Партнер рубрики Події

Парковки у Тернополі: для кого діють пільги і коли та де можна залишити машину безкоштовно

Парковки у Тернополі: для кого діють пільги і коли та де можна залишити машину безкоштовно
  • Вартість за годину на 16-ти парковках міста однакова, її затвердив виконком, і оператор паркування не має права змінювати тариф.
  • Законом передбачена єдина пільга — 10% місць оператори мають віддати для людей з інвалідністю. Проте, за усною домовленістю з міськрадою, оператори на годину безкоштовно паркують і учасників бойових дій.

Вартість за одну годину на всіх парковках міста однакова, оплатити її можна тепер й через додаток е-Тернопіль, і є певний час, коли паркувати авто можна безкоштовно.

«20 хвилин» зібрала питання, які щодо паркування у Тернополі надсилали тернополяни на гарячу лінію редакції, та отримали на них відповіді. Журналісти також з’ясували, хто виграв конкурси та кому і в яких випадках нададуть пільги.

Як заплатити через додаток

— Оплачувати за паркування у Тернополі відтепер можна через мобільний додаток е-Тернопіль, — повідомила речниця міськради Мар’яна Зварич. — Сервіс вже доступний для використання. Заходьте у App Store або Play Market та оновлюйте додаток.

Відео дня

Як працює послуга оплати за паркування:

— відкрити вкладку «Паркування»;

— ввести номер автомобіля

— обрати тип паркування – погодинне або абонемент. Погодинне — це від однієї до 12 годин, або абонементи денні (діють 24 години з моменту оплати), або місячні (діють 30 календарних дні з моменту оплати)

— визначити майданчик для паркування та оплатити за послугу.

— Контролювати оплату за паркування будуть муніципальні інспектори за допомогою спеціалізованих планшетів та програмного забезпечення, — запевнила Мар’яна Зварич.  

Скільки платити, а кому безкоштовно

У Тернополі працює 16 парковок, і вартість однієї години всюди однакова — 12 грн/год. Такий тариф затвердив виконком, і змінювати його оператори не можуть. Перші 10 хвилин паркування — безкоштовні, далі розрахунок йде за визначеним тарифом, запевнила Мар’яна Зварич.

— Всі парковки у Тернополі є міськими, вони за результатами конкурсу надані на обслуговування оператору паркування транспортних засобів, — пояснив начальник управління транспортних мереж та зв'язку міськради Олег Вітрук. — Оператор натомість сплачує визначену суму коштів у міський бюджет за здійснення діяльності. Скільки саме – все залежить від площі.

Законом передбачено єдина пільга — для людей з інвалідністю мають надати безкоштовні місця, 10% від всіх паркомісць. У Тернополі також надають пільгу на безкоштовне паркування для учасників бойових дій — це не передбачене законодавством, але таке правило діє на підставі усної домовленості між міськрадою та підприємцями-операторами паркування, запевнив Олег Вітрук.  

— Щодо учасників бойових дій — Законом не передбачені пільги у вигляді безоплатного користування парковкою, але оператор паркування самостійно надає пільгу на одну годину безкоштовного паркування при наявності посвідчення УБД, — запевнила Мар’яна Зварич.

Невдовзі парковок у місті побільшає. Наприкінці літа на черговому засіданні виконавчого комітету міської ради ухвалили  рішення про оголошення конкурсу з визначення суб’єктів господарювання–операторів паркування транспортних засобів в місті Тернополі на бульв. Тараса Шевченка, що навпроти Українського дому «Перемога».

Загальна площа паркувального майданчика становить 282 м. кв та розрахована на 18 машино-місць, з них 16 – для платного паркування. Майданчик працюватиме за графіком: щоденно, з 08:00 год по 18:00 год.

У жовтні виконком ухвалив рішення про укладання договору з переможцем конкурсу — ФОП Барною Віталієм Васильовичем. У разі відмови або неявки переможця конкурсу, договір укладуть з іншим учасником — Крупою Павлом Ярославовичем.

Договір після підписання має ще затвердити виконавчий комітет. Наразі такого рішення не було, повідомила Мар’яна Зварич.

Поза графіком роботи — без оплати 

Наразі парковками у місті опікуються троє підприємців або організацій: ПП «Привокзальний майдан» — парковкою перед будівлею залізничного вокзалу, ПП «МВМ» — на вул. Замковій, решта — ФОП Бойчук В.І. Зокрема, це парковки:  

Майдан Волі

Вул. Коперника

Бульвар Шевченка (біля драмтеатру)

Вул. Замкова (біля пологового будинку)

Вул. Чорновола

Вул. Патріарха Мстислава

Вул. Живова

Вул. Микулинецька

Площа Героїв Євромайдану

Вул.15 Квітня

Вул. Митрополита Шептицького

Вул. Оболоня

Вул. Дружби — вул. Мазепи

На кожній парковці є свій графік роботи, який теж затверджував виконком. Цілодобово працює лише парковка на Привокзальному майдані. Як пояснив Олег Вітрук, оплата здійснюється саме в час роботи. В решту часу паркування тут є безкоштовним.

Режим роботи місць для паркування транспортних засобів в м. Тернополі 

№ п/п

Назва місця для паркування

(місце знаходження)

Дні провадження діяльності із паркування транспортних засобів  (крім святкових і неробочих днів, визначених статтею 73 Кодексу законів про працю України)

Час щоденної роботи

з жовтня по квітень

з травня по вересень

1

Майдан Волі

Щоденно

08:00 – 20:00 год.

(в неділю

12:00 – 20:00 год.)

08:00 – 22:00 год.

(в неділю

12:00 – 22:00 год.)

2

Вул. Патріарха Мстислава

Щоденно

08:00 – 18:00 год.

08:00 – 19:00 год.

3

Вул. Андрея Шептицького

Щоденно

08:00 – 17:00 год.

08:00 – 19:00 год.

4

Вул. Торговиця

Щоденно

08:00 – 17:00 год.

08:00 – 19:00 год.

5

Вул. Замкова (біля пологового будинку)

Щоденно

08:00 — 18:00 год.

08:00-19:00 год.

6

Площа Героїв Євромайдану

Щоденно

08:00 — 18:00 год.

08:00-19:00 год.

7

Вул. Дружби – вул. Івана Мазепи

Щоденно

08:00 — 22:00 год.

8

Вул. Оболоня

Щоденно

08:00 – 17:00 год.

08:00 – 19:00 год.

9

Вул. В'ячеслава Чорновола

Щоденно

08:00 – 18:00 год.

10

бул. Тараса Шевченка (біля драмтеатру)

Щоденно

08:00 – 18:00 год.

11

Вул. Миколая Коперника

Щоденно

08:00 – 18:00 год.

12

Вул. Поліська

Щоденно

09:00 – 21:00 год.

13

Вул. 15 Квітня – Братів Бойчуків

Щоденно

09:00 – 21:00 год.

14

Майдан Привокзальний

Щоденно (включаючи святкові дні та дні релігійних свят)

Цілодобово

15

Вул. Замкова

Щоденно

08:00 — 18:00 год.

16

Бульвар Тараса Шевченка,  навпроти Українського дому «Перемога» 

Щоденно

 

08:00 – 18:00 год.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (12)
  • Петро Пилипчук

    Парковки парковки,покажіть двори забиті машинами,а стоянки забудовані....
  • Петя Парубочий

    Я вже задавав це запитання але мені не відповіли
    Якщо УБД мають право на безкоштовну парковку що їм робити?

    Oksana Kalynovych reply Петя Парубочий

    Петя Парубочий мати при собі посвідчення, стояти дозволяють безкоштовно до години часу.
  • Nataliya Diduch

    Парковки міста (крім однієї якоїсь) - в оренді у підприємців. Бо місто не в стані самостійно управляти і заробляти гроші для міста.
  • Віталій Бойчук

    1. Скільки коштів надходить в бюджет міста від усіх парковок?
    2. Як тирити землю, то її спочатку віддають на комунальні підприємства, а як супердохідний бізнес, що не потребує жодних інвестиції, то відали ФОП.

    Katya Kondratyuk reply Віталій Бойчук

    Віталій Бойчук якби то тільки земля( той же додаток зробило місто, муніципальній інспекції платить місто. Фоп тільки сидить і дивиться як йому на рахунок надходять гроші(

keyboard_arrow_up