Дайте нам — порвемо! Як екс-податківець, який збив на смерть двох дівчат, може уникнути тюрми?

Дайте нам — порвемо! Як екс-податківець, який збив на смерть двох дівчат, може уникнути тюрми?
  • Скоїв жахливу ДТП, вбивши двох неповнолітніх і просто втік з головою однієї із них. Неможливо передати словами, що пережили батьки двох дівчат, які загинули у 2005-му у Петрикові.
  • Підозрюваний у злочині переховувався 15 років і ось таки прийшов здатися. Чи можна вірити у те, що його совість замучила? Навряд...
  • Розповідаємо, із чим саме може бути пов'язана ця явка з повинною і як екс-податківець Струнь розраховує уникнути тюрми. Редакція «20 хвилин» отримала ексклюзивний коментар начальника обласної поліції Олександра Богомола.

 

Майже 16 років тому, 8 жовтня 2005 року, у Петрикові, що в передмісті Тернополя, під колесами автомобіля загинули двоє дівчат. Водій легкового автомобіля збив на смерть 17-річну Світлану Козлюк і 16-річну Наталю Гнатієвич. Дві подруги загинули у центрі села, за кількасот метрів від будинків, де вони жили. Водій, тоді 26-річний податківець Олег Струнь, з місця пригоди утік. Він навіть не пригальмовував, коли збив дівчат – на місці навіть не виявили гальмівного шляху. Через кілька днів на узбіччі знайшли покинутого "Опеля".  

Жахлива аварія: нагадаємо

8 жовтня дівчатка повертались з міської дискотеки. Їх проводжав Наталин однокласник. Трохи віддалік крокувала сестра-близнючка Світлани – Зоряна зі знайомим юнаком. Було приблизно пів на 11-у вечора, коли на першу групу молодих людей наскочив шалений автомобіль. Якимось чудом біда оминула хлопця, який супроводжував Світлану і Наталю. Переляканий, він добіг до найближчого дому і повідомив людей про лихо. А через кілька хвилин до місця трагедії підійшла Зоряна. Вона та її друг наїзду не бачили, але його наслідки викликали молодих людей шок. Усіх трьох очевидців жахливої ДТП медики швидкої доправили до психоневрологічного диспансеру, однак невдовзі рідні забрали дітей додому.

Машина врізалася в дівчат на величезній швидкості. Світлану після аварії у темряві навіть не відразу побачили: мабуть, її тіло кілька секунд знаходилося на капоті автомобіля і впало на землю метрів за тридцять від місця, де лежала її подруга.

Відео дня

Найжахливішою ж деталлю трагедії став наслідок зіткнення з автомобілем Наталі Гнатієвич: її голова вдарилася об лобове скло з такою силою, що пробила його. Уламки перерізали шию, і голова дівчини опинилася в салоні машини... Тоді родина довго тягнула з похоронами дівчини, сподіваючись, що голову відшукають. Проте так довелось і ховати. Лишень після похоронів голову знайшли і доховали у могилу до Наталі.

Хоронили без голови

Темно-синій “Опель-Омегу” з усіма слідами вчинених злодіянь знайшли наступного дня за кільканадцять кілометрів від Петрикова, у полі, що межує із селищем Велика Березовиця. Слідами крові і мозкової речовини було заляпане навіть заднє сидіння машини, однак голови Наталі в салоні не було... Правоохоронці тоді припускали, що Струнь позбувся страшного “речового доказу” ще перед тим, як покинути автомобіль.

Хоронили Світлану 10 жовтня 2005-го всім селом, було й чимало друзів з Тернопільського комерційного коледжу. Місцеві навіть за останні десятиліття не пригадують настільки жахливого похорону. А Наталю провели в останній путь аж через чотири дні. Чекали до останнього, та довелось класти у землю обезглавлене тіло дитини. На місці голови підмостили бутафорну і накрили весільним вельоном. Коли після похорону родина була на поминальному обіді, їм стало відомо, що голову знайшли у лісосмузі під Великою Березовицею. Територію і тодішня міліція, і солдати місцевої військової частини прочесали не один раз. Бо неподалік тоді виявили покинуте авто Струня.

Люди у селі припускали, що голову підкинули спільники чи друзі Олега Струня. А вітчим Наталі був переконаний, що голову десь ховали і потім підкинули – вона була, наче жива.

За дивним збігом обставин, Олега Струня звільнили з податкової ще 30 вересня – так би мовити «заднім числом».

Тернополянину тоді інкримінували ч.3 ст.286 (порушення правил дорожнього руху, що спричинили загибель кількох осіб) Кримінального кодексу України. Однак притягнути до відповідальності не могли, бо той втік. 

Про це все журналісти «20 хвилин» розповідали у своїх попередніх публікаціях понад 15 років тому. Шукали підозрюваного, який вчинив такий страшний злочин, з 2005-го, і лише кілька днів тому він сам прийшов у поліцію. 

Олег Струнь майже 15 років був у розшуку

Підозрюваного тепер затримали. Наразі він перебуває в ізоляторі тимчасового тримання, повідомили  у відділі комунікації поліції Тернопільської області.

Чого бояться люди у Петрикові?

Місцеві припускають, що Олег Струнь давно утік до Москви, де був тоді на заробітках його батько. А Москва злочинців Україні не видає. До речі, батько Струня, як стверджують у Пектрикові, колись також збив на дорозі жінку і з місця ДТП утік. Невдовзі його знайшли, і він відбував покарання за ДТП.

Дуже довго люди у Петрикові не могли оговтатись через страшну ДТП. Лишень кілька років все почало затихати, хоча спокою місцевим не було і люди хвилювались, що вбивця двох дітей так і не поніс покарання. Тепер село знову стривожене. Цього разу звісткою, що Олег Струнь з’явився до поліції, каже староста Петрикова Михайло Спяк.

— Місцеві дуже хвилюються і припускають, що він сам здався, бо вийшов термін притягнення його до кримінальної відповідальності за скоєне, — каже Михайло Спяк. — Люди дуже бояться, що його тепер помилують…

Пан Михайло місцевий, і каже, що односельці дуже тяжко переживали трагедію. Люди обурювались несправедливістю і щиро співчували родинам загиблих дівчат. Тепер ніби все повернулось з новою хвилею… Для злочинця у Петрикові бажають найсуворішого покарання, яке тільки можливе у цьому випадку. Але найбільше бояться, що йому вдасться уникнути покарання.

У четвер, 1 липня, о 17.30 розпочнеться судове засідання, де Струню мають обрати міру запобіжного заходу. На що він розраховує? Вийти на волю, бо строк притягнення до кримінальної відповідальності минув? Що йому «світить» за переховування? Журналісти «20 хвилин» звернулися за коментарем до керівника обласної поліції Олександра Богомола. 

«Віддайте його нам – ми порвемо»

У поліції побоюються, що в суді буде гаряче. 

Зокрема, очільник поліції повідомив, що підозрюваний перебуває під вартою і йому вручили підозру – не лише у скоєнні смертельної ДТП, а й за залишення потерпілих у небезпеці. Слідчі проситимуть, а прокурор, сподіваються у поліції, підтримає, що мірою запобіжного заходу для Олега Струня має бути перебування під вартою.

— Після того, як підозрюваний прийшов до поліції, ми зв’язались з потерпілими – вони сильно обурені і кажуть, мовляв, віддайте його нам – ми порвемо, — каже Олександр Богомол. — Сьогодні судове засідання – буде гаряче… Підозрюваний з’явився до поліції сам – ймовірно, розраховуючи, що минуло 15 років (у цьому випадку особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з часу вчинення злочину минуло 15 років), і він зможе уникнути покарання.

Поліція стягає сили до суду, аби забезпечити охорону громадського порядку у міськрайсуді.

— Дуже скандальна, важка справа і надзвичайно важко спілкуватись з потерпілими, — каже Олександр Богомол. 

Щодо того, де переховувався 15 років, поки що показів офіційно не давав, але говорить, що був в Україні. У поліції не надто вірять цим словам. А в «20 хвилин» є власна інформація, що Олег Струнь за документами на інше прізвище не раз бував за ці 15 років в Тернополі і навіть спілкувався із батьками, принаймні однієї з убитих дівчат.  

— Чи то в 2010, чи в 2011 році була інформація, що він (Олег Струнь – прим. авт.) перебуває в Росії, тоді вирішувалось питання про його екстрадицію до України, але цього не відбулось, — каже Олександр Богомол. — Не виключаємо і версію, що він міг перейти через зону розмежування. Поки ніяких свідчень, де він був, не дає.

Чи є у цієї справи термін давності, бо злочин скоєно ще задовго до нового КПК, який виключає не притягнення до відповідальності через 15, 20 і більше років? І чи не добре продумана це схема – з’явитись через 15+ років, аби уникнути покарання? Олександр Богомол не виключає, що саме так і є.

— Як доповідали мені спеціалісти Слідчого управління, скоріш за все він розраховує, що минуло 15 років, і він не нестиме відповідальності, — каже головний поліцейський Тернопільщини. — У будь-якому випадку ми завершимо розслідування і направимо справу до суду. Але кажу як є: просто так він не прийшов здатись. Я думаю, що він надіється на уникнення від покарання. За те, що переховувався, відповідальності, на жаль, немає…

 

ДОВІДКА

Строк давності притягнення до кримінальної відповідальності є певним встановленим законом періодом, зі спливом якого особа не притягується до відповідальності, а також до особи, винної у вчиненні кримінального правопорушення, не застосовуються покарання. Застосування строків давності обумовлено як фактичною неможливістю реалізувати цілі покарання, так і складністю досудового розслідування, судового розгляду справи за такими злочинами.

Строки давності притягнення до кримінальної відповідальності встановлені Кримінальним кодексом України (зокрема, статтею 49), а також деякими міжнародно-правовими договорами.

Так, особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минули такі строки:

1) 2 роки - у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачене покарання менш суворе, ніж обмеження волі;

2) три роки - у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачено покарання у вигляді обмеження або позбавлення волі;

3) п'ять років - у разі вчинення злочину середньої тяжкості;

4) десять років - у разі вчинення тяжкого злочину;

5) п'ятнадцять років - у разі вчинення особливо тяжкого злочину.

У той же час слід зазначити, що перебіг давності зупиняється, якщо особа, яка вчинила злочин, ухилилася від досудового слідства або суду. У цих випадках перебіг давності відновлюється з дня з'явлення особи із зізнанням або її затримання. У цьому випадку особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з часу вчинення злочину минуло 15 років.

Перебіг давності переривається, якщо до закінчення зазначених вище строків особа вчинила новий злочин середньої тяжкості, тяжкий або особливо тяжкий злочин. Обчислення давності в цьому випадку починається з дня вчинення нового злочину. При цьому строки давності обчислюються окремо за кожний злочин.

У суді перебуває журналістка «20 хвилин», яка повідомлятиме подробиці.

 

Читайте також: 

Тернополянин зізнався у смертельній аварії, яку скоїв понад 15 років тому
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • Софійка Ухач

    Дописувачі,  журналісти,..чому всі бачать одну сторону...зробив аварію...він не заїхав на тротуар або на подвір'я ..це не спеціально....Аварії стаються на дорозі щогодини...таке може статися з любим водієм....наробив багато біди для всіх...але він не кат і не вбивця....він не заліз до хати і вирізав всю сім'ю...Хто його знає....знає що він не такий як всі говорять( наркоман чи пияк)..Можна навести про нього справки...Ми всі не знаємо свого майбутнього... Бог йому суддя...а не ви судді.. reply
    Посилання на джерело: https://te.20minut.ua/Podii/ya-tebe-proklyala-ti-zhiti-ne-budesh-yak-vidreaguvali-ridni-na-nove-ri-11424466.html

  • Svetlana Maliarska

    Яке підле сотворіння і який недолугий закон …як можна прощати за невинно відібрані життя?
  • Маряна Яворська

    Чому відмінили смертну кару?
  • Ola Kal

    До чого тут недолуге фото 15 річної давності. Ви теперішнє зробіть і покажіть. Що за не інформативність.

keyboard_arrow_up