Люди в Ігровиці потерпають від ДТП, в яких перекидаються фури. Як змінити ситуацію?

Люди в Ігровиці потерпають від ДТП, в яких перекидаються фури. Як змінити ситуацію?
  • Місцеві мешканці потерпають від ДТП за участю вантажівок і просто бояться за свої життя. Бо наступна фура може «спинитись» вже не в паркані, а в хаті.
  • І в поліції, і в службі автодоріг запевняють, що всі дорожні знаки на місці. А причина ДТП в елементарних порушеннях водіями правил дорожнього руху.

 

ДТП мало не щотижня. Люди потерпають, бо поруч з їхніми будинками в Ігровиці Тернопільського району мало не щотижня перекидаються фури. Крайня ДТП, яка трапилась на минулих вихідних — горіла цистерна із пальним. Перед тим, п’ять чи шість ДТП на повороті, за 100 м від школи, — люди вже збились з ліку, бо аварії там трапляються регулярно, відколи на ділянці зробили нормальну дорогу. Мешканці втомились лагодити і міняти паркани та брами та прибирати наслідки. Був і буряк, і соняшник, і зерно, і кури, ще й вугілля по всій дорозі та на подвір’ях.

Люди збились з ліку кількості ДТП

— У нас знову ДТП – це вже п’ята чи шоста від початку війни. За 100 м від школи! Богу дякувати, що це неділя, вихідний, не було ні дітей, ні люди ніде не йшли. І тому немає жертв. Але це все вже несила терпіти! — до редакції наприкінці вересня телефонувала місцева мешканка Віра Дримак, поруч із будинком якої щомісяця трапляються ДТП за участю великоваговиків.

Відео дня

На дорозі поруч з будинком пані Віри та її сусіда Степана Дейнеки тоді перекинулась вантажівка. Аварія трапилась 30 жовтня близько 10.30. Вугілля висипалось по всій дорозі. Люди бояться за своє життя, бо перевантажені авто котрогось разу можуть не спинитись на дорозі.

— Місяць тому тут зерновоз перекинувся, до цього ще великі вантажні авто, — пані Віра не може стримати емоцій. — Раз у місяць ДТП стаються – то точно. Летять на шаленій швидкості, а ще й, певно, завантажені по самі вінця і «лягають» на повороті. Зробили до війни нам чудову дорогу до кінця Ігровиці. Тепер ми маємо величезні проблеми.

Люди кажуть, що неодноразово звертались до всіх дотичних структур – просили встановити обмежувачі швидкості. Але віз і нині там. Люди з острахом чекають наступної ДТП.

Крутий поворот за 100 м від школи

— Тут крутий поворот. Кожен місяць ДТП. 100 м від повороту вище — школа, — поділилась пані Віра. — Є тротуар, весь час ходять люди. Добре, що поки нікого не зачепило.

Потерпають від цих ДТП місцеві мешканці і в матеріальному плані. Як не паркан, то браму ремонтують, зерно та інший крам засипається на подвір’я, потім все гниє, сморід.

— Паркан переставляли, тільки напередодні все впорядкували – вже вугілля, — каже Віра Дримак. — Просто вже несила все це терпіти. І вже не можемо мовчати! Розуміємо, що військовий час, є загальніші проблеми. Але це вже крик душі. Коли нас почують? Коли когось на тій дорозі уб’є? Коли станеться біда?

5 листопада просто на шляху, поруч із будинками людей в Ігровиці, яка входить до складу Білецької сільської громади, трапилась чергова аварія – загорілась цистерна із пальним. Про це редакцію «20 хвилин» повідомив мешканець села та очевидець події Степан Дейнека.

Горіла цистерна з пальним

— Загорілося колесо під бочкою з бензином. Все трапилось знову на нашому «шкідливому» повороті. Там аварійно небезпечна ділянка. Люди швидко збіглися, почали з лопатами самотужки гасити пожежу. Потім приїхали рятувальники, – розповів він телефоном.

На щастя, цистерну з пальним швидко загасили. Ніхто з місцевих мешканців не постраждав.

Інформацію про надзвичайну подію в Ігровиці невдовзі опублікували на фейсбук-сторінці Головне управління ДСНС України у Тернопільській області.

– 5 листопада о 11:50 на номер екстреного виклику «101» надійшло повідомлення про надзвичайну подію: в селі Ігровиця Тернопільського району під час руху вантажного автомобіля DAF відбулося аварійне гальмування, що призвело до нагрівання й задимлення гальмівної системи та загоряння коліс причепа автомобіля. До місця події направлено черговий караул 3-ї та відділення 1-ї державних пожежно-рятувальних частин, а також співробітників оперативно-координаційного центру Головного управління ДСНС України у Тернопільській області. Завдяки оперативним діям рятувальних підрозділів даний автомобіль врятовано, – написали там.

Знаки є. Треба дотримуватись правил

Всі дорожні знаки на місці, окрім того, рух транспорту в межах населеного пункту дозволено не більше 50 км/год, наголошує начальник відділу комунікації Головного управління Нацполіції в області Сергій Крета. Водії вантажних і великогабаритних авто мусять дотримуватись правил дорожнього руху та враховувати дорожню обстановку. Тоді й ДТП не буде.

— Нехтування елементарних правил дорожнього руху і призводить до цих ДТП, — каже Сергій Крета. — Там ділянка на повороті. Але якщо дотримуватись правил, її проїхати можна без проблем. Окрім швидкості в населеному пункті до 50 км/год, встановлені додаткові дорожні знаки, обмежуючі швидкість. Проте водії ігнорують їх – от в цих випадках і трапляються ДТП.

Ремонт призупинили через війну

У 2021 році стартував поточний середній ремонт дороги Р-39 Броди - Тернопіль у межах села Ігровиця. Продовжити роботи планували у 2022 році. Через введення воєнного стану в країні 24 лютого фінансування призупинено поточного середнього ремонту автошляху Р-39. Про це повідомив заступник начальника Служби автодоріг в Тернопільській області Ігор Данилишин.

— З огляду на «заморожені дорожні роботи», на ділянці автошляху Р-39 в межах села Ігровиця діє тимчасова схема організації дорожнього руху, зокрема дорожні знаки 1.37 «Дорожні роботи» та 3.29 «Обмеження максимальної швидкості», — повідомив Ігор Данилишин. — Також встановлені дорожні знаки  5.49 «Початок населеного пункту» і 5.50 «Кінець населеного пункту», котрі визначають порядок руху в населеному пункті.

Нагадуємо, що, згідно з правилами дорожнього руху, йдеться про максимально допустиму швидкість 50 км/год. На ділянці, де трапляються ДТП, встановлено знак 1.3.2 «Декілька поворотів» разом із табличкою 7.10. Слідкувати за дотриманням вимог дорожніх знаків — передусім обов’язок учасників дорожнього руху. 

— Змінити тимчасову схему організації дорожнього руху до відновлення поточного середнього ремонту автомобільної дороги Р-39 Броди - Тернопіль Служба автомобільних доріг у Тернопільській області не може, — пояснив Ігор Данилишин. — За наявності фінансування Служба зможе дати вказівку підрядній організації встановити додаткові комплекти дорожніх знаків на ділянці. 


 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (16)
  • Загір'я Зборівське

    В основновному причиною аварійності в цьому місці є перевищення швидкості!
  • Roman Nebesnui

    В мене питання до жителів Ігровиці: Що ви 24/7 палите? Зранку їду, все село в диму, палять на городах. Ввечері їду, все село в диму палять на городах. Літом, осінню, сніг вже випав, їм їсти не дай на городах палять. І це не дим з комина і не туман. А потім жаліється, що фури перевертаються. Не село, а туманний Альбіон якийсь.
  • Nina Verbovetska

    Обмеження швидкості і камера. Easy 😉
  • Ольга Хлібороб

    Тільки лежачі поліцейські !!!

keyboard_arrow_up