Биті люки, подерті дахи бусів: водіям, які їдуть через Гаївський міст, слід знати висоту свого транспорту

Биті люки, подерті дахи бусів: водіям, які їдуть через Гаївський міст, слід знати висоту свого транспорту
  • Після того, як на аварійному мості встановили обмежувач у вигляді воріт, водії обурювалися, що не могла проїхати швидка, хтось погнув дах свого буса, також нарікали на відсутність інформації про схему об'їзду.
  • Журналістка "20 хвилин" знає, яку насправді висоту мають ворота, а також на власні очі бачила, як б’ються люки у бусах і нищиться сам обмежувач. 

З моменту перекриття Гаївського мосту на ньому двічі вішали висотні обмежувачі. Двічі їх збивали. Тепер встановили габаритні ворота, висотою 2,5 м. Також є обмеження у вазі авто, які проїжджають мостом - до 3 тонн. 

Просять не порушувати ПДР

- Висотні обмежувачі руху будуть на цій ділянці дороги до завершення реконструкції мосту. 
Висота конструкції є узгодженою з правоохоронними органами, дорожніми службами та проектантами, - наголошує начальник відділу технагляду Олег Вітик. - На висотні обмежувачі нанесена світловідбиваюча фарба, яку добре видно вночі у світлі фар, а також встановлені попереджувальні дорожні знаки.

Тому всіх водіїв просять бути уважними у місцях проведення аварійних робіт і неухильно дотримуватись Правил дорожнього руху та не ігнорувати попереджувальні знаки, які вказують на заборону проїзду через аварійний міст великогабаритним транспортом.

Відео дня

Об’їзд великогабаритних транспортних засобів проходить неподалік ТРЦ «Подоляни» через Львівську трасу та вулицями Микулинецькою і Гайовою. Також, зі сторони вулиці Гайової (на роздоріжжі у напрямку до села Великі Гаї) облаштоване кругове перехрестя для тимчасового кругового руху автомобілів. 

“Який баран тут це поставив”

Журналістка 4 червня взяла рулетку, світловідбиваючий жилет та поїхала на міст. Поміряла висоту: на узбіччі висота обмежувача 2 м 55 см. По центру дороги - 2 м 59 - 60 см (залежить від поверхні асфальту - прим.ред).

Поки журналістка міряла висоту, стала свідком, як водії бусів розверталися на об’їзд, бо їхній транспорт не проходив під воротами. А ще, через те, що водії розвертаються, утворюються довжелезні затори по обидва боки моста. 

- У буса “задок” вищий, ніж передок, тому не пролазимо, - розповідає водій пан Андрій. - Яка точна висота транспорту, якщо чесно, не знаю. Але ми не проїжджали під воротами, не ризикували, щоб не збити люк. 

Люди їхали у Чернівці, через Гаївський міст - проїжджали вперше і про обмежувач не знали. Але де об’їзд - знають. Про обмежувач не знає і багато місцевих водіїв. Тому біля воріт часто можна чути звук здирання фарби з бусів. Або звук битого скла - нищаться люки. А також багато лайки. А ще дехто просто не знає, якої висоти їхнє авто і думає, що “проскоче”. 

- "Який баран поставив тут ці ворота? - це напевно найчастіша фраза, яку можна почути Гаївському від водіїв. Але частіше у ній присутня лайка. 

До речі, тим, хто застряг під воротами інші водії дають лайфхаки - спустити колеса, щоб проїхати. Пошкоджений і сам обмежувач. З нього уже здерта фарба і він тріснув. 

Отримали лист від міськради

Поки журналістка була на мості, до неї підійшов чоловік, який представився Віктором. Розповів, що вранці 4 червня, під воротами не пролізла “швидка” і збила проблискові маячки. До речі, залишки від них і справді лежали на асфальті. Журналістка поцікавилася у “швидкій” та пожежників, чи проїжджає їхній транспорт під тими воротами. 

Як повідомив керівник Центру екстреної медичної допомоги в Тернопільській області Михайло Джус, “швидкі” і справді не можуть проїхати під обмежувачами, вони не проходять по висоті. 

- Водій, який працює на “швидкій” каже, що перед проходить, а зад - ні, - каже пан Джус. 
І додав, що до дзвінка журналістки це питання ніхто не піднімав. Начальник відділу агітаційно-пропагандистської роботи центру забезпечення діяльності Управління ДСНС в Тернопільській області Сергій Данілін повідомив, що їхня техніка теж не проходить під габаритними воротами на Гаївському. Але додав, що вони отримували інформаційні листи від міської ради, тому зараз пожежне авто на виклик їде об’їзними шляхами.

“Закриємо взагалі міст”

Після всього побаченого, звернулися за коментарем до Олега Вітика. Той каже, що міст скоро взагалі закриють повністю. І запитує, де поліція, яка повинна реагувати на порушення правил дорожнього руху.

Знаки є всюди, що габарит 2 метри 50 сантиметрів, - каже пан Вітик. - Чому водії транспорт яких вищий чи впритик взагалі туди їдуть? Чому, коли ми дивимось через камеру відеоспостереження онлайн трансляцію з моста, там застряг бус, за ним стоїть поліція, взяли і об’їхали. Вони всі обурюються, а якщо ми взагалі закриємо міст, то як тоді буде? 

Каже пан Вітик, що рух через Гаївський міст таки закриють повністю. Коли будуватимуть прогонову частину моста, бо тоді по ньому рух буде категорично заборонений.

- От нехай всі звикають вже до того, що потрібна їхати через “Горбатий міст”, або попід арочний міст по вулиці Довженка. Та й все, які проблеми, - каже начальник відділу технагляду. 

Щодо схем об’їздів, як каже пан Вітик, вони є на усіх в’їздах у місто. На автошляхах М12 та М19 є інформаційні таблиці. Також є знаки. А водіям великогабаритного транспорту при в’їзді у Тернопіль слід їхати через автошлях Р41. І, як каже Олег Вітик, фури не мають об’їжджати через Гаї, для цього призначена об’їзна дорога Р41, так звана львівська об’їзна, яка проходить попри “Подоляни”. 

Підготовчі роботи

Багато водіїв каже, що на мості взагалі немає жодної техніки і ніякі роботи не ведуться. Як пояснив пан Вітик, зараз тривають підготовчі роботи з переносу газопроводу та колектора. 

- Але ще раз повторюся, коли ми дійдемо до прогонової будови моста, то будемо вимушені повністю закрити проїзд, - додає пан Вітик. - Хай люди звикають. Бо вони хочуть все на раз. Ще й до того всього, тепер ще подають на “Містобуд” в суд за подерті дахи транспорту. Кожен водій повинен знати висоту свого транспорту та його вагу. Це щастя, що зараз все нормально, бо міст взагалі непрацездатний. 

В управлінні патрульної поліції в Тернопільській області повідомили, що патрульні на Гаївському мості є щоденно, але цілодобово чергувати там вони не можуть. Тим, хто порушив ПДР, виписують постанову. Водіям, які не знають як і куди їхати, на картах та навігаторах показують об’їзні шляхи. І також наголошують, щоб водії звертали увагу на знаки, бо вони там встановлені не просто так. А також, знати висоту свого транспорту. 
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • гср

    жителям протасевича тепер файно, машин мало їде і то одні легківки
  • Ольга Василівна

    Почали ремонт моста а тепер згадали про "Підготовчі роботи з переносу газопроводу та колектора", тобто потрібно виготовити проекти та отрмати дозволи на такі роботи. Не можна було то спочатку це зробити а уже потім розбирати міст, от мудаки, усе через одне місце!

    Ігор reply Ольга Василівна

    Забули у вас проконсультуватися :)

    Dima Vorobets reply Ігор

    Спочатку щось зробили, а потім почали думати.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up