Аня питала, чи є в неї рука і просила знеболююче. Що з пасажирами, які потрапили в аварію у Blablakar

Аня питала, чи є в неї рука і просила знеболююче. Що з пасажирами, які потрапили в аварію у  Blablakar
  • В аварії в Озерній 4 жовтня постраждали троє людей. 22-річній пасажирці автомобіля MERCEDES-BENZ SPRINTER ампутувало руку. 
  • Нам вдалось розшукати водія і кілька хвилин поспілкуватись з ним. 
  • Найбільш травмована Анна, як ми з’ясували, медик і, як виявилось, — вагітна. Що про стан матері і майбутньої дитини кажуть лікарі?
  • Що розповіла очевидиця ДТП, яка теж їхала тієї ночі в бусі? За що себе картає досі?
  • Відповіді на ці та інші питання даємо в тексті. Щоб дочитати до кінця, просимо авторизуватися або ж зробити підписку. Завдяки Вашій підтримці ми можемо розвивати незалежну журналістику. Усі операції є безпечними та захищеними.

 

Нагадаємо, ДТП з потерпілими трапилася в селі Озерна 4 жовтня близько 23:00. На автодорозі Тернопіль-Рава-Руська зіткнулися бус та вантажівка.

Як з’ясувалось, найбільше в аварії постраждала 22-річна Аня. Вона саме задрімала на передньому пасажирському сидінні — якраз з її боку прийшовся найбільший удар. Кілька хвилин після самої ДТП дівчина не могла впоратись із шаленим болем і взагалі зрозуміти, що відбулось. Потім вона питала, чи є в неї рука і у всіх просила вколоти їй знеболююче. Машин попри дорогу зупинилось чимало, проте ні в кого не було знеболювальних препаратів.

Врізався у вантажівку, що їхала попереду

За попередньою інформацією,  водій автомобіля MERCEDES-BENZ SPRINTER 313 CDI не дотримався дистанції та врізався в задню частину вантажівки, яка рухалася попереду, повідомляє відділ комунікації поліції Тернопільської області.

Відео дня

У результаті дорожньо-транспортної пригоди постраждало троє пасажирів. 22-річну дівчину, уродженку Львівської області, доправили до лікарні з травматичною ампутацією руки, у жителя Хмельницького переломи та забої. Потрапив до медзакладу і пасажир з Тернополя. Водія буса не госпіталізовували, повідомили у відділі комунікації головного управління Нацполіції в області.  

У обох кермувальників відібрали зразки крові для перевірки на вміст алкоголю. Триває слідство, згідно зі статтею 286 Кримінального кодексу України.  

Найбільше в ДТП постраждала 22-річна Аня. Її із політравмою, закритою черепно-мозковою травмою після оперативно наданої медичної допомоги та зупинення кровотечі відвезли у лікарню швидкої допомоги.

Нам вдалось поспілкуватись із пасажиркою буса, який потрапив в ДТП. А також з його водієм.

День ДТП вважає своїм другим днем народження

Тернополянка Ольга Дорош того вечора поверталась додому, напередодні жінка прилетіла до львівського аеропорту і заздалегідь забронювала поїздку у Blablakar, аби швидше повернутись додому. Жінка вважає, що найменше постраждала, бо сиділа на найбезпечнішому місці у мікроавтобусі. Проте вже наступного після ДТП ранку її травмовану руку загіпсували, надали допомогу і травмованому коліну. А саму поїздку Ольга називає «Мій НЕщасливий Blablakar».

Пані Ольга досі дорікає собі, що не відмовилась від поїздки, щойно побачивши поведінку водія, яка не викликала у неї довіру, і саме авто, яке, на її думку, скоріш за все, було переобладнане із вантажного, адже на пасажирське воно мало виглядало. Дорікає собі і в тому, що мовчала і не зробила водієві зауваження, коли він на шаленій швидкості перетинав суцільні, різко змінював напрям руху та говорив по мобільному. Можливо, тоді водій послухав би і не гнав. А дівчинка Аня, якій ампутувало руку, залишилась би неушкодженою.

— Я могла не змовчати, коли бачила, що шофер всю дорогу нервував, поводився якось не так, порушував правила дорожнього руху, перевищував швидкість, розмовляв по телефону, однією рукою керуючи авто, — каже Ольга Дорош. — Мене це дуже гнітило і непокоїло, але заціпило в тихе в собі та хай робить, побачимо що з того вийде. Ось і вийшло. Це мене найбільше добивало в думках, коли побачила наслідок, розглядаючи вдома кров людей на одязі, як малюнок і кадри в голові того, що сталось.

Цей день пані Ольга називає другим днем свого народження. І згадує, як замовила поїздку.

Нервував та порушував, каже пасажирка

— У цього водія вже було замовлено 4 місця, я була п’ята, — поділилась з «20 хвилин» Ольга Дорош. — Ледь додзвонилась до кермувальника, бо в повідомленні про поїздку він вказав один номер телефону, а передзвонив з іншого. Це мене ще тоді мало насторожити, але...

Чекала на бус Ольга біля одного з торгових центрів Львова, діставалась туди з аеропорту на таксі. Невдовзі під’їхав білий мікроавтобус. Пані Ольга побачила, що всередині крісла розташовані не як у пасажирському і припустила, що він переобладнаний з вантажного.  Жінка навіть мала сісти біля вікна, поруч з водієм. Саме там розмістилась врешті найбільш травмована у ДТП Аня. Ольга ж обрала собі місце у салоні – посередині. На її думку, це місце було найбезпечнішим. Ззаду бус водій завантажив ще якимось крамом, пригадує жінка.

— Шофер вантажив цей товар поспіхом, весь час нервував. Містом, доки їхали Львовом, теж вів бус неакуратно, порушував ПДР і весь час говорив по мобільному, — пригадала пасажирка. — Коли виїхали на трасу, швидкість збільшував. Їхав не менше 100-120 км/год, що для такого буса занадто. Вмикнув дуже голосно музику, весь час вилітав на зустрічну, пересікав подвійні суцільні смуги і обганяв навіть там, де не було потреби. І сам водій був чи то надто нервовим, чи перезбудженим. Аж підстрибував на місці.

Люди у салоні задрімали, бо була вже ніч. Ольга ж не могла чи то боялась заснути – саме дивилась на дорогу і, каже, потерпала від поведінки водія. Кілька разів поривалась зробити йому зауваження та попросити їхати повільніше. Проте щораз зупинялась, боючись негативної реакції з його боку.

— Якоїсь миті водій вирвався вперед, мені навіть видалось, що його носило дорогою, — пригадала пані Ольга. — І тут він на великій швидкості наздоганяє фуру і врізається в неї.

Просила знеболення, але ліків не було

Люди, які прокинулись від удару, не могли зрозуміти, де вони і що з ними відбувається. Водій кинувся витягати постраждалих пасажирів, каже пані Ольга. І припускає – складалось враження, що він ніби прокинувся чи вийшов зі свого незрозумілого стану.  

— Все було в крові, найбільше постраждала Аня – вона чи медик, чи майбутній медик, бо дуже чітко керувала нами, що з нею зробити і як надати допомогу, — пригадує пані Ольга. — Аня весь час просила: вколіть мені знеболююче. Багато машин зупинялось, але ні в кого не було ліків.

Травмована дівчина весь час питала, чи є у неї рука. Пасажири запевняли – так, є, аби не травмувати ще більше. Вона ж просила бодай нашатирю, бо втрачала свідомість. Потім у когось, можливо, й поліцейських, які приїхали на місце, виявився джгут – дівчині перетягнули ним руку.

— Вона розуміла свій стан, але їй здавалось, що рука є, — пригадує пані Ольга. — Ця бідна дівчинка, пересилюючи шалений біль, керувала нами, як ми їй маємо допомогу надати.

Пані Ольга передала водію телефон, бо він після удару свій десь загубив. Водій сам набрав швидку, не витрачаючи часу. Потім повідомили і поліцію про ДТП.

Пані Ольга та ще один пасажир з Хмельницького, які не отримали серйозних травм, поїхали додому. Інших пасажирів забрала швидка.

Про що мовчить водій буса

Як вдалось нам дізнатись, Аня розповідала медикам, що сама живе у Львові, заміжня і навіть вагітна. Вчиться чи то вчилась в Рівному. Це чули й очевидці ДТП.

Стан пацієнтки важкий, але загрози для її життя немає, запевнив керівник КНП «Тернопільська міська комунальна лікарня швидкої допомоги» Ярослав Чайківський.

— Вона стабільна, при свідомості, контактна, спілкується, — повідомив Ярослав Чайківський. — Окрім травматичної ампутації кінцівки, що отримала під час ДТП, є ще множинні забійно-рвані рани. Загрози для плоду немає.

Нам вдалось розшукати і водія мікроавтобуса та поспілкуватись з ним. Чоловік запевнив, що був  в Ані в лікарні, мовляв, з нею все гаразд. А от на інші питання журналістки відповідати відмовився. Зокрема, ми цікавились, чи це був його перший рейс в Blablakar, чи часто возить пасажирів. Чому порушував правила, а саме на це вказували очевидці, і чи перевищував швидкість. Куди спішив? І чому, на його думку, сталась ДТП. Ми цікавились також, чи засинав водій, чи мав інші проблеми зі здоров’ям. Проте пан Олександр запевнив: можливо, надасть  нам відповіді, але зараз не говоритиме на цю тему. І поклав слухавку.

Ми також у відкритих базах перевірили сам транспортний засіб. Він виявився пасажирським бусом. 

Їзда уночі: що потрібно пам’ятати?

Хоч вночі й інтенсивність дорожнього руху в рази менша, це не означає, що потрібно забувати про ПДР і наражати інших водіїв та пішоходів на небезпеку, наголошують у патрульній поліції.

— Пам’ятайте, що ви повинні дотримуватися правил дорожнього руху у будь-який час доби, — каже речниця управління патрульної поліції в області Катерина Басалига. — Якщо ж ви плануєте здійснити поїздку уночі, то, перш за все, ви повинні перевірити освітлювальні прилади, аби вони були справними. У темну пору доби та в умовах недостатньої видимості, на транспортних засобах, повинні бути ввімкнені світлові прилади.

Також протріть та виконайте регулювання дзеркал заднього виду. Якщо ж вам потрібно зупинитися, то робіть це на освітлених ділянках дороги, і щоб інші учасники дорожнього руху могли вас бачити — залишайте ввімкненими габаритні вогні, радять у поліції.

— Пам’ятайте про дотримання швидкісного режиму: у темну пору доби та в умовах недостатньої видимості швидкість руху повинна бути такою, щоб водій мав змогу зупинити транспортний засіб у межах видимості дороги, — наголошує Катерина Басалига. — Та якщо ви втомилися і хочете спати, то зупиніться і відпочиньте, щоб надалі безпечно продовжувати поїздку.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (20)
  • Ирина Химченко

    Дорога смерти в 2019 была смертельная авария
  • Юрка Інтенс

    Просто потрібно дотримуватись дистанціїх і правил дорожнього руху

    Юрка Інтенс reply Юрка Інтенс

    Смійтесь шановні, але дивіться, щоб потім не плакали!

    Nataliya Wolyanska reply Юрка Інтенс

    Юрка Інтенс відстані
  • Таня Холодило

    Хлопці їздять вимучені не сплют і нехочуть їм аби скорши заїхати мало хто думає про людей буває таке що навіть поїсти незавозя людей а гроші файні беруть
  • Петро Климчук

    Питання не до Озерної а до водія блакару скільки він спав часу?

keyboard_arrow_up