Один водій мчав зі швидкістю поза 100 км/год, інший був п’яний. Кого покарали за смертельну ДТП?

Один водій мчав зі швидкістю поза 100 км/год, інший був п’яний. Кого покарали  за смертельну ДТП?
Фото ДСНС

Одна людина загинула, а двоє 15-річних хлопців потрапили до лікарні. На місце аварії тоді виїжджали три бригади медиків, а травмованих із Peugeot з понівеченого авто вирізали  рятувальники

Тернопільський міськрайсуд проголосив вирок водію Honda, якого звинуватили у скоєнні смертельної ДТП на об’їзній Тернополя.

Про аварію на Об’їзій, яка сталась ввечері 6 березня 2023 року, нагадаємо, «20 хвилин»  повідомили читачі. Як розповіли очевидці ДТП, автівки сильно пошкоджені. Вони ж викликали медиків.

Три бригади швидкої і рятувальники

– На лінію 103 надійшло кілька повідомлень про аварію на Об’їзній, – коментувала тоді  заступниця директора Центру екстреної медичної допомоги Ганна Мончак. –  Перший виклик ми отримали о 18:46. На місце інциденту виїхали три екіпажі медиків. За попередньою інформацією, водію автомобіля стало погано за кермом. Чоловік отримав серйозні травми. Врятувати його не вдалося, він помер у кареті швидкої допомоги дорогою до лікарні. Серед потерпілих було двоє дітей, віком 15 років. Їх госпіталізували до обласної дитячої лікарні.

Відео дня

У патрульній поліції тоді повідомили, що за попередньою інформацією, водій автомобіля Peugeot порушив ПДР, ймовірно, перетнув подвійну суцільну смугу, та допустив зіткнення із автомобілем Honda, який рухався у зустрічному напрямку. 

– Троє потерпілих перебували у автомобілі Peugeot, пасажири іншого автомобіля не постраждали, – каже речниця патрульної поліції Катерина Метельська. 

О 18:50 до оперативно-диспетчерської служби Головного управління ДСНС України у Тернопільській області надійшло повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду, – повідомили у ГУ ДСНС у Тернопільській області. Внаслідок зіткнення водій та 2 пасажири автомобіля Peugeot 205 були заблоковані. На місце події було негайно відправлено рятувальне відділення аварійно-рятувальної частини аварійно-рятувального загону спеціального призначення та працівників оперативно-координаційного центру Головного управління. Особовий склад пожежно-рятувальних підрозділів деблокував потерпілих з автомобіля Peugeot та передав їх працівникам екстреної медичної допомоги.

Звинуватили водія, який їхав 102 км/год

30 серпня 2023 року Тернопільський міськрайсуд проголосив вирок водію Honda, батька трьох малолітніх дітей, який працює водієм у підприємця. Саме його слідство звинуватило у скоєнні ДТП, що призвела до смерті одного чоловіка і серйозного травмування двох неповнолітніх.

Як встановило слідство, 6 березня водій Honda Civic рухався проїжджою частиною дороги по вулиці Об`їзна м. Тернопіль — зі сторони вул. Степана Будного у бік вул. Протасевича. — Керований автомобіль вів лівою смугою свого напрямку із швидкістю 102 км/год, чим порушив вимоги Правил дорожнього руху, згідно з якими у населених пунктах рух транспортних засобів дозволяється із швидкістю не більше 50 км/год, — йдеться в матеріалах справи.

В цей час, йому назустріч, лівою смугою свого напрямку, рухався автомобіль Peugeot із двома неповнолітніми пасажирами у салоні. У крові водія цього авто, як встановило слідство, було 1,41‰ проміле алкоголю. Цей водій різко повертав ліворуч, перетнувши подвійну суцільну смугу, виїхав на зустрічний транспортний потік, яким став виконувати поворот ліворуч на другорядну дорогу, тим самим не дав дорогу та створив небезпеку для руху водію зустрічного автомобіля  Honda.

— Рухаючись в порушення вимог п. 12.4 ПДР із перевищенням дозволеної швидкості, водій автомобіля Honda Civic не забезпечив безпеку дорожнього руху та поставив себе в такі умови, що з моменту початку виконання автомобілем Peugeot маневру повороту ліворуч, при швидкості 102 км/год був позбавлений технічної можливості шляхом своєчасного застосування екстреного гальмування зупинитися до місця зіткнення і таким чином уникнути зіткнення із ним, однак мав таку можливість при умові руху з дозволеною швидкістю 50 км/год, — йдеться в обвинувальному акті.

Автомобілі зіткнулись. Водій Peugeot помер у кареті швидкої допомоги. Двох дітей, що перебували на передньому і задньому сидінні його авто, вирізали рятувальники та передали медикам, а ті доправили до обласної дитячої лікарні.

Що згадали травмовані діти?

Водій Honda у суді визнав всі обвинувачення, погодився, що перевищив швидкість. Показав, що Peugeot несподівано для нього почав розворот ліворуч, перетнувши подвійну суцільну смугу, він почав різко гальмувати, але зіткнення уникнути не вдалось. Він одразу вибіг зі свого авто, просив людей, що зупинились, викликати швидку та поліцію. Заподіяну шкоду відшкодував, примирився з потерпілими і оплатив їхнє лікування. Просив суд не позбавляти його волі і права керування транспортними засобами, оскільки працює водієм, що є його єдиним джерелом доходу.

Травмовані діти стверджували у суді, що втратили пам’ять і точно не можуть відтворити всіх обставин ДТП. Син водія Peugeot, який був на передньому пасажирському сидінні, запевняв, що втратив пам`ять з момент руху автомобіля в с.Чернихівці Тернопільського району до приїзду додому. Зазначив, що претензій до обвинуваченого не має, просив суд не позбавляти його волі та прав керування. Хлопець, що сидів на задньому сидінні, пригадав, що, рухаючись вул.Об`їзна, водій пропустив з`їзд в напрямку с.В.Гаї Тернопільського району та попрямував прямо, шукаючи місце для розвороту. Далі водій розпочав маневр поворот ліворуч, при виконанні якого відбулася ДТП. Після цього він втратив свідомість, коли опритомнів, то на місці ДТП побачив працівників швидкої, які забрали його до лікарні. І теж просив не позбавляти іншого водія волі і прав.

— Визнати винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.286 КК України та призначити йому за даною статтею покарання у виді позбавлення волі на строк три роки з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк один рік, — таким був вирок міськрайсуду. — Відповідно до ст.75 КК України, звільнити від відбування основного покарання з випробуванням, встановивши йому два роки іспитового строку.

Водій має відшкодувати державі 31 033,08 грн за лікування дітей.

Вирок може бути оскаржений до Тернопільського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Довідка

Вирок в Судовому реєстрі https://reyestr.court.gov.ua/Review/113128860

 

Читайте також: 

На Об’їзній аварія: є загиблий, серед потерпілих – діти

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Галина Діденко

    До чого доводить оковита за кермом до жахливих наслідків ,а саме смертей !!!
  • Микола Унгурян

    м-да, самий "гуманний  суд")))

    Тобто п"яний водій порушив низку правил що призвело до ДПТ та його загибелі, а винен інший?

    Так, він перевищив швидкість, але там апріорі не повинно було бути розвороту винуватцем аварії.
  • Володимир Козін

    Хм, цікаво, аварійну ситуацію створив один, а винен інший.
  • pitersuperfly

    Здибалось 2 щастя

keyboard_arrow_up