9 років тюрми для 22-річного п’яного водія, який на смерть збив однолітка Петра Новомлинського

9 років тюрми для 22-річного п’яного водія, який на смерть збив однолітка Петра Новомлинського
  • Близько години суддя зачитував вирок Олександру Мартинюку. Його ще й позбавили прав керування транспортним и засобами на строк 10 років.
  • 8 квітня 2021 р на пішохідному переході на проспекті Злуки 22-річний водій на Daewoo, навіть не пригальмовуючи, збив Петра Новомлинського. У водія взяли кров на вміст алкоголю у крові. Результат – 3, 15 проміле. Петро ще 21 день прожив у лікарні…

— Вироком ми задоволені, бо дали фактично максимальний термін, який можливий  в цій ситуації. Прикро, що винуватець ДТП так і не покаявся щиро, що убив нашу дитину, — каже мама загиблого Петра Тетяна Новомлинська. — Він (Олександр Мартинюк – прим. авт) не визнає, що був п’яним, коли збив сина. Але ж «Драгер» це показав, і потім експертиза, яку проводили у медзакладі. Він навіть пробачення просив на відчіпного… Може, розраховував, що зменшать термін.

Родина вже готується до апеляції, яку подаватиме сторона обвинуваченого, а тепер засудженого за смертельну ДТП Олександра Мартинюка. Мати загиблого каже, що відстоюватимуть цей вирок, хоча й усвідомлюють, що буде надто важко.

Відео дня

Не визнає, що був п'яним

— Обвинувачений рік мовчав, а зараз почав говорити, що він не був п’яний, мотивує, ніби кров неправильно взяли — нібито пробірка була не скляною, а пластиковою, але ж усі розуміють, – це вигадки, аби уникнути настільки суворого покарання, — каже Тетяна Новомлинська.

Навіть те, що Олександр попросив вибачення у родини загиблого Петра, мати Тетяна не сприймає за щире каяття. Бо він не визнає, що підтвердили медики й експерти у суді.

Це як постановка, вистава на люди була, каже мати. Бо людина, яка кається щиро, визнає помилку, а не перекладає на когось провини. А саме про це згадував Олександр у суді і під час слідства – що дорога була недостатньо освітленою, і що загиблий Петро був у чорній куртці, тому, мовляв, його не було добре видно.

Вирок Олександрові зачитували у міськрайсуді майже годину. І врештісуддя проголосив: 9 років ув’язнення і ще на 10 позбавити права керування транспортними засобами. Усі сторони можуть подати апеляційну скаргу протягом місяця – від 7 квітня.

Нагадаємо, резонансна аварія сталась в ніч на 8 квітня 2021 р.: на пішохідному переході на проспекті Злуки 22-річний водій на Daewoo, навіть не пригальмовуючи, збиває свого однолітка Петра Новомлинського. У водія взяли кров на вміст алкоголю у крові. Результат – 3, 15 проміле, що майже вшіснадцятеро перевищує допустиму норму.

21 доба у комі – і потерпілий помер у лікарні, не приходячи до тями.

Коли досудове слідство було завершене, батьки загиблого звертались за допомогою до журналістів, бо боялись, що винуватець смерті їхньої дитини може уникнути покарання.

Петро повертався додому, коли його збило авто

22-річний Петро Новомлинський 7 квітня зустрічався із товаришем. Згодом той розповів, що того вечора на двох випили пляшку пива. Близько опівночі Петро йшов додому. Підійшов до пішохідного переходу, що на просп. Злуки (неподалік супермаркету АТБ та клубу «Алюр» - прим. авт.). ступив на проїжджу частину. За ним – ще кілька людей. Хлопець перейшов вже три смуги – до тротуару залишилась одна – буквально метр-два. Цієї миті удар, хлопця підкидає у повітрі і, кілька разів вдарившись до автомобіля, він падає на землю.

— Мій Петро дуже високий, його зріст був 1, 96 м, і, відповідно, і кроки великі, тому з іншими людьми він почав перехід дороги майже одночасно, а вони залишились далеко позаду, – пояснила мама загиблого юнака Тетяна Новомлинська. – Після удару його підкинуло в повітря – це все бачили люди, які переходили дорогу. Але чомусь вони навіть не були свідками у справі на етапі досудового слідства.

Один з водіїв, який чи то їхав, чи стояв поруч на авто, зафільмував все на реєстратор. Це відео надав слідству. Бачив його і батько загиблого Петра пан Олег, та старший брат хлопця Павло. А мати довго не могла віднайти сил, аби подивитись, як збивають її дитину…

Від удару підкинуло в повітрі, а водій не загальмував

Daewoo їхало від «Універсаму». На злощасному пішохідному переході водій навіть не пригальмував, адже гальмівного шляху на місці ДТП не було, каже мати загиблого хлопця.

— Перед цим переходом є ще один, на Злуки, – розповіла пані Тетяна. – Ми маємо інформацію, що водій і на ньому «лихачив» та замість того, аби перед переходом пригальмувати, пішов на обгін ще однієї автівки – тобто, збільшив швидкість. Тому, напевне, на переході, де він збив Петра, навіть не гальмував.

На відео з реєстратора добре видно саму ДТП, і як все відбувалось. Від удару Петра підкинуло в повітрі, потім, вдарившись до авто кілька разів, хлопець впав. Хтось викликав поліцію і швидку. Свідками ДТП стало чимало людей. Одні кинулись до Петра, інші до водія. І, помітивши у нього ознаки алкогольного сп’яніння, намагались затримати до приїзду поліції. Але той і не тікав.

Швидка була на місці за кілька хвилин, медики оглянули пацієнта і повезли до Лікарні швидкої допомоги, де хлопця одразу помістили до реанімації. На тілі Петра живого місця не було: автівка переламала йому ноги, забійні рани були по всьому тілі. Були й серйозні травми голови та переломи склепіння і основи черепа. Травми хлопця були настільки серйозними, що його тимчасово ввели у штучну кому. Провели МРТ голови, яке показало серйозні ушкодження мозку. Вже тоді родичів попередили, що до ранку Петро може не дожити.

А він вперто тримався за життя. Третя, п’ята критичні доби, і в родини навіть затеплилась надія: а раптом станеться диво, а раптом… Але через два тижні хлопець впав у кому, а за 21 день його серце зупинилось.

Мати просила пробачення, а водій мовчав…

Про жахливу ДТП, в якій серйозно постраждав молодший син, Тетяна дізналась від чоловіка – нічний дзвінок застав її у Польщі. Жінка одразу виїхала додому, а в лікарню до Петра поїхали батько Олег та брат Павло. Між хлопцями була невелика різниця – лише рік і 8 місяців. І брати завжди були, як одне ціле.

Мати вперше побачила водія Daewoo Олександра Мартинюка, якому лишень у березні виповнилось 22 і який був майже однолітком Петра, – у лікарні. Хлопець тоді прийшов разом з матір’ю. Жінка просила прощення і за себе, і за сина. Олександр лише стояв, потупивши очі. І жодного слова, навіть «Вибачте»…

Петрове обличчя було майже неушкодженим – невеличкі подряпини на носі. Тетяна ніяк не могла повірити, що її син в тяжкому стані. Здавалося, він просто заснув, коли вперше побачила його в реанімації. От лишень всі трубки і системи, підключені до хлопця… Жінка сподівалась, може медики помилились, зараз Петро відкриє очі і все буде, як раніше. Але…

Сам похорон Тетяна пригадує уривками. Пам’ятає лише хмару людей, друзі, однокласники, колеги Петра – їх були сотні. Всі вони прийшли провести в останню путь рідну людину та гірко плакали разом з родичами на цвинтарі у Довжанці.

— Петро ніколи не був проблемною дитиною, – пригадує мати. ؎ Завжди послухає, поможе. Вчився сам, спочатку у школі, потім у медичному колежі на зубного техніка. Роботу знайшов сам. І його там цінували. Мав багато товаришів, з кількома грав у великий теніс – то була його слабкість.

Коли почались слухання у суді, родині загиблого хлопця переживали, що справу спустять на гальмах. Адже тоді говорили про те, що не був Олександр п’яним, та й вини не визнавав. Стверджував, що гальмував, хоча гальмівного шляху не було взагалі. І товариш Олександра, який тієї трагічної ночі був з ним в авто, теж твердив: водій був тверезим.

Після смерті Петра справу перекваліфікували – з частини 2 на частину 3 ст. 286-1 Кримінального кодексу України.

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 286-1. Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами в стані сп’яніння

ч. 1 Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження, - караються позбавленням волі на строк до трьох років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від трьох до п’яти років.

ч. 2 Ті самі діяння, вчинені в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, якщо вони заподіяли потерпілому тяжке тілесне ушкодження, - караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від п’яти до восьми років.

ч. 3 Діяння, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, якщо вони спричинили смерть потерпілого, - караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від п’яти до десяти років.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Ira Lutsiv

    На передову! Україну захищати! Там не буде часу випивати!!!
  • Наталія Федів

    9 років ?Керував п'яний, убив дитину і лише 9 років?Дуже справедливий вирок😡він має бути у тому самому місці де і та дитина ,яку він збив .

keyboard_arrow_up