Смертельна ДТП у Стінці на Великдень: коли і куди зникло обвинувачення в «п’яній» ДТП?

Смертельна ДТП у Стінці на Великдень: коли і куди зникло обвинувачення в «п’яній» ДТП?
  • І загиблий Віктор, і водій Василь, що його збив — односельці. Обоє їздили на заробітки, обоє мали по двоє синів, обоє ходили до однієї церкви.
  • Після ДТП поліція повідомляла, що водій скоїв смертельну ДТП напідпитку. До суду справа пішла, але там немає жодної згадки про стан алкогольного сп’яніння у водія. То чому і на якому етапі вона зникла?

За ДТП, скоєну у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння, якщо в ній є травмовані чи загиблі – тюрма. Причому покарання, якщо є загиблі, законодавчо прирівняли майже до вбивства — позбавлення волі до 12 років. Такі зміни до законодавства діють вже півроку.

П’яних ДТП на Тернопільщині реєстрували чимало. Журналісти ж чекали першого чи бодай одного з перших вироків, де водія, який скоїв смертельну ДТП напідпитку, запроторять за грати. Вирок є. А тюрми не буде…

Мова йде про ДТП, яка сталась у с. Стінка колишнього Бучацького району, а тепер Чортківського, в ніч після Великодня – 3 травня 2021 р.  

Відео дня
  • Керування автомобілем у стані алкогольного сп'яніння стало причиною смерті пішохода, — повідомляли тоді на офіційному сайті Найполіції в області. — У селі Стінка Чортківського району водій Citroen Berlingo, 1976 року народження, збив перехожого. 42-річний потерпілий йшов узбіччям дороги в попутному з авто напрямку.

Чоловік помер на місці події ще до приїзду бригади екстреної медичної допомоги. Кермувальника затримали, згідно зі статтею 208 КПК, запевняли у поліції.

Справу розслідували і направили до суду. Днями водієві проголосили вирок. Проте у Реєстрі судових рішень немає жодного слова про «стан алкогольного сп’яніння». То куди зник стан алкогольного сп’яніння? І чому водій, який забрав життя батька двох дітей, 42-річного Віктора, відбудеться умовним терміном?

Забігаючи наперед, повідомимо, що звернулись до прокуратури із питанням, чи не оскаржуватимуть надто лояльний вирок в апеляції. Щойно нам нададуть відповідь – опублікуємо її.

То що відомо про водія і загиблого?

Віктору Ковалю, жителю Стінки, було 42. Чоловік офіційно ніде не працював, виховував з дружиною, вчителькою місцевої школи, синів-двійнят. Сам він родом із сусідніх Млинків, до Стінки переїхав, коли молоді люди одружились, адже жінка — місцева.

— Він був дуже спокійний, не прикрий, нормальний сільський хлопака, їздив на заробітки, — розповіла сусідка загиблого пані Оксана (ім’я змінене на прохання жінки – прим. авт.). — Їздив за кордон, на сезонні роботи. То якраз на Великдень було. Може, випив де, вертався додому. В селі різне говорять. Але щоб щось зле за нього — то ні. Дуже шкода чоловіка, най з Богом спочиває.  

Село вже «гудить», що справу «порішали». Хоча люди дивуються, бо у родини засудженого водія Василя ані надто великих статків, ані впливових родичів немає. Хіба так домовились. Бо, як виявилось, дружина загиблого є далекою родичкою Василя. Може так, по родинному, справу вирішили.  

Збив Віктора теж місцевий, його односелець Василь А. (повні дані є в редакції, проте ми не називатимемо їх до набрання вироку законної сили – прим. авт.).

Василю 45, теж має дружину і двох дітей. Офіційно працює механіком з ремонту автотранспорту в приватника у с. с.Космирин Чортківського району. Принаймні така інформація є в Реєстрі судових рішень. А от місцеві про офіційну роботу не чули, кажуть, що чоловік час від часу теж їздить на сезонні заробітки.

— Зараз Василь є в селі, бачимо його часто, то, певно, поки розслідували ту ДТП, ніде не їздив, — каже сусідка. — Вони були добре з Вітею знайомі. Навіть в одну церкву ходили – руську, вона у нас є. Ніхто не хотів зле Василеві, але ж навіщо ти за кермо сідаєш, як випив? Оце людей непокоїть.

То був стан сп’яніння чи ні?

Так, в селі після ДТП тільки й мови було про те, що Василь збив Віктора, коли повертався додому. Той йшов узбіччям, не був посеред дороги. Люди кажуть, аварія сталась фактично на центральній дорозі, там для села досить насичений рух транспорту, але ДТП, ще й зі смертями, давно не пригадують на тому місці. Місцеві кажуть, одразу після ДТП нібито говорили, що було ще якесь авто. Вони не могли розминутись під час обгону, тому Василь збив Віктора…     

— Не можна пити і сідати за кермо, через це всі аварії і біди стаються, — підсумувала жінка.

То що ж сталось насправді? Був Василь напідпитку, чи ні? З таким питанням ми звернулись до відділу комунікації головного управління Нацполіції в області. Адже до суду справа дійшла вже без «п’янки».

— На момент скоєння ДТП стан алкогольного сп’яніння показав прибор «Драгер», — запевнив начальник відділу комунікації головного управління Нацполіції в області Сергій Крета.

— Потім вони не погодилися з результатами. Призначили експертизи, брали взірці крові. Алкоголю вже не було.

Звичайно, доки ці всі процедури пройшли, алкоголю вже могло й не бути у крові. І щоб це зрозуміти, не потрібно бути юристом чи мати вищі освіти. От хто чоловікові нарадив таку схему — питання так і залишиться відкритим.

За смерть односельця – три роки умовно

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений суду показав, що 3 травня 2021 року, приблизно о 02 год. 40 хв., він, керуючи автомобілем CITROEN BERLINGO та рухаючись вул. Молодіжною в с.Стінка, смертельно травмував пішохода. Потерпілий йшов проїжджою частиною дороги. Побачив він пішохода в останню мить перед наїздом. Після наїзду зупинив автомобіль, вийшов з автомобіля і викликав на місце пригоди швидку медичну допомогу та поліцію.

Василь повністю визнав вину, дав показання, погодився зі всіма доказами у справі, відмовившись від їх дослідження в судовому засіданні.

Дружину загиблого Віктора теж допитали у суді. Жінка підтвердила, що в ДТП загинув її чоловік, проте за яких обставин сталася пригода, — їй невідомо. Розповіла, що обвинувачений, який є далеким родичем, повністю відшкодував їй збитки. І просила суд не карати його суворо.

  • Визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.286 КК України, і призначити йому покарання у виді позбавлення волі на строк п`ять років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк один рік, — таким був вирок Бучацького райсуду. — Відповідно до ст.75 КК України, звільнити від відбування основного покарання з випробуванням, встановивши йому іспитовий строк тривалістю три роки.

На вирок може бути подана апеляційна скарга до судової палати в кримінальних справах Тернопільськогог апеляційного суду через Бучацький районний суд протягом тридцяти днів з дня його оголошення.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Yuriy Kupeev

    Порішав

keyboard_arrow_up