Де обіцяна тюрма за п’яну ДТП? І як покарали водія, який напідпитку покалічив наречену?

Де обіцяна тюрма за п’яну ДТП? І як покарали водія, який напідпитку покалічив наречену?
  • Керування у стані алкогольного сп'яніння стало причиною автопригоди на Підволочищині. Водій автомобіля Opel Vectra, обганяючи рейсовий автобус, не впорався з керуванням, зіткнувся з автобусом, злетів у кювет, автівка перекинулась.
  • Санкція інкримінованої п’яному водію статті передбачає позбавлення волі на строк до трьох років, а прав — від трьох до п’яти років. Як вдалось водію Opel уникнути тюрми?

Водій напідпитку пішов на обгін і врізався в автобус. Від удару його автівка злетіла в кювет. Як повідомляли у поліції, в ДТП є двоє потерпілих. До суду справа дійшла з одним. Точніше, однією — нареченою водія, яка у суді, звичайно, жодних претензій до майбутнього чоловіка не мала.

Після змін в законодавстві, що відбулись весною 2021 р, якими посилили відповідальність за їзду у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння, за ДТП з потерпілими водій мав би сісти до в’язниці. Але, як виявилось, існує «біла схема», як уникнути терміну ув’язнення, відбувшись лише кількатисячним штрафом. Приклад цьому – ДТП із потерпілими, яку скоїв п’яний водій на Підволочищині.  

Авто злетіло в кювет і перекинулось

Нагадаємо, керування у стані алкогольного сп'яніння стало причиною автопригоди на Підволочищині. 10 травня о 2:30 водій автомобіля Opel Vectra, обганяючи рейсовий автобус, не впорався з керуванням, зіткнувся з автобусом і як наслідок - втратив керування, злетів у кювет, повідомляли тоді у відділі комунікації головного управління Нацполіції в області.

Відео дня
  • В момент аварії в салоні авто було троє пасажирів, — повідомили у поліції. —  Двох з тілесними ушкодженнями середньої тяжкості бригада екстреної допомоги доправила до лікарні. 

До слова, від 17 березня 2021 р. в Україні набули чинності нові штрафи за порушення правил дорожнього руху. Зокрема посилено відповідальність за керування у нетверезому стані, перевищення швидкості, створення аварійної ситуації.

Відтоді за керування автомобілем у стані алкогольного сп’яніння штраф становить 17 тисяч гривень із позбавленням водійських прав на рік. За повторне вчинення порушення упродовж року штраф буде 34 тисячі гривень із позбавлення водійських прав на три роки. Якщо водія втретє за рік спіймають на нетверезому керуванні, йому загрожуватиме 51 тисяча гривень штрафу, також його позбавлять прав на 10 років і конфіскують транспортний засіб. За ДТП з потерпілими чи загиблими водію напідпитку загрожувала тюрма. За суворістю покарання відповідальність прирівнювалась до вбивства.

24 грудня Збаразький районний суд проголосив вирок водію, яку скоїв ДТП напідпитку.

Водія звуть Миколою (дані змінені, адже вирок не набрав законної сили і може бути оскарженим ав апеляції – прим. авт.). Чоловік з одного з сіл колишнього Підволочиського району, має вищу освіту і працює оператором на ВСП «Тернопільська дистанція колії» регіональної філії «Львівська залізниця».А простішими словами - "путєйщик", який перевіряє справність залізничних колій. Раніше із законом проблем не мав.

Вночі 10 травня він сів за кермо, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння. У салоні було ще троє людей, в т.ч. і його наречена. Їхали всі трасою Хмельницький-Тернопіль, в напрямку до Файного містаю 

В цей же час, попереду нього, у попутному напрямку тією ж смугою, рухався пасажирський автобус «Ван Гул Т-916 Астрон».  

  • Під час руху обвинувачений водій автомобіля Opel Vectra, унаслідок алкогольного сп`яніння, не був достатньо уважним та не стежив належно за дорожньою обстановкою, щоб своєчасно реагувати на її зміну та не створювати своїми діями загрозу безпеці дорожнього руху, чим порушив вимоги п. 2.3 (б, д) ПДР України, — йдеться у матеріалах справи.

Від тюрми врятувала угода

Поблизу с. Кам`янки Підволочиської територіальної громади обвинувачений вирішив обігнати автобус. Не розрахував безпечність маневру, врізався в автобус, від чого легківку розвернуло проти годинникової стрілки і знесло в кювет. Легковик перекинувся.

У нареченої водія медики діагностували закриту травму правого плечового суглоба у вигляді повного його вивиху, закриту черепно-мозкову травму, струс головного мозку, садна обличчя, садна на руках і ногах, які за ознакою тривалого розладу здоров`я належать до тілесних ушкоджень середньої тяжкості.

Суд дійшов до висновку, що обвинувачений є винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.286-1 КК України, як порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом у стані алкогольного сп`яніння, що спричинили середньої тяжкості тілесне ушкодження потерпілій.

Проте 17 грудня 2021року між нареченими, які юридично фігурують як обвинувачений і потерпіла, укладено угоду про примирення. За умовами цієї угоди наречений беззастережно визнав свою винуватість. Також сторони узгодили покарання, яке необхідно призначити обвинуваченому.

Вироком суду угоду затвердили. Водія визнали винним у скоєнні «п’яної» ДТП з потерпілими і призначили йому покарання у виді штрафу у розмірі 2000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 34 000 грн. Своїм вироком суд також позбавив його права керувати транспортними засобами на строк 3 роки.

З водія стягнули понад 4 тис грн. за проведення експертиз. Арештоване авто, яке весь час перебувало на території арештмайданчика ВП №5 у Підволочиську, повернуть власнику.

На вирок може бути подана апеляційна скарга до Тернопільського апеляційного суду через Збаразький районний суд Тернопільської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Як нам вдалось дізнатись, прокуратура цей вирок не оскаржуватиме. Засудженому його оскаржувати змісту немає.

Юридична довідка

Стаття 286-1 Кримінального кодексу України. Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами в стані сп’яніння

1. Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження, - караються позбавленням волі на строк до трьох років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від трьох до п’яти років.

2. Ті самі діяння, вчинені в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, якщо вони заподіяли потерпілому тяжке тілесне ушкодження, - караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від п’яти до восьми років.

3. Діяння, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, якщо вони спричинили смерть потерпілого, - караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від п’яти до десяти років.

4. Діяння, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, якщо вони спричинили загибель кількох осіб, - караються позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від семи до десяти років.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Андрій Мусурівський

    Як удалося амністія яким судям дают на лапу всі попадают під амністію
  • Lina Ilchuk-Vozniuk

    Продажна поліція, продажні прокурори і судді...
  • Андрій Вапляк

    Як ростріл слідчим судям і все

keyboard_arrow_up