Під наркотою в’їхала в Катедру, в іншого зашкалив «Драгер». Згадуємо «рекордсменів» 2022-го

Під наркотою в’їхала в Катедру, в іншого зашкалив «Драгер». Згадуємо «рекордсменів» 2022-го
  • Згадуємо резонансні ДТП, які стались на Тернопільщині у 2022 році, а водії керували авто у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння. На щастя, люди в цих аваріях не постраждали, а водії побили всі рекорди.
  • Чи покарали їх вже за їхні подвиги, і які справи досі на розгляді в судах.

За керування авто у стані наркотичного сп'яніння вже покарали, а за пошкодження церковного майна вирок буде ще не скоро — у справі Ірини Яворської відбулось пів десятка засідань, але до вироку ще далеко. 

Нагадаємо, 23 квітня 2022 року близько 00 год 15 хв, тернополянка, керуючи транспортним засобом чорного кольору Audi A3, пошкодила металеві двері та в’їхала у середину приміщення Архикатедри по вул. Сагайдачного, 14 у м. Тернопіль, чим спричинила пошкодження релігійної споруди.

Водійка, яка під дією наркотиків в’їхала напередодні Великодня у Катедру, зараз на волі, бо вийшла із СІЗО під заставу 49 тис. 620 грн. Жінку звільнили 27 квітня, після внесення коштів застави на рахунок судової адміністрації.

Відео дня

Якщо Ірина вийшла під заставу, вона змушена пройти примусове лікування від наркотичної залежності, — так вирішив суд, коли жінці обирали міру запобіжного захисту.

Нагадаємо, аварія сталась вночі 23 квітня. Водійка на автомобілі Audi протаранила двері собору Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці та проїхала до плащаниці всередині церкви. Невдовзі жінці оголосили підозру за статтею 178 Кримінального кодексу України – за пошкодження релігійних споруд чи культових будинків. А 27 квітня їй обрали міру запобіжного заходу в суді — тримання під вартою з правом внесення застави 49 тис. 620 грн. 

Просила пробачення і плакала 

Клопотання про обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави у 49 тис. 620 грн. подав прокурор  справі. На диво, його підтримали і адвокат Ірини, і сама підозрювана. Жінка плакала в суді і просила пробачення.

— Я розумію, що простити мене неможливо, — Ірина, прикривши обличчя руками, схлипувала. — Але я прошу пробачення у суду, у всіх тут присутніх, і в тернополян.

Адвокат наголосив, що підозрювана повністю визнає свою провину, щиро кається і готова відшкодувати збитки. А також долучив до справи чимало документів. Зокрема, свідоцтво про шлюб, про народження дитини, а Ірина з чоловіком виховують 9-річного сина. А також – свідоцтво про смерть батька, життя якого відібрала онкологія. І документи про хворобу матері, яка теж серйозно і давно хворіє.

Голова Тернопільської ОВА Володимир Труш одразу після інциденту запевнив, що взяв цю справу під особистий контроль, і судитимуть водійку за законами воєнного часу.

Те, що жінка перебувала у стані наркотичного сп'яніння, підтверджено експертами. Їй не могли спочатку вручити підозру, бо перебувала в неадекватному стані, тому її помістили до спеціалізованого медзакладу в Тернополі.

За півгодини до інциденту в Катедрі Ірина повідомляла поліцію про сімейний конфлікт. Коли копи прибули за викликом, сіла в авто і поїхала.  

28 квітня суддею Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області ухвалено постанову, якою визнано Ірину Яворську винною у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст.130 Кодексу України про адміністративні правопорушення, зокрема, за керування транспортним засобом в стані наркотичного сп’яніння, та накладено на неї адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі - 17 тисяч гривень, з позбавленням права керування транспортними засобами на строк - один рік.

Як повідомила речниця управління патрульної поліції в області Катерина Метельська, водійка мала посвідчення водія, коли скоїла ДТП. Протокол за ст. 130 КУпАП вже складали за висновком експертів, що водійка перебувала за кермом у стані наркотичного сп’яніння. Раніше за цією статтею адмінкодексу Ірину до відповідальності не притягали, запевнили в патрульній поліції. Не було до цього випадку в її біографії й ДТП з потерпілими та іншого «криміналу»— ця інформація звучала в суді, коли Ірині обирали міру запобіжного заходу.

Ірина Яворська-Скрабут, Яворська — дівоче прізвище. Народилась 21 квітня 1987 року. Тернополянка. Попри всі заяви, що працює у медуніверситеті, у вузі запевнили: «вона  не є працівницею Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського. Ірина Яворська-Скрабут звільнена з посади асистента декілька років тому».

У 2010-2011 рр. проходила інтернатуру зі спеціальності «Стоматологія» на базі Тернопільського районного територіального медичного об’єднання. З 2011 року працювала асистентом кафедри терапевтичної стоматології, відтоді ж почала роботу над написанням кандидатської дисертаційної роботи на тему: «Особливості морфофункціональної перебудови тканин та судинного русла великих слинних залоз щурів при експериментальній гіперглікемії». Від 2016 року працювала асистентом кафедри хірургічної стоматології. Проте власне стоматологом Ірина ніколи не працювала, запевнили близькі родини.

Фактично уникне покарання?

За фактом пошкодження Катедрального собору порушено кримінальне провадження за статтею 178 Кримінального кодексу України. А тернополяни нарікали, що застава замала, й Ірина фактично уникне покарання.  

— Судом було визначено розмір застави 49 620 грн. Такий розмір застави зумовлений тим, що злочин, який їй інкримінують, відноситься до категорії нетяжких, — повідомила Анна Мостецька, спікер-суддя Тернопільського міськрайонного суду. — І він є максимальним, визначеним чинним законодавством. Коли підозрювана внесе заставу, на неї буде покладено ряд процесуальних обов’язків. Визначено обов’язок прибувати до слідчого, прокурора або суду за кожним викликом, не відлучатись за межі Тернополя, здати паспорт, який дає право виїзду за кордон, і пройти курс лікування від наркотичної залежності.  

Замість цифр на драгері — стрілки «в небо»

31 травня, близько 21-ї години, патрулюючи на автодорозі М-19 Доманове — Тереблече, інспектори зупинили автомобіль ВАЗ, водій якого порушив ПДР України.

Під час спілкування з водієм, поліцейські виявили в нього явні ознаки алкогольного сп’яніння та запропонували чоловікові пройти огляд на стан сп’яніння на місці зупинки транспортного засобу за допомогою алкотесту Драгер, на що останній погодився.

Результат огляду виявився позитивним, прилад зафіксував алкоголь в організмі водія в обсязі, який перевищив зону вимірювання приладу, повідомили у патрульній поліції. 

Окрім того, чоловік не надав інспекторам посвідчення водія, тож копи склали на рекордсмена протокол за ч. 1 ст. 130 (Керування транспортним засобом в стані сп'яніння) та винесли постанову за ч. 1 ст. 126 (Керування транспортним засобом без відповідних документів) КУпАП.

Варто зазначити, що прилад може показати максимально 5 проміле. Тож коли він показує стрілки «в небо», це означає, що стан сп’яніння перевищує цю цифру.

Ступінь сп’яніння в більш як 3 проміле вважається  алкогольним отруєнням, настає критичний стан.

У суді покарали чоловіка штрафом у 17 тис грн за п’яну їзду. 

І жінки п’ють та сідають за кермо

За даними статистики, з водіїв, яких п’яними впіймали за кермом, найчастіше порушують чоловіки. Їх приблизно 93%, решта – жінки. Нетверезими за кермо сідають у різному віці, але найбільше у віці 25–39 років.   

25 липня одну з таких кермувальниць патрульні виявили ввечері на вулиці 15-го Квітня. Громадянка керувала автомобілем Renault та порушила ПДР України. Інспектори зупинили транспортний засіб та, під час спілкування з водійкою, виявили в неї явні ознаки алкогольного сп'яніння. Охоронці порядку запропонували жінці пройти огляд на стан сп'яніння на місці зупинки за допомогою алкотесту Драгер, на що остання погодилась. Результат огляду виявився позитивним, прилад зафіксував 1.93 проміле алкоголю в крові громадянки.

Патрульні склали на водійку відповідні адміністративні матеріали та направили автомобіль на арештмайданчик.

Зухвальці ледь трималися на ногах

21 жовтня виявився урожайним днем для патрульних на п’яних водіїв. Одного з них за порушення ПДР патрульні зупинили на вулиці Микулинецькій.

Чоловік кермував автомобілем BMW, маючи явні ознаки алкогольного сп'яніння. Інспектори запропонували водієві пройти огляд на стан сп'яніння та місці зупинки транспортного засобу за допомогою алкотесту Драгер чи у найближчому медичному закладі, на що останній погодився.

Результат огляду виявився позитивним, прилад зафіксував 2.24 проміле алкоголю в крові водія, що в дванадцятеро перевищує допустиму законом межу.

Інший випадок стався за участю водія автомобіля ВАЗ, який перебував на вулиці в період дії комендантської години.

Інспектори зупинили автівку та, спілкуючись з водієм, виявили в нього явні ознаки алкогольного сп’яніння. Поліцейські запропонували чоловікові пройти огляд на стан сп’яніння на місці зупинки транспортного засобу, на що останній погодився.

Результат огляду: 2.99 проміле алкоголю в крові водія, що в п’ятнадцятеро перевищує допустиму законом межу.

На обох водіїв патрульні скали відповідні адмінматеріали, які передали до суду, а суд покарав їх гривнею. 

Під наркотою в 16 років сів за кермо 

Водій автомобіля Mazda пошкодив іншу автівку та поїхав з місця події у невідомому напрямку. Водій побитого авто звернувся у поліцію. Вже за деякий час поліцейські виявили автомобіль з характерними пошкодженням на вулиці Сонячній. Копи встановили особу власника автомобіля, зв’язалися з водієм та повідомили йому про вчинене правопорушення.

Водієм виявився 16-річний юнак. Поспілкувавшись із останнім, патрульні виявили в нього явні ознаки наркотичного сп’яніння. Інспектори повідомили про подію батьків та запропонували хлопцю проїхати до найближчого медичного закладу, щоб пройти освідування на стан сп’яніння, на що останній погодився.

Результат огляду виявився позитивним. За результатами медичного висновку, інспектори склали на юнака протокол за ч. 1 ст. 130 (Керування транспортним засобом в стані сп’яніння) КУпАП.

— Під дією алкоголю чи наркотичних речовин водій втрачає здатність адекватно сприймати те, що відбувається довкола, та вчасно реагувати на зміну обстановки, — наголошують у поліції. —  Порушується координація. Людині складно керувати своєю поведінкою. Не сідайте за кермо в нетверезому стані чи під дією наркотиків. Бережіть себе і не створюйте небезпеки для інших учасників дорожнього руху!

У поліції нагадують, що заборонено:

Довідка

В Україні вже кілька років існує фіксована межа алкоголю в крові, яка становить 0,20 проміле. Водій транспортного засобу, рівень алкоголю в крові якого більше ніж 0,2 проміле, є злочинцем, що загрожує життю оточуючих і має нести сувору відповідальність. Встановлено, що 0,20 проміле рівноцінні 200 гр. вина для чоловіків і 100 гр. сухого вина для жінок.

Читайте також




 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Тетяна Посмітюх

    По тому як вона була вдягнена коли в'їхала в катедру , складається враження що все було давно сплановано і це була не наркота

keyboard_arrow_up