Як отримати іншу категорію для водійського посвідчення

Як отримати іншу категорію для водійського посвідчення
  • Більше десяти категорій замість колишніх п’яти з’явились у європейському і вітчизняному законодавств.
  • Для деяких категорій прав встановлені певні обмеження за віком.

Як отримати нову категорію, які документи збирати і чи доведеться складати нові іспити, запитують читачі "20 хвилин".

- Я ще в армії отримав посвідчення водія категорії С – маю право керувати вантажним транспортом, - телефоном до редакції пояснив тернополянин Максим Дутчак. – Тепер планую їхати за кордон і мені потрібне посвідчення міжнародного взірця на право керування легковим транспортом.

Читач цікавиться, чи доведеться складати нові іспити, чи потрібно знову вчитись в автошколі і чи діятимуть на території Євросоюзу права, видані на Тернопільщині.

Відео дня
  • Зараз з’явилось багато нових категорій, дивився в Інтернеті, але розібратись важко. – Чи не могли б ви пояснити, для чого вони і які права надають?

Всі питання ми адресували до регіонального сервісного центру МВС.

Разом з появою нових підкатегорій прав у 2010-х роках з’явились нові умови їх отримання. Відкрити нову категорію, навіть нижчу відносно наявної, стало важче.

Категорії водійських прав в Україні: що для чого

  • Категорії водійських прав в Україні тепер дещо заплутані, - каже провідний спеціаліст сектору персоналу та зв’язків з громадськістю регіонального сервісного центру МВС Василь Барановський. - Який дозвіл потрібен для керування тим чи іншим транспортом, відразу й не зрозуміти. Проте, тут є певна система.

Вивчити категорії водійських прав в Україні насправді нескладно, хоча здавалося б, не завжди це водіям і потрібно. Однак зважте, що колись ця тема може торкнутись кожного, хто керує транспортним засобом в нашій країні, наголошують у сервісному центрі МВС.

Більше десяти категорій замість колишніх п’яти з’явились у європейському і вітчизняному законодавстві в 2013 році. Всі категорії базуються на простій і зрозумілій системі, прийнятій ще на міжнародній Віденській конвенції про дорожній рух від 1968 р. (ст. 41). Вона передбачає чотири групи транспортних засобів:
А – мотоцикли та моторолери;
B – легкові автомобілі та інші легкі автомобілі на їхній базі;
C – вантажні автомобілі;
D- автобуси.

Українські водійські посвідчення двічі поповнювалися новими підкатегоріями.

  • Кожна категорія нині має під категорії, - пояснив Василь Барановський. - Та, що позначена цифрою 1 (А1, В1 тощо) означає право на керування, так би мовити, полегшеною, початковою версію транспортних засобів відповідної категорії. Підкатегорія з індексом Е (ВЕ,С1Е тощо) дає право на буксирування важкого причепу.

Чим можна керувати

Маючи права певної категорії, в Україні станом на березень 2018 р. можна керувати:

А1 – мопедами, моторолерами та іншими двоколісними (триколісними) транспортними засобами, які мають двигун з робочим об'ємом до 50 куб. см або електродвигун потужністю до 4 кВт;

А – мотоциклами, у тому числі з боковим причепом, та іншими двоколісними транспортними засобами, які мають двигун з робочим об’ємом 50 куб. см і більше або електродвигун потужністю 4 кВт і більше;

В1 – квадро- і трициклами, мотоколясками та іншими триколісними (чотириколісними) транспортними засобами, дозволена максимальна маса яких не перевищує 400 кг;

В – будь-якими автомобілями, пасажирськими та легкими вантажними, дозволена максимальна маса яких не перевищує 3500 кг (7700 фунтів), а кількість сидячих місць, крім сидіння водія, - восьми;

С1 – призначеними для перевезення вантажів автомобілями, дозволена максимальна маса яких становить від 3500 до 7500 кг (від 7700 до 16500 фунтів);

С – призначеними для перевезення вантажів автомобілями, дозволена максимальна маса яких перевищує 7500 кг (16500 фунтів);

D1 – призначеними для перевезення пасажирів автобусами, в яких кількість місць для сидіння, крім сидіння водія, не перевищує 16;

D – призначеними для перевезення пасажирів автобусами, в яких кількість місць для сидіння, крім сидіння водія, більше 16;

Т – трамваями та тролейбусами.

Нові умови отримання підкатегорій

З категоріями ВЕ, С1Е, СЕ, D1E, DE у правах можна керувати составами транспортних засобів з тягачем відповідно категорії В, С1, С, D1 або D та з причепом масою понад 750 кг. Для керування автопотягом у складі причепа меншої маси підкатегорія з індексом Е не потрібна, достатньо мати посвідчення на право керування автомобілем, що виступає в ролі тягача, пояснив Василь Барановський.

Разом з появою нових підкатегорій прав у 2010-х роках з’явились нові умови їх отримання. Відкрити нову категорію, навіть нижчу відносно наявної, стало важче. А для деяких категорій прав встановлені певні обмеження за віком.

Посвідчення водія в Україні можуть отримати особи, що досягли:
• 16 років – категорії А1, А;
• 18 років – В1, В, С1, С;
• 19 років – категорії ВЕ, СЕ, С1Е;
• 21 року – категорії D1, D, D1E, DE, T.

Документи, потрібні для навчання в автошколі

  • паспорт,
  • ідентифікаційний код,
  • медичну довідку (форма 083/о),
  • одну кольорову фотографію 3,5х4,5 см.

Далі потрібно пройти навчання та здати внутрішній іспит автошколи.

  • Наступник крок – здача екзамена в одному з Центрів МВС України, каже Василь Барановський. - Для цього треба обрати центр, мати із собою свідоцтво про закінчення автошколи, паспорт, копію ідентифікаційного коду, медичну довідку (форма 083/о). Іспит на отримання посвідчення водія складається з двох частин: теоретичної та практичної. Це можна зробити українською чи англійською мовою.

У випадку успішної здачі екзамену майбутньому водієві видається посвідчення водія. Перше буде діяти лише 2 роки. Вартість складання іспитів - 26 грн, ще 201 грн. треба заплатити за бланкову продукцію.

Коментарі (12)
  • Володимир Дроздовський

    Добрий день.Якщо я маю категорію А.В

    І Хочу відкрити С мені треба здавати екзамен маючи стажу водіння автомобіля 3 роки буду вдячний за відповідь
  • Петро Карпович

    Нічого цікавого по суті я не знайшов. Пока!
  • Volodimer

    Чи потрібно здавати правила дорожнього руху для здачі категорій A, B якщо відкрита категорія C1?
  • Наташа

    Якщо є категорія С то скільки коштує відкрити категорію В?

keyboard_arrow_up