Смертельні аварії поблизу Шибалина: як покарали винуватців. Чи планують зміни на цій ділянці?

Смертельні аварії поблизу Шибалина: як покарали винуватців. Чи планують зміни на цій ділянці?
  • Що не аварія, то один-два загиблих. Село Шибалин надто часто з’являється в кримінальній хроніці, нарікають місцеві. Та додають: бояться вийти на двір. 
  • Люди кажуть, що зверталися до священника, аби освятив ту дорогу. Що при цьому роблять відповідні служби та влада? У цьому розбиралися «20 хвилин».

Наші журналісти підняли усі справи резонансних ДТП, які трапилися на дорозі у с. Шибалин за останні роки. У всіх аваріях гинули люди, віком від 19 до 40-ка років. 

— Відколи зробили кращу дорогу років два тому, в нас тут часто аварії, — Оксана, мешканка с. Шибалин, що в передмісті Бережан у Тернопільському районі, зупинила розмову. Жінка ніби щось згадує. — От подивіться самі: що не аварія, то один-два загиблих. І всі такі, що людям шансів вижити практично немає. Ми боїмось вийти на двір і дітей випустити. 

Що кажуть місцеві

Місцеві ділянку в кілометр-два у селі називають шляхом смерті. Тут загинули Іринка Боднар з Іван Шептак, ця дорога відібрала життя подружжя Подоляків, залишивши сиротами двох дітей. Тут зупинилось життя молодих закоханих із Калуша, які їхали до лікарні провідати батька після операції. Тут днями загинула Ірина, яку батьки везли на бус до Тернополя, бо тієї ночі мала виїжджати на роботу до Фінляндії. 

Відео дня

— На мою думку, всі аварії стаються через перевищення швидкості водіями та їхню безпечність, — каже староста с. Шибалин Ольга Дудар. — Поки в нас не зробили гарну дорогу, таких жахливих аварій не було. Почалось все ще позаторік, як ще навіть до кінця дорогу не доробили, протягом місяця тут сталось чотири нещастя. Жителі стурбовані, Бережанська міськрада писала звернення до Служби автодоріг, аби встановили тут лежачі поліцейські, щоб водії бодай трохи швидкість зменшували. Є водії, які враховують швидкісний режим у населеному пункті, а є шумахери… 

Відколи на ділянці почастішали ДТП, встановили дві камери. Проте аварій не меншає, нарікає староста.  

— Це про безвідповідальність та безпечність. Якби кожен їхав і дотримувався  безпечної швидкості, яка дозволена в населеному пункті, а дорога проходить саме через село, — такого не було б, — наполягає місцева жителька Ольга Дудар. — Тут гориста місцевість, там крутий поворот, а водії їдуть на великій швидкості. Колись, як ще замолоду приїжджала до бабусі, на тій дорозі весь час чергувала ДАІ і контролювали швидкість. А зараз нічого не рятує… 

Як проаналізували «20 хвилин», дорога в с. Шибалин й справді аварійна. Роками це було місцем концентрації ДТП, повідомив начальник відділу комунікації головного управління Нацполіції в області Сергій Крета. Але останніми часом дорога у цьому селі не є в переліку ділянок з найбільш трагічними наслідками. Концентрацію ДТП вираховують за спеціальною формулою в Службі автодоріг після того, як всі дотичні структури надають їм показники. Показники останніх років, кажуть у поліції, не дотягують до місця концентрації ДТП.  

«20 хвилин» також проаналізували усі ДТП зі смертельними наслідками, які стались на дорозі у с. Шибалин від 2021 року. Ми дізналися, як покарали винуватців. 

Ірину хоронили без батьків, бо вони в лікарнях

25-го травня 2023 року о 22.01, нагадаємо, в с. Шибалин Бережанської громади Тернопільського району сталася ДТП. 

— Водій Volkswagen Pasat не вибрав безпечної швидкості руху та здійснив наїзд на трактор John Deere, — повідомили у відділі комунікації головного управління Нацполіції в області. — Унаслідок зіткнення автівка виїхала на зустрічну смугу та потрапила під вантажівку МAN. Одна з пасажирок від отриманих травм загинула на місці події, кермувальника іномарки та ще одну пасажирку з тяжкими травмами госпіталізували медики.

Жінку, що загинула, звали Іриною і вона була мамою двох дітей. Її батько зараз в лікарні Бережан — його медики не пустили на похорон доньки. А мама — у лікарні в Тернополі в тяжкому стані. Мамі лише наступного дня після похорону сказали, що її Іринки вже немає… 

До редакції звернувся пан Ігор, сват постраждалого подружжя. Чоловік просить відгукнутись свідків та очевидців смертельної ДТП. 

— Просимо жителів села Шибалин, всіх, хто був на місці ДТП, хто викликав швидку і поліцію, хто бачив трактор, хто що чув, зв’яжіться, будь ласка, з нами, — попросив через «20 хвилин» пан Ігор. — Якщо будемо мовчати, таких аварій ще може бути багато. Кожна деталь має велике значення. Мій сват Володимир, який був за кермом легковика, каже, що фари у трактора не світились… 

— Відомості про подію внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 2 ст. 286 Кримінального кодексу України, — повідомили у відділі комунікації головного управління Нацполіції в області. 

Щодо причин чи ймовірного винуватця смертельної ДТП, у поліції відмовились це коментувати, мотивуючи, що триває розслідування. 

Кому що відомо про смертельну ДТП, хто має будь-яку інформацію чи був свідком аварії, телефонуйте: +38(098) 638-70-65, Ігор. 
 

Понад 9 років тюрми за смерть подружжя

8 листопада 2021 року, нагадаємо, нетверезий водій Skoda Yeti, рухаючись автомобільною дорогою М-30 «Стрий-Умань-Дніпро-Ізварине»,  виїхав на зустрічну смугу, де зіткнувся із Daewoo Lanos, в якому їхала сім'я із п'ятирічним хлопчиком.

Внаслідок зіткнення автомобілів Алла Подоляк та її чоловік Володимир, водій Daewoo Lanos, загинули на місці ДТП, а 5-річного Назарчика з важкими травмами доправили у лікарню. Через п’яного водія осиротів і старший брат хлопчика Сашко, який того дня не перебував з сім’єю в автівці під час аварії, залишившись удома. Родина поверталась зі святкування 70-річного ювілею матері Володимира.

Водія, який на власному авто п’яним влетів в автомобіль, де їхали Подоляки, звуть Русланом К., йому тоді було 43 роки і він проживав в Козові. Чоловік підприємець, і разом з мамою мав магазин продуктів на козівському ринку. Одружений втретє, має трьох дітей. Молодшій дитині, коли сталась ДТП, не було ще й рочку.

Русланові суд призначив покарання дев’ять з половиною років позбавлення волі.  

Місцеві навіть кажуть, що звертались до священника, аби освятив ту дорогу. Бо за місяць до цієї трагедії там теж загинули двоє людей. Місцеві сподівались, що хоч так можна припинити низку смертельних аварій на цій ділянці. Отець погодився, проте зазначив, що вже з десяток разів ту дорогу освячували…

 

Іринка та Іван загинули миттєво

Нічна автотроща, нагадаємо, сталась в ніч на 24 жовтня 2021 року поблизу с. Шибалин – дорогою від Козови до Бережан. Четверо молодих людей, які були в авто, — з Козови. Двоє з них загинули. 

За словами родичів загиблої Іринки, авто близько опівночі понесло, злетіло з траси, вдарилось в стовп, перекинулось кілька разів, приземлилось на дах – і зверху впав збитий стовп. Машину увігнало в землю. На місці від отриманих травм одразу загинув Іван Шептак, провідний спеціаліст Козівського районного сектору УДМС України в Тернопільській області. Чоловікові на Водохреща виповнилось 30, і він був єдиною дитиною у родині вчительки та колишнього правоохоронця.

Близько 5 ранку у лікарні померла 22-річна Іринка Боднар. Дівчину затисло в авто, її змогли визволити близько 4 ранку рятувальники, а близько 5-ї родичам сказали, що її вже немає. 

Іринка Боднар навчалась у магістратурі педуніверситету, на психології. За кермом автівки був Іринчин коханий Тарас. Він на кілька років старший за Іринку, і пара до трагедії вже щонайменше два роки зустрічалась.

— Він хлопець непоганий, дуже захоплюється рибалкою, вони часто компаніями вирушали рибу ловити, — розповів родич. — Любив і пишався своїм гоночним авто. Любив швидкість. Молодечий радикалізм, самовпевненість — не знаю, що призвело до біди. 

В аварії постраждала і Настя – двоюрідна сестра Іринки. Мами дівчат – рідні сестри, мають ще одну рідну сестру. Отак жінок і кликали – Люба, Віра і Надя. Люба – хрещена мама Іринки, Надя втратила доньку, а Вірина Настя потрапила до лікарні. А згодом перенесла не одну операцію.

Коли машина перекинулась на дах, Насті вдалось видавити два задніх скла в авто і, проривши невеликий отвір у землі, вибратись назовні. Дівчинка маленька і дуже тендітна, але саме вона витягла з авто водія. Потім пробувала дістати сестру, однак ту затиснуло в побитій автівці.

Дівчина бачила, що в неї сильно тече кров, що в аварії їй відірвало вухо. Її одразу відправили до реанімації Бережанської лікарні. Там надали допомогу і доправили у Тернопіль. Медики тоді казали, що Настя народилась у сорочці.

На місці події поліцейські перевіряли стан водія на приладу «Драгер», результат був 1.52 % проміле. Потім в нього взяли кров у медзакладі, аби визначити стан алкогольного сп’яніння.

На початку літа 2022 р. водію Тарасу Бережанський райсуд проголосив вирок. П’ять років і шість місяців позбавлення волі із позбавленням права керування транспортним засобом строком на 10 років. 

 

Загинули закохані: у Бережанах розпочався суд 

Слухання у справі смертельної ДТП, яка сталась влітку минулого року неподалік Бережан, розпочали у Бережанському райсуді. Тоді в аварії загинули закохані — 23-річний Василь і 19-річна Марта. А водій іншого авто, киянин Віталій, та його цивільна дружина та її дитина, отримали травми.   

Смертельна ДТП, нагадаємо, трапилась 7 серпня 2022 року о 09:58 на автошляху між с. Шибалин та с. Комарівка Бережанської громади. Там не розминулись два легкових авто Škoda Octavia та Mercedes-Benz. Внаслідок події двоє людей загинули, троє травмовано, повідомили в Головному управлінні ДСНС в області. Рятувальникам довелось діставати загиблих з понівеченого авто.

У цій аварії і загиблі, і серйозно травмовані – іногородні. В Škoda Octavia були двоє людей із Калуша. 19-річна пасажирка Марта та 23-річний водій Василь загинули на місці.

У другому авто їхали кияни. Всі вони потрапили до лікарень. 35-річна Ольга – із забоєм грудної клітки і переломом гомілки. 49-річний водій Віталій, який, за версією слідства виїхав на зустрічну смугу, – із переломом кісток тазу та травмою живота. Дорослих госпіталізували до обласної лікарні. А невдовзі до дитячої обласної лікарні привезли 10-річного Кирилка. Хлопчик спочатку казав, що в нього нічого не болить, а невдовзі малого почало нудити. Його госпіталізували з підозрою на черепно-мозкову травму та струс головного мозку.

До Бережанського райсуду на перше засідання прибули батьки загиблих Марти та Василя, а також їхні родичі і друзі. Люди стояли під стінами суду, тримали фото загиблих. Після засідання люди перепинили водія: «Визнай свою вину! Загинули двоє молодих людей...» Викликали швидку до матері загиблого. Великий біль рідних, поділилась наша колега-журналістка Іванка Гошій.

23-річний Василь і його дівчина, 19-річна Марта із Калуша, того трагічного ранку їхали Škoda, щоб провідати батька в лікарні.

Віталій разом з цивільною дружиною та її сином — у Mercedes рухався на захід країни. Киянин перед тим вивіз свою маму в безпечне місце, бо напередодні розбомбило батьківський дім під Києвом. Тепер перевозив дружину з дитиною. За версією слідства, саме він виїхав на смугу зустрічного руху. Чоловікові інкримінують ч. 3 ст. 286 Кримінального кодексу України, санкція статті передбачає позбавлення волі строком до 15 років і позбавлення прав керування.

Тернопільський міськрайсуд через кілька днів після ДТП обрав Віталію міру запобіжного заходу у вигляді застави 208 тис грн. Згодом цю ухвалу оскаржували в апеляції, проте апеляційний суд залишив все в силі.

І Марта, і Василь були випускниками Калуського ліцею №7. ​
 

Всі знаки на місці, кажуть дорожники

Місцеві нарікають на водіїв, які перевищують швидкість на гарній дорозі, а дорожники запевняють: всі знаки на місці. Просто треба дотримуватись правил дорожнього руху. 

— У населеному пункті Шибалин влаштували тротуари, металеве бар’єрне огородження, зовнішнє освітлення. На нове покриття нанесли дорожню розмітку пластиком, яка довгостроково забезпечує експлуатаційний стан та видимість і встановили усі передбачені схемою організації руху дорожні знаки, — каже Олег Куций, начальник відділу ремонту та експлуатаційного утримання автомобільних доріг, штучних споруд та безпеки автомобільних доріг Служби відновлення та розвитку інфраструктури у Тернопільській області. — У тому числі – комплекти дорожніх знаків 5.49 і 5.50 про початок та кінець населеного пункту з двох боків села Шибалин. Нагадуємо, що відповідно Правил дорожнього руху, ці знаки вказують на обмеження швидкості руху транспортних засобів до 50 км/год, 

Контроль дотримання водіями Правил дорожнього руху здійснює Патрульна поліція України. Також контроль здійснюється за допомогою Cистеми автоматичної фіксації порушень ПДР, наголошують у дорожній службі.

— Станом на 30 травня 2023 р., ділянка траси М-30 у межах населеного пункту Шибалин не встановлена як місце концентрації ДТП, — повідомив Олег Куций. — Визначення згідно з законодавством здійснює ДП «ДерждорНДІ» за результатами моніторингу дорожньо-транспортних пригод, в яких протягом останніх 3 років загинули 2 та більше осіб на одній ділянці.  Цей моніторинг ДП «ДерждорНДІ» отримує від Національної поліції України. 

Порядок виявлення місць концентрації ДТП передбачено у Наказі Міністерства інфраструктури України від 12.08.2022 р №598 zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1313-22#Text

Щойно інформація про жертви ДТП буде внесена до Галузевої бази даних обліку та аналізу ДТП правоохоронцями, ДП «ДерждорНДІ» зможе кваліфікувати вищезгадану ділянку дороги як місце концентрації ДТП.

Дорожники нагадують, що згідно з Розділом 12 ПДР, під час вибору в установлених межах безпечної швидкості руху водій повинен ураховувати дорожню обстановку, а також особливості вантажу, що перевозиться, і стан транспортного засобу, щоб мати змогу постійно контролювати його рух та безпечно керувати ним. У темну пору доби та в умовах недостатньої видимості швидкість руху повинна бути такою, щоб водій мав змогу зупинити транспортний засіб у межах видимості дороги.

 

«20 хвилин» й надалі стежитимуть за розслідуваннями у справах резонансних ДТП та про все повідомлятимуть читачів. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Іван Тлумацький

    Потрібно камери поставити . Візьміть Сиківці всі їдуть як ангели))) а вже біля церкви в них вселяється дух гонщика і на виїзді  тиснуть останні соки з тих корит
  • Зоряна Гевко

    Причиною  є куплені права, добра дорога,перевищення швидкості,погана орієнтація на дорогах,обгін в забороненому місці.

    Леся Любенчук reply Зоряна Гевко

    Зоряна Гевко ще плюс телефон по якому говоруть або пишуть повідомлення бо вони їдуть на крутій машині
  • Maryna Mary Vorona

    А те, що трактор стояв без спеціальних відміток і відбивачів то нічого?

    Ирина Белякова reply Maryna Mary Vorona

    Maryna Mary Vorona а там написано інакше?

    Ростислав Саюк reply Maryna Mary Vorona

    Maryna Mary Vorona міг бути не трактор, а будь-яка інша перешкода....
    "У темну пору доби та в умовах недостатньої видимості швидкість руху повинна бути такою, щоб водій мав змогу зупинити транспортний засіб у межах видимості дороги."

keyboard_arrow_up