Нові тести ПДР: «зависли» і водії з 30-річним стажем, і патрульні

Нові тести ПДР: «зависли» і водії з 30-річним стажем, і патрульні

Журналісти протестували майже три десятка водіїв. Водійський стаж обирали різний – від року за кермом, до понад 30-ти. Запросили до участі в тестуванні і патрульних поліцейських та очільника сервісного центру МВС. Пройшли тести одиниці. За першим разом – лише двоє людей

Нові тести на знання правил дорожнього руху: «зависали» всі – і водії з 30-річним стажем, і ті, хто складав іспити минулого року, і навіть патрульні поліцейські.

Нагадаємо, нові екзаменаційні білети для охочих отримати посвідчення водія затвердили в МВС. Діють вони з 1 липня 2017 року.

Корисне посилання

Найбільша база пропозицій продати чи купити ВИС в Україні. Аutomoto.ua - пошуковик на 100 автосайтах.

Розробники стверджували, що з екзаменаційних білетів забрали варіанти з двома правильними відповідями, чимало технічних моментів. Що питання, скажімо, для водіїв легкового транспорту будуть стосуватись тільки категорії «В». І питання, які обговорювали онлайн і до яких вносила правки вся Україна, будуть під силу тепер навіть блондинкам. Мовляв, це прибере корупційну складову.

Відео дня
  • Ми хочемо взагалі відійти від терміну «білет», - каже директор головного сервісного центру МВС Владислав Криклій. – Бо кожного разу і для кожної людини будуть свої завдання.

Зі старого і звичного залишилась хіба сама процедура. 20 хвилин – 20 запитань.

Пробні тести є на офіційному сайті Сервісного центру МВС hsc.gov.ua. Чи справді їх настільки спростили, прибрали неоднозначні запитання і чи реально скласти іспит зараз за першим разом – ми вирішили перевірити.

Частина «відсіялась» на реєстрації

Запропонували пройти текст трьом десяткам водіїв зі стажем керування від року до понад 30-ти. Частина людей «відсіялась», адже на пробне тестування потрібно реєструватись, а люди були не готові вказувати свої персональні дані. Дехто залишив спроби пройти тести на етапі реєстрації, адже система щораз «зависала», і до етапу «пройти тест» не доходила навіть протягом 20-30 хвилин.

Врешті до самих тестів приступили близько двох десятків водіїв.

Віктор Жук (ім’я тернополянина змінене для газети на його прохання. Справжні дані є в ред. – прим. авт.) за кермом понад 25 років. Чоловік намагався пройти тести 15 разів. Проте жодна зі спроб не виявилась вдалою. Доходив максимально до 13-15 запитання з 20-ти. На цьому етапі припускався третьої помилки і на екрані з’являлась мордочка кота, який повідомляв – тест не пройшли.

  • Питань абсурдних море, - каже чоловік. – Керівництво сервісного центру наголошувало, що питання стосуватимуться тільки певної категорії. І що це – новація. Я проходив тести для водія легкового авто. Мені ж задавали не раз питання, як має рухатись вершник, водії велосипеда, гужового транспорту і приміського автобуса.

Ще одне з питань: чи дозволено перевищувати рівень моторної оливи під час її заміни? А що це має спільного з правилами дорожнього руху, цікавиться чоловік.

Водій з 24-річним стажем керування Андрій Нагайчук зараз працює водієм за контрактом. До цього 10 років був таксистом. До чоловіка часто інші водії звертались за порадами, як вдіяти в тій чи іншій ситуації на дорозі. Нові тести видались водієві з чималою кількістю непотрібних, а часом і абсурдних питань.

Знаків нема, а відповідь неправильна

  • От, дивіться – картинка, де моє авто нібито на головній дорозі, - чоловік, який проходить тестування при журналістах, кивнув в бік екрану. - Перпендикулярно – червоне авто. У запитанні – хто має рухатись першим. Логічно, що моє авто на головній. Знаків на картинці про пріоритет руху не вказано. Натискаю варіант відповіді, що моє авто – відповідь неправильна.

Ще одне: міст, назустріч рухається вантажне авто. Є знак про перевагу в русі легкового, мого авто. Запитання: якими мають бути дії водія легківки, чи який сигнал він має подати водієві вантажного авто.

  • На мою думку, якщо перевага в русі в мене – маю їхати я, - каже пан Андрій. – Виявилось, неправильно.

Ще одне. Запитання для категорії «В»: «Ви рухаєтесь на велосипеді і Вам необхідно повернути ліворуч. Ваші дії». То навіщо вказували, що стосуватимуться питання лишень водіїв певної категорії?

24 роки тому, каже чоловік, здав іспит сам, без помічників. Тоді теж було чимало неоднозначних запитань. Але їх, на думку водія, було значно менше, аніж тепер, після реформування.

Пройшов Вишневський. За першим разом

Пройшла на наше прохання тести і тернопільський юрист і одночасно водій з 18-річним стажем керування Олена Степанова. Вона переконана, що нові тести, безперечно, кращі за ті білети, що були. Але і тут є багато «ляпів».

  • Так, наприклад, не дотримано обіцянки, що в тестах будуть питання лише за  обраною категорією, - каже пані Степанова. - Крім того, є питання, які, на мою думку, взагалі не потрібні. Мені особисто не потрібно знати про призначення якогось там клапану.

Є і заплутані питання, зазначає юрист. Наприклад: «скількох пасажирів може перевозити водій категорії «В» - і пішли варіанти відповідей. Скажімо, «не більше 9 з урахуванням водія». Так він водій, чи пассажир?

Запропонували ми пройти тексти «на камеру» і очільнику Регіонального сервісу МВС Святославу Вишневському. Звернулись до нього вперше - чоловіка на робочому місці не було. Нібито був у робочих справах. Друга спроба виявилась вдалою – чоловік пройшов тести при журналістах.

Кілька хвилин на реєстрацію і почали. Натискав варіанти відповідей досить швидко і впевнено. Ймовірно, помічним були стажі що водіння, що роботи у ДАІ – все понад 20 років. Нагадаємо, пробні тести на сайті не розбиті на білети – щоразу система групує нові питання.

Тест пройдено за першим разом. Помилка одна. «Завис» і помилився очільник регіонального центру на питання про світло в темну пору доби.

  • Як на мене, питання досить легкі для тих, хто добре знає правила дорожнього руху, - каже Святослав Вишневський. – Щоправда, є такі, які вимагають більше часу, щоб добре подумати. Їх можна пропустити, а потім повернутись знову. Решта ж займають набагато менше відведеного часу. Тому, думаю, хто знає правила руху – їх пройде.

До речі, 13 липня, коли проходив тести пан Вишневський, екзамен був і у вихованців автошколи. Успішно і за першим разом здали його 90%.

Патрульний склав з третьої спроби

Коли успіхи у проходженні тесту на знання правил руху близько двох десятків водіїв «зі стажем» залишали бажати кращого, ми звернулись до тих, хто найкраще розбирається і знає правила дорожнього руху «на зубок». Тобто, до патрульних поліцейських. Всі вони мають посвідчення водія і чимало з патрульних отримували їх не так давно.

Запропонували на вибір пройти тести в.о. начальника управління патрульної поліції Тернополя Іванові Сороковому та будь-кому з копів. Просили – не менше 3-5 чоловік, аби нас не звинуватили в упередженості. Цікавив кінцевий результат. Однак, пройти тест зголосився єдиний (!) патрульний. Для проходження тесту ми запросили його до редакції.

Сміливцем виявився 29-річний Іван Цигилик, водійський стаж якого складає 13 років.

Розпочав тестування о 12.16. Менш як за 5 хвилин на екрані вже були позначки восьми правильних відповідей. Згодом деякі пропускав, а решту тиснув досить впевнено і на екрані з’являлась зелена позначка про правильну відповідь.

  • Є чимало питань, з якими водії дуже рідко стикаються, - пояснив патрульний. – В деяких логіки навіть немає. Ось дивіться, на картинці 5 знаків. І запитання: «Який із зображених знаків може бути встановлений безпосередньо перед небезпечною ділянкою дороги?» Та будь-який з них! Детальніше умов же не вказано. Припускаємо логічно, що під номером три. Відповідь невірна.

Перша спроба виявилась невдалою. На другій теж помилився у відповідях в трьох питаннях. Паралельно коментував, що не так, і які є неузгодженості. Скажімо, на екрані показано знак з інвалідом на жовтому фоні. Патрульний каже, що раніше він був на синьому. Помилився і на питанні, що стосувались трамвайної колії. Адже розміток в Україні ніде не зустрічав, а в ПДР вони передбачені.  

Третя спроба для патрульною була вдалою. Причому Іван побав власний рекорд – дав правильну відповідь на 18 з 20 питань менше, як за 10 хвилин.

  • Мій висновок: пройти можна, але важче тим, хто має більший стаж і складав іспити давно, - каже Іван Цигилик. – До Правил руху постійно вносять зміни, тому час від часу їх варто переглядати.

Як отримати посвідчення водія вперше: крок за кроком

Прив'язки до місця реєстрації та проходження навчання немає.

При допущені більше 2-х помилок, або не вкладанні у визначені 20 хвилин, до практичної частини іспиту майбутнього водія не допустять.

Теоретичний іспит можна здавати необмежену кількість разів, а практична частина обмежена 3-ма спробами.

За інф. Регіонального сервісного центру МВС

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (11)
  • Олесь Солопчук

    ось цікаво. Біле авто на головній, додатково таб 7.8 повертає на ліво. Мій авто на другорядній, але світить зелене світло. Нібито і я маю їхати, бо знак "Надати дорогу" через світофор не має сили пріорітету, але таб 7.8 вказує, що я  маю пропустити авто, яке рухається по головній дорозі! Білет поставив у ступор море людей! Всі спорять. Одні доказують, що світло зелене і він проїзджає. Інші - що опираються на таб.7.8 - щоб надати дорогу іншому авто на головній дорозі. Тест показав - що треба їхати на зелений світлофора! Хіба не змодельовано ДТП? бо біле авто також поїде, бо не баче, що у вас зелене світло! Він баче трикутник, що ви надаєте йому дорогу і свій знак, що він на головній! Жесть. Поясність, навіщо це - щоб топити майбутніх водіїв у тестах!

    Олесь Солопчук reply Олесь Солопчук

    а тепер по старим тестам - те саме! Тільки ви щей бачите навпроти себе світло світлофора! Знову жесть!
  • Valuyskikh Elina

    https://green-way.com.ua/test-pdd/uk  , за допомогою цього сайту кожен водій може перевірити власні знання. Він повністю відповідає реальним умовам складання теоретичного іспиту: триває 20 хвилин та складається з 20 питань, котрі система рендомно генерує для кожного нового тесту. Кількість спроб пройти тест є необмеженою.
  • Олег Шатковський

    Проходив ці тести, ну так, трохи є нюанси, але щоб з 15 спроб ні разу не пройти - це вибачте песець просто. І таке "чудо" 24 чи скільки там років їздить дорогами десь поряд....
  • Олег Шатковський

    Про
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up