Суперечлива розмітка і нові знаки, яких не помічали водії, – «шум» у соцмережах

Суперечлива розмітка і нові знаки, яких не помічали водії, – «шум» у соцмережах
Скрін з відео. Плутанина через нещодавно встановлені дорожні знаки
  • Водій виклав відео, як дорожники намалювали, на його думку, неправильну розмітку біля кільця, що на Текстильнику.
  • У міськраді запевнили: порушив правила саме водій, а розмітку невдовзі домалюють.
  • Розмітку, як ми переконались, наступного ранку домалювали. Порушником у цьому випадку є водій, який знімав відео, пояснили у поліції

"Новий шедевр на Текстильнику від наших дорожників". Відео з такою промовистою назвою з’явилось 12 червня в групі «Тернопільські плітки» у Фейсбук.

Водій коментує, що невірно намалювали розмітку на ділянці дороги, що на просп. Злуки. Мовляв, якщо їхати правою смугою, розмітка «веде» тільки до повороту направо. І коли виїжджаєш на кільце, доводиться перетинати суцільну смугу.

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

Якщо водій правий, то дорожники створюють аварійну ситуацію на дорозі.

Чи це так і хто виправлятиме ситуацію? Чи водій є порушником? З такими питаннями ми звернулись до міськради та патрульних.

  • Даний водій порушив правила дорожнього руху, - переконує речник міськради Мар’яна Зварич. - Оскільки на даній ділянці затверджена Схема організації дорожнього руху передбачає рух з правої крайньої смуги тільки направо. І про це вказують знаки дорожнього руху! Окрім того, інформуємо, що розмітка на перетині пр.Злуки-Текстильна-Шота Руставелі на перехресті з круговим рухом ще не завершена. Роботи будуть мають закінчити найближчим часом.

Як переконались журналісти, уже зранку 13 червня розмітку домалювали. Знаки й справді стоять на Злуки – перед в’їздом на кільце. І вони вказують, що рух правою смугою можливий тільки праворуч.

У коментарях під постом з відео тернополянина розгорілась неабияка дискусія між водіями.

- Дозволений в’їзд з середньої і крайньої лівої, відповідно доїжджаєш до переходу, бачиш знак - після переходу займаєш відповідну ліву смугу, - пояснював користувачам Roman Luchka.

- Ок, доїжджаєш до переходу в правій смузі, бачиш знак і хочеш перестроїтися, але не можеш, бо там стоїть ряд машин, який не зобов’язаний перестроюватися лівіше, в результаті стоїш з увімкненим поворотником, перекриваєш смугу і чекаєш, коли хтось тебе пропустить, - відповів Andriy Budzinsky.

- Щодо виїзду... Не знаю, на що розраховували, але я думаю що, передусім, знак треба було вішати над дорогою, щоб його завчасно можна було побачити і не перебудовуватись в крайню праву, - пише Roman Luchka. - Або хоча б продублювати фарбою на дорозі, там, наче, ніде поворотів немає перед цим, тільки з’їзди в двори. Можливо, але не факт, розрахунок був на те, що водій відносно того, де планує з’їжджати з кільця, займе смугу лівіше або середню. Але то було б дуже перемудровано, певно, бо правила цього наче не визначають.

Dmytro Bilovus переконаний, що автор порушив правила. За пішохідним переходом на тротуарі є знак 5.16 "Напрямок руху по смугах", який у цій ситуації дозволяє з правої смуги лише повертати вправо.
- Але ситуація досить суперечлива, тому що за правилами такий знак повинен встановлюватись значно раніше і НАД проїжджою частиною або дублюватись (таким же 5.16 чи "Напрямок руху по смузі" 5.18) для лівіших смуг, - пише Dmytro Bilovus. - У випадку на відео він "дійсний" лише на крайню праву смугу. Тому теоретично можна посперечатись про можливість повернути з середньої смуги вправо.

Перед виїздом на кільце встановлено знак 5.16, який вказує напрямок руху по смугах, запевнила речник управління патрульної поліції в області Катерина Басалига.

- Тобто водій повинен зважати на дорожню ситуацію і рухатись саме згідно з дорожнім знаком, - каже Катерина Басалига.

Пріоритет – світлофор, потім дорожні знаки, лише потім – розмітка, пояснили у поліції. Знак вказує, що із крайньої правої смуги можливий рух тільки праворуч.

- У даному випадку сам водій порушив правила руху, - пояснила Катерина Басалига. -  Санкція статті за порушення вимоги дорожнього знаку передбачає 255 грн, - за ч. 1 ст. 122 Кодексу про адмінправопорушення.  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (11)
  • Педро

    В такому випадку знак не правильний. Має бути знак типу 5.20.3 (Початок додаткової смуги руху) А саме крайньої лівої. Тому що щоб на неї попасти потрібно здійснити маневр!
  • Влад

    Автор ролика-олень с купленнными правами. Приотитет знака над разметкой никто не отменял. Поэтому из крайнего правого надо ехать не на круг, а направо, или перестраиваться левее(там была возможность), или платить штраф. Пусть скажет спасибо, что не было полицаев. Но своим видео он сам спалился.
  • Andriy Zakharkiv

    Кому потрібна додаткова ліва смуга перед самим кільцем? А заборона руху прямо з правої смуги тільки ускладнить ситуацію на цій ділянці дороги.
  • Andriy Zakharkiv

    Кому потрібна додаткова ліва смуга перед самим кільцем? А заборона руху прямо з правої смуги тільки ускладнить ситуацію на цій ділянці дороги.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up