Камери відеофіксації швидкості у Тернополі: кого і за що тепер штрафуватимуть. Пояснюємо всі нюанси

Камери відеофіксації швидкості у Тернополі: кого і за що тепер штрафуватимуть. Пояснюємо всі нюанси
  • Ми підготували для вас мапу камер автоматичної відеофіксації швидкості, які працюватимуть з 8 жовтня у Тернополі.
  • Даємо поради, як зменшити штраф на 50 відсотків та що робити, аби відповідальність поніс водій, який скоїв порушення, а не власник автомобіля. Інструкція в матеріалі.

Чотири камери відео фіксації порушень ПДР працюватимуть у Тернополі вже від 8 жовтня. Ще одна, біля «Літака», запрацює невдовзі. Наразі вона проходить всі необхідні процедури для запуску — стандартизація, метрологія і інші бюрократичні процедури..

Як працюють ці камери, пояснив начальник управління патрульної поліції в області Богдан Шевчук.

  • Прилад зафіксував подію - порушення. Система в автоматичному порядку надсилає подію користувачу (уповноваженій особі розглядати адміністративні правопорушення, зафіксовані в автоматичному режимі, який звіряє усі дані, які підтягнула система з метаданими (фото/відео), — пояснив Богдан Шевчук. —  Якщо все вірно, уповноважена особа накладає електронний цифровий підпис на електронну постанову, після чого система надає постанові серію та номер.

Як оплатити штраф і зменшити суму вдвічі?

У разі, якщо не співпадають державний номерний знак, марка/модель, погано видно номер, інший колір тощо - уповноважена особа відхиляє дану подію з вказанням причини відхилення, пояснив головний патрульний краю.

Відео дня

Зверніть увагу: штрафи за перевищення швидкості зросли. Допустима швидкість в межах міста 50 км/год. У разі перевищення встановлених обмежень швидкості руху понад 20 км/год – штраф 340 грн. На 50+ км/год — 1700 грн. Відповідальність за порушення встановлених обмежень швидкості руху транспортних засобів визначається частинами 1 та 3 статті 122 КУпАП.

Від початку року працівники патрульної поліції в Тернопільській області винесли 15 750 постанов за порушення швидкісного режиму, встановлених за допомогою TruCAM. На суму 6 млн 477 тис. 085 грн, з них сплачено 6 142 159 грн.

  • Окрім того, штраф зменшується на 50 відсотків, якщо його сплачено протягом 10 банківських днів з моменту отримання постанови, — пояснив Богдан Шевчук. — Якщо ви не слпатили протягом 15 днів, сума подвоюється. Через 30 днів передається до виконавчої служби. 

Щоб оплатити штраф, можна перейти за посиланням по QR-коду, який зазначено на лицьовому боці постанови, скористатись платіжними інструментами на сайті МВС, в електронному кабінеті водія або в за стосунку «Дія», а також платіжними системами та сервісами, які діють в Україні на законних підставах. В тому числі – послугами банків.

Зауважимо, що на території міста Тернополя максимально допустима швидкість руху транспортних засобів становить 50 км/год.

Чи писатимуть вночі і що з мотоциклами?

Камери вночі працюватимуть настільки ж ефективно, як і вдень, на Злуки в обидва боки фіксуватиме всі смуги руху, а максимальна швидкість, яку камера не зафіксує — це 250 км/год, пояснив Святослав Журовський, директор КП «Тернопільінтеравіа».

  • Зона дії ефективної роботи цих камер — приблизно 30 м, а технічні характеристики камер такі, що інфрачервона підсвітка дозволить ефективно працювати і в нічну пору доби, — пояснив Святослав Журовський. — В камерах  використовуються два методи визначення швидкості – лазар і радіохвилі.

Якщо на проспекті Злуки дві камери, направлені в різні боки, то обидві «писатимуть» усі смуги руху. Решта камер, зчитуватиме інформацію лишень в один бік.

Максимальна швидкість, яку вже камери не зафіксують — 250 км/год. Меншу так. Швидкість руху мотоциклів, якщо на них спереду є номерний знак, теж фіксуватиме.

Наступного року у Тернополі з’явиться ще кілька камер. Скажімо, планують їх встановлення на Об’їзній, де навпроти дві заправки WOG, які тернополяни охрестили «близнюками». Це якщо від Гаївського перехрестя підніматись нагору, попри «Камелот». — Плануємо також встановити камеру на дамбі Тернопільського ставу, на вул. Тарнавського, вище 11 школи, на вул. Бережанській, вище корпусу ТНЕУ, — повідомив Святослав Журовський. — Тобто, камери встановлять там, де часто трапляються ДТП з травмованими та загиблими саме внаслідок перевищення швидкості. Якщо статистика таких ДТП змінюватиметься, можливо, й місце розміщення камер корегуватиметься.

Де працюватимуть камери у Тернополі, дивіться на мапі.

  • Місця для цих камер вибрані також невипадково, — каже Богдан Шевчук. — Вони встановлені на аварійно-небезпечних ділянках та/або місцях концентрації ДТП автомобільних доріг загального користування через недотримання швидкісних обмежень.

Зараз КАФи автоматично фіксують лише перевищення швидкості, проте пізніше система почне фіксувати й інші порушення – приміром, проїзд на червоний сигнал світлофора, порушення правил зупинки чи стоянки, проїзд смугою для громадського транспорту, тротуарами, смугами зустрічного руху тощо.

Яка швидкість — вже порушення?

  • Скажіть, хто має практичний досвід, фіксуватимуть відразу порушення при перевищені 50+1 км/год? Але ж є допустима норма 50+20, тобто 70+1 км/год. З якою швидкістю можна рухатись, — цікавиться тернополянин Назарій Хамуляк

Якщо перевищення швидкості більш, ніж на 20 км/год, це вже порушення, наголошують у патрульній поліції. Відповідно, прилади рахуватимуть за порушення швидкість: дозволені 50 км/год+ 20 км/год.+спеціально закладену похибку в роботі приладу, а це 3 км/год. Відповідно, 73 км/год.  

Протягом поточного року на дорогах України буде встановлено ще 220 камер фіксації порушень Правил дорожнього руху. Місця для їх встановлення вибрані не випадково – системи фіксації запрацюють по всім областям на тих ділянках доріг, де трапляється найбільше аварій. Про це заявив перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький. Він підтвердив, що система фото- та відеофіксації довела свою ефективність. Дійсно, кількість дорожньо-транспортних пригод з потерпілими та загиблими на ділянках, де вже є камери, знизились утричі.

  • Щоб ця система запрацювала, була проведена титанічна праця, — каже Олексій Білошицький. — І технічна сторона системи фото- та відеофіксації, і законодавча складова, все приведено у відповідальність до українського законодавства.

Щоб відповів водій-порушник, а не власник авто

Щоб «листи щастя» прийшли водію, а не власнику авто, можна зареєструвати онлайн належного користувача.

Призначити належного користувача на авто можна не виходячи з дому, щоб у разі автоматичної фото- або відеофіксації порушень ПДР штрафи отримувала особа, яка користується автомобілем, а не його власник. Про це повідомив начальник Регіонального сервісного центру МВС в Тернопільській області Святослав Вишневський.  

Від 20 січня 2020 року в Електронному кабінеті водія діє безкоштовна послуга «Керування належним користувачем». Онлайн-сервіс доступний на сайті e-driver.hsc.gov.ua та на Урядовому порталі kmu.gov.ua у розділі «Електронні послуги».

  • Це перша онлайн-послуга, яка була створена відразу в електронному форматі, - пояснив Святослав Вишневський. - Так працює принцип “digital by design”, коли не в онлайн переводять вже наявні адміністративні послуги, а створюють нові, спираючись на онлайн-досвід користувачів. Раніше запуску всіх послуг в електронному форматі передувало надання сервісів за безпосереднього звернення клієнта до відповідної організації.

Належний користувач – це особа, яка на законних підставах користується транспортним засобом, що їй не належить, пояснили в сервісному центрі. Можливість зазначати належного користувача транспортного засобу (ТЗ) стане в нагоді автомобілістам у зв’язку з появою нових правил та налагодженням системи фото- і відеофіксації та паркування. Адже нести відповідальність за свою поведінку на дорозі має безпосередньо водій авто, а не його власник. А також отримувати сповіщення про нові штрафи, сплачувати їх тощо.

Як призначити належного користувача онлайн

Замовником послуги може бути фізична або юридична особа, яка хоче стати належним користувачем. Для цього необхідно:

1. Авторизуватися в Електронному кабінеті водія за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП, раніше ЕЦП), BankID або MobileID.

2. Обрати з переліку послугу «Керування належним користувачем».

3. Ввести VIN-код автомобіля, для якого особа хоче стати належним користувачем. Система видасть деперсоніфіковану інформацію про автомобіль, не про його власника.

4. Обрати підставу для належного користування:

- домовленість із власником;

- довіреність на право користування ТЗ;

- договір оренди, найму чи позики;

- договір фінансового або оперативного лізингу.

5. Ввести e-mail і телефон власника авто.

6. Перевірити свої дані та за необхідності прикріпити скан-копії довіреності чи договору, що є підставою для належного користування.

7. Підписати створену заявку за допомогою кваліфікованого електронного підпису.

Після чого власник отримує листа з посиланням на онлайн-заяву. Для успішного завершення процедури власник авто має перейти за посиланням і дати згоду на це призначення. Якщо підставою для призначення є лише домовленість, власник автомобіля має підписати заяву за допомогою КЕПу. Після чого особа, яка замовила послугу належного користувача, може побачити статус підтвердження заявки в е-Кабінеті водія. Повний цикл надання послуги онлайн забирає один робочий день.

  • Електронна послуга «Керування належним користувачем» доступна для фізичних та юридичних осіб і є безкоштовною, - каже Святослав Вишневський. - На один транспортний засіб може бути призначено не більше одного належного користувача. Видалення призначеного належного користувача можливе власником ТЗ – за поданою заявою або автоматично, у разі закінчення терміну, на який був призначений належний користувач.

Стати належним користувачем може лише особа, яка є власником національного посвідчення водія або посвідчення водія іноземної держави, що відповідає вимогам Конвенції про дорожній рух 1968 року. У випадках, якщо підставою для належного користування є оформлення на особу тимчасового реєстраційного талона або призначення працівника належним користувачем безпосередньо керівником юридичної особи, послуга надається лише в територіальних сервісних центрах МВС і за умови присутності власника ТЗ та особи, яка планує стати належним користувачем, пояснили у сервісному центрі.

Довідка

Статистика аварій (2019-2021 рр.) на ділянках, де зараз встановили камери:

- просп. Злуки трапились 11 ДТП, з постраждалими - 7, травмовано 8 осіб. 
- вул. Протасевича - 6 ДТП, з постраждалими 2, травмовано 4 осіб.
- вул. Будного - загалом 60 ДТП, з постраждалими 8, травмовано 10 осіб, 1 людина загинула. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (11)
  • Vladymyr Mukchalchenko

    Перше чим ставити камери ви підараси дороги поробіть а то розікрали всьо нахуй а на ті гроші які невкрали вони підари камер накупили...
  • Виктор Коненков

    Авто по доручення або накручена відеокамеру з похибкою в 5 км
  • Myk Voroshchuk

    Дальше на камери поставлять кулемети...

    Nikola Wlabimirow reply Myk Voroshchuk

    Myk Voroshchuk і добре зроблять.... а то уже горе -водіїв більше як нормальних...
  • Андрій Роман

    20 хвилин: даємо поради як уникнути штрафу і зекономити гроші

    також 20 хвилин: плати гроші щоб прочитати як зекономити гроші.

keyboard_arrow_up