Де весною ремонтуватимуть дороги на Тернопільщині і чому саме ці напрямки обрали?

Де весною ремонтуватимуть дороги на Тернопільщині і чому саме ці напрямки обрали?
  • У Тернополі цьогоріч проведуть капремонт двох доріг. У міськраді пояснили, де візьмуть гроші і чому ремонтуватимуть не центральні дороги, де також чимало ям.
  • Дороги державного значення у 2023 капітально не ремонтуватимуть. А ямковий ремонт проведуть на дорогах з високою інтенсивністю руху на Тернопільщині.
  • Шукайте свій населений пункт у переліку запланованих для ремонту дороги. А також читайте, куди поскаржитись чи повідомити про ями.

Дороги на Тернопільщині у 2023 році ремонтуватимуть. Проте капітального ремонту дочекались лише дві вулиці у Тернополі. В області, на дорогах державного значення, проводитимуть тільки ямковий і поточний ремонт. Про це повідомили у міськраді та Службі автодоріг в області.

«20 хвилин» дізнавалась, де, коли і що ремонтуватимуть та куди можна повідомити про ями на дорозі.

Що ремонтуватимуть у Тернополі?

15 березня на засіданні виконавчого комітету затвердили титульний список капітального ремонту та реконструкції об’єктів шляхово-мостового господарства Тернопільської міської територіальної громади на 2023-2024 роки.

Відео дня

До переліку потрапили дороги на двох вулицях. Причому обидві — з не надто інтенсивним рузом транспорту.

Відповідно до титульного списку, заплановано провести роботи на двох об’єктах:

  • капітальний ремонт вул. Гайової;
  • капітальний ремонт вул. Вояків дивізії «Галичина» (ділянка від вул. Галицька до вул. Городна).

Роботи проводитимуть за рахунок видатків спеціального фонду бюджету громади, повідомила речниця міськради Мар’яна Зварич. І пояснила: у час воєнного стану капремонти доріг заборонені. Гроші на ці дві ділянки виділятимуть зі спецфонду. А ремонтуватимуть їх тому, що проектно-кошторисна документація вже виготовлена, і подавали документи ще до війни.

— Ці ділянки на двох вулицях практично зараз не проїзні, — каже Мар’яна Зварич. — І вони потребують ремонту. А документацію подали ще до воєнного стану. Щодо інших доріг, буде традиційно ліквідація ямковості і поточний ремонт, коли будуть сприятливі погодні умови.

Як вдалось з’ясувати, ремонтуватимуть не всю Гайову, адже добрий шмат її капітально відремонтували кілька років тому. А лише дорогу на частині вулиці — від мосту до виїзду. Все в межах виділених коштів.

В області капремонтів не буде

Після зимового періоду дорожники Тернопільської області вже розпочали приводити автошляхи до ладу, каже заступник начальника Служби автодоріг в Тернопільській області Ігор Данилишин.

— Підрядні організації Служби автомобільних доріг у Тернопільській області прибирають від сміття автобусні зупинки, узбіччя, смуги відведення, майданчики для відстою транспорту, — повідомив Ігор Данилишин. — З полів забирають снігозатримувальні щити. Зі штучних споруд та тротуарів забирають грязюку та пісок, які накопичилися протягом зими.

Паралельно підсипають та вирівнюють розмиті узбіччя. Усі ці роботи виконуються в межах експлуатаційного утримання автомобільних доріг державного значення.

— Ще один важливий напрям роботи навесні – ліквідація ямковості, — каже Ігор Данилишин. — Щойно дозволяє погода, дорожники починають працювати на державних автошляхах. Першочергово ліквідовуємо ямковість на дорогах з високою інтенсивністю руху в області.

Це стосується виключно ділянок, де в останні роки не було проведено капітального чи поточного середнього ремонту.

Де лататимуть ями і ремонтуватимуть?

• місто Теребовля (дорога М-19 Доманове - Ковель - Чернівці - Тереблече)

• відрізок Тернопіль - Шляхтинці (дорога М-19 Доманове - Ковель - Чернівці - Тереблече) • об’їзній Бучача (дорога Н-18 Івано-Франківськ - Бучач Тернопіль)

• ділянка Плоске - Михайлівка Н-02/М-06/ - Кременець - Біла Церква - Ржищів - Канів - Софіївка

• місто Шумськ (дорога Р-26 Острог - Кременець)

• відрізок Біла - Плотича (дорога Р-39 Броди - Тернопіль)

• вся протяжність дороги Р-24 Татарів - Косів - Коломия Кам’янець-Подільський

• вся протяжність дороги Р-43/М-19/ - Ланівці - /Н-02/

— Плануємо найближчим часом за сприятливих погодних умов відновити розмітку на дорогах, — каже Ігор Данилишин. — Передусім підрядникам доручимо нанести її на трасах М-09 Тернопіль - Львів - Рава-Руська, Н-18 Івано-Франківськ - Бучач Тернопіль, Р-41 Обхід м. Тернополя. Далі – на дорогах з меншою інтенсивністю руху.

У Службі автодоріг наголошують, що під час воєнного стану виконують ремонт виключно аварійних об’єктів.

— Завдання дорожників — забезпечити безпечний проїзд. Для цього фокусуємося на зношених мостах і шляхопроводах, руйнування яких може паралізувати рух транспортних засобів, — каже Ігор Данилишин. — Так, на дорозі Р-41 Обхід Тернополя у 2023 році плануємо продовжити ремонт шляхопроводу над залізничними коліями, який є найбільшим в області.

Мостовики замінять на цьому шляхопроводі балки та аварійні ригеля, влаштують нову розподільчу монолітну плиту. На неї згодом нанесуть нове дорожнє покриття, розмітку, встановлять огородження. Левова частка робіт стосуватиметься перевлаштування високовольтної лінії.

Ріжуть дерева, аби була електрика

Окремий напрям роботи дорожників навесні стосується забезпечення функціонування ЛЕП.

— За зверненням Тернопільобленерго та погодженням із Тернопільською ОВА Служба автомобільних доріг доручила підрядним організаціям вирізати в межах смуг відведення державних доріг частину зелених насаджень, — каже Ігор Данилишин. — Це стосується порослі в охоронній зоні навколо ЛЕП. Мета такої вирубки – унеможливити пошкодження ЛЕП під час поривів вітру.

Зараз, коли доводиться ліквідовувати наслідки атак ворога на українську електромережу, лагодити обірвані гіллям чи стовбурами дерев лінії — додаткове навантаження для енергетиків, кажуть у дорожній службі. І додають: вирізка потрібна, щоб в мешканців області було електропостачання за будь-яких погодних умов.

— Упродовж останніх 2 місяців дорожники активно видаляють поросль навколо електроліній, і це принесло перші позитивні результати, — запевнив Ігор Данилишин. — Так, під час останнього буревію в області жодна з ліній електропередачі у смугах відведення державних доріг не постраждала.

За підсумками 2 місяців у охоронній лінії ЛЕП було вирубано або проріджено крону 258 дерев, та видалено самосіву на площі 100 664 м2.

Куди повідомляти про ями?

Що стосується Тернополя і громади — телефонуйте в управління ЖКГ міськради: (0352) 52-58-48.

Що стосується доріг державного значення, телефонуйте до САД: (0352) 52-41-50 або 067 354 43 83.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Lyubov Kaplun

    В селі Опрілівці Збаразького району пів дороги зробили,А решта залишили "на серу курвій мамі"Вже шофер рейсового автобуса відмовляється їздити по тих ямах!Гроші взяли ,А дороги немає
  • Marta Vasylko

    в м бережани  дороги 1 тротуари люди падають впала в тому числ1 я скаж1ть будь ласка я платила 35 рок1в податки для того щоб у пенс1йному в1ц1 впасти в калабаню 1 зламати соб1 руку.
  • володимир шуга

    А на вулиці Чумацька доробити 100 метрів ???
  • Наталка Мазур

    А дорога Теребовля Гримайлів, теж їхати не можливо яма на ямі(((

keyboard_arrow_up