“Книжечка», заламіновані чи пластикові: які права дійсні в Україні

“Книжечка», заламіновані чи пластикові: які права дійсні в Україні
  • Заміна посвідчення водія вартуватиме близько 240 гривень.
  • При заміні бланку посвідчення водія зі старого на новий навчатись в автошколі і складати іспити не потрібно.
  • Зараз, аби сісти за кермо, потрібні нові пластикові права? Чи можна їздити ще зі старою «книжечкою» радянського взірця? – цікавиться читачка Наталія Кіндрацька. – і чи дійсне на території України посвідчення водія, як його в народі називали – «ламіноване».

Читачі останнім часом надіслали до редакції чимало питань, що стосувались заміни посвідчення водія. Зокрема, цікавились, чи дійсні «книжечки», адже кілька років поспіль ще колишні МРЕВ попереджали: посвідчення потрібно замінити. І з правами старого взірця невдовзі не можна буде сісти за кермо. Запитували також, чи при заміні потрібно складати по-новому іспити і чи видаватимуть нові права лише на два роки.

Будь-яке посвідчення водія – чи то «ламіноване», чи радянського взірця, чи новий пластик – дійсне на території України і є документом, запевнила речник управління патрульної поліції в області Оксана Смільська.

А в регіональному сервісному центрі МВС додали: «старі» взірці терміну дії не мають. Новий пластик видають терміном на 30 років. Перше посвідчення водія видають тимчасово і воно дійсне протягом двох років. Якщо водій-початківець не матиме трьох і більше протоколів в сфері безпеки дорожнього руху, має право обміняти його на постійне – без здачі іспиту. Якщо таких порушень три і більше – доведеться знову складати теоретичний і практичний іспити.

Відео дня
  • При заміні бланку посвідчення водія зі старого на новий навчатись в автошколі і складати іспити не потрібно, - запевнив провідний спеціаліст сектору персоналу та зв’язків з громадськістю регіонального сервісного центру МВС Василь Барановський. – Якщо водій-початківець протягом дворічного терміну був позбавлений посвідчення водія, доведеться знову пройти навчання в автошколі.

З трьох видів посвідчень водія лише пластикові європейського взірця можна використовувати за кордоном. Євросоюз вимагає, щоб посвідчення водія мали термін дії. А таке є лише у пластику. Ламіновані і радянського взірця, нагадуємо, терміну дії не мають.

  • Закордонний паспорт при заміні посвідчення водія не є обов’язковим, - каже Василь Барановський. - Він потрібен для того, аби під час заповнення персональних даних водія в імені та прізвищі не було розбіжностей. Щодо екзаменаційної карти – вона теж є необов’язковою. Хоча до неї вносять відомості про заміну документу та його серії і номер.  

Щоб замінити посвідчення водія старого взірця на нове, необхідно звернутись до будь-якого сервісного центру МВС.

Документи: 

1 Паспорт громадянина України;

2 ідентифікаційний код;

3 медичну довідку;

4 за наявності - екзаменаційну картку;

5 за наявності - закордоний паспорт.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up