Люди загинули з їхньої вини, бо сіли за кермо п’яними. Як покарав суд винуватців резонансних ДТП?

Люди загинули з їхньої вини, бо сіли за кермо п’яними. Як покарав суд винуватців резонансних ДТП?
  • Дві аварії на Бережанщині трапились восени минулого року за місяць. В обох загинули четверо людей. В обох водії були п’яними. Обох у 2022-му суд надовго відправив за грати.
  • Покарав суд і винуватця загибелі Петра Новомлинського. Його одноліток п’яним сів за кермо, збив хлопця, якого від удару аж підкинуло в повітрі. Олександр вже у в’язниці.
  • Житель Скориківської громади в стані алкогольного сп'яніння  наїхав на двох юнаків ще у вересні 2021 року. Аварія трапилась на узбіччі дороги Нового села. Водій уже за гратами.

Іринка та Іван, кохана і близький друг загинули, Іринчина сестра опинилась у лікарні, а Тараса, який був за кермом напідпитку, взяли під варту.

Ця ДТП, яка трапилась восени минулого року, набула неабиякого резонансу – компанія поверталась додому, авто злетіло з траси і перекинулось. А через місяць буквально на тому ж місці в ДТП загинуло подружжя. Сиротами залишились двоє синів — старший того вечора залишився вдома, а молодший разом з батьками їздив на ювілей бабусі. І, коли родина поверталась до Тернополя, в їхнє авто врізався легковик, яким керував п’яний водій.

«20 хвилин» згадує резонансні ДТП 2021-го, в яких загинули люди, а водії були напідпитку. Після внесених змін до законодавства, нагадаємо, п’яним водіям суттєво посилили відповідальність і забрали можливість вийти на волю з «умовним» терміном. Ми дізнались, чи справді водіїв, яких суди визнали винуватцями «п’яних ДТП», отримали суворе покарання.

Відео дня

Понад 9 років тюрми за смерть подружжя

До дев’яти з половиною років позбавлення волі покарали 44-річного підприємця з Козови Руслана, який, перебуваючи за кермом у стані алкогольного сп’яніння, скоїв смертельну ДТП поблизу села Шибалин Бережанської громади. У тій аварії загинуло подружжя, а їх п’ятирічний син потрапив до лікарні з численними тілесними ушкодженнями.

Нагадаємо, що 8 листопада 2021 року нетверезий водій Skoda Yeti, рухаючись автомобільною дорогою М-30 «Стрий-Умань-Дніпро-Ізварине»,  виїхав на зустрічну смугу, де зіткнувся із Daewoo Lanos, в якому їхала сім'я із п'ятирічним хлопчиком.

Внаслідок зіткнення автомобілів водій Daewoo Lanos та його дружина загинули на місці ДТП, а дитину з важкими травмами доправили у лікарню.

Через п’яного водія осиротів і старший брат хлопчика, який того дня не перебував з сім’єю в автівці під час аварії, залишившись удома.

Попри те, що у судовому засіданні обвинувачений визнав вину у скоєному та відшкодував шкоду родині загиблих, винній особі призначено покарання — 9, 5 років позбавлення волі із позбавленням на десять років права керувати транспортними засобами.  

Нагадаємо, в аварії під Бережанами загинули Алла Подоляк та її чоловік Володимир. Вони обоє родом з Бережанщини. У ДТП вцілів їхній 5-річний син Назарчик.

Старший син Алли від першого шлюбу — Сашко — того вечора залишився вдома, у Тернополі, мав нагальні справи. В авто були його мама, братик і вітчим. Родина поверталась зі святкування 70-річного ювілею матері Володимира. Через п’яного водія, який вилетів на зустрічну смугу, Сашко залишився круглим сиротою. За два роки до цієї трагедії у власній хаті згорів рідний батько хлопця.

Осиротів вмить і маленький Назарчик. Він потрапив до реанімації і за його життя боролись усім світом, долучились і небайдужі люди, які до цієї ДТП навіть не знали про існування малого. В малюка були серйозні травми голови, носика і щелепи, також обличчя.

— У результаті удару чоловік та дружина загинули одразу. П’ятирічного хлопчика у важкому стані екіпаж поліції Бережан, який першим прибув на місце аварії, службовим авто одразу повіз до медзакладу. Дитина від удару опинилася на панелі біля лобового скла. Зараз хлопчик в реанімації, — повідомляли у поліції. — Порушника затримали, згідно зі статтею 208 КПК.

Осиротіли двоє синів

Чоловік пройшов тест на стан алкогольного сп’яніння. Алкотестер показав 1,3 проміле алкоголю. У нього взяли зразки крові.

— Відомості про подію внесені до ЄРДР, згідно зі ч.4 ст.286-1 Кримінального кодексу України, — повідомили у відділі комунікації головного управління Нацполіції в області. — Йдеться про порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинило смерть кількох осіб. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від 7 до 12 років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від семи до десяти років. Алла Подоляк закінчила філологічний факультет Тернопільського педуніверситету. Проте за фахом не працювала. Жінка сама вивчилась на перукаря, і була дуже добрим майстром, кажуть її постійні клієнтки.

Друзі родини кажуть, що з першим шлюбом в жінки не склалось, проте залишилось найдорожче, синочок Саша, якому Алла дарувала всю свою любов та материнську ласку. Згодом познайомилась з Володимиром, у 2015 році пара побралась, і жила дуже щасливо. Щастя примножилось, коли в родині з’явився Назарчик.

Після ДТП родичі і друзі тримались з останніх сил, адже їм потрібно було подбати про похорони подружжя і про долю дітей. Сашка вже забрала його бабуся. А молодший син зараз живе зі своєю бабусею.

Водія, який на власному авто п’яним влетів в автомобіль, де їхали Подоляки, звуть Русланом К., йому тоді було 43 роки і він проживав в Козові. Чоловік підприємець, і разом з мамою мав магазин продуктів на козівському ринку. Одружений втретє, має трьох дітей. Молодшій дитині, коли сталась ДТП, не було ще й рочку.

Руслан в аварії також отримав травми. Проте йому на місці надали допомогу, бо ушкодження були легкими, на відміну від трьох потерпілих, у двох з яких п’яна їзда і помилка на дорозі відібрала життя, а маленького хлопчика покалічила.   

Місцеві навіть кажуть, що звертались до священника, аби освятив ту дорогу. Бо за місяць до цієї трагедії там теж загинули двоє людей. Місцеві сподівались, що хоч так можна припинити низку смертельних аварій на цій ділянці. Отець погодився, проте зазначив, що вже з десяток разів ту дорогу освячували…

Іринка та Іван загинули миттєво

П’ять років і шість місяців позбавлення волі із позбавленням права керування транспортним засобом строком на 10 років, — таким був вирок Бережанського райсуду для Тараса, який скоїв ДТП напідпитку. В цій аварії загинули його кохана Іринка та друг Іван.

Тарас навіть не подавав апеляції на рішення суду першої інстанції. Строк покарання йому рахували з моменту затримання, тобто з 24 жовтня 2021 року.

Нагадаємо, нічна автотроща сталась в ніч на 24 жовтня 2021 року поблизу с. Шибалин – дорогою від Козови до Бережан. Четверо молодих людей, які були в авто, — з Козови.

За словами родичів загиблої Іринки, молоді люди їхали відпочивати. Водій, ймовірно, перевищив швидкість, авто близько опівночі понесло, злетіло з траси, вдарилось в стовп, перекинулось кілька разів, приземлилось на дах – і зверху впав збитий стовп. Машину увігнало в землю. Якби, припускають родичі, земля була твердішою, врятуватись навряд чи комусь би вдалось.

На місці від отриманих травм одразу загинув Іван Шептак, провідний спеціаліст Козівського районного сектору УДМС України в Тернопільській області. Чоловікові на Водохреща виповнилось 30, і він був єдиною дитиною у родині вчительки та колишнього правоохоронця.

Близько 5 ранку у лікарні померла 22-річна Іринка Боднар. Дівчину затисло в авто, її змогли визволити близько 4 ранку рятувальники, а близько 5-ї родичам сказали, що Іринки вже немає. Медики реанімації до останнього боролись за її життя, проте жодні реанімаційні заходи не допомогли.

— Іринка, коли її затисло в машині, була при свідомості, ще говорила по телефону, чогось здавалося, що стан її сестрички, Насті, тяжчий, — розповів після ДТП родич загиблої дівчини. — Ми втратили нашу дитину. Це так боляче…

Іринка Боднар навчалась у магістратурі педуніверситету, на психології. Вона дуже любила дітей, і ще змалечку вирішила для себе, що її майбутній фах буде пов’язаний саме з роботою із дітками. Хоча в родині педагогів не було. Її мама працює у бібліотеці, батько інженер. Старша сестричка, Тетяна, проживала зі своєю сім’єю за кордоном.

За кермом автівки був Іринчин коханий Тарас. Він на кілька років старший за Іринку, і пара до трагедії вже щонайменше два роки зустрічалась.

Любив і пишався своїм гоночним авто

— Він хлопець непоганий, дуже захоплюється рибалкою, вони часто компаніями вирушали рибу ловити, — розповів родич. — Любив і пишався своїм гоночним авто. Любив швидкість. Молодечий радикалізм, самовпевненість — не знаю, що призвело до біди. Його родичі не хотіли, аби молоді люди були разом. От вони тепер і не разом…

В аварії постраждала і Настя – двоюрідна сестра Іринки. Мами дівчат – рідні сестри, мають ще одну рідну сестру. Отак жінок і кликали – Люба, Віра і Надя. Люба – хрещена мама Іринки, Надя втратила доньку, а Вірина Настя потрапила до лікарні. А згодом перенесла не одну операцію.

— Настуня народилась 7 січня 2000 р, на саме Різдво, напевне, її врятували Божі сили, бо лікарі кажуть, що вона народилась у сорочці, — розповів родич. — Хоча, коли ми приїхали вночі на місце ДТП, Насті, на перший погляд, було гірше, ніж Іринці.  

Настя тоді була студенткою 5 курсу лікувального факультету.

Коли машина перекинулась на дах, Насті вдалось видавити два задніх скла в авто і, проривши невеликий отвір у землі, вибратись назовні. Дівчинка маленька і дуже тендітна, але саме вона витягла з авто водія. Потім пробувала дістати сестру, однак ту затиснуло в побитій автівці.

Дівчина бачила, що в неї сильно тече кров, що в аварії їй відірвало вухо. Вона ще намагалась відшукати його, але це потім. Спочатку вона побігла за допомогою – почала зупиняти автомобілі на трасі. Якийсь далекобійник викликав поліцію і швидку. Інші люди повезли своєю автівкою Настю у лікарню. Дівчину одразу відправили до реанімації Бережанської лікарні. Там надали допомогу і доправили у Тернопіль. Медики тоді казали, що Настя народилась у сорочці.

На місці події поліцейські перевіряли стан водія на приладу «Драгер», результат був 1.52 % проміле. Потім в нього взяли кров у медзакладі, аби визначити стан алкогольного сп’яніння.

На початку літа 2022 р. водію Тарасу Бережанський райсуд проголосив вирок.

В судовому засіданні обвинувачений свою вину визнав повністю, зі всіма доказами по справі погодився. У своїх усних поясненнях обвинувачений зазначив, що його матір приходила на похорон та просила від нього пробачення, а крім цього його сім'я матеріально допомагала Насті та давали кошти на проведення операцій і на купівлю необхідних їй медикаментів. Він щиро каявся та, усвідомлюючи, що внаслідок його дій загинуло двоє його найближчих людей, погоджувався на будь-яке покарання, яке буде обране до нього судом.

9 років тюрми за смерть Петра Новомлинського

Цю справу слухали як в Тернопільському міськрайсуді, так і в апеляції. Рішення обох інстанцій було одностайним: винуватця ДТП на проспекті Злуки у Тернополі засудили до 9 років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами на 10 років.

Нагадаємо, 8 квітня 2021 р. на пішохідному переході на проспекті Злуки 22-річний водій на Daewoo, навіть не пригальмовуючи, збив Петра Новомлинського. У водія взяли кров на вміст алкоголю у крові. Результат – 3, 15 проміле. Петро ще 21 день прожив у лікарні, але на жаль, врятувати хлопця не вдалось.

— Вироком ми задоволені, бо дали фактично максимальний термін, який можливий  в цій ситуації. Прикро, що винуватець ДТП так і не покаявся щиро, що убив нашу дитину, — каже мама загиблого Петра Тетяна Новомлинська. — Він (Олександр М. – прим. авт) не визнає, що був п’яним, коли збив сина. Але ж «Драгер» це показав, і потім експертиза, яку проводили у медзакладі. Він навіть пробачення просив на відчіпного… Може, розраховував, що зменшать термін.

Обвинувачений рік мовчав, а потім почав говорити, що він не був п’яний, мотивував, ніби кров неправильно взяли — нібито пробірка була не скляною, а пластиковою, але ж усі розуміли – це вигадки, аби уникнути настільки суворого покарання, поділилась мати загиблого хлопця.

Коли досудове слідство було завершене, батьки загиблого звертались за допомогою до журналістів, бо боялись, що винуватець смерті їхньої дитини може уникнути покарання.

22-річний Петро Новомлинський 7 квітня зустрічався із товаришем. Згодом той розповів, що того вечора на двох випили пляшку пива. Близько опівночі Петро йшов додому. Підійшов до пішохідного переходу, що на просп. Злуки (неподалік супермаркету АТБ та клубу «Алюр» - прим. авт.). ступив на проїжджу частину. За ним – ще кілька людей. Хлопець перейшов вже три смуги – до тротуару залишилась одна – буквально метр-два. Цієї миті удар, хлопця підкидає у повітрі і, кілька разів вдарившись до автомобіля, він падає на землю.

— Мій Петро дуже високий, його зріст був 1, 96 м, і, відповідно, і кроки великі, тому з іншими людьми він почав перехід дороги майже одночасно, а вони залишились далеко позаду, – пояснила мама загиблого юнака Тетяна Новомлинська. – Після удару його підкинуло в повітря – це все бачили люди, які переходили дорогу.

Один з водіїв, який чи то їхав, чи стояв поруч на авто, зафільмував все на реєстратор. Це відео надав слідству. Бачив його і батько загиблого Петра пан Олег, та старший брат хлопця Павло. А мати довго не могла віднайти сил, аби подивитись, як збивають її дитину…

Daewoo їхало від «Універсаму». На злощасному пішохідному переході водій навіть не пригальмував, адже гальмівного шляху на місці ДТП не було, каже мати загиблого хлопця.

На відео з реєстратора добре видно саму ДТП, і як все відбувалось. Від удару Петра підкинуло в повітрі, потім, вдарившись до авто кілька разів, хлопець впав. Хтось викликав поліцію і швидку. Свідками ДТП стало чимало людей. Одні кинулись до Петра, інші до водія. І, помітивши у нього ознаки алкогольного сп’яніння, намагались затримати до приїзду поліції. Але той і не тікав.

Мати вперше побачила водія Daewoo Олександра М., якому лишень у березні виповнилось 22 і який був майже однолітком Петра, – у лікарні. Хлопець тоді прийшов разом з матір’ю. Жінка просила прощення і за себе, і за сина. Олександр лише стояв, потупивши очі. І жодного слова, навіть «Вибачте»…

Коли почались слухання у суді, родині загиблого хлопця переживали, що справу спустять на гальмах. Адже тоді говорили про те, що не був Олександр п’яним, та й вини не визнавав. Стверджував, що гальмував, хоча гальмівного шляху не було взагалі. І товариш Олександра, який тієї трагічної ночі був з ним в авто, теж твердив: водій був тверезим.

Після смерті Петра справу перекваліфікували – з частини 2 на частину 3 ст. 286-1 Кримінального кодексу України.

Був п’яним і збив двох хлопців

Суд призначив покарання у вигляді 9 років позбавлення волі. Житель Скориківської громади в стані алкогольного сп'яніння  наїхав на двох юнаків ще у вересні 2021 року. Аварія трапилась на узбіччі дороги Нового села. Один хлопець загинув на місці, а іншого госпіталізували з тяжкими тілесними ушкодженнями. 

Водію інкримінували ч. 3 ст. 286-1 ККУ (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами в стані сп’яніння). 

Санкція статті передбачає  позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від п’яти до десяти років.

Прокурор довів вину чоловіка у скоєному. Підволочиський районний суд у 2022 році призначив йому покарання у виді 9 років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами на той самий строк.

Справа Струня і смертельної ДТП ще в суді

Судові слухання досі відбуваються у справі чи не найгучнішої на Тернопільщині  смертельної ДТП, скоїв яку напідпитку колишній податківець Олег Струнь. Чоловік збив на авто двох дівчат, одній від удару відтяло голову, а сам з місця події втік. Через 15 років після ДТП Олег Струнь здався поліції.

Його взяли під варту, а після завершення слідства, матеріали передали до суду. Справа набула неабиякого резонансу.

— Подивись на мене! Отак зараз мала виглядати моя сестра! – у ДТП тоді загинула Світлана. Її сестра-близнючка Зоряна плакала і не стримувалась у суді, звертаючись до убивці найріднішої людини. А він, втупившись в одну точку у скляній клітці, мовчав і навіть не поворухнувся. — Ти не вийдеш звідси! Ти не житимеш, як не живе моя сестра…  

Того вечора Зоряна тоді теж йшла додому, разом зі Свєтою. Йшла з друзями позаду. Дівчина не бачила, як саме Олег Струнь збив сестричку. Лишень за кілька хвилин побачила на землі її тіло – наче своє відображення.

— Пропустіть мене, я хочу бачити лице цієї тв…рі, — мама убитої Наталі не стримувалась і намагалась пробратись попри журналістів до Олега Струня. — Як тебе земля носить? Убити дитину, забрати голову. Тримати тиждень у холодильнику, а потім підкинути… Я тиждень не могла поховати свою дитину. Щоб тебе та земля не носила. Я більше нічого не можу сказати…

Світлана Свист, мама Наталі Гнатієвич, каже – не може второпати, чому Олега Струня судять за скоєння ДТП, а не за убивство. Бо він не тільки вбив дівчат, а й вкрав тіло Наталки.

Її дитина того року була випускницею. На життя – серйозні плани, яким ніколи не судилось збутись. Бо в липні Наталці виповнилось 16, а в жовтні вона загинула жахливою смертю. Через 15, 5 років після трагедії мама вперше зустрілась у залі з тим, хто відібрав в її дитини життя.

— Таких треба садити довічно, я не можу зараз стриматись, краще я сама його убила б і сіла за це, — відчай, крик душі матері неможливо було слухати. — Я осліпла і захворіла. І ти не житимеш…

Родичів найбільше обурює, що строк давності злочину минув весною 2021 р. І, скоріш за все, Олег Струнь, після завершення слідства і суду, вийде на волю.  Тому, впевнені обидві родини, він і явився до поліції – з каяттям.

Олегу Струню обрали у суді запобіжний засіб у вигляді тримання під вартою, а через деякий час відпустили під домашній арешт.

Нагадаємо, 8 жовтня 2005 р. дівчатка повертались з міської дискотеки. Їх проводжав Наталин однокласник. Трохи віддалік крокувала сестра-близнючка Світлани – Зоряна зі знайомим юнаком. Було приблизно пів на 11-у вечора, коли на першу групу молодих людей наскочив шалений автомобіль. Якимось чудом біда оминула хлопця, який супроводжував Світлану і Наталю. Переляканий, він добіг до найближчого дому і повідомив людей про лихо. А через кілька хвилин до місця трагедії підійшла Зоряна. Вона та її друг наїзду не бачили, але його наслідки викликали молодих людей шок. Усіх трьох очевидців жахливої ДТП медики швидкої доправили до психоневрологічного диспансеру, однак невдовзі рідні забрали дітей додому.

Машина врізалася в дівчат на величезній швидкості. Ті загинули на місці.

Наталю хоронили без голови

Тернополянину тоді інкримінували ч. 3 ст. 286 (порушення правил дорожнього руху, що спричинили загибель кількох осіб) Кримінального кодексу України. Однак притягнути до відповідальності не могли, бо той втік. Екс-податківець переховувався від слідства більше 15 років, і 29 червня 2021 р. сам прийшов до поліції.

17-річна Світлана Козлюк і 16-річна Наталя Гнатієвич були дуже гарними подругами, майже як сестри. Обидві загинули у центрі села, за кількасот метрів від будинків, де вони жили. Обох поховали на початку цвинтаря у Петрикові – поруч.

Машина врізалася в дівчат на величезній швидкості. Світлану після аварії у темряві навіть не відразу побачили: мабуть, її тіло кілька секунд знаходилося на капоті автомобіля і впало на землю метрів за тридцять від місця, де лежала її подруга.

Найжахливішою ж деталлю трагедії став наслідок зіткнення з автомобілем Наталі Гнатієвич: її голова вдарилася об лобове скло з такою силою, що пробила його. Уламки перерізали шию, і голова дівчини опинилася в салоні машини... Тоді родина довго тягнула з похоронами дівчини, сподіваючись, що голову відшукають. Проте так довелось і ховати. Лишень після похоронів голову знайшли і доховали у могилу до Наталі.

Водій, тоді 26-річний податківець Олег Струнь, з місця пригоди утік. Він навіть не пригальмовував, коли збив дівчат – на місці навіть не виявили гальмівного шляху. Через кілька днів на узбіччі знайшли покинутого «Опеля».  Слідами крові і мозкової речовини було заляпане навіть заднє сидіння машини, однак голови Наталі в салоні не було... Правоохоронці тоді припускали, що Струнь позбувся страшного “речового доказу” ще перед тим, як покинути автомобіль.

Хоронили Світлану 10 жовтня 2005-го всім селом, було й чимало друзів з Тернопільського комерційного коледжу. Місцеві навіть за останні десятиліття не пригадують настільки жахливого похорону. А Наталю провели в останній путь аж через чотири дні. Чекали до останнього, та довелось класти у землю обезглавлене тіло дитини. На місці голови підмостили бутафорну і накрили весільним вельоном. Коли після похорону родина була на поминальному обіді, їм стало відомо, що голову знайшли у лісосмузі під Великою Березовицею. Територію і тодішня міліція, і солдати місцевої військової частини прочесали не один раз. Бо неподалік тоді виявили покинуте авто Струня.

Люди у селі припускали, що голову підкинули спільники чи друзі Олега Струня. А вітчим Наталі був переконаний, що голову десь ховали і потім підкинули – вона була, наче жива.

За дивним збігом обставин, Олега Струня звільнили з податкової ще 30 вересня – так би мовити «заднім числом».

Чи є шанс покарати водія-втікача через 16 років?

Чи є у цієї справи термін давності? І чи не добре продумана це схема – з’явитись через 15+ років, аби уникнути покарання? Очільник поліції Тернопільщини Олександр Богомол не виключає, що саме так і є.

— Як доповідали мені спеціалісти Слідчого управління, скоріш за все він розраховує, що минуло 15 років, і він не нестиме відповідальності, — каже головний поліцейський Тернопільщини. — Кажу як є: просто так він не прийшов здатись. Я думаю, що він надіється на уникнення від покарання. За те, що переховувався, відповідальності, на жаль, немає…

Анна Мостецька, спікер-суддя міськрайонного суду пояснила щодо строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

— Чинним був і на момент скоєння злочину, і зараз Кримінальний кодекс України. Ним встановлена відповідальність за діяльність і строки притягнення до кримінальної відповідальності, — пояснила Анна Мостецька. — Ці норми не змінювались від 2002 року. Надійде провадження до суду, буде визначений головуючий суддя, і він розглядатиме справу. Чи буде обвинувальний вирок, чи буде ухвала суду із застосуванням строків давності, зараз не можу вам сказати, бо це передчасно.

Щодо строків давності, не діють вони лише в кількох випадках. На жаль, серед них немає вбивства у ДТП двох неповнолітніх дівчат, втечу з місця аварії та кількаденне переховування голови однієї з потерпілих. 

— Строки притягнення до кримінальної відповідальності, відповідно до вимог ст. 49 ККУ, не застосовуються до кримінальних проваджень, де передбачається покарання у вигляді довічного позбавлення волі, або де особі пред’явлено обвинувачення з приводу правопорушень у сфері нацбезпеки, — пояснила Анна Мостецька. — Це терористичний акт, участь у збройних конфліктах тощо.

За інкриміновані Олегу Струню злочини передбачене покарання до 10 років ув’язнення, а не довічно. Він не скоював терактів чи злочинів у сфері нацбезпеки. Тому, скоріш за все, вийде на волю після завершення слідства і розгляду справи у суді… 

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 286-1. Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами в стані сп’яніння

1. Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження, - караються позбавленням волі на строк до трьох років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від трьох до п’яти років.

2. Ті самі діяння, вчинені в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, якщо вони заподіяли потерпілому тяжке тілесне ушкодження, - караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від п’яти до восьми років.

3. Діяння, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, якщо вони спричинили смерть потерпілого, - караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від п’яти до десяти років.

4. Діяння, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, якщо вони спричинили загибель кількох осіб, - караються позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від семи до десяти років.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up