Адвокатку звинуватили у смерті чоловіка, якого протягнула на капоті 700 метрів. Справу закрили

Адвокатку звинуватили у смерті чоловіка, якого протягнула на капоті 700 метрів. Справу закрили

Чоловік помер у лікарні через кілька днів після інциденту, а водійка свою вину у суді не визнала. Події відбувались ще у 2015 році, справа до суду дійшла у 2018-му, і лише у березні 2024 суд проголосив вирок. 

 

Справу смерті батька трьох дітей закрили у суді. Розслідували її кілька років, а відтоді вона перебувала на розгляді в судовій інстанції. 

 

Мама не дожила до вироку

Коли чоловік помер у лікарні, його троє дітей були неповнолітніми. Мама Володимира Ш., яка була визнана потерпілою у справі разом з його трьома дітьми, так і не дочекалась вироку — відійшла у вічність. Подробиці цієї історії дізнавались «20 хвилин». 

Відео дня

Порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження та умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть потерпілого – підозру за цими статтями у 2015 році оголосили адвокатці з Хмельниччини.

Ще 18 вересня 2015 року, нагадаємо, приблизно з 20 до 23 години, жінка, керуючи автомобілем NISSAN-MURANO, рухалась автодорогою між селами Котюжини Збаразького району та Манево Лановецького району Тернопільської області.

 

Авто адвокатки блокували

За тодішньою версією слідства, в якийсь момент її транспортний засіб почав блокувати, обганяючи та переслідуючи, водій автомобіля CHEVROLET-NIVA. Жінка зупинилася, вийшла із салону і між двома кермувальниками виник конфлікт.

— Після цього пасажир CHEVROLET заліз на капот її авто та почав бити руками по передньому вітровому склі та капоту, — повідомляли тоді у поліції. — Жінка сіла за кермо і почала рухатись заднім ходом. Дебошир зіскочив.

Далі власниця NISSAN-MURANO вирішила об’їхати перешкоду, але правою частиною автомобіля зачепила чоловіка. Потерпілий впав на транспортний засіб та перебував на ньому, схопившись обома руками за виступаючі краї капоту моторного відсіку. Так чоловік проїхав метрів сімсот.

— На повороті жінка пригальмувала і різко змінила напрямок руху, — повідомляли тоді у поліції. — Чоловік злетів і отримав важкі тілесні ушкодження. Врятувати життя потерпілому не вдалося. Він помер у лікарні через шість днів після інциденту.

Жінці загрожувало покарання у вигляді позбавлення волі на термін від семи до десяти років, відповідно до частини 2 статті 121 ККУ.

 

Чому змінили обвинувачення?

5 березня 2024 року Збаразький райсуд проголосив вирок водійці. Туди справа пішла з обвинуваченням за ч.1 ст.286, ч.2 ст.121 КК України — за ДТП з потерпілим та завданні йому тяжких тілесних ушкоджень, що призвели до його смерті.  

— Суд приходить до висновку, що підозрювана є винною у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.286 КК України, як за ознаками порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження, та ч.1 ст.119 КК України, як за ознаками вбивства, вчиненого через необережність, — йдеться у матеріалах справи. 

Але водійка своєї вини в інкримінованих їй злочинах не визнала. В судовому засіданні пояснила, що вона, як юрист, в 2015 році надавала юридичні послуги з укладення договорів оренди земельних часток (паїв), в зв`язку з чим 18 вересня 2015 року приїхала в село Котюжини Збаразького району Тернопільської області. Ввечері того ж дня вона, керуючи автомобілем «NISSAN», в салоні якого також перебував пасажир, виїхала із с.Котюжини Збаразького району в напрямку с.Манево Лановецького району. 

— На виїзді з с.Котюжини їй двічі намагався заблокувати проїзд водій автомобіля «СHEVROLET-NIVA», в салоні автомобіля якого знаходився ще один невідомий їй чоловік, — свідчила адвокатка у суді. — Однак блокування не вдалося, і вона рухалася автомобілем далі. Такі агресивні дії з боку чоловіків вона може пояснити лише тим, що вони працювали в сільськогосподарському товаристві, яке орендувало земельні ділянки, власники яких бажали переукласти договори оренди землі саме на її умовах, що в свою чергу призвело б до того, що у вищевказаному товаристві зменшилася площа землі, яку воно обробляло. 

При виїзді із села Котюжини рух її авто заблокували втретє, згадувала обвинувачена у суді. Тому свій автомобіль вона зупинила. Злякавшись, вона разом із пасажиром, перебували в салоні. Чоловіки вийшли з «Ниви» підійшли до її авто. Один з них почав бити руками по переднім дверцятам. А інший, високого зросту, виліз на капот та бив руками по лобовому склі. Вона дуже злакалася… Включивши задню передачу, почала рух свого авто назад, аби уникнути конфлікту, потім намагалась об’їхати «Ниву», яка блокувала її авто. Мужчина, який перебував на капоті, зіскочив,а  вона поїхала в бік Лановеччини. Через деякий час, вже біля села Манево, «СHEVROLET-NIVA» знову її наздогнав та застосував таран, внаслідок чого її авто перекинулось. 

 

Запевняла, що не винна

— Вона не вважає себе винною у вчиненні кримінальних правопорушень, оскільки не скоювала наїзд автомобілем на будь-кого, в тому числі і на потерпілого, умислу на спричинення тілесних ушкоджень потерпілому у неї також не було, а навпаки вона намагалася уникнути конфліктної ситуації та покинути місце блокування її автомобіля, так як була налякана через вищевказані неправомірні дії чоловіків, — запевняла водійка у суді. 

Разом з тим, вина обвинуваченої у вчиненні нею кримінальних правопорушень знайшла своє підтвердження доказами, що були дослідженні в ході судового розгляду даного кримінального провадження.

Експерти вказали у суді, що «яких-небудь ознак щодо типу транспортного засобу, яким було скоєно наїзд на потерпілого, та ознак «контактування з одним чи декількома транспортними засобами» на наданих речових доказах не виявлено. Характерних та специфічних ознак переїзду колесом транспортного засобу і слідів волочіння на штанах та взутті загиблого не виявлено». 

— Досліджені судом вищевказані докази у їх сукупності повністю підтверджують здійснену судом кваліфікацію вчинених обвинуваченою кримінальних правопорушень, а також вказують на обставини та спосіб їх вчинення, зокрема, щодо місця, часу та послідовності подій, які відбувалися, а також вказують саме на обвинувачену як на особу, причетну до вчинення злочинів,  що свідчить про їх достовірність, належність, об`єктивність та повноту, — йдеться у матеріалах справи. 

Суд не прийняв до уваги доводів обвинуваченої про те, що вона не скоювала даних злочинів, оскільки вина обвинуваченої стверджується сукупністю вищевказаних доказів, досліджених у справі, які в свою чергу об`єктивно узгоджуються між собою.

 

Звільнили від відбування покарання

— Визнати винуватою у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 286, ч. 1 ст. 119 КК України. Призначити покарання у виді обмеження волі на строк два роки, — Так вирішив Збаразький райсуд. — На підставі п. 2 ч. 1 ст. 49, ст. 74 КК України звільнити від відбування покарання за ч. 1 ст. 286 КК України у зв`язку із закінченням строків давності. Призначити покарання за ч. 1 ст. 119 КК України у виді позбавлення волі на строк чотири роки.

І за цією статтею обвинувачену звільнили від відбування покарання у зв`язку із закінченням строків давності.

Як вдалось дізнатись «20 хвилин» від знайомих родини потерпілого, чоловіка звали Володимиром Ш., і після його смерті на руках у дружини опинилась літня матір чоловіка та троє дітей — двоє синів і донька, наймолодшому з яких було 10 років. Мама чоловіка, 1930 р.н., мала проблеми зі здоров’ям і нею також опікувалась дружина. Літня жінка теж була визнана потерпілою у справі, але померла, так і не дочекавшись вироку у смерті її сина. 

На даний вирок може бути подана апеляційна скарга до Тернопільського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. 

 

Довідка

Вирок у Судовому реєстрі — https://reyestr.court.gov.ua/Review/117422751 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (11)
  • Natalie

    І за отакі рішення судді гребують такі космічні зарплати?

    Слово "справедливість" треба викинути зі словника української мови
  • Olga

    А потім  дивуються  що проявляються люди з сокирою.
  • Григорій

    Що сказати. В нашій державі гуманний суд.
  • Свєта

    За таких сук гинуть хлопці на фронті

keyboard_arrow_up