Чверть аварій — з вини пішоходів: де у Тернополі найчастіше стаються ці ДТП?

Чверть аварій — з вини пішоходів: де у Тернополі найчастіше стаються ці ДТП?
  • Половина ДТП у Тернополі — за участю пішоходів, чверть стається з їхньої вини.
  • Пішоходам нагадують про відповідальність за недотримання вимог ПДР за ч. 1 ст. 127 КУпАП і штраф — 255 гривень. А водіїв просять знизити швидкість, коли наближаються до переходів.

 

Майже половина ДТП із травмованими та загиблими, які стались у Тернополі — за участю пішоходів. 27% з них трапились саме з їхньої вини, повідомила речниця управління патрульної поліції в області Ольга Пелих.  

 

Де збивають?

— За три місяці 2024 року в Тернополі трапились 45 ДТП із постраждалими, з них 22 за участі пішоходів, — повідомила «20 хвилин» Ольга Пелих. — У них один пішохід загинув і ще 24 людей травмовані.

Відео дня

Серед причин, які призвели до аварій — перехід у невстановленому місці та раптовий вихід на проїжджу частину дороги, кажуть у поліції.

І, якщо найчастіше минулоріч пішоходів збивали на Руській — від початку вулиці і аж до перехрестя з вул. Хмельницького, то цього року «лідирують» проспекти Злуки, біля буд. №45 і Бандери — поблизу 87 і 96 будинків.

Поблизу Тернополя, нагадаємо, нещодавно загинув 23-річний чоловік.

Дорожньо-транспортна пригода сталась в ніч з 30 на 31 березня у с. Смиківці Великобірківської територіальної громади. Близько опівночі водій автомобіля Hyundai наїхав на пішохода. 23-річний чоловік отримав травми несумісні з життям.

За попередньою інформацією, потерпілий переходив дорогу за межами пішохідного переходу. Дорога не освітлювалася і як наслідок – його збив водій автомобіля Hyundai Sonata, а після цього автівка, яка їхала позаду – це Opel Zafira, переїхала хлопця. Даний факт слідчі внесли до ЄРДР відповідно до частини 2 статті 286 Кримінального кодексу, повідомили у поліції.

 

Штраф — 255 грн

Щоб уникнути ДТП на дорогах, у патрульній поліції нагадують, що кожен пішохід є учасником дорожнього руху та зобов’язаний:

— рухатись лише тротуарами та пішохідними доріжками;
— переходити проїзну частину пішохідними переходами, а у разі їхньої відсутності – на перехрестях по лініях тротуарів та узбіч;
— у місцях, де рух регулюється, повинні керуватися сигналами світлофора або регулювальника;
— перед виходом на проїзну частину з-за транспортних засобів, що стоять, та будь-яких об'єктів, що обмежують оглядовість, повинні впевнитись у відсутності транспортних засобів, що наближаються;
— у разі наближення транспортного засобу з увімкненими проблисковими маячками червоного та (або) синього кольору і (або) спеціальним звуковим сигналом повинні утриматись від переходу проїзної частини або негайно залишити її;
— за межами населених пунктів в разі руху узбіччям чи краєм проїзної частини, пішохід зобов’язаний йти назустріч руху транспортних засобів;
— у темну пору доби та в умовах недостатньої видимості, рухаючись проїзною частиною чи узбіччям, повинен використовувати світлоповертальні елементи (стрічку, наклейку, жилет тощо) або бути в одязі, який має світлоповертальні елементи, для своєчасного їх виявлення іншими учасниками дорожнього руху.

Патрульні постійно спілкуються з пішоходами про безпеку на дорозі та нагадують про важливість дотримання правил дорожнього руху.

Перед тим, як перейти дорогу, потрібно впевнитись у безпеці та переходити проїжджу частину лише у визначених місцях на дозволений сигнал світлофору.

— Нагадуємо про відповідальність: за недотримання вимог правил дорожнього руху пішоходами передбачена адміністративна відповідальність за ч. 1 ст. 127 КУпАП, — каже Ольга Пелих. — Штраф — 255 гривень.

 

Водіям: зменшуйте швидкість

Також у поліції нагадують водіям, що, відповідно до п. 18. 1 ПДР України, водій транспортного засобу, що наближається до нерегульованого пішохідного переходу, на якому перебувають пішоходи, повинен зменшити швидкість, а в разі потреби зупинитися, щоб дати дорогу пішоходам, для яких може бути створена перешкода чи небезпека.

Правила на дорозі – незмінні для всіх водіїв. У поліції наголошують керманичам, аби не трапилося ДТП, потрібно дотримуватися таких правил:

— обирайте безпечну швидкість руху автомобіля;
— переконайтеся у технічній справності транспортного засобу;
— відмовтеся від ризикованих маневрів;
— збільшуйте дистанцію між автомобілями;
— користуйтеся засобами пасивної безпеки;
— під час зупинки обов'язково вмикайте аварійну світлову сигналізацію.

 

Довідка

За три місяці 2023 року у Тернополі сталось 30 ДТП з постраждалими за участі пішоходів. Це становить 44% від усіх ДТП з постраждалими за вказаний період. Усього сталося 68 аварій з потерпілими. З них одна ДТП з летальним наслідком, в якій загинув один пішохід. Ще 30 отримали травми. 27 відсотків з цих ДТП сталися з вини самих пішоходів

За три місяці 2024 року в Тернополі трапились 45 ДТП із постраждалими, з них 22 за участі пішоходів. У них один пішохід загинув і ще 24 особи травмовані.

За інф. Управління патрульної поліції в області

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • жека

    Так само і пішоходи....йдуть в навушниках,в монітор телефону заліплені і не дивляться куди переходять...водії як на мене більш концентровані,адже коли на дорозі то і на знаки,і на інші авто дивляться ...а тут ще й пішоходи...водіям важче ..пішоходу що заважає один раз правильно перейти дорогу і тоді собі записати в телефон??? А ще літо прийшло ,велосипедисти які правила дорожнього руху не вчать,самокати на яких юнні діти катаються ..розумію що тротуари пішоходні ніякі і немає окремих доріжок але все-таки потрібно і водіїв поважати...інколи можна просто не побачити що хтось переходить дорогу...краще і легше дупу зупинити ніж авто
  • Volodymyr.

    Ще б менше за кермом користувались телефоном,а то кожен другий водій залипає в телефоні!!!
  • жека

    Ще би перед пішоходним переходом зробили освітлення полюдське то і аварій було б меньше..а то їдеш і вдивляєшся чи хтось з темноти буде переходити...ну і також якщо б ввели обов'язковим носити одяг  людям з відбиваючими елементами після 18 год то теж змінило б ситуацію кардинально.

    M85 reply жека

    Ага переходити то пів біди, а скільки вибігають не дивлячись, бо думає що пішохідний перехід то його власність🤔
  • Читач28

    До Подолян від Курбаса 2 є такий прохід чи то проїзд(ніхто не знає).То тамка недавно зацементували ями.Справа в тім,шо коли були ями то машини їздили помаленько,а теперка жинут під 100 км шо порохи до неба ,і люди дорослі і діти як горобці тікают в різні боки і нікого то не інтересує -ні знака ніякого нема ні розмітки ні поліції.Так недалеко до біди.

keyboard_arrow_up