Забрав книжки на 8-ий клас, але загинув вночі на мотоциклі, влетівши у бус. Що дізналися про школяра?

Забрав книжки на 8-ий клас, але загинув вночі на мотоциклі, влетівши у бус. Що дізналися про школяра?
  • Водій Мерседес Sprinter саме виїхав в рейс, чоловік із Золочева розвозив хліб крамницями Тернопільщини.
  • Посвідчення водія для керманичів двоколісних — обов’язкове, наголошують у поліції.
  • Суворо заборонено перевозити на мотоциклі чи моторолері людей, які сидять боком або дітей віком до 12 років, а також осіб у нетверезому стані.

 

Лишень за 10 днів червня на Тернопільщині загинули двоє мотоциклістів – 23-річний юнак та 13-річний хлопець, ще п’ятеро людей отримали серйозні травми. Аварій за участю водіїв мототранспорту трапилось п’ять.

11 червня 13-річного Вадима з Підгайців поховали. Хлопець загинув напередодні о 5 ранку, влетівши на двоколісному у мікроавтобус.

Відео дня

Водій, як вдалось нам дізнатись, проживає у Золочеві. Того ранку чоловік саме виїхав в рейс, розвозив хліб крамницями Тернопільщини.

Нагадаємо, ДТП трапилась перед в’їздом у місто Підгайці близько 5 ранку 10 червня. За попередніми даними, 13-річний підліток, котрий був за кермом мотоцикла, допустив зіткнення з мікроавтобусом Мерседес Sprinter, що рухався головною дорогою. Удар був такої сили, що неповнолітній загинув на місці.

Забрав табель і книжки для 8 класу. Не судилось...

13-річний Вадим щойно закінчив 7-ий клас. 14 років хлопцеві мало би виповнитись 18 листопада, але не судилося. Чому опинився о 5 ранку на дорозі, яка забрала його життя, ніхто не знає. Загинув хлопчик неподалік свого дому, — заправка, неподалік якої сталась ДТП, метрів за 200 від його дому.

— Красивий, голубоокий, добрий, щирий і дуже робітний — каже Галина Тарас, директорка Підгаєцької школи, де навчався Вадим. — Це той випадок, коли дитина справді любила працювати. Це величезна трагедія і для його родини, і для всієї нашої шкільної сім’ї.

У день, коли хлопчина загинув, відправили за ним панахиду. О 18:00 11 червня розпочнеться похорон. Перенесли якнайпізніше, бо чекали приїзду з Данії старших братів хлопця.

Днями Вадим був у школі. Забрав табель, книжки на 8 клас. У школі пригадують, як однокласники зустрілись, хотіли подовше поспілкуватись, а Вадим і каже до класної керівнички, мовляв, я спішу – мені треба сіно тюкувати…

— Знаєте, він якось дуже рано подорослішав, ніби спішив жити, — каже Галина Тарас. — Він значно дорослішим був, аніж мав років. І дуже роботящий. Допомагав батькам, у них велика господарка. Людяний. Нам дуже його бракуватиме…  

Мопеди та моторолери – які документи обов'язкові?

Досить розповсюджена думка серед водіїв-початківців, що керування подібними транспортними засобами можливе без посвідчення водія відповідної категорії, свідоцтва про реєстрацію, страхового поліса або номерного знаку, каже речниця управління патрульної поліції в області Катерина Басалига.

— Нагадуємо, що керування мопедами, моторолерами та іншими двоколісними транспортними засобами, які мають двигун з робочим об`ємом до 50 кубічних сантиметрів або електродвигун потужністю до 4 кіловат, дозволяється за наявності посвідчення водія категорії "А1", — повідомила Катерина Басалига. —  Мотоциклами, у тому числі з боковим причепом, та іншими двоколісними транспортними засобами з об’ємом двигуна 50 кубічних сантиметрів і більше або електродвигуном 4 кіловата і більше, дозволяється за наявності посвідчення водія категорії "А"

Квадро- і трициклами, мотоколясками та іншими три- і чотириколісними з максимальною масою не більше 400 кілограмів, дозволено керувати лише якщо є посвідчення водія категорії "В1".

— Крім того, водії понесуть відповідальність у разі керування подібними транспортними засобами не зареєстрованими/перереєстрованими в установленому законом порядку або без номерного знаку чи полісу обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, — пояснила речниця. — Реєстрація транспортного засобу в сервісних центрах МВС є простою процедурою, яка вбереже вас від стягнень та хвилювань під час експлуатації. Крім купівлі транспорту, оформлення страхового поліса та реєстраційних документів, особливу увагу приділіть придбанню шолома. Якісний захисний головний убір вбереже вас не тільки від штрафів, а і від травм.

Коли і кому можна сідати за кермо двоколісного?

Право на керування транспортними засобами особам може бути надано:

- мототранспортними засобами і мотоколясками (категорії А1, А) — з 16-річного віку;

- автомобілями, колісними тракторами, самохідними машинами, сільськогосподарською технікою, іншими механізмами, які експлуатуються на вулично-дорожній мережі, всіх типів (категорії В1, В, С1, С), за винятком автобусів, трамваїв і тролейбусів, — з 18-річного віку;

- автомобілями з причепами або напівпричепами (категорії ВЕ, С1Е, СЕ), а також тими, що призначені для перевезення великовагових і небезпечних вантажів, — з 19-річного віку;

- автобусами, трамваями і тролейбусами (категорії D1, D, D1Е, DЕ, Т) — з 21-річного віку.

Правила, які вбережуть життя

  • перш ніж сісти за кермо свого двоколісника, уважно перевірте його технічний стан;
  • обов’язково одягніть шолом; ⠀
  • не забудьте взяти в дорогу посвідчення водія та реєстраційні документи на мототранспорт, оскільки їзда без них заборонена; ⠀
  • на дорозі заздалегідь подавайте сигнали маневрування – в такий спосіб ви попереджаєте інших водіїв про ваш намір здійснити поворот чи обгін;
  • завжди майте на увазі, що за наявності пасажира складніше утримати мотоцикл у рівновазі;
  • пам’ятайте, що суворо заборонено перевозити на мотоциклі чи моторолері людей, які сидять боком або дітей віком до 12 років, а також осіб у нетверезому стані.

Редакція "20 хвилин" щиро співчуває батькам, братам, однокласникам, друзям і всім, хто знав Вадима. Вічна пам'ять тобі, хлопчику...

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (25)
  • Galina Fedik

    Вічна пам'ять
  • Ирина Добровольская

    Ура
  • Ирина Добровольская

    Молодець
  • Viktor Khomenko

    Это первый раз когда я напишу комментарий,я не буду жалеть ребёнка и тд,уже поздно!!!
    Говорит что родители  были объяснить, научить!!!Давайте на чистую,мы все в 13-15 лет слушали родителей?
    Этот случай будет хорошим уроком для других,но я боле чем уверен что будет все также,здесь все очень просто,каждый считает что он лучше все может управлять!!!

keyboard_arrow_up