Справи не всіх резонансних ДТП-2022 за участі п’яних водіїв вже в судах. Ми дізнались, чому

Справи не всіх резонансних ДТП-2022 за участі п’яних водіїв вже в судах. Ми дізнались, чому
  • Сироті Віці у квітні виповнилось 16 років, а в травні дівчинка загинула під колесами автівки, якою керував п’яний водій. Дідусь їхав на кілька днів з передової, аби поховати онучку.
  • 60-річного мешканця Горинки впіймали п’яним за кермом ВАЗ. Справу відправили до суду, але там закрили провадження, мотивуючи, що у поліцейських не було відеодоказів п'яної їзди, а показник алкотестера суддя до уваги не взяв. 28 липня цей самий водій спровокував уже ДТП.
  • Чому справа п'яного водія, який у Чорткові на пішохідному переході збив студентку, досі не в суді?

Студентка-першокурсниця медичного коледжу Вікторія Штамбурська загинула в ДТП. Водій автомобіля Василь Г, з політравмою потрапив до лікарні. Ще трьох пасажирів автівки госпіталізували до Козівської райлікарні.

Нагадаємо, смертельна ДТП трапилась в колишньому Козівському районі під ранок 15 травня. Водій не впорався з керуванням, авто з'їхало з дороги і перекинулось. Аварія трапилася на дорозі «Глинна – Медова – Будилів».

Ще до приїзду медиків швидкої Віка померла від отриманих в ДТП травм.

Відео дня

—    Перший виклик до швидкої надійшов рівно о 5 ранку, повідомила заступниця директора Центру екстреної медичної допомоги і медицини катастроф Ганна Мончак. — Тоді диспетчерську службу повідомили про ДТП і 2 потерпілих в ній людей.

Через 4 хвилини до швидкої знову подзвонили, що потерпілих четверо. Як згодом з’ясувалось, всього їх було п’ятеро. На місце виїхали одразу дві бригади.

1 квітня сироті Віці виповнилось 16 років

В результаті аварії пасажирка — дівчинка 2006 року народження, загинула на місці події.

— Двадцятирічного водія госпіталізували до лікарні, — повідомляв начальник відділу комунікації головного управління Нацполіції в області Сергій Крета. — Попередньо, він сів за кермо у стані алкогольного сп'яніння. Ще трьом пасажирам надавали меддопомогу. Кермувальника затримали.

За словами медиків, ще одна пасажирка, 18-річна дівчина, отримала закриту травму плеча. Хлопець — закриту травму грудного відділу хребта. Ще один пасажир – травму голови.

Як вдалось нам з’ясувати, всі молоді люди земляки, були в одній компанії. За попередніми даними, Василь саме розвозив їх по домах після відпочинку.

Вікторія Штамбурська лишень 1 квітня відсвяткувала свій 16-ий День народження. Дівчинка планувала стати зубним техніком, і минулоріч вступила до Медичного коледжу, що у Тернополі. Віка із невеличкого села Горби, що належить  до Городищинського округу. Дівчинка — сирота, її разом із молодшою сестрою Веронікою під опіку взяла бабуся, коли два роки тому раптово померла мама дівчаток. Батька сестрички ніколи не мали. А дідусь вже давно є військовим-контрактником, і з початком повномасштабного вторгнення перебував у гарячих точках. Його ненадовго відпустили з фронту, аби провів онучку в останню путь.

Водія з реанімації забрали до СІЗО

Водія Mitsubishi lancer звуть Василем Г. (ми не можемо називати прізвище та решти даних, доки триває судове слідство. Всі дані є в редакції – прим. авт.). Чоловікові 8 січня виповнилось 22 роки. Його доправили до реанімації з політравмою. У водія також діагностували закриту черепно-мозкову травму, перелом лівої променевої кістки, рвану рану скроневої ділянки голови зліва. Невдовзі його помістили в ізолятор тимчасового тримання, а авто — на арештмайданчик.

Вся компанія, яка потрапила в ДТП – друзі. Разом відпочивали, а над ранок Василь поїхав порозвозити колег по домівкам.

За словами старости с. Глинна Наталії Мельник, юнак – із багатодітної родини. Найстарший із дітей зараз на передовій на Донеччині. Старший брат Іван має власну родину і двох маленьких донечок. Коли почалась війна, взяв повістку, і служив на передових позиціях. Наступний у родині Василь. Є ще молодші сестра Таня і брат Андрій. Разом з родиною проживає бабуся.

— Сім’я благополучна, батьки працюють в поті чола, як про таких кажуть, чорно, діти усім забезпечені, а родина дуже порядна, у них велика господарка, городи, дуже багато і тяжко працюють з дня в день, — каже Наталія Мельник. — Сам Василь був збитошним, як і всі хлопці. Але в селі не чудив, конфліктним не був, привітний і добрий. І така біда…

Василь навчався у технічному коледжі в Тернополі. В селі бував рідко, бо їздив на заробітки до Польщі, і більшість часу проводив за кордоном.

Коли почалась війна, повернувся із Польщі з другом, який теж був в авто і потрапив в ДТП 15 травня. Василь тоді дізнався, що старший брат служить, тому сказав: «Де є мій брат, буду і я». Обоє юнаків пішли до військкомату, отримали повістки, хотіли йти добровольцями – але їх до війська не взяли.

Автівку, на якій потрапив у ДТП, придбав за тижнів 2-3 до аварії. Зараз справа у суді. Василю інкримінують скоєння смертельної ДТП у стані алкогольного сп’яніння. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від п’яти до десяти років.

П'яний водій на пішохідному переході збив студентку

З тілесними ушкодженнями до лікарні бригада екстреної медичної допомоги доставила жительку Чорткова. Сімнадцятирічну дівчину на пішохідному переході збив водій автомобіля Volkswagen Passat.

Нагадаємо, аварія трапилася 4 жовтня близько 19:15 у Чорткові. Потерпілу госпіталізували до неврологічного відділення. За попередніми даними, 27-річний водій іномарки на момент аварії перебував у стані алкогольного сп'яніння. В його крові алкотестер показав 0,7 проміле алкоголю.

Даний факт внесений в ЄРДР згідно зі статтею 286-1 (порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами в стані сп’яніння) ККУ. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до трьох років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від трьох до п’яти років.

— У цій справі поки що триває слідство, — повідомив начальник відділу комунікації Головного управління Нацполіції в області Сергій Крета. — Слідчі чекають на результати судово-медичної експертизи щодо стану потерпілої в цій ДТП. Після того, як його отримають, проаналізують всі докази, а обвинувальний акт направлять до суду. 

П’яний водій фури побив 3 авто і покалічив 4 людей

У суді зараз перебуває справа п’яного водія вантажівки з Донеччини, який потрощив 3 авто і покалічив чотирьох людей.

Нагадаємо, дорожньо-транспортна пригода сталася 16 серпня на автодорозі Тернопіль - Кропивницький -Знам'янка - Луганськ - Ізварине, поблизу села Кам’янки Тернопільського району.

Виїхавши на місце події, поліцейські встановили, що 57-річний водій – житель Донецької області, перебуваючи за кермом у нетверезому стані, керуючи вантажним тягачем Scania із напівпричіпом-рефрежератором, виїхав на зустрічну смугу, де допустив зіткнення із ще однією фурою марки Scania з напівпричіпом-самоскидом та легковим автомобілем Ford Mustang. Внаслідок зіткнення сталося перекидання другої фури, якою кермував 40-водій із Закарпаття. 

В аварії травмувались четверо людей: водії усіх транспортних засобів та пасажир, який перебував у кабіні разом з порушником.

— Під час медичного огляду було підтверджено, що водій, який спричинив аварію, перебував у стані алкогольного сп’яніння, — повідомив Сергій Крета. — Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 286-1 Кримінального кодексу. Слідство у цій справі завершене, матеріали передали до суду.

Суд не покарав, бо не було… відеодоказів

60-річний житель Горинки, що в Кременецькому районі, двічі впродовж кількох місяців потрапляв в поле зору працівників поліції.

На початку березня патруль за порушення правил зупинив автомобіль марки ВАЗ. При спілкуванні з'ясувалося, що водій у стані алкогольного сп'яніння. Чоловік погодився пройти тест на «Драгері». Газоаналізатор показав в крові 1,27 проміле алкоголю.

Правоохоронці склали адмінпротокол, згідно зі статтею 130 КУпАП та направили справу до Кременецького районного суду. 16 травня відбулося засідання, і суд закрив провадження, мотивуючи тим, що у поліцейських не було відеодоказів п'яної їзди, а показник алкотестера суддя до уваги не взяв.

—    28 липня цей самий водій спровокував уже ДТП, — повідомили у поліції. — 60-річний житель села Горинка грубо порушив правила дорожнього руху. Він не пропустив вантажівку, яка їхала головною трасою, і спробував швидко виїхати з другорядної дороги на головну. Проте не встиг та врізався в MAN.

Порушника госпіталізували до лікарні і взяли зразки крові на вміст алкоголю. Відомо, що чоловік знову сів за кермо у стані алкогольного сп'яніння. Тепер у суді відповідатиме за скоєння п’яної ДТП.  

Алкоголю у крові в 15 разів більше за норму 

3.05 проміле на Драгері — 29 вересня близько 20-ї години інспектори отримали повідомлення про ДТП з потерпілими на вулиці 15-го Квітня у Тернополі.

Патрульні оперативно прибули на місце події, надали допомогу потерпілим та з'ясували обставини дорожньо-транспортної пригоди. За попередньою інформацією, водій автомобіля Skoda порушив ПДР та допустив зіткнення з автівкою Audi, внаслідок ДТП водія останнього транспортного засобу швидка забрала до лікарні.

—    Спілкуючись з винуватцем ДТП, інспектори виявили в чоловіка явні ознаки алкогольного сп'яніння, повідомила речниця управління патрульної поліції в області Катерина Метельська. — Поліцейські запропонували чоловікові пройти огляд на стан сп'яніння на місці за допомогою алкотесту Драгер, на що останній погодився. Результат огляду виявився позитивним, прилад зафіксував 3.05 проміле алкоголю в крові водія.

В аварії тоді постраждав 19-річний тернополянин. Його з тілесними ушкодженнями доправили до лікарні. А після надання меддопомоги відпустили додому. В обох кермувальників взяли зразки крові для перевірки на вміст алкоголю та розпочали слідство у справі ДТП.

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 286-1. Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами в стані сп’яніння

1. Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження, — караються позбавленням волі на строк до трьох років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від трьох до п’яти років.

2. Ті самі діяння, вчинені в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, якщо вони заподіяли потерпілому тяжке тілесне ушкодження, —караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від п’яти до восьми років.

3. Діяння, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, якщо вони спричинили смерть потерпілого, — караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від п’яти до десяти років.

4. Діяння, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, якщо вони спричинили загибель кількох осіб, — караються позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від семи до десяти років.

Читайте також 

Де та кого ловлять п’яним за кермом на Тернопільщині (ІНФОГРАФІКА)

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Стефан Федорович

    Пішогодний перехід це не підземний потрібна уваґа обох сторін учасників руху
  • Lidija Mazur

    мабуть тому що має гроші або мажор з звязкамт тому це чом не відповідає по закону

keyboard_arrow_up