Кількість потерпілих у Чорткові стрімко зросла. З чим це пов'язано та хто з них отримає по 10 000?

Кількість потерпілих у Чорткові стрімко зросла. З чим це пов'язано та хто з них отримає по 10 000?
  • У Чорткові продовжують приходити до тями після ворожого ракетного обстрілу. Людям, які отримали поранення, обіцяють виплатити фінансову допомогу у розмірі 10 000.
  • Цікаво, що кількість потерпілих, відколи з'явилося повідомлення, зросла. З цим це пов'язано? Розбираємось.

Матеріальну допомогу обіцяють дати всім, хто отримав поранення внаслідок ракетного обстрілу Чорткова, який трапився 11 червня. За 11 днів після обстрілу виявилося що поранення отримали на дев’ять людей більше, ніж було відомо одразу після події. 

Нагадаємо, 13 червня, на другий день після надзвичайної події, у Чортківській міській раді повідомляли про одинадцять госпіталізованих та загалом 22-х людей, які зверталися за допомогою до лікарів. А вже згодом ця цифра виросла до 31. Мер міста пояснює збільшення кількості постраждалих кількома причинами.

Звідки гроші і кому дадуть

— Люди зверталися за медичною допомогою в сусідні з Чортковом громади, куди вони тікали. Є такі, що звернулися пішли пізніше до лікарів. У результаті вийшло, що у нас 31 постраждалий. Деякі люди взагалі самостійно перебинтували, перев’язали руки, і на тому зупинилися. А потім, коли стало відомо про компенсації, — заявили про те, що і вони постраждали, — розповідає «20 хвилин» Володимир Шматько.

Відео дня

Очільник міста запевняє, що випадкові люди допомогу не будуть отримувати.

— Ми взяли тільки тих, хто проходив через лікарні, де є медичні заключення. Зокрема, якщо і в Копичинцях лікувалися, також враховуємо тих, хто амбулаторно отримував допомогу, звернувшись до сімейних лікарів. Ми не відмовляємо їм, бо розуміємо, що то біда, то — шок, — пояснює Шматько.

Постраждалим обіцяють виплати по 10 000 гривень. Усі кошти — із місцевої скарбниці.

— Кошти на цю допомогу виділяються з чортківського міжміського бюджету. Взагалі людям в Чорткові ніхто нічого не компенсує, окрім місцевого бюджету. Ні держава, ні область на це грошей не мають, — каже міський голова.

Відновлення — за рахунок області

У пресслужбі обласної військової адміністрації підтверджують, що люди, які зверталися за медичною допомогою після обстрілів, отримають фінансову допомогу від органів місцевого самоврядування.

А от відновлення зруйнованих об’єктів, наполягають, фінансуватиме область.  Про суму виплат мова поки що не йде. Оскільки зараз фахівці ще продовжують оцінку  руйнувань та підраховують збитки. Лише після завершення цих процедур буде визначено суму, яку виділять з резервного фонду обласного бюджету. Кошти перерахують органу місцевого самоврядування, а не персоналізовано людям.

Нагадаємо, що Постановою 14 червня Кабінет міністрів України вніс зміни до порядку визначення та відшкодування збитків, завданих у результаті російської військової агресії. Цей документ мав би спростити даний процес. Раніше визначенням збитків могли займатися тільки спеціалізовані організації, які мають відповідні дозволи. Це все було складно, дорого та довготривало. 

 — Тепер представники органів місцевого самоврядування отримали власні повноваження щодо тих об’єктах, які зазнали незначних руйнувань і не потребують детального обстеження. Вони мають проводити комісійно оцінку, з залученням відповідних спеціалістів, які мають досвід в проведенні відновлювальних робіт. Також затверджена форма акту, за якою оформляється результат таких обстежень,  — розповідає нам Володимир Харченко, начальник управління містобудування та архітектури обласної військової адміністрації.

Хто оцінює збитки

Відтепер, за словами чиновника, оцінка збитків має відбуватися швидше. Оскільки не має бути ситуація, коли люди перебуватимуть в спорудах, де є загроза їх життю.

Зараз у Чорткові визначили 40 об’єктів лише житлового призначення, які в тій чи іншій мірі були зруйновані після ракетної атаки.

По чотирьох багатоквартирних будинках, які зазнали найбільших руйнацій, працюють фахівці зі спеціалізованих організацій, які проводять всі необхідні дослідження. Саме вони даватимуть відповідь, у який спосіб можна відбудувати оселі: капітальний ремонт, реконструкція чи, не виключають чиновники, можливо, що окремі будинки не підлягатимуть відбудові. 

Щодо решти, то оцінкою їх руйнації займаються представники чортківської міської ради. Вони складають акти згідно з новою постановою Кабміну. Місцева влада у межах своїх можливостей проводить роботи з ліквідації наслідків ракетних ударів, щоб люди могли якнайшвидше безпечно проживати у своїх домівках.

Заява до Європейського суду з прав людини

Від 5000 до 30 000 євро можуть отримати українці, які постраждали від російської агресії. Зокрема це стосується тих, у кого зруйновано житло або, хто отримав поранення.

Для цього потрібно заповнити заяву на спеціально створеному сайті espl.com.ua. Готовий документ потрібно роздрукувати та надіслати за адресою Європейського суду з прав людини. 

Далі вже буде потрібно очікувати на рішення суддів.

 

 

 

Коментарі (1)

keyboard_arrow_up