Полювання на євробляхи: юрист радить, як поводитись, коли вас зупинили

Полювання на євробляхи: юрист радить, як поводитись, коли вас зупинили
  • У поліції кажуть – все відбуватиметься в рамках операції «Мігрант».
  • Юрист наголошує: перевірка на причетність до злочину – не підстава для зупинки транспорту копами.

Копи отримали наказ зупиняти авто на “єврономерах» - такі повідомлення з’явились в мережі.

Користувачі наголошують на одному пункті в поліцейському документі: «звертати увагу на автомобілі з іноземною реєстрацією та осіб, які ними керують, з метою перевірки їх на причетність до скоєння ними правопорушень».

Відео дня

За місяць – 49 адмінматеріалів на іноземців

В поліції підтвердили – так, все буде. В рамках операції «Мігрант», яка триватиме до 30 квітня. А от юрист наголошує: доручення  «Звертати увагу на автомобілі з іноземною реєстрацією та осіб, які ними керують…» не є підставою для зупинки. Відповідно, копи не мають права зупиняти авто без однієї з дев’яти причин, перелічених в Законі України «Про Національну поліцію» (див перелік нижче – прим. авт.)

  • В Україні з 21 лютого до 30 квітня тривають профілактичні заходи під умовною назвою «Мігрант», - повідомила речник управління патрульної поліції в області Оксана Смільська. - Основною метою яких є зменшення негативного впливу етнічної злочинності на криміногенну ситуацію в регіоні та державі загалом. А також розкриття тяжких, особливо тяжких та інших видів злочинів, до скоєння яких причетні іноземці, чи злочинів, жертвами котрих стали громадяни інших країн.

Особлива увага приділяється притягненню зловмисників-іноземців до кримінальної відповідальності або видворення їх за межі України, виявлення порушників встановлених правил перебування у нашій державі, нелегальних мігрантів та інших осіб, які не мають підстав для подальшого перебування в Україні, наголошують у поліції.

Перевірка на причетність до злочину – не підстава для зупинки

  • Інформацію про правопорушників скеровуємо у Державну міграційну службу, - пояснила Оксана Смільська. - Під час проведення заходів поліцейські звертають увагу на автомобілі з іноземною реєстрацією з метою перевірки їх на причетність до скоєння правопорушень, відповідно до ст. 35 Закону України про Нацполіцію.

Упродовж лютого патрульні склали 49 адміністративних матеріалів стосовно іноземних громадян. Разом з працівниками міграційної служби патрульні виявили 42-річного громадянина Польщі, який перебуває в Україні незаконно без відповідних дозвільних документів, повідомили в управлінні патрульної поліції області.

Доручення  «Звертати увагу на автомобілі з іноземною реєстрацією та осіб, які ними керують з метою перевірки їх на причетність до скоєння правопорушень» - не є підставою для зупинки, наголошує юрист Олена Степанова. Оскільки, відповідно до п.2 частини V Положення про департамент патрульної поліції, затвердженого Наказом Національної поліції України від 06.11.2015 № 73, начальник Департаменту патрульної поліції надає  доручення виключно у межах повноважень на основі і на виконання Конституції України та Законів України, актів Президента України та КМУ.

  • Ні Конституцією України, ні Законами України, ні актами Президента України чи КМУ не передбачено право такої підстави для зупинки транспортного засобу як   перевірки їх на причетність до скоєння правопорушень, - наголошує Олена Степанова.

Якщо ви керуєте авто на так званих євробляхах і вас зупиняє поліцейський:

  1. Зупиніться з обов’язковим дотриманням правил дрожнього руху.
  2. Якщо поліцейський змусив вас зупинитися в одному з місць, заборонених для зупинки  – зафіксуйте об’єкти, розташовані біля вас таким чином, щоб можна було ідентифікувати місце розташування вашого автомобіля.
  3. Зафіксуйте авто, на якому несе службу поліцейський.
  4. У разі перебування поблизу інших зупинених транспортних засобів, водіїв чи пасажирів – зафіксуйте їх та запишіть номерні знаки цих транспортних засобів  з метою встановлення потенційних свідків на випадок суперечливих правовідносин з поліцією.
  5. Не поспішайте виходити з автомобіля. Фіксатори дверей установіть у нижнє положення, для спілкування приспустіть скло водійських дверей.
  6. При наявності аудіо- та відеозаписуючих пристроїв, обов’язково увімкніть їх.
  7. Зачекайте, поки поліцейський підійде до вашого автомобіля. Поліцейський зобов’язаний поінформувати вас про конкретну причину зупинення ним транспортного засобу, з детальним описом підстави зупинки, визначеної у ч. 1 ст.  35 ЗУ «Про Національну поліцію».
  8. Якщо поліцейським будуть називатись будь-які інші причини зупинки, ніж перелічені в ч.1 ст.35 ЗУ «Про національну поліцію», або не буде детального опису підстави зупинки, сміливо телефонуйте на гарячу лінію Національної поліції 0-800-50-02-02

Підстави зупинки, визначені ч. 1 ст. 35 Закону України «Про Національну поліцію».

1) якщо водій порушив Правила дорожнього руху, затверджені постановою КМУ від 10.10.2001 р № 1306;
2) якщо є очевидні ознаки, що свідчать про технічну несправність транспортного засобу;
3) якщо є інформація, яка свідчить про причетність водія або пасажирів транспортного засобу до скоєння дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення, або якщо є інформація, яка свідчить про те, що транспортний засіб або вантаж можуть бути об'єктом або засобом скоєння ДТП, кримінального або адміністративного правопорушення;
4) якщо транспортний засіб знаходиться в розшуку;
5) якщо необхідно здійснити опитування водія чи пасажирів про обставини скоєння дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення, свідками якого вони є або могли бути;
6) якщо необхідно залучити водія транспортного засобу до надання допомоги іншим учасникам дорожнього руху або поліцейським або як свідка при оформленні протоколів про адміністративні правопорушення чи матеріалів ДТП;
7) якщо уповноважений орган державної влади прийняв рішення про обмеження або заборону руху;
8) якщо спосіб закріплення вантажу на транспортному засобі створює небезпеку для інших учасників дорожнього руху;
9) якщо порушений порядок визначення і використання на транспортному засобі спеціальних світлових або звукових сигнальних пристроїв.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анонім

    Давно пора взятися за ці бляхи ,а то їздять без реєстрації  , скоюють ДТП ,а відповідальності жодної . Давно  пора навести порядок, завіс сюда автомобіль значить сплати мито , зареєструйся ,отримай українські номери . Як б.....ь купують товари в інтернеті на суму  більше  150 євро  так всі сплачують окремий податок оскільки по іншому не отримаєш посилку ,а ці хитровимахані рішили державу нає........ . Чесно треба жити , і працювати  . Всі такі набожні в неділю особливо у нас в Тернополі ,а в будні дні тільки і шукають шляхи ,як би то щось вкрасти з робочого місця ,як би то когось нає.....ти на бабки , як би то не працювати ,але щоб держава платила допомогу , як би то відмотати на лічильниках води ,електрики ,газу показники .

    дядя_Юра reply Анонім

    Я відпрацював в рабстві все своє життя, значить і решта має так жити, не треба відміняти кріпацтво! Серед таких от сводолюбивих і народжуються бунтарі, які потім все руйнують і нищать. А то найшлися самі мудрі - за гроші працювати! Я от ще данину своєму пану плачу п`яту частину за те що жінка мені обід на поле відправляє і нічого, живий як бачите. Жити треба по правилах, бо правила дані Богом! Кожної неділі на покаяння ходите, а тут йдете проти своїх наставників. Так і від рідних батьків відмовитеся скоро...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати 09:30 18 квітня світло вимикати не будуть, але ситуація може змінитись 09:00 У Чорткові підняли тариф на воду Від читача 09:22 У конструктивній співпраці – ефективна робота 08:00 На Тернопільщину йде похолодання 22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату 21:02 Двотижневий фестиваль «Великодні мотиви» стартував у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії 19:02 Ніхто не скаржився на витік газу, а він був: скільки нарахують в третій платіжці за перевірку мереж 18:30 Біля дамби Тернопільського ставу висадили катальпи 17:50 На вісьмох вулицях «Нового Світу» 18 квітня не буде води 16:30 «На гарячому» затримали чоловіка, який за $ 12 000 обіцяв домовитися з ВЛК Тернопільського військкомату 16:05 Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:53 «Поділили на «своїх» і «чужих»? Переселенка з Харкова скаржиться, що синові не видали книги в бібліотеці 15:45 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 17 квітня 15:30 Сім’я полеглого воїна Миколи Пителя пожертвувала дзвін для храму play_circle_filled 14:48 На Тернопільщині розшукують чоловіка з Бережан 14:07 Удар по Чернігову: 14 загиблих, 61 людина постраждала play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up