Тернопіль отримує нову об'їзну

Тернопіль отримує нову об'їзну
  • Наявна північно-східна об’їзна давно стала у Тернополі вулицею міста, тому виникла потреба в будівництві нової обхідної та розв’язки до неї.
  • Довжина майбутньої дороги (включно з відрізком у складі транспортної розв’язки) становитиме 8,4 км.

Оголошено міжнародний тендер у рамках реалізації угоди з Європейським інвестиційним банком «Транспортний зв’язок в Україні», спрямованої на розв’язання проблем транспортної системи. Про це повідомляє пресслужба Укравтодору.

Більшість українських міст історично не мають обхідних доріг — це пробіли, які необхідно заповнити для ефективного функціонування загальнонаціональної автомобільної мережі. Йдеться про розвантаження населених пунктів від транзитного транспорту, покращення стану довкілля та безпеки руху, йдеться у повідомленні.

Тернопіль є важливим транспортним вузлом. Тут проходять три міжнародні та європейські коридори, що з’єднують Європу та Азію, Західну та Східну Європу, Балтійське та Чорне моря. Наявна північно-східна об’їзна давно стала вулицею міста, тому виникла потреба в будівництві нової обхідної та розв’язки до неї.

Відео дня

Окрім цих проєктів, у планах співпраці з ЄІБ — будівництво ще трьох розв’язок та шляхопроводів у Львівській та Рівненській областях, а також розгортання сучасних Інтелектуальних транспортних систем для управління та контролю за транспортом», — розповів Олександр Кубраков, Міністр інфраструктури України.

У рамках оголошеного тендеру йдеться про будівництво:

—  північно-східної ділянки обходу м. Тернопіль — автошлях І категорії з 4 смугами руху. Він з’єднає населені пункти Шляхтинці та Смиківці й дві міжнародні траси М-19 Доманове — Ковель — Чернівці — Тереблече та М-30 Стрий — Ізварине.

—  транспортної розв’язки в Тернопільській області на М-19 (км 315+629). Для забезпечення безпеки та умов транспортного руху постає необхідність будівництва транспортної розв’язки в різних рівнях на перетині дороги М-19 з північно-східною ділянкою обходу м. Тернополя.

Довжина майбутньої дороги (включно з відрізком у складі транспортної розв’язки) становитиме 8,4 км.

Закупівля проводитиметься шляхом міжнародних конкурентних торгів згідно з правилами ЄІБ. Компанії можуть подавати пропозиції до 8 грудня 2021 року.

Унаслідок будівництва об’їзної дороги м. Тернополя будуть поліпшені транспортно-експлуатаційні показники роботи автотранспорту, знизиться собівартість перевезення вантажів та пасажирів і час їх перебування в дорозі, покращаться екологічні умови та підвищиться безпека руху.

Нагадаємо, що Європейський інвестиційний банк схвалив виділення кредиту Укрзалізниці та Укравтодору в розмірі 50 млн євро для розвитку європейських транспортних мереж. Йдеться про проєкти малої транспортної інфраструктури обсягом 20 млн євро.

На зображенні може бути: текст

Нагадаємо, 19 вересня 2018 року Європейський інвестиційний банк схвалив виділення кредитної лінії в 50 млн євро, щоб допомогти Укрзалізниці і Укравтодору ліквідувати вузькі місця в європейських транспортних мережах. Згідно з документом, мова йде про проєкти малої транспортної інфраструктури обсягом 20 млн євро. Серед них Північно-східний обхід м.Тернопіль.

Підготовка до цього моменту тривала три роки, повідомляє пресслужба Служби автодоріг Тернопільської області. Що зроблено упродовж 2019-2021 років?

Служба автомобільних доріг у Тернопільській області розробила проєкти будівництва І черги об’їзної автомобільної дороги м. Тернопіль та транспортної розв’язки на примиканні обходу до км 315+629 автошляху М-19 Доманове – Ковель – Чернівці – Тереблече.

Для реалізації проєктів будівництва Служба дослідила три важливих аспекти:

1️⃣ Екологію – отримала висновок з оцінки впливу на довкілля № 7-03/12-2019312987/1 від 06.08.2019;

2️⃣ Археологію – отримала звіт про археологічні вишукування (розвідки), розроблений Науково-дослідним центром «Рятівна археологічна служба «Інституту археології НАН України» у 2018 році, висновок Управління культури Тернопільської ОДА №01-203/04-49/01 від 20.03.2020;

3️⃣ Думку громади – отримала звіт про громадське обговорення з планової діяльності №7-03/12-2019312987/2 від 06.08.2019 (у межах проведення оцінки впливу на довкілля), лист Міністерства екології України №7/2244-19 від 10.04.2019 про відсутність зауважень і пропозицій громадськості щодо планової діяльності.

Після цього у 2020 році стартував викуп земельних ділянок під будівництво. Його проводила Служба автомобільних доріг у партнерстві з Тернопільською обласною державною адміністрацією. Всього для потреб будівництва було необхідно 56 земельних ділянок:

• 39 під будівництво автошляху;

• 17 під зведення транспортної розв’язки.

Крім викупу Служба здійснила відведення земель у постійне користування, розпорядникми яких є Байковецька ОТГ, Тернопільська ОДА та Держгеокадастр. Таких відрізків усього 16. Станом на сьогодні відведено та передано у постійне користування Служби усі 16 ділянок загальною площею 33,2 га ( з них 2,1 га під розв’язку та 31,1 га під дорогу).

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Misha Mishanja

    Що там має подешевшати.НЕСМІШІТЬ.
  • Олександр Палій

    Йшов четвертий рік як нас годували цією новиною))))

    Льох Михайло reply Олександр Палій

    Олександр Палій 14 рік
  • Читач59

keyboard_arrow_up