Добре попили, а потім їхав на капоті, злетів і покалічився. Жарти закінчились тюрмою

Добре попили, а потім їхав на капоті, злетів і покалічився. Жарти закінчились тюрмою

Напередодні компанія вирушила на риболовлю і там пиячила. На ранок «поправили» здоров’я і вирішили поїхати на інший став. Товариш сів на капот, і вони рушили. Водій почав помічати, що капот в машині відкривається, а пасажир з`їхав на праву сторону машини та впав. Підбігли люди, які надавали травмованому допомогу, — той був без свідомості, а його голова — у крові.

Вирок водію, який напідпитку сів за кермо, а його товариш вирішив прокататись на капоті авто, впав і покалічився, проголосив 6 березня Тернопільський міськрайсуд. Водія відправили до в’язниці.

 

Дружина знімала все на відео

— Жарти на дорозі та порушення правил стали причиною травмування у Тернопільському районі чоловіка 1966 року народження, — повідомляли у поліції. — Потерпілий їхав на капоті автомобіля ВАЗ 21080. У якийсь момент «жартівник» не втримався і впав на проїжджу частину дороги та отримав тілесні ушкодження. Його бригада екстреної медичної допомоги з множинними переломами та травмами госпіталізувала в реанімаційне відділення. 

Відео дня

24-річного водія автівки затримали, йому слідчі інкримінували ч. 2 ст. 286 Кримінального кодексу України — скоєння ДТП з потерпілими у стані алкогольного сп’яніння.

Водій у суді провину визнав. Запевняв, що товариш сам просив проїхатись на капоті. І так, погоджувався, що пив до цього.

Допитаний у судовому засіданні потерпілий розповів, що 10 вересня 2023 року орієнтовно о 12-13 годині він, його дружина та його друг повертались з нічної риболовлі. Він був напідпитку та попросив водія зупинитись біля магазину, аби купити пива. І, коли повернувся, заради жарту сказав водію, щоб той прокатав його на капоті автомобіля пару метрів. На що обвинувачений погодився, проте занадто сильно розігнав машину, відкрився капот і він злетів. Далі нічого не пам`ятає. До цієї події вони втрьох відпочивали на приватному ставку, назви села якого не пам`ятає. Випили приблизно дві пляшки горілки і багато пива. Товариш вживав алкоголь разом з ними. Автомобіль, яким вони їхали, належить йому по технічному паспорту, він ним давно не користувався та коли повернувся з зони бойових дій, хотів його підремонтувати та віддати побратимам. Купив його минулого літа. В загальному транспортний засіб справний, проте потребує ремонту, зокрема, відкривається капот, який кріпився дротом, оскільки його замок є старим та прогнив. Він знав, що капот відкривається. Коли він виліз на капот, дружина знімала все на відео, щоб потім посміятись. Побажань про швидкість не було. Він розумів, що водій був в стані алкогольного сп`яніння, проте він його знав давно як людину адекватну і не думав, що той так сильно розжене машину. Швидкість, на думку потерпілого, була як мінімум 80 км/год.

 

Першу допомогу надала староста

Все сталось швидко, свідчила у суді дружина потерпілого. Швидкість, на її думку, була від 80-90 км/год до 120 км/год. На відео, знятому нею, видно спідометр. Вони всі були п`яні. Ініціатором вилізти на капот був її чоловік. В її чоловіка забрали права 2 роки тому. Їм було відомо про те, що капот відкривається, оскільки це траплялось і раніше, в тому числі коли вони їхали з риболовлі.

Староста с. Забойки згадувала у суді, що вона була вдома і в момент, коли сталась подія, почула свист і удар. Вибігла на дорогу і за два будинки від себе побачила потерпілого, який лежав на землі, а особа, яка була біля нього, кричала. Вона запитала, чи хтось вже викликав швидку, адже вибігла з дому без телефону, проте жінка поруч з потерпілим продовжувала кричати. Староста перевернула чоловіка і надала першу допомогу, помацала, чи все ціле, на голові була кров, вона її витерла. Викликали швидку сусіди.

Згідно з дослідженим в судовому засіданні висновком експерта №807 від 11.09.2023 року, при дослідженні взірця крові водія, відібраної 10 вересня 2023 року о 15 годині 10 хвилин в приміщенні обласної лікарні, знайдено етиловий спирт в кількості 2,3% проміле.

— Визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.286-1 КК України, та призначити йому покарання у виді трьох років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами строком п`ять років, — так вирішив суд. — Строк відбуття покарання засудженому рахувати з моменту затримання — від 10 вересня 2023 року.

На вирок суду може бути подано апеляційну скаргу до Тернопільського апеляційного суду через Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

 

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 286-1. Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами в стані сп’яніння

Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, якщо вони заподіяли потерпілому тяжке тілесне ушкодження, — караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від п’яти до восьми років.

 

Довідка

Вирок у Судовому реєстрі — https://reyestr.court.gov.ua/Review/117536983

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Р

    Як то кажуть, ліпше мати розумного ворога, ніж приятеля-дебіла
  • Валентина

    Там ліва різьба і в потерпілого і в його жінки,яка знімала це дійство.Водій також винен,що послухав дебілів.Але сів один. Водій.Най Бог милує мати таких друзів.А суддя в своєму репертуарі.Нажаль,або все вирішують гроші,або не зрозумілі амбіції,але дуже багато вироків не сумісні із чесністю і справедливістю.
  • Nataliya

    Поїхали ловити рибу,а зловили білочку.
  • Король

    Сам заліз на капот і ще до суду подав за свою дурість, а водій сів. Оце друзі. Скільки жінка випила, що ту дурість знімала на відео, а не зупинила свого чоловіка.

keyboard_arrow_up