Іринка та Іван загинули, Настю покалічило. Як суд покарав водія, який напідпитку скоїв ДТП на Бережанщині?

Іринка та Іван загинули, Настю покалічило. Як суд покарав водія, який напідпитку скоїв ДТП на Бережанщині?
  • У нічній автотрощі під Бережанами загинули 30-річний Іван та 22-річна Іринка. Її сестра потрапила в реанімацію. Водій теж отримав травми. У ДТП загинула його дівчина, з якою вони зустрічались понад 2 роки.
  • Водій перевищив швидкість, авто понесло, злетіло з траси, вдарилось в стовп, перекинулось кілька разів, приземлилось на дах – і зверху впав збитий стовп. Машину увігнало в землю. Якби земля була твердішою, врятуватись навряд чи комусь вдалось б.

Двоє молодих людей загинули, одна із сестер потрапила в реанімацію. Товариш усіх трьох і коханий загиблої Іринки потрапив у СІЗО, адже скоїв ДТП напідпитку, в якій загинули його друг і кохана. Нещодавно Бережанський суд поставив крапку в цій історії, і, якщо жодна зі сторін процесу не подаватиме апеляційні скарги, Тарас надовго сяде за ґрати. «20 хвилин» дізнались чимало про постраждалих, водія, а також, що він пояснював в суді.  

Машину увігнало в землю

Нагадаємо, нічна автотроща сталась в ніч на 24 жовтня 2021 року поблизу с. Шибалин – дорогою від Козови до Бережан. Четверо молодих людей, які були в авто, — з Козови.

— За попередніми даними, водій напідпитку не впорався з керуванням, злетів в кювет, перекинувся, — повідомив тоді начальник відділу комунікації головного управління Нацполіції в області. — Два пасажири загинули, є ще двоє травмованих, водія спочатку доправили в лікарню, у нього забої, а потім помістили в ІТТ.

Відео дня

За словами родичів загиблої Іринки, молоді люди їхали відпочивати. Водій, ймовірно, перевищив швидкість, авто близько опівночі понесло, злетіло з траси, вдарилось в стовп, перекинулось кілька разів, приземлилось на дах – і зверху впав збитий стовп. Машину увігнало в землю. Якби, припускають родичі, земля була твердішою, врятуватись навряд чи комусь би вдалось.

Загинули Іван та Іринка

На місці від отриманих травм одразу загинув Іван Шептак, провідний спеціаліст Козівського районного сектору УДМС України в Тернопільській області. Чоловікові на Водохреща виповнилось 30, і він був єдиною дитиною у родині вчительки та колишнього правоохоронця.

Близько 5 ранку у лікарні померла 22-річна Іринка Боднар. Дівчину затисло в авто, її змогли визволити близько 4 ранку рятувальники, а близько 5-ї родичам сказали, що Іринки вже немає. Медики реанімації до останнього боролись за її життя, проте жодні реанімаційні заходи не допомогли.

— Іринка, коли її затисло в машині, була при свідомості, ще говорила по телефону, чогось здавалося, що стан її сестрички, Насті, тяжчий, — розповів після ДТП родич загиблої дівчини. — Ми втратили нашу дитину. Це так боляче…

Іринка Боднар навчалась у магістратурі педуніверситету, на психології. Вона дуже любила дітей, і ще змалечку вирішила для себе, що її майбутній фах буде пов’язаний саме з роботою із дітками. Хоча в родині педагогів не було. Її мама працює у бібліотеці, батько інженер. Старша сестричка, Тетяна, проживала зі своєю сім’єю за кордоном.

Настя народилась у сорочці

За кермом автівки був Іринчин коханий Тарас. Він на кілька років старший за Іринку, і пара до трагедії вже щонайменше два роки зустрічалась.

— Він хлопець непоганий, дуже захоплюється рибалкою, вони часто компаніями вирушали рибу ловити, — розповів родич. — Любив і пишався своїм гоночним авто. Любив швидкість. Молодечий радикалізм, самовпевненість — не знаю, що призвело до біди. Його родичі не хотіли, аби молоді люди були разом. От вони тепер і не разом…

В аварії постраждала і Настя – двоюрідна сестра Іринки. Мами дівчат – рідні сестри, мають ще одну рідну сестру. Отак жінок і кликали – Люба, Віра і Надя. Люба – хрещена мама Іринки, Надя втратила доньку, а Вірина Настя потрапила до лікарні. А згодом перенесла не одну операцію.

— Настуня народилась 7 січня 2000 р, на саме Різдво, напевне, її врятували Божі сили, бо лікарі кажуть, що вона народилась у сорочці, — розповів родич. — Хоча, коли ми приїхали вночі на місце ДТП, Насті, на перший погляд, було гірше, ніж Іринці.  

Настя тоді була студенткою 5 курсу лікувального факультету.

Коли машина перекинулась на дах, Насті вдалось видавити два задніх скла в авто і, проривши невеликий отвір у землі, вибратись назовні. Дівчинка маленька і дуже тендітна, але саме вона витягла з авто водія. Потім пробувала дістати сестру, однак ту затиснуло в побитій автівці.

Дівчина бачила, що в неї сильно тече кров, що в аварії їй відірвало вухо. Вона ще намагалась відшукати його, але це потім. Спочатку вона побігла за допомогою – почала зупиняти автомобілі на трасі. Якийсь далекобійник викликав поліцію і швидку. Інші люди повезли своєю автівкою Настю у лікарню. Дівчину одразу відправили до реанімації Бережанської лікарні. Там надали допомогу і доправили у Тернопіль. Медики тоді казали, що Настя народилась у сорочці.

— Відомості про подію внесе пні до ЄРДР за ч. 4 ст. 286 Кримінального кодексу України, — повідомив Сергій Крета. — На місці події поліцейські перевіряли стан водія на приладу «Драгер», результат був позитивним. Потім в нього взяли кров у медзакладі, аби визначити стан алкогольного сп’яніння.

Тарас погодився на будь-яке покарання

На початку літа 2022 р. водію Тарасу Бережанський райсуд проголосив вирок.

В судовому засіданні обвинувачений свою вину визнав повністю, зі всіма доказами по справі погодився. Суду показав, що 23 жовтня 2021 року, близько 20 години, він зустрівся із своїм другом Іваном, а згодом заїхали за дівчатами. Компанія вирушила на вечерю, і водій стверджував, що випили по бокалу вина. Звідти вирушили на озеро, пізніше поїхали ще на каву в Бережани. Дорога була мокрувата та лягав туман. Автомобіль рухався зі швидкістю приблизно 100 км/год. Коли спускалися вниз до села Шибалин, якась руда тваринка, можливо собака, перебігала дорогу, а тому він, щоб не наїхати на неї, різко повернув кермо та, не справившись із керуванням, вчинив ДТП. Він втратив свідомість та, прийшовши до тями, зрозумів, що автомобіль перевернувся.

Біля автомобіля стояла Настя, яка намагалася йому допомогти вибратися із автомобіля. Він був у шоковому стані, а тому не може детально розповісти, що було потім. Пам'ятає, що Іринка після ДТП ще говорила, а Іван не відкликався зовсім. Настя викликала швидку допомогу та зупиняла проїжджаючі автомобілі, прохаючи про допомогу. Він самотужки намагався допомогти вибратися із автомобіля друзям, однак йому це не вдавалося, потім приїхала швидка допомога, намагалися його оглянути, щоб надати медичну допомогу, але він просив у першу чергу допомогти його пасажирам, які в машині. На місці ДТП він був освідуваний на стан алкогольного сп'яніння та з місця ДТП його було доставлено до медичного закладу, де він був затриманий працівниками поліції. Внаслідок ДТП він травмував ногу та не міг на неї наступати і вибив зуби.

Тарас стверджував, що перебував під вартою, тому не мав можливості бачитися із батьками його загиблих друзів та особисто попросити у них вибачення, а тому він це зміг зробити лише у судовому засіданні. Крім цього, у своїх усних поясненнях обвинувачений зазначив, що його матір приходила на похорон та просила від нього пробачення, а крім цього його сім'я матеріально допомагала Насті та давали кошти на проведення операцій і на купівлю необхідних їй медикаментів. Він щиро каявся та, усвідомлюючи, що внаслідок його дій загинуло двоє його найближчих людей, погоджувався на будь-яке покарання, яке буде обране до нього судом.

Алкоголю в крові було чимало

Батьки загиблих Івана та Іринки розповіли, що знали Тараса давно. І, враховуючи, що він був досить близьким для їхніх дітей, просили мінімального покарання для Тараса. Такої ж думки була й Настя. Вона лишень просила допомогти їй матеріально для проведення пластичної операції.

— Із оглянутого в судовому засіданні результату алкотесту Драгер, який було застосовано до обвинуваченого після ДТП, видно, що останній 24 жовтня 2021 року, о 1 год. 48 хв., перебував у стані алкогольного сп'яніння, оскільки результат вказаного приладу показав 1.52 % проміле, — йдеться у матеріалах справи. — Із висновку судово-медичної експертизи, —при газохроматографічному дослідженні взірця його крові, відібраного медичними працівниками поліклінічого відділу КНП Бережанська центральна районна лікарня Бережанської районної ради 24 жовтня 2021 року о 9 годині 05 хвилин, — знайдено етиловий спирт в концентрації 1,08% проміле.  

У взірцях крові, які у водія взяли о 4 год. 15 хв, в ніч аварії, знайдено етиловий спирт в концентрації 2,14% проміле.

— Визнати винним  у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.286-1 КК України, та із застосуванням ст. 69 КК України призначити йому покарання  у виді 5 років і 6 місяців позбавлення волі із позбавленням права керування транспортним засобом строком на 10 років, — таким був вирок Бережанського райсуду. — Строк покарання рахувати з моменту його затримання, тобто з 24 жовтня 2021 року.

Вирок може бути оскаржений до Тернопільського апеляційного суду через Бережанський районний суд Тернопільської області протягом 30 днів з дня його проголошення.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • David Starr

    Що за дурість, обминати тварин на дорозі? Та тобі, курва, бампера чи звіра шкода чи краще в ДТП потрапити?

    Балушов Андрей reply David Starr

    Такого як ти дятла не шкода

    Sieben Todgesang reply Балушов Андрей

    це до того, що якщо натринділи про бокал вина, то і решті свідчень вірити взагалі немає підстав!

    Sieben Todgesang reply Балушов Андрей

    Сам ти дурень! тих доз, що вони наміряли, це треба було не бокал винішка випити, а півлітровку сквасити!



    незрозуміло також, що робив у цьому амурному трехугольнику чиновник міграційної  служби, клеївся до насті?

keyboard_arrow_up