Судили водія, який на BMW Х3 збив 80-річну бабусю. Та невдовзі померла у реанімації

Судили водія, який на BMW Х3 збив 80-річну бабусю. Та невдовзі померла у реанімації
  • Літню жінку доправили до райлікарні, а згодом перевезли до медзакладу Тернополя, де на 9-ий день вона померла. Після цього справу перекваліфікували.
  • Водій у суді каявся і просив пробачення. Пригадав, як йому потрібно було заїхати на «Нову Пошту», тому почав розвертатися. Коли виконував маневр, рушивши заднім ходом, збив бабусю.

Бабусю Йосипу й досі пам’ятають на рідній Бучаччині. Те, що жінка потрапила під колеса позашляховика серед білого дня, вразило односельчан та тих, хто добре знав жінку. За неї молились та бажали швидкого одужання. Звістка про її смерть вразила усіх. На жаль, колеги-медики колишньої медсестри пані Йосипи виявились безсилими – на 9 день після ДТП вона померла у лікарні.

  • Я її добре знала, це була дуже хороша і чуйна людина, ви не уявляєте, як нам було жаль, коли дізнались, що її збила машина, — розповіла добра знайома родини пані Оксана (ім’я змінене на прохання жінки — прим. авт.). — Ми молились, аби вона одужала. Але травми були дуже серйозними.

Була шорошою медсестрою і мала чотирьох дітей

Того дня, каже знайома, літня жінка поверталась з лікарні. Ступила на дорогу, йшла в бік так званого Чортківського роздоріжжя, намагалась перейти на протилежний бік вулиці. Як згодом писатимуть в офіційних документах, переходила дорогу в невстановленому місці. А пішохідного переходу, кажуть місцеві, там взагалі немає.

  • Її багато хто знав, бо була дуже хорошою медсестрою, виховала чотирьох дітей, онуків та правнуків мала не менше 15, — поділилась пані Оксана. — Чоловік її давно трагічно загинув. Отак і жила, шанована дітьми, родиною та всіма, хто колись в житті з нею стикався. Їй вже 80 було, чи близько того. І треба ж такому трапитись…

Нагадаємо, аварія трапилась 15 липня 2020 р. близько 12:53 на вул. Шухевича  — у реанімацію після автопригоди потрапила пенсіонерка з с. Підлісся, що на Бучаччині, повідомляли тоді у поліції.

Відео дня

Водій автомобіля BMW, рухаючись заднім ходом, не врахував дорожньої ситуації і збив пенсіонерку. Потерпіла переходила проїжджу частину дороги в недозволеному місці, повідомляли у поліції. Та зазначили, що відомості про подію внесені до ЄРДР за ч. 1 ст. 286 Кримінального кодексу України.

Пані Йосипу спочатку доправили до рай лікарні, згодом перевезли до Лікарні швидкої допомоги у Тернопіль. Тут вона й померла на 9-ий день після ДТП.

Після цього справу перекваліфікували на ч. 2 ст. 286 ККУ та, завершивши слідство, відправили до суду. Днями Бучацький райсуд виніс вирок водієві BMW.

  • Перед початком руху обвинувачений не переконався, що це буде безпечним і не створить перешкод або небезпеки іншим учасником руху, а під час руху заднім ходом не був достатньо уважний, не стежив за дорожньою обстановкою та, відповідно, не реагував на її зміну, — йдеться ву матеріалах справи. — Під час руху допустив наїзд задньою лівою частиною керованого автомобіля «BMW ХЗ» на пішохода, яка переходила проїзну частину дороги зліва направо по ходу руху автомобіля.

Водій щиро каявся і посив пробачення. Діти й простили

В результаті ДТП літня жінка отримала тілесні ушкодження у вигляді закритої черепно-мозкової травми з переломом кісток склепіння та основи черепа, крововиливами над, під оболонки головного мозку і у його речовину, що призвело до його набряку-набубнявіння та компресії, від яких, перебуваючи на лікуванні в КНП «Тернопільська міська комунальна лікарня швидкої допомоги», померла.

В судовому засіданні обвинувачений вину визнав повністю, щиро розкаявся і пояснив, що 15 липня 2020 року близько 12.00 год. він рухався автомобілем марки «BMW Х3» вул. Шухевича в Бучачі. Пригадавши, що йому потрібно заїхати на «Нову Пошту», прийняв ліву сторону й почав розвертатися. Коли виконував маневр, здійснюючи рух заднім ходом, наїхав на пенсіонерку, яка в цей момент переходила дорогу. Наголосив, що відразу надавав їй допомогу, відвідував її у лікарні та оплачував лікування.

Потерпілими у справі були діти загиблої жінки. Всі вони зазначили, що водій відшкодував їм шкоду та підтвердили, що мають претензії лише до страхової компанії. Тому підтримали цивільний позов до страховиків. Просили суд не позбавляти волі обвинуваченого, а також не позбавляти його права керування транспортними засобами. Одна з доньок загиблої жінки зазначила, що пробачила винуватця аварії.

Відповідно до висновку експертів, ознак алкогольного чи наркотичного сп`яніння у водія не виявлено.

  • Визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.286 КК України і призначити покарання 4 роки позбавлення волі без позбавлення права керувати транспортними засобами, — таким був вирок Бучацького райсуду. — На підставі ст. 75 КК України засудженого звільнити від відбування покарання у виді позбавлення волі з випробуванням, визначивши іспитовий строк два роки.

Апеляційна скарга  на вирок може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Тернопільського апеляційного суду через Бучацький районний суд Тернопільської області.

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 286. Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами

ч. 1. Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження, - карається штрафом від двохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років або без такого.

ч. 2. Ті самі діяння, якщо вони спричинили смерть потерпілого або заподіяли тяжке тілесне ушкодження, - караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років або без такого.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (14)
  • Міша Водецький

    Така крута і такі дзеркала круті і бабки не побачив жах.
  • Petro Skarzhynskyi

    Тут зараз коментарі розділяться - від водіїв і від пішоходів...

    Саша Краузе reply Petro Skarzhynskyi

    Petro Skarzhynskyi при чому, перші, розуміють ситуацію і співчувають всім учасникам пригоди, а інші ж, як завжди, агряться на одну сторону із притаманними для себе тезами і закликами
  • Сергій

    п.10,9 ПДР Під час руху транспортного засобу заднім ходом водій не повинен створювати небезпеки чи перешкод іншим учасникам руху. Для забезпечення безпеки руху він у разі потреби повинен звернутися за допомогою до інших осіб.
  • Vladimir Kraynychyn

    Дивитись треба куди виходиш, як можна не побачити машину і самій йти під колеса. Водія шкода, напевне була у сліпій зоні коли здавав назад

    Стас Кабанов reply Vladimir Kraynychyn

    Міша Водецький в моїй ситуації в мене бус і третього дзеркала немає

    Стас Кабанов reply Vladimir Kraynychyn

    І другий сусід (дядькові років 70) каже б.я дадуть як за молоду

    Стас Кабанов reply Vladimir Kraynychyn

    Михайло Заверуха була в мене ситуація
    Привіз я дружину д нашого під'їзду, а бабуля (місцева відеокамера) яка мала пакети швидко встала з лавки з надією що моя дружина їх занесе на 5 поверх дуже жваво побігла до під'їзду, а я рушаючи заднім ходом в жодному дзеркалі заднього виду не побачив її так як в момент коли я рушав вона була в акурат ззаду авто

    Andriy Trotckiy reply Vladimir Kraynychyn

    Міша Водецький а чули про такі речі як мертва зона коли не видно людини  в дзеркала . Ще треба враховувати що 2 об'єкта не були статичні (рухались ) і водій дивлячись в одне з дзеркал не бачив пішохода  а через секунду пішохід вже пройшов 1.5 метри  ( одночасно в 3 зеркала не можливо дивитись)

    Nataliya Wolyanska reply Vladimir Kraynychyn

    Vladimir Kraynychyn зразу за грати і викинути ключі.

    Nadya Vasylkiv-Koroliuk reply Vladimir Kraynychyn

    Міша Водецький ні не спец але я пішоход і крім того що водій їде в мене ще очі є, витріщаю як 4.Тому що машина має свойство давити і це в моїх інтересах залишатися непошкодженою, а те що в нас люди пенсійного віку не дивляться по бокам на дорогу, з маршрутки і так далі то є правда

    Міша Водецький reply Vladimir Kraynychyn

    Nadya Vasylkiv-Koroliuk шановна ви напевне спец водій , скажіть начорта на машині два дзеркала по боках а третє в середині для чого , а може він здавався і не дивився , а по телефону лялякав

    Nadya Vasylkiv-Koroliuk reply Vladimir Kraynychyn

    Михайло Заверуха ну з одного боку, бабуся була не права вона померла дуже шкода, а що тепер робити водієві через це???? Через неправоту людини якій причинив смерть, як йому жити далі? Вина практично не його!!!!

    Михайло Заверуха reply Vladimir Kraynychyn

    Vladimir Kraynychyn от як би то була твоя прабабуся. Ти б теж напевно сказав : і куди ти стара поперла під колеса. Хай навчається їздити. Їздити не купиш як права. Позумник. Тепер хай подумає в камері як їздити.

keyboard_arrow_up