Передали до суду справу водія автобуса, який потрапив в ДТП і загинули троє студентів

Передали до суду справу водія автобуса, який потрапив в ДТП і загинули троє студентів
  • Позиція водія не змінилась від першого дня: визнають винним — сяде до в’язниці. Але гірше тюремного строку для Андрія жити з тим, що загинули діти

Слідство у справі ДТП, в яку потрапив автобус і загинули троє студентів ЗУНУ, передали до суду.

Водій провину визнав повністю, у родин хлопців просив пробачення і з деким з них спілкується. Проте досі, маючи величезний досвід керування і їзди тією трасою, не може зрозуміти, чому автобус перекинувся, повідомив адвокат обвинуваченого водія Віктор Карчевський.    

Слідство завершили — водій все визнає

— Слідство завершене, обвинувальний акт передали до суду, — повідомив Віктор Карчевський. — Мій клієнт, водій автобуса, свою вину визнав повністю, кається, з потерпілими зустрічався. Зараз з родичами одного з хлопців ми співпрацюємо, допомагаємо. Інші двоє поки не контакт не дуже йдуть. Хоча зустрічались зі всіма. І у всіх Андрій попросив пробачення. Ніхто, принаймні поки що, конкретно до водія претензій не має.  

Відео дня

Сам автобус арештований, перебуває на штрафмайданчику. Його забрати буде можливо лише після рішення суду.

Водій автобуса, який перекинувся неподалік Тернополя і внаслідок ДТП загинули троє людей, нагадаємо, вийшов під заставу. На час слідства він перебуватиме на волі, якщо не порушуватиме обов’язків, покладених на нього. 

Заставу внесли після того, як у міськрайсуді обрали міру запобіжного заходу Андрію О. (у нас є повні дані водія, однак ми не називатимемо їх до завершення слідства – прим. авт.). у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави у розмірі 402 тис. грн. 

Гроші внесли на казначейський рахунок приблизно через тиждень після самої ДТП, повідомив адвокат підозрюваного водія Віктор Карчевський.  

Санкція статті — 5-10 років тюрми

Аварія трапилась 19 лютого 2023 року близько 22.30 на автодорозі «Івано-Франківськ-Бучач-Тернопіль» при в’їзді в село Стара Брикуля Микулинецької територіальної громади. Там перекинувся автобус, який здійснював нерегулярні перевезення «Буковель-Тернопіль». За попередньою інформацією поліції, водій автобуса на слизькій дорозі не впорався з керуванням, з'їхав у кювет і там перекинувся. Про це повідомив речник головного управління Нацполіції в області Сергій Крета. 

За словами тодішнього начальника ГУНП в Тернопільській області Олександра Богомола, на момент ДТП в транспортному засобі перебували 34 пасажири. Троє з них загинули. Чотирьох із забоями, переломами та іншими тілесними ушкодженнями госпіталізували до лікарні.  

— Даний факт внесений до Єдиного реєстру досудових розслідувань, відповідно до частини 3 статті 286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинили загибель кількох осіб) Кримінального кодексу України, — повідомляв Сергій Крета. — Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від п'яти до десяти років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років.

За інформацією «20 хвилин», автобусом повертались додому до Тернополя люди, які працюють в ІТ-компанії. Нам відома її назва, проте з етичних причин ми не називатимемо її.

Що відомо про хлопців та водія

В аварії загинули троє студентів ЗУНУ — Олег Рачук, Олег Максимів та Мар’ян Мисак.

Олег Рачук був першокурсником магістратури юридичного. Він не був працівником компанії, але поїхав у подорож зі своєю дівчиною, яка була працівницею.

Олег Максимів навчався на 4 курсі факультету комп’ютерних інформаційних технологій, але вже був крутим ІТ-шником. Мар’ян Мисак  навчався на 1 курсі магістратури у ЗУНУ.

— Як батьки і рідні цих дітей колись знайдуть сили мене простити... — голос Андрія О. у суді, коли йому обирали міру запобіжного заходу, тремтів. Очі були повними сліз, — я сам батько 4 дітей. Прошу Бога, аби дав їм сили це горе пережити. Я волів би там лишитись замість тих дітей...

Андрій Петрович О. — і водій, і підприємець. Народився 29 листопада 1968 року у Тернополі. У нього є дружина, 4 повнолітніх дітей та старенька мама, яка хворіє. Проживає у Тернополі, на «Східному». Автобус, на якому група поверталась в той фатальний вечір, теж належить йому за правом власності. Понад 30 років водійського стажу, 25 років за кермом автобуса. Донедавна жодного ДТП, жодного «криміналу» чи порушення правил. А ще —  стоси грамот за бездоганну роботу та подяк — саме він надавав автобус та евакуював в час війни понад 2 тисячі осіб із Бахмута, Харкова, Запоріжжя, Києва, Херсонщини…  

Є нові свідки

— Андрій дуже мучить себе, весь час все аналізує і говорить, що досі не може зрозуміти, як все сталось, чому автобус злетів, — каже Віктор Карчевський. — Він має великий досвід керування, ніколи не порушував правил. Тією дорогою їздив кілька років поспіль, добре її знав, швидкості не перевищував. Для нього це досі шок.

З перший днів Андрій категорично заперечує проти спроб його виправдати, відбілити, каже адвокат. У нього позиція така: визнають винним — буду сидіти. Але найгірше за тюремний строк для нього жити з тим, що загинули троє дітей.

— Ми були на місці події, до нас підходили люди, розповідали, що на тому повороті постійно стаються ДТП, люди злітають з траси, б’ються, — поділився Віктор Карчевський. — Ці люди погодились надати свідчення слідству і невдовзі  виступатимуть свідками у суді. Вони одні із перших прибігли на місце ДТП, коли автобус перекинувся.  

«20 хвилин» й надалі стежитиме за розвитком ситуацій у цій ДТП та повідомлятиме про все читачів.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up