчення водія можна буде пред’являти у якості документа, що засвідчує особу, на внутрішніх залізничних та авіарейсах. Відповідне рішення уряду вже прийняли.

Додаток "Дія" можна безкоштовно завантажити у App Store та Play Market. Ідентифікація користувачів відбувається за допомогою технології BankID через систему Національного банку та Приватбанку.

Що кажуть про додаток тернополяни

"Дія" діє як при наявності інтернету, так і в офлайн режимі. Мобільні оператори країни вже запевнили, що не тарифікуватимуть абонентів під час користування застосунком в онлайні. Зокрема, прес-служба "Київстар" повідомила, що з 6 лютого не тарифікує передачу даних для додатку "Дія".

«20 хвилин» запитали у тернопільських водіїв, чи зручний додаток у користуванні. Уже в перший день запуску програми було немало охочих його встановити.

- Насправді дуже круто, що всі документи будуть в одній програмі. Якщо раптом забув водійське посвідчення, то воно завжди під рукою – у телефоні, - розповідає тернополянин Віталій. – Встановлення додатка відбулося без проблем. Єдиний нюанс – техпаспорт одразу підтягнуло, а от із водійським посвідченням – проблема.

А от у тернополянин Андрія навпаки завантажилося лише посвідчення, техпаспорт у програму не підтягує.

- Можливо, це тому, що автомобіль зареєстрований на дружину. Зручний у користуванні, проблем з авторизацією не було, - говорить він.

Старші водії на ноу-хау реагують скептично.

- Чи зможуть вони гарантувати нам безпеку персональних даних? На словах ніби все гарно. Але як легко на випадок злому недоброзичливцям отримати доступ до паспорта, коду, водійського посвідчення. Особисто я не бачу ніякої проблеми мати при собі пластикові документи, кожен водій має їх у салоні авто, - наголошує пан Михайло.

Чи готовий Тернопіль працювати з програмою

"Відтепер достатньо пред’явити представнику поліції електронний додаток "Дія". У ньому є електронне посвідчення водія та техпаспорт, і поліцейській сам перевірить дані, які там є через рідер і QR-код, і порівняє з інформаційною системою МВС. Це зручно, просто та надійно", — так прокоментував нововведення міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Частина тернопільських водіїв уже встановили додаток. Дізнатися, скільки людей з області здійснили авторизацію, наразі неможливо. Про використання програми звітують на державному рівні, однак жодної статистичної інформації на місцевому рівні немає. Ба більше, у Тернополі ще не отримали чітких інструкцій, як мають працювати з «Дією».

У головному управлінні Нацполіції пояснили, що  «електронне посвідчення водія та техпаспорт, перевірятимуть поліцейські через рідер і QR-код і порівнюватимуть з інформаційною системою МВС. Однак ніяких інструкцій у Тернополі ще не отримали.

В управлінні патрульної поліції області додали, що лише налагоджують механізм роботи в додатку «Дія».

- Ми будемо перевіряти посвідчення водія чи свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу через QR-код у службових планшетах, якщо водій пред’явить електронну версію потрібних документів, - розповідають в управлінні. – Технічна можливість робити це є. Але поки що працюємо в тестовому режимі.

Пластик нікуди не зникає

Водії і надалі отримуватимуть посвідчення, визначеного законодавством зразка. Тому про пластик наразі ніхто забувати не збирається, наголосив головний спеціаліст із зв’язків з громадськістю регіонального сервісного центру МВС Василь Барановський.

- Для нас процедура поки що незмінна: пройти навчання в автошколі; скласти внутрішні іспити в автошколі та отримати свідоцтво про закінчення навчального закладу; звернутись до сервісного центру МВС; скласти іспит в сервісному центрі МВС; отримати посвідчення водія, - перераховує пан Барановський. – Попри те, що посвідчення можна буде використовувати у цифровому варіанті, ніхто не відміняв класичного документу.

Більше інформації у сервісному центрі не надають, оскільки, кажуть, і самі не отримали її з Києва.

До слова, Укрзалізниця уже дозволила використовувати при посадці на рейси цифрове водійське посвідчення із мобільного застосунку "Дія". Про це повідомляє "Урядовий портал".

"Цифрове водійське входить до переліку документів, що посвідчують особу. Тепер пасажир під час посадки в поїзд показує електронний документ у "Дії", а співробітник "Укрзалізниці" перевіряє його достовірність", – йдеться у повідомленні.

Водночас, за словами авторів додатку, користування скріншотом з "Дії" неможливе, адже важливою є дата останнього оновлення документа. Якщо у водійських посвідченнях немає фото або є інші технічні проблеми, документ – недійсний.

На скільки безпечна «Дія»

Питання, яке цікавить чи не всіх користувачів програми «Дія» - це безпека персональних даних. Про це детально розповідають розробники додатка.

Про захист у своєму блозі детально описав міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

«Коли користувач тільки завантажив "Дію", перше, що він робить – авторизується з програми за допомогою технології BankID. Ця технологія дає громадянину можливість пройти ідентифікацію через свій банк, у якому зберігається необхідна інформація про клієнта. Такий спосіб є досить надійним і його застосування – традиційна практика для багатьох розвинених країн світу, - акцентує він. - Забезпечити високий рівень захисту дозволила співпраця з компанією EPAM – одним зі світових лідерів у сфері IT-розробок. Архітектура "Дії" побудована таким чином, що на серверній частині програми не здійснюється постійне зберігання персональних даних користувачів. Інформація в каналах передачі даних передається в зашифрованому вигляді, а на деяких етапах використовується подвійне шифрування».

Механізм верифікації документів у "Дії" заснований на QR-коді, що генерується застосунком. Він не містить ніякої персональної інформації і є дійсним лише протягом 3 хвилин, додає Федоров.

«Усі сервери мобільного застосунку "Дія" знаходяться в Україні. Тобто ніяка інформація про користувачів не йде за кордон. Єдиний раз, коли ми залучили закордонну компанію – лише для захисту від атак розподіленого доступу (DDOS-атак). Для цього ми використовуємо інфраструктуру компанії Amazon, яка частково розташована в Німеччині», - пояснив у блозі міністр.

 

А ви вже встановили додаток у себе на смартфоні? Чи будете ним користуватися? Відповіді залишайте у коментарях. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (25)
  • Pavl Rebrov

    так ви зразу чіп в лоб собі вживіть!!! І будете справжні зомбаки)))) дурачіли.

    Roman Kovalchuk reply Pavl Rebrov

    свац reply Pavl Rebrov

    на чипа надо 5джи а в нас толком 4 нетяне
  • Цікавий

    Як бути з авто  по дорученню? У кого мають бути документи

    David Starr reply Цікавий

    А для чого їздити по дорученню? Переоформлення фігню вартує.

    Цікавий reply David Starr

    Наприклад, батьки чи діти за кордоном

    David Starr reply Цікавий

    Береш техпаспорт і їздиш, їх же не відміняють, для чого доручення?

    Цікавий reply David Starr

    Наприклад якщо захоче продати авто

    David Starr reply Цікавий

    Добре, як продаж авто стосується додатку "ДІЯ" на даному етапі?

    Цікавий reply David Starr

    По дорученню  з правом продажу щоб мати можливість  продати

    Цікавий reply David Starr

    Коли авто по дорученню у  кого в телефоні  тех паспорт ? У власника  ? у того хто  їздить по дорученні ?

    David Starr reply Цікавий

    Ну так продавай авто по дорученню, хто ж тобі не дає? І з якого дива у того, хто їздить по дорученню, має бути техпаспорт в телефоні, адже він не власник.
  • моп

    все гарно але вот питання як загубив той телефон то що виходить всі дані потраплять до злодія
  • David Starr

    Яка безпека персональних даних у 21 столітті, ви про що? Якісь перелякані, зараз любого можна вичислити без проблем, хоч по інету, хоч по іншим каналам.

    UpToNoGood reply David Starr

    Так, з поправкою "любого, технічно непідкованого можна ...".

    David Starr reply UpToNoGood

    Я працюю сисадміном, знаєш, скільки таких "технічно підкованих" бачив, які потім плакались, бо не хотіли під статтю або банально в вухо? :) Так, є спеціалісти, але вони дописи на публічних сайтах не пишуть.

    UpToNoGood reply David Starr

    Можливо. Я, особисто, складності в тому, щоб організувати належну безпеку й анонімність практично будь-яких дій в мережі - не бачу. Це не є "вищим пілотажем" чи чимось особливим: untraceable браузери та OS, TOR, власні анонімні VPN на власних анонімно орендованих з анонімною оплатою VPS; Tor поверх такого VPN; анонімні платежі через XMR/Z-Cash/...; PGP- листування; deniable шифрування вмісту всіх персональних девайсів, і загальна технічна підкованість... Все це доступно простому обивателю.

    David Starr reply UpToNoGood

    Вичислити тих, хто починає таким займатись - тільки справа часу, бо не таке усе назване й анонімне і нормальній людині це все не потрібно.

    UpToNoGood reply David Starr

    Ну бачите, ви знаєте як вичислити, а ФБР мучиться роками і не може.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають? (ФОТО ДНЯ) photo_camera 15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up