Без «сліпих зон»: водійські права в Україні отримуватимуть по-новому

Без «сліпих зон»: водійські права в Україні отримуватимуть по-новому
  • У Головному сервісному центрі (ГСЦ) МВС України озвучили зміни умов складання теоретичних та практичних іспитів для отримання посвідчення водія.
  • Саме цій темі був присвячений виступ начальника ГСЦ Миколи Рудика перед студентами Донецького державного університету внутрішніх справ.
  • Що ж може змінитись для майбутніх українських водіїв вже до кінця 2023 року?

На теорії як було 20 питань та 20 хвилин –  так і залишається. На практиці як було виконання руху за маршрутом –  так і є, наголосив на порядку складання іспитів для отримання водійських прав Микола Рудик.

Щодо порядку самих іспитів –  для людей не змінюється нічого. Також вправи на майданчику біля сервісного центру МВС на час дії воєнного стану поки спрощені –  є тільки рух за маршрутом. Усі маршрути, за інформацією МВС, затверджені і опубліковані на сайті.

Відео дня

Але при цьому очільник сервісного центру МВС наголосив, що планують ввести нові правила, які виключать фактор впливу екзаменаторів чи інших сторонніх людей на результати іспитів

– Як єдиний в Україні орган видачі посвідчення водія вперше, ми активно працюємо над удосконаленням усіх процесів при складанні іспитів. Технічний прогрес рухається і ми з ним. Цього року перед нами стоїть завдання змінити процедуру складання іспитів у сервісних центрах МВС. На меті – виключення фактору впливу екзаменаторів чи сторонніх осіб на результати іспитів, а також розширення інструментів для оскарження результатів. Гаслом цього проєкту є «Знаєш – успішно складаєш». Прозорість складання іспитів – це те, що хоче суспільство і те, що ми маємо забезпечувати, – зазначив пан Микола.

До яких же змін слід готуватись українським водіям?

  1. Запис на практичний іспит онлайн – кількість візитів може скоротитись до одного, адже талон попереднього запису можна буде отримати через сайт ГСЦ МВС, а не тільки в терміналі в приміщенні, як це є зараз.
  2. Оскарження результатів іспитів можна буде здійснити впродовж тривалішого періоду – впродовж 30 днів, а не трьох як зараз.
  3. Фіксація складання іспитів розшириться, тому можна буде і почути, і побачити з різних ракурсів усе, що відбувалось під час іспиту. У класах для теорії більше не буде «сліпих зон», адже в кожному встановлять по 4 камери спостереження, які забезпечать перехресне знімання та додатково фіксуватиметься звук у приміщенні. В автівках категорії В для практичних іспитів буде по 2 реєстратори, камера з кутом огляду салону на 360°.

Як зазначають в МВС, усі ці зміни мають відбутись до кінця 2023 року.

Опитування

Як вам нові правила отримання водійського посвідчення, які хочуть запровадити в Україні?

Нагадаємо, раніше «20 хвилин» розповідали, що на Тернопільщині водій «під забороною» сів за кермо з фіктивними правами. Повідомляли і про те, що керманич позашляховика біля торгового центру «Полодяни» їздив на автівці по сходах.

 

Читайте також:

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up