Муніципалам подарували електромобілі. Розказуємо, як виглядають і де будуть ними користуватися (ФОТО)

Муніципалам подарували електромобілі.  Розказуємо, як виглядають і де будуть ними користуватися (ФОТО)
  • Тернопільська муніципальна інспекція отримала у користування два нових електрокари. ЇХ передачі відбулася у понеділок, 20 вересня. Машини подарувала (!) одна з тернопільських фірм.

  • Де використовуватимуть транспорт, скільки він коштує, що за фірма-благодійниця, розбираємось. 

Електрокари планують використовувати передусім у паркових зонах. Перш за все – у парку імені Тараса Шевченка та парку «Загребелля», оскільки є необхідність проводити чимало профілактичних бесід з рибалками. Ці транспортні засоби передбачені виключно для переміщення муніципальних інспекторів, однак не для затримання та перевезення порушників.

Тільки для парків

Начальник управління муніципальної інспекції Тернополя Ігор Максимів пояснив, що передані електрокари не є транспортними засобами в загальному розумінні. Тобто виїжджати на проїзну частину ними не будуть. Натомість їх можна використовувати в парках, пересуваючись на них велосипедними доріжками.

Відео дня

– Автомобілі обладнані дахом та вікнами, тобто інспектори зможуть працювати за будь-яких погодних умов, – розповідає пан Максимів. – У них є обмеження швидкості – до 45 кілометрів на годину. Як ефективніше використовувати ці транспортні засоби, покаже практика. Для парків вони цілком підходять.

Також подаровані транспортні засоби обладнані гучномовцями та проблисковими маячками. Для них не потрібен номерний знак. 

Заряджатимуть та зберігатимуть автівки в парку Шевченка на території КП «Управління парків культури та відпочинку».

– Цими електрокарами ми будемо здійснювати планові об’їзди, а також використовуватимемо їх під час масових заходів. На дороги загального користування ними ми виїжджати не будемо, – розповів інспектор відділу контролю за правопорушеннями ТМР Володимир Сосновий.

Як виглядає авто зсередини

Журналіст «20 хвилин» мав змогу покататися на новенькому електрокарі від пам’ятника Бандері до острівця Закоханих і назад. Загальна тривалість шляху зайняла всього сім хвилин. Тернополяни здивовано дивилися на електротранспорт, що проїжджає по велосипедних доріжках. 

Пересувається автомобіль тротуаром, його потужності вистачає щоб подолати невеликі перешкоди у вигляді містка через Рудку і невисоких бордюрів.

Всередині все дуже просто – система управління, приладова панель. В автівці можуть пересуватися водій та ще три пасажири. Транспортний засіб має чотири місця.  

– Ми зможемо проводити об’їзди за будь-яких погодних умов. Автівки здатні їздити навіть взимку, якщо дорога розчищена, розповідає муніципальний інспектор відділу контролю за правопорушеннями ТМР Віктор Сурков. 

Представники муніципальної інспекції запевняють, що при цьому бруківку електрокар не пошкодить, адже є досить легким. Ним без шкоди можна пересуватися навіть по газонах. На колесах гумове покриття. 

Електрокари передали для того, щоб інспектори якісніше реагували на різноманітні правопорушення та забезпечували спокій туристів та мешканців міста, зауважив директор фірми “Корсал”, яка здійснювала передачу Олег Кобилянський. Ми спитали, а скільки ж коштує такий подарунок. Однак керівник фірми чомусь на це питання відповідати не захотів. Чому? 

– Головна їхня особливість в тому, що вони абсолютно безпечні, – лишень зауважив директор Олег Кобилянський. – Вони здатні проїжджати понад 100 кілометрів на одному заряді. 

Тобто за максимальної швидкості у 45 км/год заряд повністю закінчиться орієнтовно за дві з половиною години.

Але з чого така щедрість? 

Ми перевірили, чим саме займається фірма, що просто подарувала дві машини муніципалам. 

Як йдеться на youcontrol, ТОВ “Корсал” зареєстроване у січні 2013 року. Її директором є Олег Кобилянський. Розмір статутного капіталу становить 4,5 мільйона гривень. 

Основний виді діяльності “Корсал” – оптова торгівля деталями та приладдям для автотранспортних засобів.

Серед засновників фірми – Олег Козар, який наразі є керівником двох підприємств: “Тернопіль захід підшипник” та “Терен інвест”. До слова, він має податковий борг станом на 1 вересня в сумі 239 гривень.

Чи будуть для муніципалів закупляти найближчим часом електрокари? В міськраді кажуть, що поки не планують.

Також ми запитали у директора ТОВ “Корсал” Олега Кобилянської, скільки вартують електрокари та навіщо їх подарували муніципалам.

– Одне таке авто вартує в районі 12 тисяч доларів, – відповів він. – З якою метою подарували? Вирішили  зробити з добрих намірів подарунок місту. Вважаємо, що воно варте цього.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (39)
  • Білий Маг

    З таких авто такий самий толк як власне з самої муніципальної варти .
  • Вадим О-к

    Мавпі дали гранату
  • Руслан Ходачок

    В парках люди ходять мішком по алеях і тротуарах, а м...та будуть їздити?!! Це хто таке придумав? Вже покемони на пріусах їздять парами, один за рулем, другий грається в телефоні!!!
  • Віктор Сивульський

    Може пора його тоже оновлять!?

keyboard_arrow_up