Авто у п’яних водіїв вже не вилучають? Ми дізнались, скільки таких машин зараз допомагають ЗСУ

Авто у п’яних водіїв вже не вилучають? Ми дізнались, скільки таких машин зараз допомагають ЗСУ
  • У березні-квітні за добу на Тернопільщині часом вилучали по кілька десятків автомобілів, за кермом яких були п’яні водії. Але, як з’ясувалось, воїнам служить мізерна частина з них.
  • Згідно із законодавством України про воєнний час, військова адміністрація має право реквізувати будь-яке майно, будь-яке право власності для потреб оборони. Право власності на даний автомобіль фізична чи юридична особа не втрачає.

 

Переважну більшість автомобілів, які десятками за добу вилучали на Тернопільщині у п’яних водіїв, на фронт не відправляли.

Авто почали вилучати після початку повномасштабного вторгнення. Правоохоронці закликали громадян бути відповідальними та не сідати за кермо у стані сп’яніння. Та попереджали: у разі виявлення таких фактів, автомобілі водіїв-порушників будуть вилучати та передавати на потреби Збройних Сил України.

Забирали тільки у водіїв напідпитку

«20 хвилин» вдалось дізнатись, чи вилучають автівки для потреб армії на початку 2023 року. А також те, скільки всього машин із вилучених минулоріч доїхали на передову.

Відео дня

Нагадаємо, санкції до безвідповідальних водіїв запровадили не лише на Тернопільщині. На потребу армії авто за водіння в нетверезому стані забирали, скажімо, у Миколаївській, Рівненській, Волинській та інших областях.

— Вже чотири автомобілі конфісковано на території Тернопільської області у водіїв в нетверезому стані. Транспорт передали в тероборону та нацгвардію. Будете їздити в стані алкогольного сп’яніння – вашу машину заберуть, – наголосив очільник області Володимир Труш на початку березня. 

У звичайних цивільних машин не забирали, лише якщо спіймали напідпитку. Автівки вилучали та використовували спочатку для пересування представників ЗСУ чи тероборони в межах області, для об’їздів блокпостів тощо. Один із позашляховиків, вилучених у перші дні «акції», використовували для охорони аеропорту.   

— Людина, яка вживала алкоголь і сіла за кермо, становить загрозу для війни. Це недопустимо, особливо в час війни. Якщо людина свідома – її автомобіль в безпеці. Випили — будьте готові віддати машину, — наголошував голова ОВА

Такі санкції стосувались не лише водіїв Тернопільщини з тернопільською реєстрацією, а взагалі всіх водіїв, яких впіймали напідпитку на території області. До прикладу, один з автомобілів належав одеситу.

Обіцяли повернути після війни

Згодом начальник головного управління Нацполіції в області Олександр Богомол пояснив, що автомобілі, які на Тернопільщині правоохоронці вилучили у нетверезих водіїв, повернуть власникам після завершення військових дій.

— Згідно із законодавством України про воєнний час, військова адміністрація має право реквізувати будь-яке майно, будь-яке право власності для потреб оборони, — пояснив Олександр Богомол. — Тому, незалежно від того, хто власник автомобіля, він вилучається та надається військовим для використання в теробороні. Право власності на даний автомобіль фізична чи юридична особа не втрачає. Після завершення військових дій, цей автомобіль буде повернутий власнику.

Процедура вилучення така є, як при оформленні 130-ї статті Кодексу про адміністративні правопорушення:

  • вилучається автомобіль на штрафмайданчик, при прийнятті рішення про передачу на потреби оборони цього автомобіля – актом передачі він передається.
  • Якщо фіксується особа з ознаками сп’яніння – вимірюється рівень чи на місці або в лікувальному закладі.
  • Якщо особа не надає можливості переконатися чи вона твереза – згідно з Кодексом про адміністративні правопорушення, вона автоматично визнається такою, яка керує в нетверезому стані.

Навесні челендж набирав обертів

Авто в перші місяці війни у п’яних водіїв вилучали чимало. Скажімо, за добу 6 березня правоохоронці вилучили п'ять автомобілів в п'яних водіїв. Загалом таких транспортних засобів до цієї дати в області було вже 10.

Ці авто мали передати на потреби військовослужбовців в місця, де велись бойові дії.

— Це слід розуміти так, що 10 людей зголосилися, випивши алкоголь чи прийнявши наркотики, віддати свої машини в нашу тероборону, Нацгвардію, військовим, — наголошував тоді очільник ОВА Володимир Труш. — Цей челендж продовжується. І хто хоче, не розуміючи, яку він загрозу несе бувши п'яним за кермом, може долучитися.

А охочих, попри всі застереження, було чимало. Скажімо, вже 18 березня на одному з блокпостів патрульні зупинили вантажний автомобіль DAF та, в ході спілкування з водієм, інспектори помітили в останнього явні ознаки алкогольного сп’яніння.Результат на алкотесті Драгер зафіксував 2.33 проміле в крові водія.

Патрульні склали на громадянина відповідні адміністративні матеріали, а вантажівку евакуювали на арештмайданчик з подальшим вилученням її на потреби оборони.

Станом на 24 березня правоохоронці вилучили уже 88 транспортних засобів у нетверезих водіїв на території області.

7 квітня лише за добу патрульні виявили 17 водіїв, які керували напідпитку. У порушників транспортні засоби вилучили та помістили на майданчики тимчасового тримання до часу їх передачі для потреб оборони України, повідомили у відділі комунікації поліції Тернопільської області.

На всіх нетверезих кермувальників склали адмінматеріали за статтею 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Їм за рішенням суду довелось сплатити 17 тисяч гривень штрафу, а їхні автівки тоді вилучили. За березень-квітень на арешт майданчику побували понад 200 таких авто.

Проте, як з’ясували «20 хвилин», далеко не всі ці автомобілі поїхали на фронт. А переважну більшість з них вже повернули власникам.

Зараз у ЗСУ два авто. Чому?

— Процедура така: поліція затримує водія за кермування напідпитку, складає протокл за ст. 130 КУпАП і поміщає авто на арештмайданчик, — пояснила речниця голови ОВА Ганна Василенко. — Після цього на раді оборони очільник поліції озвучував марки автомобілів. Вилучати для своїх потреб мало право військове командування. В ОВА лише погоджували це вилучення.

Марки автомобілів, їхні технічні характеристики озвучували під час кожного засідання Ради оборони. І, якщо була потреба в тій чи іншій машині, її доправляли до того чи іншого підрозділу.

— До червня 2022 року військовим віддали 36 вилучених автомобілів, проте у червні відбулись зміни у законодавстві, і відтоді для потреб військових вилучали лише повнопривідні авто, — пояснила Ганна Василенко. — 34 автівки повернули власникам. Зараз фактично для потреб військових використовують лише два автомобіля.

Процес масштабного вилучення призупинився в червні. Та й потреби в «цивільних» автівках, не пристосованих для екстремальних фронтових умов, вже не було. Тому, згідно з договором про повернення, вони повертались до своїх власників. Два авто ще служать в ЗСУ — це позашляховик і вантажівка.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (13)
  • Дорош Володимир

    У Вас,лохів заберуть усе,а от можновладці у нас недоторкані, тож радійте ,все для народу.
  • Oleg Staryk

    1) примусове відчуження майна - позбавлення власника права власності на індивідуально визначене майно, що перебуває у приватній або комунальній власності та яке переходить у власність держави для використання в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану за умови попереднього або наступного повного відшкодування його вартості;
  • David Starr

    Після закінчення воєнного стану, власник вилученого авто подасть у суд і держава зобов'язана повернути йому ринкову вартість авто.
  • Andriy Skrup

    Цікаво, а що з авто (шкода кодіак), які військомат незаконо вилучив у Кременці? Справа дбр порушена, фігурант пішов на підвищення.

keyboard_arrow_up