Водійка, яка скоїла смертельне ДТП, де загинула її сестра, таки піде за грати. Ми дізналися деталі

Водійка, яка скоїла смертельне ДТП, де загинула її сестра, таки піде за грати. Ми дізналися деталі
На фото загибла Анастасія. Їй назавжди залишилось 17...
  • Аварія сталась у день, коли дівчина отримала права. Вона й сама постраждала в ДТП, зараз має інвалідність та 5 місяців тому народила дитя.
  • Прокурор і батьки загиблої Насті просили в апеляції 5 років тюрми для Аліни, яка була за кермом. Також просили позбавити її прав керування. Колегія апеляційного суду частково задовольнила скарги.

Чотири роки позбавлення волі та ще три — позбавлення прав керування для Аліни, яка скоїла смертельну ДТП в с. Плебанівка. Так вирішила колегія суддів Тернопільського апеляційного суду 3 серпня. До апеляційної інстанції скарги подавали як прокурор, так і родина загиблої Насті. Адже суд першої інстанції своїм вироком засудив юну водійку умовно. Взяв до уваги, що обвинувачена й сама постраждала в ДТП, окрім того, 5 місяців тому народила дитину.

Трагедія розділила родину навпіл

Нагадаємо, Насті Золотій з Озерян тоді було 17 років. Дівчина загинула в ДТП, яке врізалось в дерево. Керувала авто її двоюрідна сестра Аліна, яка того ж дня отримала права. Аліна теж отримала травми, як і її хлопець Володимир, власник автівки. Мами Насті й Аліни – рідні сестри. Але трагедія, а з того фатального дня минуло понад 4 роки, розділила родину навпіл…

Аварія трапилась ввечері 26 травня 2018 року поблизу Плебанівки, що у Теребовлянському районі. Молода водійка з Борщівщини сіла за кермо в перший же день, як отримала посвідчення водія.

Відео дня

Перед с. Плебанівка водійка «Шевроле» не впоралась з керуванням, і авто з’їхало з траси, де зіткнулось з деревом. І водійку, і ще двох пасажирів швидкою доправили до лікарні. Вночі 17-річна дівчина, двоюрідна сестра кермувальниці, від отриманих травм померла. Аліна тоді запевняла, що її підрізав чорний джип «Мерседес» з іноземною реєстрацією. Що він там був – підтвердили й відеозаписи, які вилучили поліцейські. Тоді правоохоронці розшукували власника. Ним виявився поляк. На місці він справді був. Чоловіка знайшли. Але до ДТП він виявився непричетним.

Наприкінці травня 2022 року – через 4 роки після аварії, у Чортківському райсуді проголосли вирок юній водійці.

На Борщівщині тим часом через суд пройшла ще одна справа — щодо інструктора автошколи, яку нібито відвідувала і закінчила Аліна. Тоді з’ясувалось, що дівчина права отримувала, проте добру частину уроків не відвідувала, хоча інструктор вправно ставив відмітки, що вона була присутньою. Рідні загиблої Насті стверджували, що Аліна не могла навчатись в автошколі. Що вона на певний час поїхала до мами у Францію. Це підтвердила і прикордонна служба, що дівчина з кінця березня до кінця травня була за кордоном. Інструктора покарали штрафом 8 500 грн і і заборонили рік працювати за цим фахом. 

Запевняла, що нічого не пам'ятає про ДТП

У суді Аліна пояснювала, що 26 травня 2018 року зранку здавала екзамен в Чорткові в МРЕО на отримання водійських прав. Перед цим вона ходила три місяці на навчання в автошколу, потім вчила водіння. Заочно вона не вчилась та особисто здавала екзамен і отримала водійське посвідчення. Після обіду вона повернулась додому. Згодом подзвонив її хлопець Володимир і запропонував поїхати в Тернопіль. А вона запросила із собою двоюрідну сестру Настю. Аліна стверджувала, що взагалі не пам`ятає аварії. Обставини ДТП їй відомі зі слів хлопця та свідків, які давали покази в суді. До ДТП вона ніколи не втрачала свідомість. Лікарі пояснювали, що це могло бути наслідком стресу внаслідок аварії. Вину у скоєнні ДТП визнала.

Батько Насті у суді стверджував, що до ДТП Аліна була у Франції, і що це її мама домовилась про отримання нею водійського посвідчення. Це посвідчення є фіктивним, бо є вирок суду з цього питання. Батько запевняв, що не готовий пробачити Аліну і просив її суворо покарати, призначивши максимальну міру покарання. Цього ж просила для рідної племінниці і мама загиблої дівчинки.

Чортківський райсуд визнав Аліну винуватою у вчиненні смертельної ДТП та позбавив волі на строк 4 роки з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк 3 роки. Тим же вироком звільнив від відбування покарання, встановивши іспитовий строк терміном 3 роки. Тобто — 3 роки умовно.

І прокурор, і батьки загиблої Насті з вироком не погодились і подали апеляцію. У скаргах просили 5 років позбавлення волі та надовго позбавити прав керування. Колегія суддів Тернопільського апеляційного суду частково задовольнила скарги та засудила юну водійку до 4 років позбавлення волі. У залі судових засідань її під варту не брали. Проте невдовзі дівчина таки опиниться у в’язниці. Хоча ще має право оскаржувати ухвалу апеляційного суду в касаційній інстанції – у Верховному суді.

 

«20 хвилин» й надалі стежитиме за розвитком ситуації у справі резонансної ДТП та повідомлятиме про все читачів, якщо будуть зміни.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Ленка Хохлова

    А инспектор может как-то отвечать за отсутствие мозгов и ответственности у будущего водителя? Страшная трагедия, но можно пройти двое курсов, и так и не получить навыки. Можно иметь навыки, но сесть за руль выпивши. Можно не иметь тормозов и ехать на скорости, на которой не контролируешь машину. А можно не иметь прав и водить на высшем уровне. Увы, слишком многое зависит от водителя, а не того, кто его учил(
  • Ольга Пічик

    Боже борони від такого горя.
  • Ольга Підгурська

    Перша сторона: навчатися обов'язково!Друга сторона: тітка невдоволена вироком, зрозуміло, але її дитину напевно теж за шию ніхто в машину не волік до водія без досвіду.
  • Зоя Гончаренко

    Господи,ціна життя молодої дівчини-8.5тис.грн інспектору,який отримав у рази більше,за те,що видав "липові" права і,по суті, є першопричиною аварії.

    Дмитрий Яковлев reply Зоя Гончаренко

    Зоя Гончаренко, а кто доктор тем, кто покупает Права?! И это не оправдание муд.кам-взяточникам "учащим" вождению и за взятки выдающим Права! Я бы их собрал в одной камере на весь немалый тюремный срок, и пусть выясняют весь срок кто из них больший муд.к!

keyboard_arrow_up