Дитячі крісла в авто: таксі коштуватиме дорожче і не всі братимуть пасажирів з дітьми

Дитячі крісла в авто: таксі коштуватиме дорожче і не всі братимуть пасажирів з дітьми

Новий законопроект, що стосується правил перевезення дітей лише в автокріслах, вже встиг наробити галасу серед водіїв-батьків та ажіотажу в крамницях з дитячими товарами. У поліції стверджують, що це зменшить дитячий травматизм і смертність. Тернопільські таксисти готові чіпати автокрісла, але, припускають, послуга коштуватиме… дорожче

Законопроект про перевезення дітей вже в другому читанні ухвалили депутати Верховної ради.

Невдовзі дітей заборонять перевозити не в спеціальних дитячих кріслах.

Згідно із законопроєктом, за порушення правил перевезення дітей водій отримує штраф у розмірі 30 неоподаткованих мінімумів, тобто 510 гривень. При повторному порушені штраф сягатиме – 850 гривень.

Відео дня

Правоохоронці переконують, що саме автокрісло зменшує ризики під час ДТП. У разі серйозних ДТП воно запобігає фатальним наслідкам в 55%.

Крісла зменшують серйозність травм на 80%

Нагадаємо, заборона перевозити дітей віком до 12 років і зростом до 145 сантиметрів у машині без використання спеціальних засобів, які дозволять пристебнути дитину пасками безпеки, існувала й раніше, але штрафи не були передбачені.

У пояснювальній записці проєкту закону йдеться, що відсутність штрафу за це правопорушення створює у суспільстві уявлення, що порушення цих норм є чимось дріб'язковим та несуттєвим. «Це призводить до масового ігнорування встановлених правил перевезення дітей, а особливо, до ігнорування в користуванні автокріслами, хоча наслідком може стати загибель дитини", – зазначено у документі.

Відколи новина про штрафи з’явилась в інформаційному просторі та соцмережах, здійнявся чималий галас. Найбільше батьки оурювались, що крісла надто дорогі  та нарікали, що діти не хочуть в них сидіти.  

Автомобільне крісло — це не викинуті на вітер гроші, це інвестиція, що може врятувати життя вашої дитини.

  • Кожен 10-й травмований у ДТП в Україні — це дитина, - такі статистичні дані наводять ті, хто за обов’язковість автокрісел. - Доведено, що дитячі автомобільні крісла зменшують ризик серйозної травми на 80% у порівнянні з дітьми, які пристебнуті в авто дорослим паском безпеки.

Чому не можна тримати маленьку дитину в авто на руках? Якщо ви не пристібнуті та тримаєте дитину на руках – при ДТП ви вб’єте дитину власним тілом. Якщо ж ви пристібнуті, то ви або зламаєте їй грудну клітину тиском, або не втримаєте її і вона вилетить з авто. При зіткненні на швидкості у 30 км/год – дитина, що має вагу 7 кг, починає важити 135 кг. Коли автомобіль різко зупиняється, внаслідок інерції та імпульсу, дитина стає в 4-5 разів важчою, тому втримати її на руках стає неможливо, і вона перетворюється в ядро, яке вилітає з автомобіля.

А як в таксі? Возити на всі розміри і вік?

До речі, новий законопроект зобов’язав перевозити дітей в автокріслах і таксистів. Ми опитали кількох приватників. Ті «для преси» говорити не хочуть, проте в приватній розмові повідомили про проблеми.

  • В мене в багажнику газовий балон, ще запхати автокрісло – і куди багаж пасажирів складати? – нарікає таксист Ігор, який просив прізвища в газеті не називати. – Інший бік – припустимо, я купив крісло. Таки розмістив у багажнику. Але виходять пасажири з дитиною не рочок, для якої в мене є крісло, а 5. Чи я, по вашому, маю возити крісла для всіх від народження і до 12 років? Як вони собі це уявляють?

Микола, який працює таксистом вже понад 20 років, припускає: водії або вкрай рідко братимуть пасажирів з дітьми, або й взагалі відмовляться від їхнього перевезення.

  • Закон не продуманий в пункті щодо перевезення в таксі і потребує уточнень чи змін, - каже пан Микола. – А якщо мама з двома чи трьома дітьми сяде в авто? Я маю два чи три крісла возити і встановити? А їй треба терміново їхати. Я, наприклад, відмовлятиму такій мамі, бо не матиму навіть де її посадити.

Ми намагались також поцікавитись думкою керівництва кількох фірм таксі міста, як рятуватимуть ситуацію, чи самі будуть купувати крісла, чи примусять водіїв мати власні? Чи дотримуватимуться закону, чи просто сплачуватимуть щораз штраф? Чи й справді відмовлятимуть у перевезенні пасажирам з дітьми до 12 років. На жаль, прокоментувати ситуацію погодились лише в фірмі таксі «549».  

Таксі для пасажирів з дітьми може подорожчати

  • В нашому додатку «549» вже давно існує послуга авто-няня – саме для пасажирів з дітками, але її практично не замовляють ні там, ні у диспетчера, - розповіла маркетолог фірми таксі «549» Марія Чернова. – Щодо нововведення – ми вже обговорювали це з водіями, вони погодились. Зараз саме думаємо, як впроваджувати.

Існують і проблеми, кажуть у фірмі таксі. Не кожне авто може вмістити всі варіанти крісел – залежно від віку. Скажімо, для найменших – від 0 до 6 місяців, - займає найбільше місця в багажнику. Постійно із собою таксі таке возити не може.

  • Наразі ніхто диспетчеру не повідомляє, що буде їхати з дитиною – взагалі можемо пригадати буквально кілька таких випадків, - каже Марія Чернова. – Як працюватимемо, коли закон вступить в дію – поки не знаємо. Але будемо шукати варіанти.

Найпростіше буде з дітьми від 4-5 років – там потрібні бустери. І вони займають мало місця. Тому такі водіям возити із собою буде ненакладно. А от що робити з малюнковими сидіннями для перевезення? А якщо кудись їхатиме мама з трьома дітками? В стандартні авто на задньому сидінні помістяться максимум два крісла. Ще одне можна прикріпити до пасажирського крісла біля водія. А куди в такому випадку посадять маму?

  • Крісла, скоріш за все, будуть на базі, тому водій, отримавши виклик для пасажира з дітками, змушений буде під’їхати на базу і забрати його, - припускає Марія Чернова. – Відповідно, буде більшим кілометраж, а водій витрачатиме значно більше часу, ніж на звичну поїзду. Адже, приїхавши до клієнта, йому потрібен буде час прикріпити сидіння, а після поїздки зняти його і відвезти на базу. Скоріш за все, послуга коштуватиме дорожче.

Водії таксі цієї фірми, кажуть, готові до нововведень. От питання, чи готові пасажири платити значно дорожче? Адже мають розуміти, що в багажнику на кожен вік дитини ніхто по кілька крісел возити не буде. Який вихід? Брати своє? Так, це вихід. Таксисти, скоріш за все, погоджуватимуться кріпити його до сидіння. Але ж тільки уявіть, скільки доведеться волочити у руках – до авто. Адже, до кожної люльки має бути своя основа…

Ціни – від 600 грн і до 20 тисяч. Дешеві брати не радять

Продавці розповідають, що ціна на нове універсальне автокрісло стартує від чотирьох тисяч гривень. Є й дешевші, ті що були у користуванні. Але фахівці переконують, що такі крісла краще оминати. 

Пошукали ми й в інтернет-магазинах. Справді, можна знайти крісла і за 600 грн. Щоправда, судячи з коментарів, навряд чи хтось погодиться всадити свою дитину саме в таке.

Як вибрати автокрісло - детальніше читайте Везете дитину і немає дитячого автокрісла? Скоро платитимете штраф

Коментар

Дитина наразі виконує функцію подушки безпеки для дорослого

Богдан ШЕВЧУК, начальник управління патрульної поліції в області:

Беззаперечно, що автокрісла для дітей у автомобілі потрібні. Батьки повинні пам'ятати, що безпека дитини залежить насамперед від них. Ми неодноразово наголошуємо про те, що ви можете бути вправним водієм з багаторічним стажем, але ви не можете бути застраховані від того, що інший водій буде дотримуватися ПДР, а через власну неуважність скоїть ДТП, де можуть постраждати ваші ж діти. Зокрема, в країнах Європи закони вимагають використовувати дитячі крісла уже давно, а штрафи за порушення немалі. Чому це важливо? Уже з дитинства у дітей формується безпечна поведінка в автомобілі, а водій (батько чи мати) можуть цілком і повністю зосередитися на дорозі. Також, не слід забувати й про те, що дитина, яка сидить на руках у дорослого, ще в більшій небезпеці, оскільки під час зіткнення чи екстреного гальмування, дитина фактично виконує функцію подушки безпеки, приймаючи на себе усю масу тіла дорослого, який рухається за інерцією.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Андрій Жаровський

    Наші ПДР дозволяють не використовувати ременів безпеки пасажирам і водію ТАКСІ в населених пунктах. Тому таксисти можуть поки що не перейматись цими нововведеннями. А ось пасажири мали б подбати про безпеку своїх дітей і свою. Хто з нас користується ременями безпеки в таксі?
  • Іван

    В Києві беруть доплату 70 грн. Але всеодно викликати таксі з автокріслом майже нереально.
  • Денис Хілініч

    коли приймали той закон, про атксистів та перевізників не думали взагалі. тільки про приватний транспорт, а воно он як боком вилазить,
  • Коля

    1. позиція пасажира - якого фіга маю доплатити.

    2. позиція водія - мені треба купити за свої гроші автокрісло, але можу купити б/у якесь гімно яке нікого не буде захищатии крім мене від штрафу, плюс воно займає багато місця: або весь багажник значить я не зможу провезти пасажира с чемоданом, або займе півзаднього сидіння, значить я зможу взяти тільки двох дорослих людей, або окремо ще кудись їхати за кріслом, щоб воно в машині не займало місце.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up